Ce pericole ascunde folia de aluminiu pentru gătit


    Folia de aluminiu a devenit o veritabilă resursă în bucătărie când vine vorba de gătit sau de acoperit alimente. De cele mai multe ori, când gătim la cuptor folosin folie de aluminiu. Însă există voci care susţin că folia de aluminiu ar putea cauza probleme de sănătate, din cauza cantităţii de aluminiu care s-ar putea transfera din folie în mâncare.

577a12d6efe8d_estesaunupericulossafolosestialuminiulagatit_size1.jpg

 

Aluminiul nu apare decât sub formă de folie (cel mai utilizat material în gospodăriile din ţările dezvoltate), oalele şi tigăile sunt căptuşite cu acest material ce, de asemenea, poate fi regăsit şi în compoziţia ustensilelor de bucătărie, precum lingurile. Cuprul a fost înlocuit, în timp, cu aluminiul deoarece este mult mai uşor de produs în masă şi este mai uşor de curăţat, notează Descoperă.

 

În timp ce mâncarea, care este preparată în oale de aluminiu, nu este dăunătoare pentru organism, gătitul în folie de aluminiu poate fi problematic, mai ales în cazul mâncărurilor picante sau acide preparate la temperaturi înalte.

 

Aluminiul şi sănătatea

 

Corpul uman produce cantităţi mici de aluminiu, ceea ce înseamnă că expunerea minimă la acestă substanţă nu dăunează corpului.Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că ingestia a 40mg per kilogram din greutatea persoanei pe zi este o cantitate sigură. Multe persoane sunt expuse la ingerarea a mai mult aluminiu decât doza zilnică stabilită. Aluminiul se regăseşte în porumb, brânză, sare, ierburi aromatice, condimente şi ceaiuri.

 

Este utilizat în fabricarea ustensilelor, în agenţii farmaceutici şi deodorante. Sulfatul de aluminiu, un derivat al substanţei, este utilizat în procesul de purificare al apei.

 

Cercetătorii doresc să indentifice dacă supraexpunerea la aluminiu poate afecta sănătatea umană. De exemplu, o concentraţie mare de aluminiu a fost descoperită în creierul bolnavilor de Alzheimer. Cercetătorii au concluzionat că Alzheimer este o boală a omului modern, asociată cu un stil de viaţă precar şi cu expunerea la industrializarea societăţii.

 

Aluminiul poate afecta şi persoanele cu boli ale oaselor sau cei cu disfuncţie renală, de asemenea poate reduce rata de creştere a celulelor din creier.

 

Folia de aluminiu trebuie evitată în timpul gătitului

 

Este foarte important ca oamenii să determine concentraţia de aluminiu pe care o utilizează în timpul gătitului. Pentru a evita acest incident, după cumpărare recipientelor, este indicat să fierbeţi apă de câteva ori în ele, până când baza oalei devine mată. Acest proces produce oxidarea, care creează un strat natural împotriva contaminării mâncării cu aluminiu.

 

Gătitul în folie de aluminiu, pe de altă parte, depăşeşte limita de aluminiu care poate migra în mâncare. În acest proces, aluminiul poate pătrunde în mâncare la un nivel mai mare în alimentele acide, precum sucul de lămâie sau roşii. Cercetătorii au sugerat că folia de aluminiu nu ar trebui utilizată în timpul gătitului. În cazul gătitului la cuptor, sunt recomandate vasele din sticlă sau porţelan.

 

csid.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.