Preparăm cel mai gustos somon la cuptor, cu portocală şi rozmarin


    Somonul copt în folie de aluminiu reprezintă una dintre cele mai uşoare şi bune modalităţi de a găti acest tip de peşte.

3ab9f819b6-img.jpg

Aşa că dacă vrei să încerci un preparat deosebit la mesele festive, ai un alt avantaj: în doar 30 de minute (de la început, până la final), somonul este complet pătruns, aşa că invitaţii tăi nu vor trebui să aştepte mult ca să guste din acest preparat delicios.

Pregătire: 20 min
Gătire: 30 de min
Timp total: 1h
Categorie: fel principal

Mod de preparare

Ingrediente:

  • 700 g file somon (2-3 bucăţi)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare
  • 3 linguri miere
  • 1 lingură + 1 linguriţă zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
  • 4 căţei de usturoi, tocaţi
  • 2 linguri cimbru proaspăt, tocat (sau 1 lingură cimbru uscat)
  • 1 lingură rozmarin proasopt, tocat (sau 1 linguriţă rozmarin uscat)
  • felii de portocală proaspete
  • crenguţe de cimbru, opţional

Preîncălzeşti cuptorul la 200 de grade Celsius. Usuci somonul prin tamponare cu un prosop de hârtie absorbant. Ungi peştele pe toate părţile cu 1 lingură de ulei de măsline. Condimentezi cu sare, după gust. Aşezi fiecare file de somon pe o bucată mare de folie de aluminiu. (Ai nevoie de folii separate.)

Combini într-un bol mic mierea, zeama de lămâie, usturoiul tocat şi verdeaţa tocată. Amesteci bine ca să se combine aromele. Torni această compoziţie peste somon, apoi aşezi o felie de portocală pe fiecare file. Opţional, aşezi crenguţe de cimbru.

Împătureşti toate laturile ale fiecărei folii de aluminiu, pentru a crea pacheţele lejere. (E bine să laşi spaţiu pentru ca aerul să circule în interiorul pacheţelelor şi pentru ca somonul să se coacă uniform.)

Aşezi pacheţelele într-o tavă de copt foarte puţin adâncă şi le dai la cuptor 15-20 de minute. Când sunt gata, scoţi tava, scoţi cu grijă somonul din folia de aluminiu, separând carnea de pieliţa care va rămâne prinsă de folie. Aşezi fiecare file pe o farfurie, iar cu o lingură iei sosul rămas în folie şi îl torni peste somon. Serveşti imediat.

clickpoftabuna.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      2 capete de broccoli, tocate 60 g de unt ½ ceapă, tăiată cubuleţe 40 g făină 480 ml mix de lapte integral şi smântână uşoară 480 ml de zeamă de supă de legume 55 g morcovi mărunţiţi 2 linguriţe sare 1 linguriţă piper ¼ linguriţă de nucşoară 200 g brânză cheddar rasă Mod de preparare
      Tăiaţi tulpinile de pe capetele de broccoli şi tocaţi-le în flori mici.
      Într-un vas mare la foc mediu, combinaţi untul şi ceapa şi sotaţi până devine translucidă. 
      Adăugaţi făina şi amestecaţi până când se rumeneşte uşor. Turnaţi mixul de lapte integral şi smântână uşoară şi amestecaţi până când conţinutul ajunge la fierbere. Micşoraţi focul la scăzut şi adăugaţi zeama de supă de legume. Se lasă la foc mic timp de 5-10 minute.
      Se adaugă broccoli, morcovii, sarea, piperul şi nucşoara. Se fierbe timp de 10-15 minute. Se adaugă brânza şi se amestecă până se topeşte şi se combină cu celelalte ingrediente. Poftă bună!
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      180 ml lapte; 2 linguri de oțet alb; 120 g făină albă; 2 linguri de zahăr alb; 1 linguriță de praf de copt; 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu; 1/2 linguriță de sare; 1 ou; 2 linguri de unt topit; spray pentru gătit; 60 g unt de arahide; 60 ml sirop de arțar. Mod de preparare
      Amestecă laptele cu oțetul și lasă-le deoparte 5 minute, înainte de a face aluatul. Amestecă făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea într-un vas încăpător, apoi bate ouăle și adaugă-le peste amestecul de lapte, apoi pune și untul topit în acesta. Îmbină ingredientele umede cu cele uscate, până obții un aluat fără cocoloașe. Încinge o tigaie mare pe foc mediu, dă-o cu spray de gătit și toarnă patru polonice de aluat în aceasta, pentru a face patru clătite americane. Lasă-le să se facă până apar balonașe pe suprafața lor, apoi întoarce-le cu o spatulă și mai lasă-le până se rumenesc și pe partea cealaltă. Pune siropul de arțar și untul de arahide într-un castronel termorezistent și pune-le la microunde timp de 30 de secunde, amestecând la jumătatea timpului. Dacă ingredientele nu sunt topite și îmbinate complet, mai lasă-le încă 30 de secunde. Servește clătitele americane cu acest sos delicios de unt de arahide și cu o porție de fructe proaspete de pădure sau cu înghețată. divahair.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ai observat că te dor tot timpul încheieturile sau spatele ori ești mereu epuizat, chiar dacă nu a trecut nici măcar jumătate din zi? Nu ignora aceste simptome pentru că pot semnala lipsa de vitamina D. Chiar dacă pare simplu să mergi să stai la soare programul încărcat, diferitele responsabilități familiale, perioadele de recuperare sau spitalizare pot face dificilă obținerea unei doze utile din această vitamină. Consecințele unei carențe persistente de vitamina D vor fi fragilizarea oaselor, creșterea riscului de fracturi și durerile cronice.  
      Iată ce gustări vor preveni efectele negative, menținând un nivel optim de vitamina D:
       1. Smoothie cu pepene și căpșuni
      Iată o băutură răcoritoare, cu o savoare cremoasă și consistentă. Ingredientul cheie care crește conținutul de vitamina D este iaurtul, iar de îndată ce vei gusta vei simți aromele fructelor și vei realiza că este foarte simplu să înlocuiești chiar și o masă principală cu acest smoothie când ești foarte ocupat.
      Ingrediente:
      100g de căpșuni congelate; o lingură de miere; 100g de miez de pepene (galben sau verde), tăiat cubulețe; 200ml de iaurt grecesc simplu; 2 linguri de semințe de chia. Cum se prepară:
      Amestecă toate ingredientele cu blenderul, apoi toarnă smoothie-ul într-o cană. Presară migdale mărunțite deasupra și savurează.
       2. Parfait cu iaurt
      Straturile de iaurt, nuci crocante, cereale și fructe vor stopa poftele alimentare și te vor cuceri imediat cu gustul irezistibil. Această rețetă are un conținut redus de carbohidrați și te ajută să-ți reconturezi silueta în timp ce obții o doză importantă de vitamina D.
      Ingrediente:
      250ml de iaurt simplu; ½ măr verde, tăiat cubulețe; ½ ananas, tăiat cubulețe; 2 pere, tăiate cubulețe; 7 kiwi; 3 linguri de semințe de rodie; ½ cană de goji; o portocală; 100ml suc de guava; 5 linguri de fulgi de secară; 6 linguri de semințe de floarea soarelu; 6 linguri de nuci mărunțite. Cum se prepară:
      Amestecă toate fructele într-un bol, apoi adaugă sucul de guava.Alege un borcan cu diametru mare și pune un strat de iaurt, apoi un strat de fructe, apoi un strat de fulgi de secară. Continuă cu un alt strat de iaurt, apoi adaugă nucile. Pune straturi alternative de iaurt și fructe până termini, iar la final realizează un topping crocant din semințele de floarea soarelui. Dă la rece 2 ore, apoi servește.
       3. Salată de ciuperci cu ardei iute
      Ciupercile sunt o sursă importantă de vitamina D, fiind un ingredient versatil pentru sandvișuri, salate, tocănițe sau supe. Testează această salată apetisantă, ușor picantă, cu un sos cremos, care poate fi consumată în orice moment al zilei pentru a obține energie suplimentară.
      Ingrediente:
      2 cepe roșii, tăiate solzi; un ardei iute, tăiat mărunt; 2 căni de ciuperci, tăiate felii subțiri; 2 linguri de frunze de coriandru; o lingură de ulei de măsline; o lingură de semințe de chimen; 2 linguri de oțet de mere; ¼ cană de iaurt grecesc; ¼ linguriță de sare. Cum se prepară:
      Pune uleiul într-o tigaie și adaugă semințele de chimen. Lasă 2 minute la foc mic, apoi pune ardeiul iute, ceapa, sarea și ciupercile. Lasă la foc mediu 10-15 minute și amestecă tot timpul. După acest interval pune amestecul într-un bol. Lasă la răcit, apoi adaugă coriandrul, oțetul și iaurtul. Dă la frigider o oră, apoi servește presărat cu mărar proaspăt.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Nu-i asa ca suna apetisant? Cu siguranta va fi un deliciu, iar gustul dulce al rosiilor se va imbina perfect cu aromele celor 3 tipuri de branza pentru a-ti oferi o cina memorabila. 
      Ingrediente pentru placinta cu rosii, branza cheddar si crusta de ierburi aromatice:
      Pentru crusta de branza cheddar si ierburi aromatice:
      240 gr faina alba; 1 lingura de zahar; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de pudra de usturoi; 1 lingurita de busuioc uscat; 1/2 lingurita de oregano uscat; 1/2 lingurita de cepsoara uscata; 1/2 lingurita de rozmarin uscat; 1 ou mare, amestecat; 1/2 lingurita de otet de vin alb; 60 ml apa rece; un pachet de unt nesarat, rece, taiat cubulete; 160 gr branza cheddar iute, razuita. Pentru umplutura:
      4-5 rosii mari, taiate in felii de 1 cm grosime; un praf de sare; 1 lingurita de zahar; piper negru, proaspat rasnit; 120 ml maioneza; 1 catel de usturoi, tocat marunt; 120 gr branza cheddar, razuita; 120 gr branza fontina, razuita; 60 gr parmesan, razuit; 60 gr de pesmet; 2 linguri de cepsoara tocata. Mod de preparare:
      Pentru crusta: ingredientele uscate se pun intr-un robot de bucatarie si se mixeaza pana cand se combina. Intr-un castron mic se amesteca impreuna oul, apa si otetul. Se adauga treptat untul rece si branza in robotul de bucatarie si se mixeaza pana cand se obtine un amestec cu consistenta pesmetului. Se adauga apa cu ou si se continua amestecarea pana cand se formeaza un aluat. Se scoate aluatul din vasul robotului, se inveleste in folie de plastic si se da la rece pentru 30 de minute.
      Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.
      Se intinde o foaie de aluat rotunda, corespunzatoare marimii formei de tarta folosita. Se asaza cu grija in forma si se taie marginile de aluat care prisosesc, apoi se inteapa baza cu o furculita. Se acopera crusta cu hartie de copt, iar deasupra se pun boabe uscate de fasole sau perle pentru gatit. Se da la cuptor pentru 15 minute sau pana cand aluatul incepe sa capete o usoara nuanta maronie. Se scoate si se lasa la racit.
      Pentru umplutura: rosiile de taie felii, se asaza pe un prosop si se sareaza. Se lasa sa stea 15 minute pentru a scapa de excesul de lichid. Feliile de rosii se asaza in straturi pe crusta si se presara cu zahar si piper negru.
      Intr-un castron, se amesteca maioneza si usturoiul cu cele 3 tipuri de branza. Se condimenteaza cu sare si piper si se adauga cepsoara. Maioneza se intinde intr-un strat subtire deasupra rosiilor iar apoi se presara pesmetul.
      Se introduce la cuptor si se coace timp de 25-30 de minute, pana cand capata o crusta aurie. Se scoate de la cuptor si se lasa sa stea 20 de minute inainte de servire. Se poate servi rece sau calda.
      andreearaicu.ro
    • julia122997
      De julia122997
      În diminețile de școală va trebui să ai în vedere meniul copilului tău. Spre deosebire de vacanța de vară nu vei mai putea varia ora primei mese a zilei și va fi necesar să ai la dispoziție variante rapide, dar foarte consistente, care te vor ajuta să eviți excesul de zahăr sau sodiu.
      Deși copiii sau adolescenții nu vor refuza o porție de cereale de la cutie la micul dejun, nu sunt cea mai potrivită alegere, mai ales dacă nu conțin suficiente fibre. Cu ajutorul specialiștilor poți prepara rețete rapide, care nu te vor încetini în timp ce te pregătești pentru ziua care începe și le dau multă energie celor mici.
       Iată ce variante ar trebui să încerci pentru micul dejun din zilele de școală:
       1. Parfait cremos și crocant
      Pune straturi alternative de iaurt grecesc simplu, boabe de struguri fără sâmburi, ananas și fulgi de ovăz, iar la final adaugă o lingură de miere pentru a definitiva un mic dejun pe placul tuturor copiilor.
       2. Pâine prăjită cu scorțișoară
      Alege 4 felii de pâine din făină integrală, înmoaie-le în lapte amestecat cu scorțișoară și esență de vanilie, apoi rumenește-le 5 minute în tigaie. Se potrivesc de minune cu o porție de nuci crocante sau cu semințe de floarea soarelui.
       3. Pitta cu bacon și ouă
      Prepară la tigaie un amestec din 3 ouă bătute, 2 linguri de brânză Cheddar și 7 felii de bacon de seara. Dimineața folosește-l pentru a umple o pitta din făină integrală, apoi rumenește totul pe grătar 2 minute.
       4. Tortilla cu granola și nuci
      Umple o tortilla din făină integrală cu o lingură de unt de arahide sau semințe de floarea soarelui, ½ banană tăiată felii subțiri și 3 linguri de granola.Acest mic dejun crocant este ideal pentru a elimina tentația de a mânca gogoși de la prima oră și va reduce pofta de sucuri acidulate.
       5. Terci de ovăz cu fructe și nuci
      Prepară un terci de ovăz crocant folosind lapte degresat, o banană făcută piure, ½ linguriță de scorțișoară, 2 linguri de nuci sau migdale mărunțite, 50g de căpșuni proaspete și 2-3 frunze de mentă. Poți rade puțină ciocolată amăruie deasupra pentru a da un aspect special micului dejun.
       6. Terci de ovăz cu unt de arahide 
      Toarnă o cană de apă fierbinte peste ½ cană de fulgi de ovăz integral. Adaugă 2 linguri de unt de arahide și o linguriță de iaurt grecesc simplu. Amestecă bine și servește copilului micul dejun ultrarapid.
       7. Pâine cu unt, într-o variantă nouă
      Alege 6 felii de pâine din făină integrală, întinde pe ele un strat generos de unt organic cu un conținut ridicat de Omega-3, apoi continuă cu somon afumat, frunze de busuioc și salvie. La final pune un strat de iaurt grecesc.
       8. Burrito cu avocado
      Fă o omletă din 3 ouă, ½ avocado și ½ ardei gras roșu. Folosește-o pentru a umple o tortilla din făină integrală și presară pătrunjel deasupra.
       9. Covrig cu brânză, stafide și nucșoară
      Întinde un strat generos de brânză cremă de capră pe un covrig din făină integrală, presară stafide și nucșoară și servește-l copilului cu o ceașcă de ceai de ghimbir.
       10. Sandviș cu ouă fierte
      Alege o chiflă din făină integrală și pune alternativ felii de șuncă presată de curcan cu un conținut redus de sodiu, frunze de salată verde, felii de ou fiert, felii de măr, felii de avocado și de roșie.
      eva.ro
  •