Rar poate sa existe ceva mai simplu si mai gustos decat soteul de ciuperci. Este genul de mancare care nu are contraindicatii si care este buna oricand. In plus este foarte gustoasa si se face usor. Este buna ca atare, dar poate sa fie si o garnitura perfecta. Cu un sos simplu alb alaturi sau cu felii de paine unse cu usturoi, este cina perfecta.

mushrooms-1135346_960_720.jpg

Ingrediente:

  • 1 kg ciuperci
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • 2 cepe
  • ½ legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

Preparare

→ Curata ciupercile (nu le spala, ciupercile nu se spala!) si taie-le în patru daca sunt mai mici sau în felii daca sunt mai mari.
→ Pune la fiert o oala cu apa si opareste-le cateva minute, dupa care scoate-le si lasa-le la scurs.
→ Intre timp, pune la încins uleiul si caleste ceapa tocata marunt. Cand devine aurie, adauga ciupercile. Lasa-le pe foc ca sa scada zeama pe care o lasa.
→ Cand sunt fierte, potriveste gustul de sare si piper, daca nu ai probleme medicale. Serveste cu patrunjel verde.

Partea ce mai frumoasa este ca acest sote de ciuperci poate fi servit si cald si rece, de fiecare data fiind la fel de bun. Daca vei folosi ciuperci de sezon sau ciuperci de padure rezultatul este un veritabil festin!

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • maria981s
      De maria981s
      Prepară stir-fry pe o tigaie antiaderentă fără ulei. Unge fundul tigăii obişnuite cu ulei pentru prăjit.+
      Stir-fry cu tofu
      Număr de porţii: 2
      Greutatea porţiei: 250 g
      Calorii per porţie: 150 kcal
      Ingrediente:
      - tofu 200 g
      - ciuperci 200 g
      - morcov 200 g
      - usturoi 2 căţei
      - sos de soia 2 linguri

      Opţional:
      - ceapă verde
      - varză proaspătă
      - susan
      1. Se încinge tigaia/wok-ul timp de 5-7 minute.
      2. Tofu se taie cuburi, după care se pune într-un strat pe fundul tigăii şi se frige pe 4 părţi până la culoarea aurie. Se aranjează pe farfurie.
      3. Ciupercile se taie felii mari, morcovul se taie fâşii cu curăţătorul de legume. Ciupercile şi morcovul se pun în tigaie împreună cu sosul de soia şi usturoiul pisat.
      4. Legumele se înăbuşă 7-10 minute. Dacă se prind de tigaie, se adaugă apă fiartă. Se adaugă tofu şi se lasă la înăbuşit încă 1-2 minute.
      5. Se pune în farfurii. La dorinţă se adaugă ceapă proaspătă, varză sau susan prăjit.

      Stir-fry cu carne de găină
      Număr de porţii: 2
      Greutatea porţiei: 250 g
      Calorii per porţie: 220 kcal
      Ingrediente:
      - piept de pui 300 g
      - broccoli 200 g
      - ardei dulce 200 g
      - usturoi 2 căţei
      - sos de soia 2 linguri
      Opţional:
      - ceapă verde
      - varză proaspătă
      - susan

      1. Se încinge tigaia/wok-ul timp de 5-7 minute.
      2. Carnea de pui se taie cuburi, după care se pune într-un strat pe fundul tigăii şi se frige pe toate părţile până este gata. Se aranjează pe farfurie.
      3. Broccoli se rupe în inflorescenţe. Ardeiul dulce se taie pai. Legumele se pun în tigaie împreună cu sosul de soia şi usturoiul pisat.
      4. Legumele se înăbuşă 7-10 minute. Dacă se prind de tigaie, se adaugă apă fiartă. Se adaugă carnea de pui şi se lasă la înăbuşit încă 1-2 minute.
      5. Se pune în farfurii. La dorinţă se adaugă ceapă proaspătă, varză sau susan prăjit.

      Stir-fry cu creveţi
      Număr de porţii: 2
      Greutatea porţiei: 250 g
      Calorii per porţie: 150 kcal
      Ingrediente:
      - creveţi 200 g
      - fasole păstăi 200 g
      - dovlecei 200 g
      - usturoi 2 căţei
      - sos de soia 2 linguri

      Opţional:
      - ceapă verde
      - varză proaspătă
      - susan
      1. Se încinge tigaia/wok-ul timp de 5-7 minute.
      2. Se taie capul creveţilor şi se curăţă de crustă. Se face o crestătură pe spate şi se scot măruntaiele. Creveţii se aranjează într-un strat pe fundul tigăii şi se frig pe toate părţile până sunt gata. Se aranjează pe farfurie.
      3. Dovleceii se taie în bucăţi nu prea mari. Fasolele păstăi se taie în jumătate în caz de necesitate. Ciupercile şi morcovul se pun în tigaie împreună cu sosul de soia şi usturoiul pisat.
      4. Legumele se înăbuşă 7-10 minute. Dacă se prind de tigaie, se adaugă apă fiartă. Se adaugă creveţii şi se lasă la înăbuşit încă 1-2 minute.
      5. Se pune în farfurii. La dorinţă se adaugă ceapă proaspătă, varză sau susan prăjit.

      omactiv.md
    • maria981s
      De maria981s
      Atenţie! Dacă recipientul blenderului tău este din sticlă, foloseşte ingredientele la temperatura camerei, nu încălzite sau fierbinţi, pentru a nu risca supra-încălzirea şi spargerea sticlei. După ce smoothie-ul e gata, trebuie doar să-l încălzeşti la cuptorul cu microunde sau pe aragaz, până devine cât de cald îţi doreşti.
      Ce poate fi mai delicios decât combinaţia de ciocolată cu banană? În plus, acest smoothie are o aromă irezistibilă de scorţişoară, care nu doar stimulează digestia şi întăreşte sistemul imunitar, ci şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, încălzind astfel corpul. Amestecă în blender următoarele ingrediente:
      250 ml lapte de migdale (încălzit la cuptorul cu microunde sau pe aragaz)
      1 banană coaptă, tăiată bucăţele
      1 lingură unt de arahide
      1 ½ lingură cacao neagră
      1 lingură scorţişoară
      sare (un vârf de cuţit)
      Smoothie cald cu gust de turtă dulce

      Condimentele din acest smoothie nu doar reproduc gustul de turtă dulce, ci îţi şi revitalizează zdravăn metabolismul. Ghimbirul contribuie la o mai bună absorbţie a nutrienţilor în organism, cuişoarele reduc inflamaţiile, scorţişoara e benefică pentru artere, iar cardamomul detoxifică rinichii. Un smoothie-delicatesă şi, totodată, medicament! Amestecă în blender următoarele ingrediente:
      500 ml lapte de migdale (încălzit la cuptorul cu microunde sau pe aragaz)
      1 banană coaptă, tăiată bucăţele
      ¼ lingură pudră de ghimbir
      ¼ lingură cardamom măcinat
      ¼ lingură cuişoare măcinate
      ¼ lingură praf de scorţişoară
      sare (un vârf de cuţit)
      Smoothie cald cu ovăz şi ciocolată
      Ciocolata în combinaţie cu banana dă acestui smoothie un gust cremos, irezistibil, iar fulgii de ovăz sunt doldora de fibre care te vor menţine sătulă mult şi bine. În plus, seminţele de chia vin cu un binemeritat aport de proteine, acizi graşi Omega 3,vitamine şi minerale. Ai nevoie de:
      200 ml lapte de migdale
      15 grame ciocolată neagră, mărunţită
      20 grame fulgi de ovăz
      o jumătate de banană coaptă, tăiată bucăţele
      6 migdale
      5 grame seminţe de chia
      20 ml apă rece
      Pune ciocolata şi laptele într-un vas şi încălzeşte pe aragaz sau la cuptorul cu microunde până ciocolata se topeşte. Separat, pune în blender fulgii de ovăz, banana, migdalele, seminţele de chia, apa şi în jur de 40 ml din laptele încălzit anterior (lasă-l să ajungă la temperatura camerei dacă recipientul blenderului e din sticlă, sau adaugă apă rece ca să răceşti compoziţia). Amestecă ingredientele la viteză mare până fulgii de ovăz şi seminţele de chia se descompun. Toarnă compoziţia într-un pahar şi amestecă în ea restul de lapte cu ciocolată, după ce l-ai încălzit.
      Smoothie cald cu măr şi scorţişoară
      Mărul şi scorţişoara merg mână-n mână când vine vorba de combinaţii care răsfaţă papilele gustative, dar fiecare vine şi cu beneficii pentru sănătate: mărul e o sursă excelentă de potasiu, mineral ce susţine sănătatea inimii, şi de fibre solubile care tratează problemele intestinale, iar scorţişoara are calităţi antimicrobiene şi antioxidante. Amestecă în blender următoarele ingrediente:
      250 ml lapte (încălzit la cuptorul cu microunde sau pe aragaz)
      1 măr decojit şi tăiat în bucăţele
      1 lingură scorţişoară
      ¼ cană fulgi de ovăz
      ½ lingură sirop de arţar
      cosmopolitan.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Chec cu vin roşu şi ciocolată

      Ingrediente:
      4 ouă,
      290 grame de făină,
      200 grame de zahăr,
      135 grame de unt topit (dar răcit),
      100 grame de ciocolată neagră,
      235 ml de vin roşu dulce sau demisec,
      o linguriţă cu scorţişoară,
      o lingură cu cacao,
      esenţă de vanilie,
      un plic de praf de copt,
      sare,
      un cub de unt.
      Mod de preparare: ungem o tavă pentru chec cu cubul de unt. Punem o lingură cu făină, adică 25 grame (la chec vom folosi 265 grame) şi o întindem pe toată suprafaţa tăvii. Punem praful de copt, praful de cacao, scorţişoara şi un vârf de linguriţă cu sare peste cele 265 g de făină şi omogenizăm. Radem ciocolata neagră pe răzătoarea mică. Încălzim cuptorul. Pregătim un bol în care punem ouăle şi mixăm. Adăugăm zahărul şi continuăm să mixăm până când acesta se topeşte, amestecul îşi dublează volumul şi devine albicios. Punem amestecul de ingrediente uscate (făină, cacao, praf de copt, scorţişoară şi sare) şi omogenizăm uşor cu ajutorul unei spatule. Spre final adăugăm esenţa de vanilie, untul topit, vinul roşu şi ciocolata rasă. Amestecăm încet toate ingredientele până când obţinem o compoziţie omogenă. Răsturăm aluatul în forma pentru chec pregătită şi nivelăm uşor. Introducem tava în cuptorul încălzit, la foc potrivit, circa 60 de minute. După primele 30 de minute, micşorăm focul. Când desertul trece testul scobitorii, scoatem tava din cuptor. Lăsăm prăjitura să se răcească în formă, apoi o scoatem din tavă.
      Prăjitură aromată cu cremă de vin roşu

      Ingrediente:
      pentru blat: 5 ouă,
      125 g zahăr,
      un praf de sare,
      150 g făină –
      pentru cremă: un plic praf de budincă de vanilie,
      500 ml vin roşu,
      150 g zahăr,
      250 g unt,
      350 g marţipan,
      150 g zahăr pudră,
      150 ml frişcă,
      câteva boabe de struguri negri.
      Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 175 grade C. Se separă ouăle, gălbenuşurile se freacă bine cu zahăr şi se adaugă sare şi făină. Se bate albuşul şi se adaugă. Se întinde aluatul într- o tava întinsă (de aragaz) tapetată cu hârtie de copt. Se coace cca 12-15 minute. Se răstoarnă blatul pe un şervet de bucătarie presărat cu zahăr şi se îndepărtează hârtia cu grijă. Se taie apoi 4 felii de mărimea tăvii de chec din aluatul rezultat. Se amestecă praful de budincă, vinul şi zahărul şi se dă în fiert, ca la o budincă obişnuită. Se ia de pe foc şi se adaugă untul; se răceşte, amestecând. În fine, se amestecă marţipanul cu zahăr pudră şi se întinde pe o folie transparentă (din plastic), puţin mai mare decât forma dreptunghiulară. Se transferă în tavă cu ajutorul foliei şi se apasă pe la colţuri. Se bate crema de vin cu telul/mixerul. Se întinde crema pe marţipan, iar deasupra se aşaza unul din blaturi. Se alternează straturile de cremă cu celelalte 3 blaturi, sfârşind cu un blat. Se bate frişca şi se ornează prăjitura cu struguri şi frişcă.
      Îngheţată de vin roşu

      Ingrediente:
      300 ml vin rosu dulce,
      100 ml lapte,
      130 g zahăr brun,
      o lingură şi jumătate de miere,
      o lingură zahăr alb fin,
      două gălbenuşuri de ou,
      125 g unt,
      125 g mascarpone.
      Mod de preparare: crema mascarpone se amestecă bine cu gălbenuşurile şi cu lingura de zahăr alb fin. Vinul, zahărul brun, mierea, laptele şi untul se pun pe foc şi se amestecă în jur de 10 minute, până când untul s-a topit şi totul are un aspect omogen. Se toarnă peste amestecul de mascarpone. Se mixează totul în blender sau cu mixerul vertical până se face cremă. În primele 3-4 ore de când a fost pusă în congelator, e bine să o mai amesteci de câteva ori cu o lingură. Astfel se vor încorpora bine şi eventualele bucăţi de mascarpone care nu s-au mixat îndeajuns. Se lasă în congelator peste noapte. 
      libertatea.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Rețete cu struguri: Pui cu sos de muştar şi struguri

      Ingrediente: 4 pulpe de pui cu tot cu pieliţă, o ceapă, 2 căţei de usturoi, două căni de vin (sau de supă concentrată de pui), două linguri de muştar Dijon, două căni de boabe de struguri fără sâmburi, două linguri de ulei de măsline, sare, piper.
      Preparare: taie ceapa în felii subţiri şi zdrobeşte usturoiul. Tamponează pulpele cu prosoape de hârtie până nu le mai simţi umede, apoi asezonează-le generos cu sare şi piper. Aprinde focul în cuptor şi lasă-l să se încălzească. Aşază pe foc mediu o cratiţă cu fund mai gros (care poate fi băgată şi în cuptor), încinge uleiul şi rumeneşte pulpele pe ambele părţi, apoi scoate-le pe o farfurie. Pune în tigaie ceapa, cu sare şi piper (cam o jumătate de linguriţă împreună), şi las-o până devine translucidă, apoi adaugă usturoiul, amestecă, iar după jumătate de minut, toarnă vinul sau supa şi pune muştarul. Răzuieşte cu paleta sau cu lingura fundul tigăii, să desprinzi ce s-a lipit acolo (dacă s-a lipit ceva), apoi amestecă bine, să se îmbine miresmele. Pune pulpele înapoi, adaugă boabele de struguri şi transferă cratiţa la cuptor pentru o jumătate de oră. Serveşte pulpele cu sosul din cratiţă şi cu struguri proaspeţi. Ca garnitură poţi alege piureul de cartofi sau legume la grătar.
      Rețete cu struguri: Tartă

      Ingrediente: pentru crustă – 250 făină, 125 unt gras (80-82% grăsime), 40 ml lapte rece, un gălbenuş, un praf de sare, două linguri de zahăr pudră; pentru cremă – 250-300 g mascarpone, 250-300 ml frişcă lichidă, două-trei linguri de zahăr pudră, un plic de zahăr vanilat; pentru topping – struguri şi alte fructe, la alegere (poţi pune piersici sau nectarine feliate, căpşune şi kiwi, de exemplu).
      Preparare: pune făina pe blatul de lucru, sub formă de muşuroi, adaugă sarea şi zahărul, amestecă, apoi încorporează, cu degetele, untul rece. Adaugă gălbenuşul şi laptele şi frământă un pic aluatul, până se leagă, apoi formează o bilă, înveleşte-o în folie alimentară şi bag-o la frigider pentru vreo oră (nu strică dacă stă mai mult). După ce se răceşte bine, întinde aluatul, transferă-l în tava de tartă, presară pe el câteva boabe de fasole (ca să nu se umfle la copt) şi bagă tava în cuptor pentru 15-20 de minute sau până se rumeneşte un pic. Pentru cremă, bate frişca şi apoi amestec-o bine, cu mixerul, cu mascarpone. Indiferent de gramajul ales, ţine cont că trebuie să ai cantităţi egale sau aproape egale de brânză şi frişcă. Adaugă zahărul vanilat şi zahăr pudră după gust. Întinde crema pe crusta răcită şi ornează cu fructe, apoi dă la frigider pentru câteva ore.
      Rețete cu struguri: Salată Waldorf

      Ingrediente: 6 linguri de maioneză sau de iaurt, o lingură de zeamă de lămâie, o jumătate de linguriţă de sare, un vârf de cuţit de piper, două mere, o cană de boabe de struguri, o cană de ţelină apio tăiată bucăţele şi una de miez de nucă, o salată verde.
      Preparare: îndepărtează miezul merelor şi taie-le bucăţele (cam la fel de mari cum sunt cele de ţelină), iar boabele de strugure taie-le în jumătăţi. Prăjeşte un pic nucile. Amestecă într-un castron maioneza (sau iaurtul) cu lămâia, sarea şi piperul, apoi adaugă merele, ţelina, strugurii şi nucile şi amestecă bine. Serveşte pe frunze de salată.
      Dacă foloseşti iaurt în loc de maioneză şi ţi se pare cam acru sosul, poţi adăuga un pic de miere.
      Rețete cu struguri: Platou de brânzeturi şi fructe

      Popular nu doar în Franţa, deşi de acolo de pornit 'moda', platoul cu brânzeturi poate fi o gustare minunată când te întâlneşti cu prietenii, primeşti musafiri sau… nu ai chef să găteşti. Ai nevoie de brânzeturi felurite (Brie, Camembert, Gouda, Gorgonzola, Emmentaler, Gruyere, Roquefort), boabe de struguri, smochine tăiate în jumătate, câteva nuci, câţiva biscuiţi săraţi, dulceaţă de ardei iute. Desigur, după inspitaţie, mai poţi schimba pe ici, pe colo, ingredientele. Poţi adăuga, de exemplu, felii de mere verzi şi frunze proaspete de rucola. Cu brânzeturi şi fructe va merge perfect un vin roşu demisec.
      Beneficiile consumului de struguri

      Strugurii sunt bogaţi în antioxidanţi, vitamine şi minerale, fiind un adevărat izvor de sănătate. Iată câteva dintre beneficii:
      – previn şi tratează constipaţia, având efect laxativ.
      – ajută la eliminarea acidului uric din organism şi, prin asta, previn afecţiunile renale.
      – reduc nivelul de colesterol rău (LDL), prevenind formarea de plăci pe vasele de sânge şi blocarea acestora; previn, aşadar, şi apariţia accidentelor vasculare cerebrale.
      – ţin la distanţă bolile cardiovasculare.
      – remediu pentru migrene.
      – remediu pentru oboseala cronică.
      – întăritor al sistemului imunitar.
      – ajută la menţinerea sănătăţii creierului, prin cantitatea mare de resveratrol conţinută, care blochează apariţia bolilor neurodegenerative – aşadar, şi a maladiei Alzheimer.
      – previn pierderea vederii cauzată de varsta înaintată sau de degenerescenţa maculară.
      – au proprietăţi antibacteriene şi antivirale, dar şi proprietăţi anticancerigene (tot datorită resveratrolului). Cel mai eficient rol de prevenţie îl au în cazul cancerului colorectal şi al celui de sân.
      libertatea.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      - INGREDIENTE:
       250 g faina 150 ml apa calduta 1/2 bucata cub de drojdie proaspata 1 praf sare 2 linguri zahar 2 cani ulei - pentru umplutura
       200 g branza sarata sau alte umpluturi la alegere.
      Vezi cum se fac langoşile.
      Dizolvă într-un castron drojdia şi se amestecă cu apă călduţă, sare şi zahăr.  Adaugă făina şi se frământă bine.
      Pune aluatul frământat într-un vas uns cu ulei,  acoperă cu o cârpă. Lasă la cald, ferit de curent, să crească, circa 30 de minute.
      Pune ulei la încins într-o tigaie şi desfă cu o lingură, sau cu mâna, bucăţi de aluat crescut.
      Se aplatizează (turtesc) bucăţile de aluat și, dacă nu le vrei simple, pune umplutura (de brânză, brânză cu verdeţuri, stafide, fructe, gem, etc.).
      Lipește marginile, ca într-un plic şi pune în uleiul încins, la prăjit, circa 2 minute pe fiecare parte, până devin aurii.
      Se scot langoşile pe prosoape de hârtie şi se lasă la scurs. Pudrează cu zahăr sau scorţişoară, după gust. Se servesc calde.
      retete.unica.ro
  •