Rar poate sa existe ceva mai simplu si mai gustos decat soteul de ciuperci. Este genul de mancare care nu are contraindicatii si care este buna oricand. In plus este foarte gustoasa si se face usor. Este buna ca atare, dar poate sa fie si o garnitura perfecta. Cu un sos simplu alb alaturi sau cu felii de paine unse cu usturoi, este cina perfecta.

mushrooms-1135346_960_720.jpg

Ingrediente:

  • 1 kg ciuperci
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • 2 cepe
  • ½ legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

Preparare

→ Curata ciupercile (nu le spala, ciupercile nu se spala!) si taie-le în patru daca sunt mai mici sau în felii daca sunt mai mari.
→ Pune la fiert o oala cu apa si opareste-le cateva minute, dupa care scoate-le si lasa-le la scurs.
→ Intre timp, pune la încins uleiul si caleste ceapa tocata marunt. Cand devine aurie, adauga ciupercile. Lasa-le pe foc ca sa scada zeama pe care o lasa.
→ Cand sunt fierte, potriveste gustul de sare si piper, daca nu ai probleme medicale. Serveste cu patrunjel verde.

Partea ce mai frumoasa este ca acest sote de ciuperci poate fi servit si cald si rece, de fiecare data fiind la fel de bun. Daca vei folosi ciuperci de sezon sau ciuperci de padure rezultatul este un veritabil festin!

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • maria981s
      De maria981s
      Această mâncare este ideală pentru mic dejun, brunch sau prânz, nu se prepară deloc dificil și, mai mult ca sigur, ai toate ingredientele în frigider.

      Ingrediente
      - șase ouă mari 
      - o ceapă galbenă mare, tocată
      - doi ardei verzi, tocate
      - șase roșii de vită, tocate
      - o jumătate de cană de sos de roșii (aproximativ 118 ml)
      - doi căței de usturoi, decojiți, tocați
      - o linguriță de coriandru
      - o linguriță de boia dulce
      - o jumătate de linguriță de chimen măcinat
      - sare și piper
      - o linguriță zahăr
      - trei linguri de ulei de măsline
      - un sfert de ceașcă de frunze proaspete de pătrunjel
      - un sfert de ceașcă de frunze proaspete de mentă
      Mod de preparare
      Folosește o oală de înălțime mică sau medie. Încălzește uleiul, călește ceapa și adaugă ardeiul verde, usturoiul, condimentele, sarea și piperul. Lasă pe foc aproximativ cinci minute, până se înmoaie legumele, amestecând frecvent. Adăugă roșiile, sosul de roșii și zahărul. Lasă din nou pe foc 10 minute, apoi gustă și condimentează după gust. 
      Folosind o lingură de lemn, fă șase adâncituri în amestecul de roșii și pune câte un ou în fiecare. Redu căldura, acoperă oala și las-o pe foc până se gătesc complet ouăle. Înainte de servire, presară pătrunjelul proaspăt. Poftă bună!
      clickpentrufemei.ro
    • maria981s
      De maria981s
      INGREDIENTE

      Pentru aluat:
      - 2 ouă
      - 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
      - 100 g zahăr
      - 250 ml lapte
      - 60 g unt
      - 525 g făînă
      - 1/2 linguriță sare
      - esență de vanilie (sau orice aromă va place vouă)
      Încearcă și rețeta de papanași cu smântână și dulceață, un deliciu din Moldova
      Pentru umplutură:
      - 1 kg mere
      - 100-150 g zahăr (în funcție de cât de dulci sunt merele)
      - 1-2 linguri de amidon (în funcție de cât de multă zeamă lasă merele)
      - 1 pumn de stafide
      - 1 linguriță scorțișoară măcinată
      Pentru uns plăcintă:
      - 1 gălbenuș
      - câteva linguri lapte rece
      MOD DE PREPARARE

      Aluatul. Drojdia o amestecăm cu 1 lingură de zahăr, 50 ml lapte călduț și puțină făină. Omogenizăm și lăsăm la loc călduț până se umflă și apar basicute la suprafață. 
      Punem maiaua într-un bol, adăugăm apoi ouăle, restul de zahăr, sarea, untul topit și răcit, esență de vanilie, laptele rămas și făină puțin câte puțin. Frământam până se înglobează toate ingredientele și obținem un aluat elastic. Lăsăm la crescut până își dublează volumul. 
      În funcție de tipul de făină folosit sau de mărimea ouălor se mai adaugă făină dacă aluatul este prea moale sau lapte călduț dacă aluatul este prea vârtos.
      Între timp, pregătim umplutura.  
      Se curată merele de cotoare și semințe. Se taie cubulețe și se pun într-o crăticioara. Adăugăm zahărul și punem pe foc mic până se topește zahărul și merele își lasă zeamă. Adaugă amidonul și scorțișoară și amestecă bine, dar cu atenție, să nu se sfărâme merele. Când merele s-au înmuiat adaugă stafidele și da deoparte de pe foc. 
      Încearcă și: Tort de biscuiți fără coacere. Ingrediente simple, rezultat spectaculos!
      Aluatul crescut se răstoarnă pe masă presărată cu puțină făînă și se împarte în două părți. Fiecare parte se întinde cu sucitorul într-o foaie subțire de cca 0.5 cm. Cu un cuțit bine ascuțit tăiem fâșii pe lateralele aluatului. 
      Umplutura de mere, bine răcită, o repatizam pe mijlocul foii, între cele 2 rânduri de fâșii. Apoi începem să „împletim” fășiile, aducând câte una de pe fiecare parte și suprapunându-le. Se procedează la fel cu a două bucată de aluat. 
      Cu atenție se pune plăcintă împletită într-o tavă tapetata cu hârtie de copt. Se lasă puțin la crescut, apoi se unge cu gălbenușul de ou desfăcut cu câteva linguri de lapte rece. 
      Tava se da la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilație) pentru cca 30 de minute, până placina se rumenește. Când se răcește, se pudrează cu zahăr. 

      Pofta buna!
      clickpentrufemei.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Crutoane dulci
       
      Număr de porţii: 4 Greutatea porţiei:140 g Calorii per porţie: 500 kcal Ingrediente:
      pâine integrală 4 felii (160 g) lapte 250 ml unt de arahide 120 g ouă 2 buc. kaki 250 g ulei pentru prăjit
      1. Ouăle se bat cu lapte până se obţine o consistenţă omogenă.
      2. Feliile de pâine se înmoaie în amestec şi se lasă pentru 1-2 minute. Se întorc pe cealaltă parte pentru încă 1-2 minute ca să absoarbă amestecul.
      3. Tigaia se încinge şi se unge cu unt pentru prăjit. Dacă foloseşti o tigaie antiaderentă, ai putea încerca să nu foloseşti ulei.
      4. Crutoanele se rumenesc la foc minim până se obţine o crustă aurie – aproximativ 4-5 minute de fiecare parte. Se lasă la răcit.
      5. Kaki se taie semirondele subţiri.
      6. Crutoanele se ung cu unt de arahide peste care se aranjează frumuşel feliile de kaki.
      Cel mai mare aport de calorii în această reţetă îl asigură untul de arahide. De aceea, ar trebui folosit cu măsură pentru a reduce valoarea energetică a micului dejun.

      Crutoane săţioase
      Număr de porţii: 4 Greutatea porţiei: 200 g Calorii per porţie: 350 kcal Ingrediente:
      pâine integrală 4 felii (160 g) lapte 250 ml ouă 2 buc. roşii 1 buc. (180 g) caşcaval 4 felii (135 g) frunze de salată 4 buc. (35 g) ulei pentru prăjit
      1. Ouăle se bat cu lapte până se obţine o consistenţă omogenă.
      2. Feliile de pâine se înmoaie în amestec şi se lasă pentru 1-2 minute. Se întorc pe cealaltă parte pentru încă 1-2 minute ca să absoarbă amestecul.
      3. Roşiile se taie semirondele subţiri.
      4. Caşcavalul se taie repetând forma feliei de pâine, în caz că este necesar.
      5. Tigaia se încinge şi se unge cu unt pentru prăjit. Dacă foloseşti o tigaie antiaderentă, ai putea încerca să nu foloseşti ulei.
      6. Crutoanele se rumenesc la foc minim până se obţine o crustă aurie, câte aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte.
      7. Pe crutoanele întoarse se pun pe rând o frunză de salată, roşiile şi caşcavalul. Se rumenesc încă 4-5 minute.

      Budincă din crutoane
      Număr de porţii: 8 Greutatea porţiei: 200 g Calorii per porţie: 230 kcal Ingrediente:
      pâine integrală 10 felii (400 g) lapte 750 ml ouă 6 buc. scorţişoară 2 linguriţe fructe de pădure 260 g unt pentru uns tava
      1. Ouăle se bat cu lapte şi scorţişoară până se obţine o consistenţă omogenă.
      2. Tava se unge cu unt.
      3. Fiecare felie de pâine se înmoaie în amestec pentru câteva secunde de fiecare parte, după care se aranjează într-o tavă dreptunghiulară pentru copt – în două straturi, câte 5 felii în fiecare.
      4. Restul amestecului se toarnă peste ele. Se pune la frigider pentru cel puţin o oră sau pe noapte.
      5. Se încălzeşte cuptorul până la 180 de grade.
      6. Budinca scoasă din frigider se presară cu fructe de pădure – ele trebuie să pătrundă şi între feliile de pâine, astfel se vor repartiza uniform. Dacă foloseşti pomuşoare congelate, mai întâi pune-le la dezgheţat.
      7. Budinca se coace aproximativ 45 de minute. Dacă începe a se arde, acoperă tava cu foaie de staniol.

      omactiv.md
    • maria981s
      De maria981s
      Nu este întotdeauna simplu să decizi ce să consumi la micul dejun atunci când ai diabet, dar dacă-ți faci un plan din timp vei evita alegerile neinspirate care pot determina fluctuațiile glicemiei și starea de oboseală.
      În cadrul studiilor realizate s-a constatat că un mic dejun consistent, cu un conținut ridicat de proteine și grăsimi sănătoase, poate contribui la reducerea glicemiei și menținerea greutății în limitele normale. Unele persoane care suferă de diabet au glicemia mai mare dimineața pentru că ficatul prelucrează zaharurile consumate în timpul nopții, iar la începutul zilei pot avea rezistență la insulină. De asemenea, după micul dejun glicemia crește de două ori mai mult decât după masa de prânz sau cină. Dacă nivelul zahărului din sânge crește după micul dejun pot apărea poftele alimentare pentru alimentele bogate în carbohidrați, iar organismul va intensifica nevoia de dulce în mod eronat. Un mic dejun care conține 50g de carbohidrați (de exemplu ½ banană, ½ cană de cereale și o cană de lapte) crește foarte mult nivelul glicemiei pe parcursul dimineții.
      Aceste rezultate arată că este foarte important să diminuezi cantitatea de carbohidrați de la micul dejun. 
      Uită de covrigi, cereale rafinate sau clătite și încearcă aceste rețete pentru a-ți începe ziua cu multă energie:
       
      1. Omletă cu legume la grătar
      Poți prepara o  omletă cu o varietate de ingrediente. Dacă ți-au rămas legume de la garnitura de la cină poți crește rapid conținutul de fibre și vitamine al micului dejun. Legumele rumenite adaugă o aromă aparte omletei și o fac mai apetisantă.
      Ingrediente:
      - o cană de legume la grătar (vinete, ardei gras, ceapă, varză de Bruxelles sau sparanghel);
      - un gălbenuș și 2 albușuri de ou;
      - 2 linguri de parmezan ras;
      - o cană de mure sau zmeură.
      Cum procedezi:
      Încălzește tigaia la foc mic.Pune o linguriță de ulei de măsline. Continuă cu albușurile, după 2 minute. După ce s-au pătruns albușurile adaugă legumele și gălbenușul. Servește omleta cu o cană de fructe de pădure.
      2. Parfait cu iaurt sau brânză cremoasă
      Uită de granola sau de fructele cu sirop de la conservă și folosește iaurtul grecesc simplu, care conține mai multe proteine și mai puțini carbohidrați decât iaurtul obișnuit. Adaugă fructe proaspete sau înghețate pentru a crește conținutul de fibre al micului dejun, iar la final completează cu un strat generos de nuci crocante pentru o doză importantă de proteine, grăsimi sănătoase și savoare. 
      Ingrediente:
      - 200ml de iaurt grecesc simplu sau cremă de brânză de capră;
      - o cană de afine, căpșuni sau zmeură congelate sau proaspete;
      - ¼ linguriță de extract de vanilie;
      - ¼ linguriță de scorțișoară;
      - o lingură de nuci crude (le poți înlocui cu semințe de floarea soarelui, de dovleac, migdale sau nuci caju).
      Cum procedezi:
      Amestecă bine toate ingredientele și savurează un mic dejun deosebit, care îți va ține apetitul sub control până la ora prânzului.
      3. Sandviș cu ouă, avocado și spanac
      Avocado este o sursă excelentă de grăsimi nesaturate și fibre, care îți protejează inima și silueta. Este o alternativă ideală pentru maioneză și are un gust foarte bun combinat cu ouă.
      Ingrediente:
      - 2 ouă fierte tari;
      - 150g de țelină, tăiată fin;
      - ½ cană de spanac crud;
      - ½ avocado;
      - 2 felii de pâine integrală.
      Cum procedezi:
      Taie ouăle felii, apoi începe să aranjezi ingredientele pe felie. Începe cu spanacul, apoi avocado, țelina, feliile de ouă, spanac din nou și cea de-a doua felie de pâine. Sandvișul tău este gata și nu vei uita prea curând gustul bun!
      eva.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Reteta papanasi cu smantana si dulceata este potrivita pentru o seara cu familia. Sau cu prietenii, de ce nu! 
      Reteta papanasi cu smantana si dulceata
      Ingrediente papanasi cu smantana si dulceata:
      250 g branza de vaci 3 linguri faina 1 ou 1 lingurita bicarbonat de sodiu 1 lingurita otet 1 ulei pentru prajit 300 ml smantana 1 ceasca gem (orice aroma) Preparare papanasi cu smantana si dulceata:
      Se bate oul intr-un castron. Se adauga peste el bicarbonat de sodiu stins inainte cu o lingurita de otet. Se adauga branza de vaci si se amesteca bine de tot. Se adauga faina treptat, pana se incorporeaza toata cantitate. Amesteca bine cu mana. Dupa ce ai obtinut acest aluat simplu de facut, modeleaza gogosile cu mana. Fa o gaura la mijloc cu ajutorul unui paharel mai mic. Trebuie sa ai acelasi numar de gogosi si acelasi numar de bile de aluat. Prajeste fiecare gogoasa si fiecare bila de aluat in ulei incins. Dupa ce s-au rumenit si arata aurii, scoate-le si pune-le la scurs de ulei pe servetele de bucatarie. Dupa ce s-au mai scurs, se pune cate o gogoasa pe farfurie, se adauga smantana si dulceata. Se pune bila de gogoasa in gaura si se presara cu zahar pudra. Papanasii traditional moldovenesti se pot servi si cu fructe proaspete sau fructe confiate, puse pe farfurie. Pofta buna! clickpentrufemei.ro
  •