Preparăm Briam, ghiveci grecesc de legume după rețeta lui Jamie Oliver


    Acest ghiveci grecesc de legume, briam, se consumă pe insula elenă cu feta la grătar, însă merge foarte bine și lângă o friptură.

107355642_l.jpg

Ingrediente

  • 150 ml ulei de măsline extravirgin, plus dacă este necesar 
  • 1 vânătă mare 
  • 1 ceapă mare 
  • 3 căței de usturoi 
  • 800 g cartofi mari 
  • 6 roșii medii 
  • 12 roșii cherry 
  • 5 dovlecei 
  • 300 g roșii pasate 
  • 1 lingură oregano uscat 
  • ½ buchet de pătrunjel  (15g)

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 220 ° C/gaz 7.
  2. Tăiați vinetele în felii de 1 cm pe lungime sau rondele.
  3. Aruncați ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu și gătiți vinetele în mai multe serii  ca să nu le înghesuiți timp de 5 până la 7 minute sau până se înmoaie și devin aurii, adaugând din când în când, dacă e nevoie puțin ulei de măsline.  După ce s-au păjit se pun într-un bol mare.
  4. Curățați și tăiați ceapa și usturoiul. Adăugați ceapa și usturoiul în tigaia goală, cu puțin ulei, dacă este necesar, și lăsați-l timp de 5 minute sau până la înmuiere. Transferați în castron cu vinete.
  5. Tăiați cartofii în cuburi de 1 cm, tăiați subțiri roșiile medii și feliați dovleceii.
  6. Adăugați cartoful, toate roșiile, dovlecelul, rosiile pasate  și 200 ml apă în bol. Se presară cu oregano, apoi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Condimentați generos cu sare de mare și piper negru.
  7. Amestecați bine cu mâinile ca să se combine aromele, apoi turnați totul într-un vas mare rezistent la cuptor. Se adaugă deasupra și restul de ulei rămas.
  8. Coaceți 30 de minute, apoi dați  cuptorul mai mic cu o treaptă  la 200 ° C / gaz 6. Se coace încă 20-30 de minute sau până când s-a rumenit și legumele sunt fragede. Se lasă să se răcească ușor înainte de servire. Pentru un plus de gust, la final puteți să puneți deasupra și puțin cașcaval. Se poate servi pe pat de orez sau ca la greci cu o bucată de brânză la grătar.

retetepractice.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
       Pentru aluat
       500 g făină  250 ml apă, la temperatura camerei 2 g drojdie proaspătă  25 ml ulei de măsline  1 praf de sare  Pentru umplutură
      2 cepe roşii  1 ardei iute  500 g carne de vită tocată  200 ml vin alb sec  1 ceapă albă 1-2 linguri ulei  100 g gorgonzola 50 g brânză gouda rasă  1 mână rucola sare piper 100 g măsline feliate Pentru sos
      50 g sos de roşii  50 g gorgonzola  100 g mozzarella frunzuliţe de cimbru Mod de preparare
      Pasul 1
      Torni apa în vasul în care vei frământa, adaugi uleiul, drojdia şi sarea, apoi baţi cu un tel sau mixezi. Încorporezi făina şi frămânţi până obţii un aluat catifelat, care nu se mai ţine de degete. Îl strângi într-o bilă, pe care o ungi cu puţin ulei şi o laşi deoparte 30 de minute, apoi o acoperi şi o ţii la crescut, cam 2 ore
      Pasul 2
      Pentru umplutură, încingi uleiul şi căleşti ceapa albă tăiată fin. Adaugi carnea, potriveşti gustul de sare şi piper, o laşi până se albeşte şi torni vinul. Acoperi şi o ţii pe foc până se găteşte carnea şi scade zeama. Amesteci din când în când, apoi o dai deoparte. Pentru sos, zdrobeşti cele 2 tipuri de brânză şi le amesteci cu sosul de roşii până obţii o pastă. Adaugi cimbrul tăiat şi amesteci bine ingredientele.
      Pasul 3
      Împarţi aluatul în două părţi şi le întinzi în funcţie de cum vrei să fie blatul: gros sau subţire.
      Pasul 4
      Întinzi sos pe fiecare blat şi îl netezeşti pe toată suprafaţa lui, apoi adaugi carnea, bucăţele de gorgonzola, măsline, feliuţe de ceapă roşie, rondele de ardei iute şi brânză gouda. Aşezi o pizza într-o tavă şi o dai la cuptorul bine încins 9 minute. O scoţi, pui peste ea rucola şi o mai laşi la cuptor până se rumeneşte. La fel procedezi şi cu cealaltă pizza.
      Poftă bună! 
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      Pentru aluat:
      2 căni de făină 1/2 o linguriţă de sare 1 linguriţă de zahăr 1/2 cană de margarină vegetală 1 lingură de oţet de mere 1/3 cană de apă rece Pentru umplere
      1 pungă de spanac congelat 1/2 o ceapă 1 căţel mare de usturoi 2 linguri de ulei de măsline Sare Mod de preparare:
      Pentru aluat:
      În primul rând, se cerne făina şi se adaugă sarea şi zahărul. Apoi, după ce amestecaţi bine aceste ingrediente, adăugaţi margarina la temperatura camerei şi amestecaţi-o cu făina. După aceea, adăugaţi încet oţetul şi apa, frământând continuu. În cele din urmă, continuaţi să frământaţi întregul amestec până obţineţi un aluat omogen.
      Acoperiţi-l cu folie de plastic şi puneţi-l în frigider timp de o oră.
      Pentru umplere:
      Spălaţi şi curăţaţi legumele. Apoi, se toacă fin ceapa şi usturoiul şi se trag într-o tigaie cu puţin ulei de măsline.După aceea, adăugaţi spanacul în tigaie. Dacă este îngheţat, dezgheţaţi şi spălaţi-l bine înainte. În plus, scurgeţi-l bine pentru a îndepărta excesul de lichid. După ce adăugaţi spanacul, amestecaţi-l puţin şi apoi acoperiţi vasul. Lăsaţi să fiarbă aproximativ cinci până la şapte minute. Apoi, luaţi de pe foc.
      Scoateţi aluatul din frigider şi împărţiţi-l în cât mai multe bucăţi, adică plăcinţele pe care le veţi face. Apoi, aplatizaţi bucăţile de aluat în cercuri foarte subţiri şi adăugaţi o lingură de umplutură. După, închideţi bine şi folosiţi o furculiţă pentru a presa marginile. 
      Adăugaţi puţină făină într-o tavă de copt, astfel încât să nu se lipească. Aşezaţi plăcintele lăsând loc între ele. Se coc într-un cuptor preîncălzit la 200°C pentru aproximativ 20 de minute.
      Poftă bună!
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente:
      800 grame piept de pui tăiat 1 ceapă roşie cozile de la 3 cepe verzi 1 ardei gras roşu 10 roşii cherry suc de roşii sau roşii în bulion 2 morcovi potriviţi 1 legătură de pătrunjel ulei de măsline sare piper Preparare:
      Pieptul de pui se taie fâşii de 1 cm grosime şi se pune în tigaia încinsă împreună cu uleiul de măsline, sarea şi piperul. Se prăjeşte la foc iute timp de 5 minute, după care se adaugă morcovii, tăiaşi bastonaşe subţiri de circa 1 cm lungime. Când morcovii încep să se înmoaie se adaugă ceapa, tăiată rondele si ardeiul gras, tăiat în felii subţiri. Roşiile cherry se taie în jumătăţi sau sferturi, în funcţie de mărime şi se adaugă după ce ardeiul şi ceapa au început să se înmoaie. Se adaugă trei sau patru roşii în bulion sau o jumătate de cutie de suc de roşii şi se lasă să fiarbă la foc potrivit timp de 10 minute.
      Se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjelul tăiat potrivit.
      retete.eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente:
      500 g mazăre 250 g ceapă tocată mărunt 350 ml apă 1/2 lingură de sare jumătate de linguriță de piper negru 1 lingură de unt de cocos verdețuri după gust: pătrunjel, mărar, busuioc proaspăt, cimbru 15 linguri de iaurt simplu sau 8 linguri lapte de soia Preparare:
      Se călește ceapa în unt și se amestecă până devine moale. Apoi se fierbe mazărea separat,  se adaugă ceapa, sare și piper după gust, se acoperă și se mai lasă pe foc 10 minute. Cantitatea se împarte în două: se pasează jumătate de supă în blender, iar în cealaltă jumătate se adaugă iaurtul simplu sau laptele de soia. Se combină cele 2 jumătăți și se adaugă verdețurile proaspete tocate. Supa-cremă de mazăre se serveşte caldă.
      Pofta bună!
      clickpoftabuna.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Cartoful dulce poate avea mai multe varietăţi de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro. De aceea este indicat ca atunci când este consumat să nu se îndepărteze coaja subţire, deoarece conţine numeroase fibre, potasiu şi quercitină – substanţă recunoscută pentru efectele sale antioxidante excepţionale. Nu acelaşi lucru se poate spune despre cartoful clasic, alb, a cărui coajă este toxică!
      Ingrediente: 
      1 cartof dulce mare 1 căţel usturoi 1/2 linguriţă boia dulce 4 linguri ulei de măsline 5 linguri năut fiert 1 lingură tahini 1/2 lămâie sare si piper Mod de preparare: 
      Curăţă cartoful dulce de coajă, taie-l cubuleţe şi pune-l într-o tavă cu 2 linguri de ulei, sare şi piper. Amestecă bine condimentele peste cartofi şi dă la cuptor la 200 de grade până cartofii se înmoaie. Pune într-un blender năutul, tahini, usturoiul şi cartoful şi amestecă bine până obţii o pastă. Pune suc de lămâie şi serveşte hummusul cu pită de casă. 
      clickpoftabuna.ro
  •