Micul dejun pentru diabetici: 3 rețete


    Ai diabet? Este adevărat că prima masă a zilei poate fi o provocare dacă vrei să eviți excesul de carbohidrați, dar poți alege în continuare variante gustoase și consistente la micul dejun.

brooke-lark-500141-unsplash.jpg

Nu este întotdeauna simplu să decizi ce să consumi la micul dejun atunci când ai diabet, dar dacă-ți faci un plan din timp vei evita alegerile neinspirate care pot determina fluctuațiile glicemiei și starea de oboseală.

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că un mic dejun consistent, cu un conținut ridicat de proteine și grăsimi sănătoase, poate contribui la reducerea glicemiei și menținerea greutății în limitele normale. Unele persoane care suferă de diabet au glicemia mai mare dimineața pentru că ficatul prelucrează zaharurile consumate în timpul nopții, iar la începutul zilei pot avea rezistență la insulină. De asemenea, după micul dejun glicemia crește de două ori mai mult decât după masa de prânz sau cină. Dacă nivelul zahărului din sânge crește după micul dejun pot apărea poftele alimentare pentru alimentele bogate în carbohidrați, iar organismul va intensifica nevoia de dulce în mod eronat. Un mic dejun care conține 50g de carbohidrați (de exemplu ½ banană, ½ cană de cereale și o cană de lapte) crește foarte mult nivelul glicemiei pe parcursul dimineții.

Aceste rezultate arată că este foarte important să diminuezi cantitatea de carbohidrați de la micul dejun. 

Uită de covrigi, cereale rafinate sau clătite și încearcă aceste rețete pentru a-ți începe ziua cu multă energie:

 
1. Omletă cu legume la grătar

Poți prepara o  omletă cu o varietate de ingrediente. Dacă ți-au rămas legume de la garnitura de la cină poți crește rapid conținutul de fibre și vitamine al micului dejun. Legumele rumenite adaugă o aromă aparte omletei și o fac mai apetisantă.

Ingrediente:

- o cană de legume la grătar (vinete, ardei gras, ceapă, varză de Bruxelles sau sparanghel);

- un gălbenuș și 2 albușuri de ou;

- 2 linguri de parmezan ras;

- o cană de mure sau zmeură.

Cum procedezi:

Încălzește tigaia la foc mic.Pune o linguriță de ulei de măsline. Continuă cu albușurile, după 2 minute. După ce s-au pătruns albușurile adaugă legumele și gălbenușul. Servește omleta cu o cană de fructe de pădure.

2. Parfait cu iaurt sau brânză cremoasă

Uită de granola sau de fructele cu sirop de la conservă și folosește iaurtul grecesc simplu, care conține mai multe proteine și mai puțini carbohidrați decât iaurtul obișnuit. Adaugă fructe proaspete sau înghețate pentru a crește conținutul de fibre al micului dejun, iar la final completează cu un strat generos de nuci crocante pentru o doză importantă de proteine, grăsimi sănătoase și savoare. 

Ingrediente:

- 200ml de iaurt grecesc simplu sau cremă de brânză de capră;

- o cană de afine, căpșuni sau zmeură congelate sau proaspete;

- ¼ linguriță de extract de vanilie;

- ¼ linguriță de scorțișoară;

- o lingură de nuci crude (le poți înlocui cu semințe de floarea soarelui, de dovleac, migdale sau nuci caju).

Cum procedezi:

Amestecă bine toate ingredientele și savurează un mic dejun deosebit, care îți va ține apetitul sub control până la ora prânzului.

3. Sandviș cu ouă, avocado și spanac

Avocado este o sursă excelentă de grăsimi nesaturate și fibre, care îți protejează inima și silueta. Este o alternativă ideală pentru maioneză și are un gust foarte bun combinat cu ouă.

Ingrediente:

- 2 ouă fierte tari;

- 150g de țelină, tăiată fin;

- ½ cană de spanac crud;

- ½ avocado;

- 2 felii de pâine integrală.

Cum procedezi:

Taie ouăle felii, apoi începe să aranjezi ingredientele pe felie. Începe cu spanacul, apoi avocado, țelina, feliile de ouă, spanac din nou și cea de-a doua felie de pâine. Sandvișul tău este gata și nu vei uita prea curând gustul bun!

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      0.5 l apă din nucă de cocos  0.15 l băutură din migdale 0.60 l zeamă din lămâie/lime 3 linguri miere sau sirop de arţar conţinutul a două capsule de spirulină (pudră) Adaugi toate ingredientele menţionate mai sus într-un blendăr şi omogenizezi conţinutul până devine uniform. Poţi gusta compoziţia din când în când şi poţi potrivi după gustul propriu, adăugând câte puţin din ingredientele dorite.
      Torni ingredientele mixate în forme pentru îngheţată şi dai la congelator pentru maxim 1 oră. Deschizi congelatorul şi adaugi beţele în compoziţie. Laşi la congelator peste noapte. 
      Se pot servi în fiecare dimineţă ca înlocuitor de mic dejun sau pe post de desert sănătos.
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente: 
      25 frunze de varză acră 200 g ciuperci 200 g orez 1 ceapă 5 linguri bulion sare piper 1 lingură mărar tăiat fin 2 linguri ulei frunze de pătrunjel Mod de preparare:
      Încingi uleiul şi căleşti ceapa mărunţită. Când devine sticloasă, pui ciupercile spălate şi tăiate fin. Potriveşti gustul de sare şi piper, laşi 5 minute şi adaugi orezul spălat în mai multe ape. Pui 2 linguri de bulion şi mărarul. Ţii pe foc până scade zeama şi dai vasul deoparte.
      Tai fin 5 frunze de varză şi le aşezi pe fundul cratiţei pe care o vei da la cuptor. Umpli restul frunzelor cu compoziţia şi le aşezi în cratiţă. Torni apă clocotită amestecată cu 3 linguri de bulion şi aşezi vasul pe foc, ţii câteva clocote şi îl dai la cuptor. Le ţii până se rumenesc uşor, iar varza este fiartă. Le serveşti, dacă vrei, cu frunze de pătrunjel tăiate.
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      500 ml lapte de cocos 1 plic gelatină 1 baton de vanilie  3 linguri zahăr Pentru sos:  4 portocale 100 ml lichior de portocale  2 linguri zahăr brun Mod de preparare
      Prepari gelatina conform indicaţiilor de pe ambalaj. Tai batonul de vanilie, îi scoţi seminţele, le pui în lapte, adaugi zahărul, aşezi vasul pe foc şi amesteci să se topească. Ai grijă ca laptele să nu fiarbă! Laşi la răcorit, pui gelatină, răstorni compoziţia în vasele dorite şi le dai la rece câteva ore.
      Pentru sos, storci 3 portocale şi strecori sucul. Separat, cureţi feliile de la portocala rămasă şi le tai. Topeşti zahărul şi, când devine lichid, torni lichiorul, în fir subţire, amesteci, apoi adaugi sucul şi ţii pe foc până se îngroaşă uşor. Pui bucăţile de portocală şi mai laşi puţin, apoi dai vasul deoparte. Serveşti panna cotta cu sosul de portocale rece.
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente necesare:
      - un piept de pui
      - salată verde
      - un ardei capia roşu
      - un castravete
      - 100 de grame de caşcaval
      - 100 de grame de pâine mai veche
      - două linguri de ulei de măsline
      - o linguriţă de busuioc tocat mărunt
      Mod de preparare:
      Fierbe pieptul de pui cu condimentele favorite, iar apoi taie-l sub formă de cubuleţe.
      Taie pâinea cubuleţe, condimentează cu sare şi piper, dar şi ulei de măsline şi busuioc, iar apoi pune totul la copt.
      Spală salata, rupe-o mărunt, după preferinţă, iar apoi aşază toate ingredientele într-un bol ş condimentează cu sare şi piper, busuioc tocat mărunt şi ulei de măsline. Adaugă şi caşcavalul ras.
      Poftă bună! 
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      800 g spanac congelat  100 g varză kale proaspătă  3 ouă  1 lingură unt sare piper 100 g smântână fermentată  100 g caşcaval ras Mod de preparare
      1. Speli varza kale şi o toci grosier. Decongelezi spanacul şi îl scurgi. Le sotezi împreună, în unt, 5-7 minute, apoi le laşi la răcorit.
      2. Baţi ouăle cu sare şi piper, după gust, adaugi smântâna şi încorporezi spanacul şi varza kale. Omogenizezi şi răstorni amestecul într-un vas pe care îl dai la cuptor, 30 de minute, la foc mediu. Scoţi tava, presari caşcavalul ras şi laşi la gratinat încă 10 minute.
      Poftă bună! 
      clickpoftabuna.ro
  •