Reguli de depozitare, decongelare si gatire a carnii


    Procesul de decongelare a carnii este extrem de important intrucat, daca nu este facut asa cum trebuie, iti poate pune sanatatea in pericol. De asemenea, si timpul de gatire a carnii ar trebui luat in seama intrucat si aici pot aparea probleme.

cum-congelam-dezghetam-corect-carnea.jpg

Carnea trebuie tinuta si consumata intotdeauna la temperaturi sigure pentru a nu permite bacteriilor sa apara si sa se multiplice. Carnea lasata pentru perioade indelungate la temperaturi cuprinse intre 4 si 60 de grade poate deveni toxica pentru organism. Pentru a evita situatiile neplacute, preparatele cu carne trebuie tinute fie la temperaturi foarte ridicate, fie la temperaturi foarte joase, sub 4 grade Celsius.

Temperaturile la care trebuie tinuta carnea pentru a nu exista riscul multiplicarii bacteriilor

Daca iti doresti sa tii carnea cruda la congelator, acesta ar trebui sa fie setat la o temperatura cuprinsa intre -23 si -28 de grade Celsius. La o asemenea temperatura, nutrientii din carne nu sunt distrusi, insa se creeaza totodata un mediu agresiv pentru bacterii, care nu va permite ca acestea sa supravietuiasca sau sa se multiplice.

Daca, pe de alta parte, depozitezi carnea in frigider, temperatura acestuia ar trebui sa fie setata la 1-2 grade Celsius.

In ceea ce priveste carnea gatita, pentru a fi imprastiate toate bacteriile daunatoare, ideal ar fi sa se gateasca carnea la temperaturi suficient de mari incat bacteriile sa nu supravietuiasca.

Temperaturile la care trebuie gatita carnea

Iata la ce temperaturi trebuie gatita carnea pentru a te asigura ca bacteriile sunt ucise:

Carnea de pui – carnea de pui sau de gaina ar trebui gatita la minimum 70 de grade Celsius, astfel incat sa fie eliminate toate bacteriile. Carnea de pui negatita corect poate raspandi Salmonella sau alte bacterii similare.

Carnea tocata – carnea tocata, indiferent de originea sa, trebuie gatita la temperaturi de 71 de grade Celsius pentru a ucide bacteriile ce se pot multiplica in timpul tocarii si amestecarii bucatilor de carne folosite.

Pestele – pentru pestele gras precum tonul, temperatura de gatire ar trebui sa fie de 52 de grade Celsius, in timp ce pentru alte tipuri de peste temperatura de gatire ar trebui sa fie de 60 de grade Celsius.

Cum decongelam corect carnea

Exista 3 metode sigure de decongelare a carnii:

Decongelarea in frigider – carnea trebuie mutata din congelator in frigider, insa pusa in prealabil intr-un bol. Carnea se va decongela treptat, fara sa fie expusa riscului de multiplicare bacteriana.

Decongelarea in apa rece – pune carnea congelata, infasurata in prealabil in folie din plastic, intr-un bol, sub jetul de apa rece de la chiuveta. Lasa carnea in bol pana cand se dezgheata. Aceasta metoda este mai rapida decat cea a decongelarii in frigider.

Decongelarea in cuptorul cu microunde – aceasta metoda de decongelare este sigura atata timp cat carnea este gatita imediat dupa ce este decongelata in cuptorul cu microunde.

Decongelarea carnii la temperatura camerei sau in apa fierbinte nu este deloc sannatoasa. Temperaturile crescute favorizeaza multiplicarea bacteriana, ceea ce inseamna ca iti pui sanatatea in pericol procedand astfel.

doc.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      4 foi tortilla 250 g carne vită tocată 100 ml suc roşii 1 ceapă mică 4 căţei usturoi 2 linguri ulei 1 linguriţă boia dulce ¼ linguriţă boia iute sare, după gust piper, după gust 1 linguriţă coriandru tăiat Pentru salsa
      2 avocado 1 ceapă roşie 1 ardei iute roşu 1 roşie 8 căţei de usturoi 1 lingură ulei de măsline 2 linguri zeamă lime 2-3 fire pătrunjel sare, după gust Mărunţeşti ceapa şi o căleşti în ulei până devine translucidă. Adaugi carnea şi o rumeneşti uşor, torni sucul de roşii, pui usturoiul zdrobit şi condimentezi cu sare, piper, boia dulce şi boia iute. Laşi pe foc până scade zeama  şi, la final, adaugi coriandrul. Laşi la răcorit.
      Între timp, prepari salsa. Cureţi şi speli toate legumele, pasezi avocado cu o furculiţă şi îl stropeşti cu zeamă de lime, să nu se oxideze. Toci ceapa roşie, ardeiul iute şi roşia. Le pui peste avocado, adaugi uleiul, sarea, usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat şi omogenizezi compoziţia.
      Umpli foile de tortilla cu amestecul de carne, le împătureşti, le porţionezi şi le serveşti cu salsa şi decorate după imaginaţie.
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Iată trei reţete de Crăciun cu carne de pui ideale pentru masa festivă:
      Tobă de pui
      Aveţi nevoie de:
      1,5 kg pui, 35g gelatină,  trei frunze de dafin, câteva boabe de piper, cinci căţei de usturoi, o lingură de sare. Mod de preparare: Carnea se spală bine şi se curăţă de piele şi se pune la fiert într-o oală împreună cu foile de dafin, piperul, sarea şi gelatina. Carnea se va lăsa la foc mic aproximativ trei ore pe foc pentru a nu îşi pierde gelatina din proprietăţi, în tot acest timp, mai întoarceţi de două ori carnea din oală şi dacă apa scade, mai adăugaţi apă fierbinte. După ce carnea a fiert, scoateţi bucăţile de pui şi împreună cu zeama în care a fiert carnea, preparaţi zeama de tobă. Puneţi usturoiul pisat bine în zeamă, apoi strecuraţi şi dacă este cazul, mai adăugaţi sare. După ce s-a răcit carnea, rupeţi bucăţi medii şi o puneţi într-un recipient de carton, de forma cutiilor de carton în care găsiţi suc natural. Peste carnea pusă în recipient, adăugaţi zeama de tobă şi agitaţi bine pentru a vă asigura că a pătruns până la fund. Acoperiţi cutia cu un staniol şi lăsaţi la frigider pentru câteva ore, de preferat de dimineaţă până seara. După ce aţi scos preparatul de la frigider, tăiaţi cutia şi veţi găsi deja toba formată. Pentru a se păstra cât mai bine atunci când o puneţi la frigider, înveliţi-o în foie de copt.
      Sarmale cu carne de pui
      Aveţi nevoie de:
      piept de pui, 4 linguri orez, 4 cepe, 1 morcov, 1 ou, 1 legătură de mărar şi una de pătrunjel, sare, piper, pastă de roşii sau roşii proaspete şi foi de varză. Mod de preparare: Se toacă pieptul de pui şi se pune alături de orez într-un vas. Se adaugă ceapa tocată fin, morcovul ras, oul, condimentele şi verdeaţa tocată fin. Se amestecă şi se formează sarmalele punând câte o lingură pe fiecare frunză, apoi se rulează. Sarmăluţele se aşează într-o cratiţă unsă bine cu ulei, apoi completăm cu apă fierbinte în care s-a pus pasta de roşii, 2 linguri de ulei, condimente pentru sarmale şi cimbru. Se dau la cuptor. Se servesc calde cu smântână şi mămăliguţă.
      Ruladă de pui
      Ai nevoie de:
      500 g carne tocată de pui, 3 linguri pesmet fin, 2 ouă, 1 morcov, 1 ceapă mică, 2 ardei graşi, roşu şi portocaliu, 3 căţei de usturoi, 1 fir de ţelină, 2 linguri ulei, sare şi piper Mod de preparare: Într-un vas, se amestecă pesmetul şi carnea de pui. În robot, se pun ceapa tăiată în patru, morcovul tăiat rondele, ardeii graşi fără seminţe, cotoare şi filamente, ţelina, cu tot cu frunze. Se mărunţesc bine toate legumele şi apoi se amestecă în carnea tocată şi usturoiul zdrobit. Se adaugă ouăle, se potriveşte de sare şi piper. Forma de copt se unge cu ulei, iar amestecul de carne se pune într-o folie de plastic umezită cu apă. Se pune compoziţia şi se rulează un pic pentru a-i da o formă. Apoi, se desface şi se aşază cu grijă în tavă. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru o oră. Apoi, se scoate folia şi se mai coace 15 minute (sau mai mult), până ce rulada se rumeneşte frumos. Se lasă să se răcorească în tavă şi apoi se taie şi se serveşte.
      clickpoftabuna.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Iată ce trebuie să ştii atunci când cumperi carne. Sunt câteva indicii pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când cumperi carne proaspătă:
      Carne de porc
      Alegeţi bucăţi de carne de porc de culoare roz, ferme la atingere, tari, cu fibrele dense, cu grăsime albă sau roz-alb. Mare atenţie şi la miros, acesta fiind unul din principalii indicatori.
      Este indicat să nu cumpăraţi niciodată carne condimentată sau marinată, acesta fiind modul în care unii comercianţi ascund mirosul cărnii de proastă calitate sau chiar alterată.
      În cazul produsului care provine de la porci tineri, carnea este roz-albicioasă şi are o consistenţă moale, în timp ce la porcii bătrani, carnea este de o culoare ceva mai închisă.
      Carne de pasăre
      Carnea şi produsele de pasăre ar trebui să se simtă reci la atingere. Nu cumpăraţi produse care nu au fost depozitate la temperaturi corespunzătoare, scrie dougthecook.com, citat de exquis. Culoarea pielii de curcan Raw este alb-crem. Culoarea de sub piele ar trebui să fie rozalie.
      Alegeţi pachetele care sunt înfăşurate strâns şi care nu au perforări. Asiguraţi-vă că ambalajele nu conţin lichid excesiv, ceea ce poate indica o fluctuaţie de temperatură sau o depozitare îndelungată.
      Carne de vită
      Alegeţi carnea de vită de o culoare roşu purpuriu. Roşu purpuriu este tipic cărnii de vită ambalată în vid. Odată expusă la oxigen, carnea de vită va căpăta o culoare roşu aprins. Carnea de vită trece printr-o serie de modificări de culoare în timpul perioadei de valabilitate. Aceste schimbări sunt normale.
      Carnea nu trebuie să se lipească de degete când e pipăită. Carnea în care intră degetele, care e moale, e de proastă calitate.
      Carnea de vită tocată poate fi de un roşu aprins la suprafaţă, unde este expusă la oxigen, în timp ce interiorul rămâne roşu purpuriu. După o expunere prelungită la oxigen, aceasta capătă o tentă maro.
      clickpentrufemei.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2016, lactatele au fost cele mai consumate produse în familiile cu micuţi din ţara noastră.
      În oraş, o persoană dintr-o astfel de familie, a consumat 17 kg de lactate timp de o lună, cu 3,5 kg mai mult decât în sat.
      Şi ouăle sunt printre produsele preferate ale moldovenilor.
      Astfel, în oraş, s-au mâncat aproape 14 bucăţi pe lună, în comparaţie cu 12 în mediul rural.
      Diferenţa dintre consumul de carne într-o familie din mediul urban, în comparaţie cu cel rural, este de 500 de grame.
      Chiar dacă oamenii din sate cresc fructe şi legume, aceştia consumă cu peste jumătate de kilogram mai puţin. Astfel, în oraş, o persoană mănâncă 11,6 kg de fructe şi legume pe lună, iar în sat 11 kg.
      Autorii studiului au calculat câţi cartofi consumă moldovenii şi au constatat că atât familiile cu minori din oraş, cât şi cele din sat, folosesc lunar aproape 4 kg de cartofi pentru o persoană.
      Datele mai arată că moldovenii consumă multă pâine şi produse din panificaţie. Cei din sat mănâncă 9,6 kg lunar, cu 1,7 kg mai mult decât în mediul urban.
      publika.md
  •