Cele mai delicioase rețete de chifteluțe


    Chiftelele marinate cu sos sunt printre cele mai gustoase mâncăruri și sunt foarte ușor de preparat. Se pot consuma cu diverse garnituri, de la piure, orez și până la paste, așadar sunt ideale pentru toată familia.

shutterstock_117156124-1280x720.jpg

Există mai multe rețete delicioase, atât pentru compoziția chiftelelor, cât și pentru sos, află în continuare cele mai gustoase dintre ele.

Ce sos merge la chiftele?

Cel mai bun sos pentru chiftele este cel de roșii sau pastă de tomate. Unele gospodine aleg să folosească făină, însă nu este neapărat obligatoriu. Există rețete bune care nu includ acest ingredient. Cel mai important lucru de care să ții cont atunci când prepari sosul este să ai grijă să obții un gust echilibrat de acrișor-dulce-sărat-picant. Acesta se realizează cu ajutorul condimentelor și a unei cantități mici de zahăr. Citește în continuare și află cum se pregătește cel mai gustos sos pentru chiftele.

Sos pentru chiftele marinate

image.png

Chiar dacă nu are făină, acest sos este consistent și foarte gustos. 

Ingrediente:

  • 1 kg. de roșii proaspete, opărite și decojite (poți folosi 500 de ml. de bulion sau 400 gr. roșii pasate)
  • 1 ceapă 
  • 1 lingură de ulei
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • sare și piper după gust
  • cimbru (2-3 rămurele proaspete)

Mod de preparare:

  1. Călește ceapa într-o tigaie încinsă cu ulei. Nu o lăsa să se prăjească, doar să se înmoaie puțin.
  2. Când ceapa s-a înmuiat, adaugă roșiile, foaia de dafin și rămurelele de cimbru.
  3. Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10 minute, apoi scoate dafinul și cimbrul.
  4. Dacă vrei să fie mai lichid, adaugă puțină apă fierbinte, lasă sosul să mai dea în clocot și apoi adaugă zahărul, sarea și piperul.  Sosul este gata!

Sos pentru chiftele și piure

image.png

O altă rețetă foarte bună este cu făină. Acest ingredient se pune deoarece îi oferă sosului o consistență mai mare. Iată cum se pregătește:

Ingrediente:

  • 2 linguri de făină
  • 2 linguri generoase de pastă de tomate
  • ulei
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță rasă de zahăr
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 cană mică de apă

Mod de preparare:

  1. Pune ulei într-o cratiță și, când acesta se încinge, adaugă făina în ploaie și cana de apă. 
  2. Lasă sosul să se fiarbă, amestecând cu telul încet ca să nu se facă cocoloașe.
  3. Când dă în clocot pune pasta de tomate, apoi sarea, piperul și zahărul. Mai lasă-l câteva minute pe foc, iar la final adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Atât de simplu!

Chiftele cu sos de bulion: rețetă super ușoară

 

Chiar dacă nu ai mai fcut chifteluțe până acum, poți încerca această rețetă pentru că este foarte ușoară. Iată ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare:

Ingrediente pentru chiftele:

  • 1kg de carne tocată de vită sau porc
  • 1 pahar de lapte/apă
  • 1 ou
  • 4 linguri de pesmet
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 linguri de pătrunjel verde tocat
  • 4 căței de usturoi
  • 50 ml de ulei

Ingrediente pentru sos:

  • 500 gr de roșii pasate
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 ceapă
  • 2 foi de dafin
  • 1/4 piper
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1/2 linguriță de cimbru

Mod de preparare chiftele:

  1. Toarnă cana de lapte peste pesmet și lasă așa timp de 10 minute ca să se absoarbă. Amestecă ca să se obțină o consistență groasă.
  2. Toacă carnea și adaugă peste ea sarea și piperul, oul, pesmetul cu lapte, pătrunjelul și 2 căței de usturoi. Amestecă bine compoziția.
  3. Umezește mâinile cu puțin ulei și formează chifteluțele. 
  4. Pune ulei într-o tigaie și prăjește chiftele acolo. Când sunt rumenite bine, le scoți din tigaie și pregătești sosul.

Mod de preparare sos:

  1. În aceeași tigaie în care ai prăjit chiftelele, pune ceapa tăiată cubulețe și 2 căței de usturoi și lasă-le puțin să se călească.
  2. Adaugă roșiile pasate, pasta de tomate, amestecă și lasă să fiarbă 10 minute. 
  3. Adaugă sare și piper după gust, dafinul și zahărul și amestecă bine. După câteva minute, adaugă chiftelele în sos, amestecă și lasă-le s mai farbă 10-15 minute.
  4. Sevește chiftelele cu garnitura preferată. 

Chiftele cu sos Gina Bradea 

 

Rețeta de chiftele cu sos de la Gina Bradea este una delicioasă, ca la bunica acasă.

Ingrediente pentru chiftele:

  • 1kg de carne tocată de vită sau porc
  • 2 cepe mici tocate
  • 1 morcov ras pe păzătoarea mică
  • 1 legătură de pătrunjel și una de mărar
  • 1 ou
  • 2 dovlecei dați pe răzătoare
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 căpățână de usturoi pisat

Mod de preparare chiftele:

  1. Pune peste carnea tocată toate ingredientele și condimentele și amestecă bine până se omogenizează.
  2. Udă-ți mâinile în apă și începe să formezi chifteluțele. 
  3. Așează-le pe o tavă tapetată cu folie de copt și introdu-le în cuptorul încălzit la 220 de grade. Lasă-le timp de aproximativ 20 de minute și în acest timp prepară sosul.

Ingrediente pentru sos:

  • 1l de sos de roșii
  • 2 linguri cu vârf de făină
  • 1 ceapă
  • 1 morcov ras pe răzătoarea mică
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță de oțet (2-3 linguri de vin alb)
  • 2-3 linguri de ulei
  • apă
  • cimbru, sare și piper după gust

Mod de preparare sos:

  1. Pune uleiul într-o tigaie și adaugă morcovul și ceapa. Călește-le timp de 2 minute, apoi adaugă puțină apă și lasă-le să se călească timp de 20 de minute. Adaugă din când în când apă caldă.
  2. Adaugă sosul de roșii și amestecă, apoi adaugă sarea, piperul, cimbrul și dafinul. 
  3. Peste făină adaugă puțină apă și amestecă ca să se dizolve făina. Când sosul fierbe, mai adaugă puțină apă și, cu ajutorul unei site, adaugă făina peste sos. Dacă e prea gros, adaugă apă, iar dacă este prea subțire adaugă făină. 
  4. Lasă să dea în clocot, apoi adaugă lingurița de oțet și amestecă. Mai lasă-le câteva minute și apoi adaugă chiftelele peste sos. 
  5. Lasă-le să mai dea un clocot, stinge focul și presară verdeața proaspătă tocată.

Poftă bună!

Chiftele cu sos moldovenești

image.png

O altă rețetă delicioasă de chifteluțe este cea moldovenească. Se face la fel de ușor și repede.

Ingrediente pentru chiftele (pârjoale):

  • 450 g carne de vită
  • 350 g carne de miel mai grasă
  • 2 ouă
  • 150 g de pâine
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 cartof
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • pesmet pentru modelat chiftelele
  • ulei pentru prăjit
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Toacă toată carnea de două ori ca să se lege bine și pârjoalele să fie pufoase. 
  2. Spală cartoful , curăță-l și apoi rade-l prin răzătoarea fină și pâinea o înmoi pentru câteva minute în lapte călduț.
  3. Toacă mărunt ceapa și verdeața, iar usturoiul pisează-l cu puțină sare.
  4. Bate cele 2 ouă și pune-le peste carnea tocata, împreună cu celelalte ingrediente, apoi amestecă totul bine cu mâna.
  5. Stoarce pâinea și adaug-o în compoziție. Pune condimentele după gust și amestecă din nou bine, până totul este omogen și bine legat.
  6. Formează chiftelele cu mâna umedă, dă-le prin pesmet și apoi prăjește-le.

Ingrediente pentru sos:

  • 300 ml suc de roșii proaspăt
  • 30 ml ulei măsline
  • 1 lingură oțet natural
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 cepe mici
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 linguri făină
  • 2 linguri pastă de roșii
  • câteva fire de busuioc verde tocat
  • 2-3 foi de dafin
  • sare și piper după gust

Mod de preparare sos:

  1. Pune ceapa și usturoiul la călit, după care adaugă lingura de oțet și pasta de roșii. Amestecă bine și lasă-le puțin să fiarbă.
  2. Amestecă apoi sucul de roșii cu făina, zahărul și  condimentele, iar după ce s-a omogenizat totul bine, adaugi compoziția peste ceapă. Lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ca să nu se facă cocoloașe.
  3. Adaugă restul de ingrediente și amestecă. Dacă sosul este prea gros se mai adaugă puțină apă călduță.
  4. După ce a fiert puțin, introdu chiftelele și mai lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 7-10 minute.
  5. Chifeluțele cu sos sunt gata, servește-le cu piure de cartofi.

Chiftele cu sos de smântână și muștar

 

Chiar dacă sunt mai cunoscute chiftelele cu sos de roșii, unele gospodine fac și cu sos de smântână și le iese minunat. Iată cum se pregătesc:

Ingrediente:

  • 400 gr. carne de pui tocată
  • 300 gr. carne de vită tocată
  • 1 felie pâine înmuiată în lapte (și scursă bine)
  • ½ linguriță de boia de ardei dulce
  • ½ linguriță de boia de ardei iute
  • ½ linguriță de curcuma (turmeric)
  • 1 cățel de usturoi pisat
  • sare și piper negru după gust

Ingrediente pentru sos:

  • 100 gr. de smântână
  • 1 linguriță cu vârf de muștar
  • 1 lingură cu vârf de făină
  • 100 ml. de apă
  • 100 ml. de vin alb sec
  • 1 roșie (tăiate cubulețe)
  • 1 legătură de busuioc proaspăt (tocat mărunt)
  • ulei de floarea soarelui
  • sare și piper negru după gust

Mod de preparare:

  1. Peste carnea tocată, adaugă toate ingredientele și amestecă bine până se omogenizează compoziția.
  2. Unge mâinile cu puțin ulei și formează chiftelelele.
  3. Pune ulei într-o tigaie și prăjește bine chiftelele pe toate părțile.
  4. Separat, amestecă într-un bol smântâna, muștarul, făina și apa.
  5. Când toate chiftelele s-au rumenit, toarnă deasupra vinul alb și lasă să fiarbă până se evaporă alcoolul.
  6. Toarnă apoi sosul din smântână și muștar, încorporeaz-o un pic și pune deasupra roșiile tăiate cubulețe, busuiocul tocat și amestecă. Lasă totul să fiarbă la foc mic circa 10-15 minute.
  7. După ceva timp condimentează cu sare și piper negru. Poți adăuga ½ linguriță de zahăr, dacă sosul este prea acrișor.

Servește chifteluțele cu garnitura preferată. Poftă bună!

Chiftele cu sos La Lena

 

O rețetă inedită este propusă de La Lena, include conopidă, iar chiftelele nu se prăjesc, ci se fierb la aburi. Este foarte gustoasă, îți recomandăm să încerci și tu. 

Ingrediente:

  • 600 gr de piept de pui
  • 1 ou
  • 50 gr fulgi de ovăz fin
  • 100 gr conopidă (opțional)
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 500 ml smântână dulce de gătit
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri pătrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Toacă carnea de pui împreună cu ceapa, apoi taie conopida și morcovul și introdu-le în blender ca să fie mărunțite până ajung de mărimea unui bob de orez.
  2. Adaugă legumele peste carnea tocată, apoi oul și fulgii de ovăz.
  3. Pune sare după gust și amestecă bine întreaga compoziție. 
  4. Formează chiftelele și pune-le în oala pentru fiert pe aburi, apoi lasă-le la fiert aproximativ 30-40 de minute.
  5. Pune chiftelele în tigaie și toarnă peste ele smântâna dulce și pune-le pe foc.
  6. Când încep să fiarbă, amestecă și lasă focul mic timp de încă 10-15 minute.
  7. Adaugă sare, pătrunjelul tocat, acoperă tigaia și stinge focul. Lasă-le așa timp de 10 minute, apoi le poți servi. Poftă bună!

divahair.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Ingrediente: Quiche cu ton şi spanac
      Pentru aluat: 100 g unt (82% grăsime), 1 gălbenuş, 200 g făină,  1 praf de sare
      Pentru umplutură: 1 conservă ton (200 g), 3 ouă, 300 ml smântână lichidă pentru gătit (20% grăsime), 300 g spanac congelat , 1 lingură ulei sare piper
      Mod de preparare:
      Frământă untul rece cu făina şi cu praful de sare, apoi adaugă gălbenuşul. Când aluatul e omogen, dă-i forma unei bile, înfăşoară-l în folie alimentară şi dă-l la frigider 1 oră. Întinde o foaie de aluat cu grosimea de 4-5 mm şi aşaz-o într-o formă de tartă, inclusiv pe pereţi, apoi îndepărtează surplusul şi dă-o din nou la rece. Căleşte spanacul decongelat în ulei, până scade toată zeama, asezonează cu sare şi lasă la răcit. Bate ouăle cu sare şi piper, după gust, apoi încorporează smântâna lichidă. Scurge bine tonul. Scoate forma din frigider şi aranjează peste foaia de aluat un strat de spanac, apoi pune bucăţi de ton, din loc în loc. Toarnă amestecul de ouă şi smântână şi dă quiche-ul la cuptor, la foc mediu, 45-55 de minute. Lasă-l la răcorit înainte de a-l tăia.
      clickpentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Biscuiţi cu ciocolată, susan şi nuci
      Ingrediente:
      300 g făină 70 g amidon de porumb 60 g cacao 2 linguriţe rase praf de copt 250 g unt moale 82% grăsime 3 gălbenuşuri 150 g zahăr 100 g nuci mărunţite 2-3 linguri susan Mixează untul moale cu zahărul şi cu gălbenuşurile până ce obţii o cremă omogenă. Separat, amestecă făina cu cacaua, cu amidonul şi cu praful de copt, apoi cerne-le printr-o sită deasă. Adaugă mixul de făină şi cacao în crema de unt, nucile, susanul şi frământă până ce obţii un aluat moale şi compact, apoi înveleşte-l în folie alimentară. Pune aluatul în frigider, pentru 30 de minute. Dupa acest interval, scoate aluatul de la rece, întinde-l pe blatul de lucru şi decopează forme rotunde de biscuiţi. Aşază-i apoi pe o tavă cu hârtie de copt şi coace-i la 175 °C pentru aproximativ 15 minute.

      Floricele cu gem
      Ingrediente:
      250 g făină 2 gălbenuşuri 70 g zahăr 120 g unt coaja rasă de la 1 lămâie zahăr tos, pentru presărat deasupra gem, după preferinţă Cerne făina. Fă o gropiţă în mijloc şi pune gălbenuşurile, untul rece, zahărul şi coaja de lămâie. Amestecă şi frământă un aluat omogen. Înveleşte-l apoi în folie alimentară şi lasă-l în frigider 30 de minute.Încinge cuptorul la 170 °C. Întinde aluatul şi decupează forme de flori sau după preferinţă. Pune hârtie de copt într-o tavă, aşază formele de aluat, presară zahăr tos şi lasă-le în cuptor 10-15 minute până când se rumenesc frumos. Pune un strat de gem pe un biscuite, aşază deasupra altul şi presează uşor.

      Biscuiţi cu lămâie
       
      Ingrediente:
      250 g făină 220 g zahăr 160 g unt moale 2 ouă la temperatura camerei coaja de la 2 lămâi 1 linguriţă esenţă de vanilie 1 linguriţă praf de copt 1 praf de sare Mixează untul şi zahărul până când obţii o textură cremoasă. Adaugă apoi câte un ou şi continuă să mixezi. Pune esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi mai amestecă puţin.Încorporează apoi făina, sarea, praful de copt şi amestecă până ce vei obţine un aluat fără cocoloaşe. Întinde aluatul pe blatul de lucru înfăinat. Decupează forme rotunde, apoi aşază-le într-o tavă cu hârtie de copt.  Pune tava la cuptorul preîncălzit la 190 °C, pentru 10-12 minute sau până când marginile devin aurii. Scoate biscuiţii din cuptor, lasă-i să se răcească complet şi serveşte-i cu ceai şi lâmâie.  
      clickpentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Pentru sos de caramel 
      250 g zahăr 120 ml smântână lichidă 35% grăsime  40 ml apă 2 linguri unt 1 praf de sare Pentru blat 
      150 g biscuiţi simpli Pentru cremă 
      400 g cremă de brânză 400 g smântână lichidă 35% grăsime 1 linguriţă esenţă de vanilie   3 linguri zahăr vanilat  1-2 linguri sos de caramel  Pentru decor 
      topping de caramel, de ciocolată şi nuci Mod de preparare 
      Pentru blat, pui biscuiţii într-o pungă de plastic şi cu ajutorul unui sucitor, sfărâmi biscuiţii. Într-o tavă rotundă detaşabilă, cerni biscuiţii şi îi presezi bine cu mâna sau cu o spatulă. Dai deoparte.  Pentru sos, topeşti zahărul cu apa într-o cratiţă, la foc mediu şi amesteci până ce zahărul s-a caramelizat. Dai cratiţa deoparte, apoi torni smântâna lichidă şi adaugi untul cu un praf de sare. Amesteci până ce untul s-a topit.  Pentru cremă, adaugi într-un bol mare crema de brânză, sosul de caramel, smântâna lichidă, zahărul vanilat şi esenţa de vanilie. Cu ajutorul unui mixer de mână, amesteci până obţii o textură cremoasă şi omogenă.  Peste blat, pui crema şi o nivelezi cu ajutorul unei spatule. Decorezi cu topping de caramel şi de ciocolată şi, dacă doreşti, cu nuci mărunţite. Dai cheesecake-ul la frigider peste noapte.  clickpentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Bucătăria de altădată avea, însă, şi extravaganţele sale. În timp ce mama, bunica sau mătuşa ne aştepta acasă cu cremă de zahăr ars, cornuleţe umplute cu rahat, gomboţi, salam de biscuiţi, prăjitura televizor sau albă-ca-zăpada, noi ne delectam la cofetărie cu savarine, amandine, jofre, diplomat, casată sau profiterol. Şi totuşi, parcă niciun dulce nu întruchipează mai bine copilăria decât laptele de pasăre.
      O reţetă de... legendă
      Se spune că păsările paradisului îşi hrăneau puii cu laptele lor, iar, când omul a ajuns să-l guste, nicio boală şi nicio armă nu l-a mai putut răpune. În folclorul românesc, se spune chiar că: "O fi împărat, o avea totul, dar nu a gustat lapte de pasăre". Se pare că expresia vine de la grecii antici. În scrierile sale, Strabon povestea că poeţii de demult slăveau fertilitatea insulei Samos, din Marea Egee, deoarece acolo se afla Raiul, de unde izvorea laptele de pasăre.
      Dând timpul mai înainte, desertul fabulos, zis şi insule plutitoare, îşi are originea în bucătăriile franceze, unde maeştrii culinari au avut ideea de a face gogoşi de bezea frumos aşezate pe o cremă de lapte şi ouă. Apoi ruşii au dus fantezia şi mai departe. Cofetarul Vladimir Mihailovici Guralnic a creat primul tort de lapte de pasăre, desert pe care l-a brevetat în 1982. Iar moldovenii de peste Prut au pus laptele de pasăre în bomboane!
      La noi, cu mici variaţiuni, reţeta a rămas clasică.
      Ingrediente:
      400 ml lapte • 4 ouă • 200 g zahăr • 1 pliculeţ zahăr vanilat • 1 lingură făină • coaja de la o lămâie bio (fără ceară) • ciocolată albă rasă sau caramel (opţional).
      Preparare:
      Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă, cu un praf de sare, pentru a se întări mai bine. Apoi se adaugă, puţin câte puţin, jumătate din zahăr, bătând în continuare până când zahărul se topeşte. Într-un castron, se bat gălbenuşurile cu zahărul rămas şi cu făina până când se obţine o compoziţie omogenă şi cremoasă. În acelaşi timp, se pune laptele la fiert, într-o cratiţă, adăugându-se zahărul vanilat. Când laptele începe să fiarbă, se dă focul mic şi, folosind o lingură, se formează bulgări din compoziţia de albuş, care se introduc în laptele fierbinte. Bulgării se întorc de pe o parte pe cealaltă, până când se întăresc, după care se scot într-o strecurătoare. După ce sunt gata toţi bulgăraşii, se strecoară laptele, se lasă un pic la răcorit şi se adaugă în el, puţin câte puţin, crema de gălbenuşuri. Se amestecă bine, apoi se pune compoziţia din nou pe foc mic, amestecându-se continuu, până când capătă consistenţă. Se lasă la răcit, după care se adaugă bulgării de albuş şi se decorează cu ciocolata albă, caramel sau orice altceva îţi pofteşte inima. mama.md
    • Administration
      De Administration
      Pentru ca oricine să poată gusta din cele mai interesante și delicioase feluri de mâncare, Mama.md a decis să colecteze 20 de rețete interesante și să le emită sub formă de о colecție de buclete cu rețete сulinare.
      Fiecare buclet reprezintă ingredientele necesare și rețeta pas cu pas pentru prepararea felului de bucate, care va deveni, cu siguranță, un favorit pentru toată familia. În plus, astfel de buclete cu rețete colorate le vor trezi copiilor interesul pentru gătit, astfel ajutându-i pe părinți.
      Setul disponibil pentru vânzare include 20 de buclete cu rețete pas cu pas. Oricine poate cumpăra o versiune în limba română sau rusă. Seturile de buclete cu rețete pot fi cumpărate pe site-ul mama.md/market
      Sperăm că rețetele de autor, primite de la utilizatorii forumului, vă vor diversifica gastronomia și vor crea bună-dispoziție la toată familia.

  •