Preparăm cel mai gustos somon la cuptor, cu portocală şi rozmarin


    Somonul copt în folie de aluminiu reprezintă una dintre cele mai uşoare şi bune modalităţi de a găti acest tip de peşte.

3ab9f819b6-img.jpg

Aşa că dacă vrei să încerci un preparat deosebit la mesele festive, ai un alt avantaj: în doar 30 de minute (de la început, până la final), somonul este complet pătruns, aşa că invitaţii tăi nu vor trebui să aştepte mult ca să guste din acest preparat delicios.

Pregătire: 20 min
Gătire: 30 de min
Timp total: 1h
Categorie: fel principal

Mod de preparare

Ingrediente:

  • 700 g file somon (2-3 bucăţi)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare
  • 3 linguri miere
  • 1 lingură + 1 linguriţă zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
  • 4 căţei de usturoi, tocaţi
  • 2 linguri cimbru proaspăt, tocat (sau 1 lingură cimbru uscat)
  • 1 lingură rozmarin proasopt, tocat (sau 1 linguriţă rozmarin uscat)
  • felii de portocală proaspete
  • crenguţe de cimbru, opţional

Preîncălzeşti cuptorul la 200 de grade Celsius. Usuci somonul prin tamponare cu un prosop de hârtie absorbant. Ungi peştele pe toate părţile cu 1 lingură de ulei de măsline. Condimentezi cu sare, după gust. Aşezi fiecare file de somon pe o bucată mare de folie de aluminiu. (Ai nevoie de folii separate.)

Combini într-un bol mic mierea, zeama de lămâie, usturoiul tocat şi verdeaţa tocată. Amesteci bine ca să se combine aromele. Torni această compoziţie peste somon, apoi aşezi o felie de portocală pe fiecare file. Opţional, aşezi crenguţe de cimbru.

Împătureşti toate laturile ale fiecărei folii de aluminiu, pentru a crea pacheţele lejere. (E bine să laşi spaţiu pentru ca aerul să circule în interiorul pacheţelelor şi pentru ca somonul să se coacă uniform.)

Aşezi pacheţelele într-o tavă de copt foarte puţin adâncă şi le dai la cuptor 15-20 de minute. Când sunt gata, scoţi tava, scoţi cu grijă somonul din folia de aluminiu, separând carnea de pieliţa care va rămâne prinsă de folie. Aşezi fiecare file pe o farfurie, iar cu o lingură iei sosul rămas în folie şi îl torni peste somon. Serveşti imediat.

clickpoftabuna.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Fiecare seară, și nu doar de Valentine's Day sau Dragobete, reprezintă o ocazie bună să petrecem câteva ore plăcute în compania persoanei care ne-a cucerit mintea și simțurile și, pentru cineva pasionat de gătit, e o ocazie bună să-și încerce mâna cu un meniu delicios și ușor pentru o seară de neuitat
      Cum pregătești atmosfera pentru cina romantică
      Dacă ți-ai luat inima în dinți și ai decis, până la urmă, să organizezi o cină romantică acasă, trebuie să știi de la bun început că o ocazie festivă, cere și un decor festiv. Spre deosebire de alte petreceri tematice însă, o cină romantică se sărbătorește discret, iar asta trebuie să se vadă în atmosfera romantică din casă - și de la masă.
      Iată câteva sfaturi simple și de efect care nu necesită pregătiri ieșite din comun și nici eforturi prea mari. În felul acesta te vei putea concentra pe elementul esențial al serii: meniul.
      Alege luminile potrivite. Lumânările aprinse și amplasate strategic în diverse colțuri ale camerei sunt cea mai bună soluție atunci când vrei să creezi o atmosferă romantică. Așază-le în colțurile camerei, pe podea sau pe mobilă, pentru a da naștere unor jocuri de lumini și umbre cât mai plăcute. Nu folosi prea multe, nu are rost. Creează o ambianță plăcută. Nu vei obține niciodată romantismul pe care ți-l dorești dacă vei lăsa televizorul deschis. Înlocuiește-l cu o boxă portabilă ascunsă vederii și alege un playlist potrivit pentru o cină romantică. Nu uita să ții cont de gusturile jumătății tale, pentru că e important ca muzica să fie și pe gustul celuilalt. Dacă vrei să mergi la sigur, alege câteva melodii de dragoste din anii '80. Pune flori proaspete pe masă. Sau oriunde vrei. Florile sunt una dintre acele decorațiuni naturale care nu par scoase din context în niciun decor și la niciun eveniment. Cu atât mai mult la o cină romantică, un buchet de lalele, sau unul de trandafiri vor parfuma si completa întreaga încăpere și vor oferi un punct central de atracție. Dacă mai așezi și o lumânare lângă, efectul va fi perfect. Folosește vesela și tacâmurile cele mai bune. Este o ocazie specială, într-adevăr, chiar dacă sunteți împreună de câteva zile, luni sau de ani buni. Nu face rabat de la calitate și scoate setul de farfurii cel mai bun. E un detaliu aparent nesemnificativ, dar nu are rost să riști să faci o impresie proastă cu un fel de mâncare special așezat pe un platou ciobit. Meniul pentru cina romantică
      La orice altă ocazie, meniul poate fi unul variat, cu mâncăruri mai grele și mai complexe. De aceasta data însă, nu faci un maraton pentru o emisiune de gătit. E suficient să gătești un meniu simplu, cu antreu, fel principal și ceva dulce. Mâncarea aleasă trebuie să fie ușoară, pentru că nu vrei ca seara să se încheie imediat după masă, cu o repriză de somn.
      Ți-am pregătit în continuare o rețetă de somon la grill, ușor de făcut în doar câteva zeci de minute, alături de un antreu potrivit pentru un moment festiv și de o prăjitură cu care vei satisface și cele mai pretențioase gusturi.
      Aperitivul
      Aperitivul este doar începutul festinului, așa că te poți orienta către câteva tartine de baghetă franțuzească asezonate cu cremă de brânză, verdețuri (pătrunjel, busuioc) și prosciutto crudo.
      La fel de ușor poți pregăti câteva aperitive cu ajutorul unor scobitori, boabe de strugure și două-trei brânzeturi speciale, cum ar fi mozzarrella, Rochefort, cașcaval Camembert sau, de ce nu, clasica telemea românească. Atenție însă, telemeaua trebuie să fie învechită, așa că alege un sortiment potrivit pentru aperitiv.
      Felul principal - somon la grătar cu sos de muștar și legume la abur
      Somonul este considerat de mulți unul dintre cei mai gustoși - și sănătoși, în același timp - pești, așa că este o alegere potrivită pentru o cina romantică. În primul rând, este foarte ușor de consumat și nu necesită eforturi ieșite din comun. Îți imaginezi cât de romantic ar fi să vă luptați amândoi cu câte un copan de pui, oricât ar fi de delicios? Am glumit, nu ar fi romantic.
      Iată mai jos rețeta pentru somon la grill. Cea mai bună soluție este să alegi o tigaie grill specială, care poate fi așezată direct pe flacăra aragazului. Dacă vrei să bifezi și la capitolul aspect, există unele modele care vin și cu un suport pentru boluri. La garnitură am adăugat legume făcute la abur, dar le poți înlocui, în funcție de gusturi, cu alte bunătăți mai apropiate de preferințele tale și ale persoanei invitate la masă.
      Ingrediente
      2 bucăți de somon proaspăt - poate fi medalion sau file 2 morcovi 3 cartofi dulci broccoli fasole verde zucchini o conopidă muștar de Dijon (cu boabe întregi) 50 de grame de zahăr brun 2 linguri de suc proaspăt stors de lămâie o lingură de oțet de vin 2 linguri de ulei de măsline sare și piper Preparare
      Într-un bol, se amestecă două linguri de muștar împreună cu 25 de grame de zahăr brun, cu mărar și piper. Cu baițul astfel obținut se unge somonul și se lasă în frigider la marinat, într-un recipient acoperit, cel puțin o oră. Muștarul rămas se amestecă împreună cu zahărul, mărarul și sucul de lămâie. Se adaugă oțet după gust, așa că acest ingredient se lasă la final. Tigaia grill se așază pe un ochi de aragaz lăsat la foc mic și se lasă câteva zeci de secunde să se încingă, apoi se adaugă somonul. Peștele se rumenește aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte. Atenție! Fiecare bucată de somon trebuie întoarsă o singură dată de pe o parte pe cealaltă. Legumele se pun într-o oală de gătit la abur și se lasă acolo până când sunt gata. Asta înseamnă că sunt suficient de moi să poată fi străpunse cu o furculiță, dar nu prea moi, ca să nu se sfărâme. Servește somonul alături de garnitura de legume stropită cu sos. Nu adăuga prea mult, mai bine adu la masă un bol în care ai lăsat restul de sos, pentru cine mai poftește.
      Desert pentru îndrăgostiți - prăjitură cu ciocolată și lichior de portocale
      Desertul ideal care va încheia triumfător cina romantică de Ziua Îndrăgostiților trebuie să aibă neapărat câteva ingrediente esențiale: ciocolată, frișcă și mult dulce. Bineînțeles, totul cu anumite limite, așa că poți înlocui zahărul în exces cu fructe.
      Iată care este rețeta pentru o prăjitură delicioasă cu ciocolată și lichior de portocale.
      Ingrediente
      o portocală 5 linguri de lichior de portocale 50 de grame de zahăr pudră 2 tablete de ciocolată neagră cu portocale (aproximativ 200 de grame) 85 de grame de unt fără sare, la temperatura camerei 3 albușuri și 3 gălbenușuri 250 de grame de smântână 140 de grame de biscuiți pentru ceai Preparare
      Stoarce lămâia într-un bol și amestecă sucul cu 3 linguri de lichior de portocale. Curăță portocala și elimină partea albă și moale a cojii. Aceasta din urmă trebuie apoi tăiată în fâșii subțiri care vor fi puse la fiert într-o oală acoperită, în 300 de mililitri de apă. După aproximativ 20 de minute, când coaja s-a înmuiat, se adaugă zahărul. Lasă oala neacoperită până când compoziția scade și se transformă într-un jeleu. Topește ciocolata la bain marie, apoi amestecă untul și gălbenușurile împreună cu celelalte două linguri de lichior de portocale. Albușurile se bat cu un mixer până se transformă într-o spumă, la fel și smântâna. Ambele se adaugă în bolul cu ciocolată Tapetează o tavă de cozonac cu folie de gătit și adaugă în tavă în jur de 5 linguri cu vârf de compoziție de ciocolată. Înmoaie biscuiții de ceai în sucul de portocală și lichior și așază-i deasupra compoziției de ciocolată. Nu-i îmbiba prea mult, pentru că se vor sfărâma. Peste biscuiți adaugă jeleul de portocală într-un strat subțire, apoi încă unul de biscuiți și unul de ciocolată. Repetă pașii până când ai patru straturi de biscuiți și jeleu de portocală. Peste ultimul strat adaugă restul de cremă de ciocolată. Învelește tava în hârtie de copt și pune-o la frigider până când este gata să fie servită. Prăjitura se servește decorată cu ciocolată rasă, frișcă și chiar bucăți de fructe. Așadar, o seară specială se poate pregăti și acasă, în intimitatea propriei locuințe, cu puțină îndemânare și cu multă pasiune. Nu-ți mai rămâne decât să pui vinul la rece - recomandăm un Pinot Noir sau un Zinfandel pentru această ocazie - și să aprinzi lumânările. Cu siguranță va urma o seară de neuitat!
      kitchenshop.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Rețeta 1: Tort cald cu ciocolată și zmeură, după rețeta lui Nigella Lawson
      Este o rețetă care îți ia circa o oră, dar îți oferă multe senzații gustative, mai ales dacă ești un amator înflăcărat al deserturilor. Ai nevoie de următoarele ingrediente, exact în cantitățile prevăzute (cel mai potrivit ar fi să folosește un cântar):
      185 de grame de făină; O linguriță rasă de praf de copt; Un vârf de sare; 30 de grame de cacao; 250 de grame de ciocolată amară Heidi (75% concentrație de cacao); 95 de grame de zahăr alb; 95 de grame de zahăr brun; 250 de grame de unt; O lingură de lichior de portocale; 185 de ml de apă; 185 de ml de cafea; 250 de grame de zmeură.
      Pașii rețetei:
      1. Cerne făina prin sită, adaugă praful de copt și vârful de sare, amestecând ingredientele. După amestecare, integrează praful de cacao.
      2. Într-o cratiță pune 250 de grame de ciocolată amară Heidi, 95 de grame de zahăr alb, 95 de grame de zahăr brun, 250 de grame de unt și o lingură de lichior de portocale. Adaugă apa și cafeaua. Pune compoziția pe foc mic până când se topesc toate ingredientele și se obține consistența unui sirop.
      3. Unge o formă de copt, preferabil cu diametrul de 21 de cm.
      4. Când sosul de ciocolată este gata, încorporează-l în mixul de făină și cacao.
      5. Bate separat două ouă și adaugă-le în întreaga compoziție. Amestecă fin totul.
      6. Toarnă jumătate din compoziție în forma de coptură. Adaugă zmeura. Acoperă totul cu restul compoziției.
      7. În cuptor, tortul se coace la 180 de grade, timp de 40 de minute. Pe raftul de jos adaugă o tavă suplimentară pentru cazul în care va curge puțin din compoziție.
      8. După ce îl scoți din cuptor, lasă-l 15 minute să se odihnească, apoi îl tai și-l servești alături de câteva bile de înghețată de vanilie și un pahar de vin roșu.
      Rețeta 2: Antricot de porc caramelizat cu pere și ceapă roșie
      Această rețetă o să vă satisfacă papilele gustative, pentru că oferă nu doar sațietate, ci și o multitudine de gusturi și senzații noi. În plus, este extrem de ușor de făcut, luându-ți puțin timp.
      Ai nevoie de:
      Două felii de antricot sau cotlet de porc, preferabil cu os; Trei pere medii; O ceapă roșie mare; Două fire de coriandru; Mix de legume congelate pentru wok, la garnitură; Sare, piper.
      Pașii rețetei:
      1. Curăță ceapa și taie-o julien.
      2. Taie în felii medii perele.
      3. Mărunțește firele de coriandru.
      4. Într-o tigaie preîncălzită adaugă o lingură cu ulei de măsline și aranjează ceapa, perele și coriandrul.
      5. Asezonează carnea cu sare și piper. Aranjeaz-o în tigaie alături de pere și ceapă.
      6. Într-o tigaie separată pune ulei de măsline și pregătește mixul de legume congelate.
      7. Aranjează compoziția finală pe platouri albe și servește-o alături de un vin spumant.
      Rețeta 3: Pizza cu chorizo, dovlecel și busuioc
      Italienii au descoperit de foarte mult timp care este rețeta fericirii: pizza și dragostea. De aceea, o pizza pregătită în casă poate deveni piesa de rezistență a cinei tale romantice.
      Ai nevoie de următoarele ingrediente:
      165 de ml de apă; Trei-patru grame de drojdie uscată; ¼ linguriță de zahăr; 200 de grame de făină; 50 de grame de griș; ¼ linguriță de sare; O ceapă albă mică; Doi-trei căței de usturoi; O bucățică de unt; Frunze de busuioc, după dorință; O conservă de roșii decojite; Sare, piper, zahăr brun; Un dovlecel; 75 de grame de salam chorizo; 100 de grame de mozarella.
      Pașii rețetei:
      1. Într-un bol aparte amestecă apa, drojdia uscată și zahărul brun.
      2. În alt vas adaugă făina albă, grișul și sarea. Amestecă, astfel încât făina să se îmbogățească cu oxigen.
      3. Încorporează amestecul de apă, drojdie și zahăr brun în compoziția cu făină.
      4. Amestecă aluatul în vas, după care frământă-l pe masă circa 10 minute, până când va deveni elastic. Pune-l înapoi în vas și acoperă-l cu folie alimentară până prepari sosul.
      5. Taie ceapa cubulețe. Mărunțește usturoiul. Pune-le într-un vas cu puțin ulei de măsline și un cubuleț de unt. Când se înmoaie ceapa, pune frunzele de busuioc. Tu alegi câte să fie. Peste un minut adaugă deasupra roșiile din conservă. Asezonează totul cu sare, piper și zahăr brun. Lasă compoziția pe foc mic până devine de o consistență mai groasă (circa 12-15 minute). La final trebuie s-o treci prin blender.
      6. În două tăvi pentru rolă pui folie de aluminiu, pe care o ungi cu ulei de măsline și o presori cu griș.
      7. Împarți aluatul în două părți și îl întinzi nițel. Nu este neapărat să aibă o formă geometrică fixă.
      8. Taie rondele subțiri dovlecelul, salamul și mozarella.
      9. Încinge cuptorul la 240 de grade, cu ventilarea pornită. Între timp, aluatul se odihnește în tăvi câteva zeci de minute.
      10. Unge aluatul cu sos, aranjează dovlecelul, mozarella și frunzele de busuioc.
      11. La final asezonezi cu ulei de măsline, sare și piper.
      12. Pizza se va coace în opt-10 minute la 230 de grade, cu ventilarea pornită. Servește-o cu un vin alb.
      Cu siguranță, aceste trei rețete se pot transforma într-o frumoasă tradiție de Ziua Îndrăgostiților, pe care să o repetați de fiecare dată, împreună.
      zugo.md
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      1 chiflă mare 1 castravete murat mare 1 felie somon afumat 2 linguri cremă de brânză 2 frunze salată verde 3-4 linguriţe porumb din conservă Mod de prepărare
      Tai chifla pe jumătate. 
      Într-un castron amesteci porumbul din conservă cu castravetele tocat mărunt şi crema de brânză. 
      Aşezi frunzele de salată la baza chiflei, apoi somonul afumat. Întinzi amestecul de cremă de brânză peste felia de somon şi închizi chifla cu bucata rămasă. 
      Poţi servi rece împreună cu un pahar de suc proaspăt de portocale pentru un mic dejun sănătos şi rapid. 
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      0.5 l apă din nucă de cocos  0.15 l băutură din migdale 0.60 l zeamă din lămâie/lime 3 linguri miere sau sirop de arţar conţinutul a două capsule de spirulină (pudră) Adaugi toate ingredientele menţionate mai sus într-un blendăr şi omogenizezi conţinutul până devine uniform. Poţi gusta compoziţia din când în când şi poţi potrivi după gustul propriu, adăugând câte puţin din ingredientele dorite.
      Torni ingredientele mixate în forme pentru îngheţată şi dai la congelator pentru maxim 1 oră. Deschizi congelatorul şi adaugi beţele în compoziţie. Laşi la congelator peste noapte. 
      Se pot servi în fiecare dimineţă ca înlocuitor de mic dejun sau pe post de desert sănătos.
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente: 
      25 frunze de varză acră 200 g ciuperci 200 g orez 1 ceapă 5 linguri bulion sare piper 1 lingură mărar tăiat fin 2 linguri ulei frunze de pătrunjel Mod de preparare:
      Încingi uleiul şi căleşti ceapa mărunţită. Când devine sticloasă, pui ciupercile spălate şi tăiate fin. Potriveşti gustul de sare şi piper, laşi 5 minute şi adaugi orezul spălat în mai multe ape. Pui 2 linguri de bulion şi mărarul. Ţii pe foc până scade zeama şi dai vasul deoparte.
      Tai fin 5 frunze de varză şi le aşezi pe fundul cratiţei pe care o vei da la cuptor. Umpli restul frunzelor cu compoziţia şi le aşezi în cratiţă. Torni apă clocotită amestecată cu 3 linguri de bulion şi aşezi vasul pe foc, ţii câteva clocote şi îl dai la cuptor. Le ţii până se rumenesc uşor, iar varza este fiartă. Le serveşti, dacă vrei, cu frunze de pătrunjel tăiate.
      clickpoftabuna.ro
  •