3 rețete de salate delicioase de vară


    Ce preparat e mai potrivit în acest sezon pentru a-ți potoli foamea? Salatele, bineînțeles! Le poți consuma la oricare dintre mesele principale ale zilei, le poți duce cu tine la birou sau la grătare cu prietenii, le poți prepara rapid dacă ai musafiri neașteptați și sunt pline de ingrediente sănătoase.

prenatal-health-care-salad.jpg

Salată Caprese cu avocado și căpușuni

Ingrediente:

  • 80 ml oțet balsamic
  • 1 cană de căpșuni tăiate felii
  • 1 cană struguri sau roșii cherry tăiate în jumătate
  • 1 avocado mediu tăiat cubulețe
  • frunze de busuioc
  • 1 1/2 lingurițe ulei de măsline extra virgin
  • sare și piper după gust
  • semințe de susan prăjite

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță mică, adu oțetul la temperatură de fierbere la foc mediu. Apoi, mai lasă-l pe foc 8-10 minute până când se îngroașă și i se înjumătățește volumul.
  2. Între timp, se amestecă căpșunile, roșile/strugurii, avocado și busuiocul într-un castron.
  3. Se stropește cu ulei și se amestecă din nou, apoi se presară sare și piper.
  4. Se separă în boluri, se stropește cu oțet și se împrăștie semințe deasupra.

Salată de linte și fasole

Ingrediente:

  • 1 cană de linte uscată
  • 400 gr fasole neagră clătită
  • 1 ardei roșu mic
  • 1/2 ceapă roșie
  • 1-2 roșii
  • ceapă verde

pentru dressing:

  • zeama de la 1 lămâie
  • 2 lingurițe olei de măsline
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 1-2 căței de usturoi tocați
  • 1 linguriță chimion
  • 1/2 linguriță oregano
  • sare după gust
  • 1/3 linguriță coriandru

Mod de preparare

  1. Se prepară lintea conform instrucțiunilor de pe pachet, astfel încât să rămână puțin fermă, apoi se scurge.
  2. Între timp, prepară dressing-ul: amestecă bine toate ingredientele într-un bol mic.
  3. Taie ardeiul, ceapa și roșiile. Amestecă-le într-un castron cu faslea neagră, lintea, apoi adaugă dressing-ul.

Salată cu cartof dulce

Ingrediente:

  • 600 gr cartof dulce tăiați în bucăți
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 1 lingură fulgi de chili
  • 400 gr fasole neagră clătită
  • 150 gr porumb dulce clătit
  • 2 avocadp
  • 250 gr roșii tăiate în bucăți
  • 1 ceapă roșie mică
  • coriandru
  • zeamă de limetă
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Se încălzește cuptorul la 200 grade C. Pe tavă cu hârtie de copt se pun cartofii și se stropesc cu ulei de măsline, sare și piper. Se lasă la cuptor 30 de minute.
  2. Când cartofii dulci sunt aproape gata, se combină restul ingredientelor într-un castron mare, se asezonează și se amestecă fără a se zdrobi avocado.
  3. Se împarte în porții egale și se servește imediat.

Poftă bună!

cosmopolitan.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Bucătăria de altădată avea, însă, şi extravaganţele sale. În timp ce mama, bunica sau mătuşa ne aştepta acasă cu cremă de zahăr ars, cornuleţe umplute cu rahat, gomboţi, salam de biscuiţi, prăjitura televizor sau albă-ca-zăpada, noi ne delectam la cofetărie cu savarine, amandine, jofre, diplomat, casată sau profiterol. Şi totuşi, parcă niciun dulce nu întruchipează mai bine copilăria decât laptele de pasăre.
      O reţetă de... legendă
      Se spune că păsările paradisului îşi hrăneau puii cu laptele lor, iar, când omul a ajuns să-l guste, nicio boală şi nicio armă nu l-a mai putut răpune. În folclorul românesc, se spune chiar că: "O fi împărat, o avea totul, dar nu a gustat lapte de pasăre". Se pare că expresia vine de la grecii antici. În scrierile sale, Strabon povestea că poeţii de demult slăveau fertilitatea insulei Samos, din Marea Egee, deoarece acolo se afla Raiul, de unde izvorea laptele de pasăre.
      Dând timpul mai înainte, desertul fabulos, zis şi insule plutitoare, îşi are originea în bucătăriile franceze, unde maeştrii culinari au avut ideea de a face gogoşi de bezea frumos aşezate pe o cremă de lapte şi ouă. Apoi ruşii au dus fantezia şi mai departe. Cofetarul Vladimir Mihailovici Guralnic a creat primul tort de lapte de pasăre, desert pe care l-a brevetat în 1982. Iar moldovenii de peste Prut au pus laptele de pasăre în bomboane!
      La noi, cu mici variaţiuni, reţeta a rămas clasică.
      Ingrediente:
      400 ml lapte • 4 ouă • 200 g zahăr • 1 pliculeţ zahăr vanilat • 1 lingură făină • coaja de la o lămâie bio (fără ceară) • ciocolată albă rasă sau caramel (opţional).
      Preparare:
      Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă, cu un praf de sare, pentru a se întări mai bine. Apoi se adaugă, puţin câte puţin, jumătate din zahăr, bătând în continuare până când zahărul se topeşte. Într-un castron, se bat gălbenuşurile cu zahărul rămas şi cu făina până când se obţine o compoziţie omogenă şi cremoasă. În acelaşi timp, se pune laptele la fiert, într-o cratiţă, adăugându-se zahărul vanilat. Când laptele începe să fiarbă, se dă focul mic şi, folosind o lingură, se formează bulgări din compoziţia de albuş, care se introduc în laptele fierbinte. Bulgării se întorc de pe o parte pe cealaltă, până când se întăresc, după care se scot într-o strecurătoare. După ce sunt gata toţi bulgăraşii, se strecoară laptele, se lasă un pic la răcorit şi se adaugă în el, puţin câte puţin, crema de gălbenuşuri. Se amestecă bine, apoi se pune compoziţia din nou pe foc mic, amestecându-se continuu, până când capătă consistenţă. Se lasă la răcit, după care se adaugă bulgării de albuş şi se decorează cu ciocolata albă, caramel sau orice altceva îţi pofteşte inima. mama.md
    • Administration
      De Administration
      Pentru ca oricine să poată gusta din cele mai interesante și delicioase feluri de mâncare, Mama.md a decis să colecteze 20 de rețete interesante și să le emită sub formă de о colecție de buclete cu rețete сulinare.
      Fiecare buclet reprezintă ingredientele necesare și rețeta pas cu pas pentru prepararea felului de bucate, care va deveni, cu siguranță, un favorit pentru toată familia. În plus, astfel de buclete cu rețete colorate le vor trezi copiilor interesul pentru gătit, astfel ajutându-i pe părinți.
      Setul disponibil pentru vânzare include 20 de buclete cu rețete pas cu pas. Oricine poate cumpăra o versiune în limba română sau rusă. Seturile de buclete cu rețete pot fi cumpărate pe site-ul mama.md/market
      Sperăm că rețetele de autor, primite de la utilizatorii forumului, vă vor diversifica gastronomia și vor crea bună-dispoziție la toată familia.

    • julia122997
      De julia122997
      „Supa-cremă de sfeclă, de azi încolo e una dintre cele mai gustoase supe pentru mine. Are o textură fină și o catifelare păstoasă, aș zice, iar aroma este dată de usturoiul copt nedecojit. Încercați-o și-apoi mai stăm de vorbă”, spune food bloggera și nutriționista Victoria Marcu.
      Beneficiile acestei legume pentru organism sunt uimitoare: „Sfecla roșie este leguma cu cea cea mai mare cantitate de vitamina K, nutrientul esenţial care ajută la prevenirea hemoragiilor, afecţiunilor pielii și care scade riscul de atac de cord. Contribuie la întărirea imunității şi este un puternic antiinflamator și detoxifiant.
      Totodată tratează: afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive”, atenționează nutriționista. Iată cum prepari supa-cremă de sfeclă roșie cu nuci și semințe.
      Ingrediente:
      500 g sfeclă roșie, 2 ardei grași roși, 2 morcovi, 2 cepe, 7 căței de usturoi, sare și piper, ulei de măsline, nuci și semințe la dorință. Preparare:
      1. Curățim toate legumele, în afară de usturoi, și le tăiem în cuburi mari,
      2. Le stropim cu ulei de măsline, adăugăm usturoiul cu tot cu coajă, le amestecăm și condimentăm,
      3. Le punem într-o oală, adăugăm puțină apă și le dăm la cuptor.
      4. Când legumele s-au copt, scurgem o parte din zeamă, le punem în blender și mixăm, nu înainte de a decoji deja usturoiul. Treptat adăugăm zeamă în dependență de consistența dorită.
      5. O putem servi atât caldă cât și rece cu semințe de susan, chia și nuci.
      ea.md
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Dacă eviți să faci pască pentru că ți se pare dificil sau crezi că există o mulțime de rețete din care nu știi ce să alegi, află că există și variante foarte simple.
      Este ușor să faci o pască delicioasă, cu umplutură fină de tip cheesecake, și fără blat. Ai nevoie de puține ingrediente și nu îți trebuie prea multă experiență. 
      Iată cum să faci pască fără aluat:
      Ingrediente:
      750 grame brânză dulce 150 grame zahăr 3 linguri cu zeamă de lămâie 50 grame amidon de porumb 4 gălbenușuri 4 albușuri 200 ml de smântână 200 grame de stafide (opțional) Mod de preparare:
      Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetează cu hârtie de copt o tavă pentru prăjituri rotundă cu diametrul de 28 cm, cu fund detașabil. Hârtia de copt trebuie să depășească înălțimea formei. Amestecă cu mixerul brânza dulce, zahărul, sucul de lămâie, amidonul de porumb și gălbenușurile. Adaugă apoi albușurile bătute spumă și smântâna și mai amestecă puțin, la viteză mică. Dacă vrei să adaugi stafide, acestea se lasă la înmuiat jumătate de oră în apă caldă cu esență de rom, se scurg bine și se adaugă apoi în compoziție. Toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.Taie hârtia astfel încât să ajungă la nivelul compoziției din tavă. Pune pasca la cuptor și las-o aproximativ 70 de minute. Lasă pasca să se răcească în tavă, apoi scoate-o cu grijă. eva.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Există mai multe rețete delicioase, atât pentru compoziția chiftelelor, cât și pentru sos, află în continuare cele mai gustoase dintre ele.
      Ce sos merge la chiftele?
      Cel mai bun sos pentru chiftele este cel de roșii sau pastă de tomate. Unele gospodine aleg să folosească făină, însă nu este neapărat obligatoriu. Există rețete bune care nu includ acest ingredient. Cel mai important lucru de care să ții cont atunci când prepari sosul este să ai grijă să obții un gust echilibrat de acrișor-dulce-sărat-picant. Acesta se realizează cu ajutorul condimentelor și a unei cantități mici de zahăr. Citește în continuare și află cum se pregătește cel mai gustos sos pentru chiftele.
      Sos pentru chiftele marinate

      Chiar dacă nu are făină, acest sos este consistent și foarte gustos. 
      Ingrediente:
      1 kg. de roșii proaspete, opărite și decojite (poți folosi 500 de ml. de bulion sau 400 gr. roșii pasate) 1 ceapă  1 lingură de ulei 1 foaie de dafin 1 lingură rasă de zahăr sare și piper după gust cimbru (2-3 rămurele proaspete) Mod de preparare:
      Călește ceapa într-o tigaie încinsă cu ulei. Nu o lăsa să se prăjească, doar să se înmoaie puțin. Când ceapa s-a înmuiat, adaugă roșiile, foaia de dafin și rămurelele de cimbru. Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10 minute, apoi scoate dafinul și cimbrul. Dacă vrei să fie mai lichid, adaugă puțină apă fierbinte, lasă sosul să mai dea în clocot și apoi adaugă zahărul, sarea și piperul.  Sosul este gata! Sos pentru chiftele și piure

      O altă rețetă foarte bună este cu făină. Acest ingredient se pune deoarece îi oferă sosului o consistență mai mare. Iată cum se pregătește:
      Ingrediente:
      2 linguri de făină 2 linguri generoase de pastă de tomate ulei sare și piper după gust 1 linguriță rasă de zahăr 1 legătură de pătrunjel 1 cană mică de apă Mod de preparare:
      Pune ulei într-o cratiță și, când acesta se încinge, adaugă făina în ploaie și cana de apă.  Lasă sosul să se fiarbă, amestecând cu telul încet ca să nu se facă cocoloașe. Când dă în clocot pune pasta de tomate, apoi sarea, piperul și zahărul. Mai lasă-l câteva minute pe foc, iar la final adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Atât de simplu! Chiftele cu sos de bulion: rețetă super ușoară
       
      Chiar dacă nu ai mai fcut chifteluțe până acum, poți încerca această rețetă pentru că este foarte ușoară. Iată ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare:
      Ingrediente pentru chiftele:
      1kg de carne tocată de vită sau porc 1 pahar de lapte/apă 1 ou 4 linguri de pesmet 2 lingurițe de sare 2 linguri de pătrunjel verde tocat 4 căței de usturoi 50 ml de ulei Ingrediente pentru sos:
      500 gr de roșii pasate 1 lingură de pastă de tomate 1 ceapă 2 foi de dafin 1/4 piper 1 linguriță de zahăr 1/2 linguriță de cimbru Mod de preparare chiftele:
      Toarnă cana de lapte peste pesmet și lasă așa timp de 10 minute ca să se absoarbă. Amestecă ca să se obțină o consistență groasă. Toacă carnea și adaugă peste ea sarea și piperul, oul, pesmetul cu lapte, pătrunjelul și 2 căței de usturoi. Amestecă bine compoziția. Umezește mâinile cu puțin ulei și formează chifteluțele.  Pune ulei într-o tigaie și prăjește chiftele acolo. Când sunt rumenite bine, le scoți din tigaie și pregătești sosul. Mod de preparare sos:
      În aceeași tigaie în care ai prăjit chiftelele, pune ceapa tăiată cubulețe și 2 căței de usturoi și lasă-le puțin să se călească. Adaugă roșiile pasate, pasta de tomate, amestecă și lasă să fiarbă 10 minute.  Adaugă sare și piper după gust, dafinul și zahărul și amestecă bine. După câteva minute, adaugă chiftelele în sos, amestecă și lasă-le s mai farbă 10-15 minute. Sevește chiftelele cu garnitura preferată.  Chiftele cu sos Gina Bradea 
       
      Rețeta de chiftele cu sos de la Gina Bradea este una delicioasă, ca la bunica acasă.
      Ingrediente pentru chiftele:
      1kg de carne tocată de vită sau porc 2 cepe mici tocate 1 morcov ras pe păzătoarea mică 1 legătură de pătrunjel și una de mărar 1 ou 2 dovlecei dați pe răzătoare sare și piper după gust 1 linguriță de cimbru 1 căpățână de usturoi pisat Mod de preparare chiftele:
      Pune peste carnea tocată toate ingredientele și condimentele și amestecă bine până se omogenizează. Udă-ți mâinile în apă și începe să formezi chifteluțele.  Așează-le pe o tavă tapetată cu folie de copt și introdu-le în cuptorul încălzit la 220 de grade. Lasă-le timp de aproximativ 20 de minute și în acest timp prepară sosul. Ingrediente pentru sos:
      1l de sos de roșii 2 linguri cu vârf de făină 1 ceapă 1 morcov ras pe răzătoarea mică 2 foi de dafin 1 linguriță de oțet (2-3 linguri de vin alb) 2-3 linguri de ulei apă cimbru, sare și piper după gust Mod de preparare sos:
      Pune uleiul într-o tigaie și adaugă morcovul și ceapa. Călește-le timp de 2 minute, apoi adaugă puțină apă și lasă-le să se călească timp de 20 de minute. Adaugă din când în când apă caldă. Adaugă sosul de roșii și amestecă, apoi adaugă sarea, piperul, cimbrul și dafinul.  Peste făină adaugă puțină apă și amestecă ca să se dizolve făina. Când sosul fierbe, mai adaugă puțină apă și, cu ajutorul unei site, adaugă făina peste sos. Dacă e prea gros, adaugă apă, iar dacă este prea subțire adaugă făină.  Lasă să dea în clocot, apoi adaugă lingurița de oțet și amestecă. Mai lasă-le câteva minute și apoi adaugă chiftelele peste sos.  Lasă-le să mai dea un clocot, stinge focul și presară verdeața proaspătă tocată. Poftă bună!
      Chiftele cu sos moldovenești

      O altă rețetă delicioasă de chifteluțe este cea moldovenească. Se face la fel de ușor și repede.
      Ingrediente pentru chiftele (pârjoale):
      450 g carne de vită 350 g carne de miel mai grasă 2 ouă 150 g de pâine 4-5 căței de usturoi 1 cartof 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar pesmet pentru modelat chiftelele ulei pentru prăjit sare și piper după gust Mod de preparare:
      Toacă toată carnea de două ori ca să se lege bine și pârjoalele să fie pufoase.  Spală cartoful , curăță-l și apoi rade-l prin răzătoarea fină și pâinea o înmoi pentru câteva minute în lapte călduț. Toacă mărunt ceapa și verdeața, iar usturoiul pisează-l cu puțină sare. Bate cele 2 ouă și pune-le peste carnea tocata, împreună cu celelalte ingrediente, apoi amestecă totul bine cu mâna. Stoarce pâinea și adaug-o în compoziție. Pune condimentele după gust și amestecă din nou bine, până totul este omogen și bine legat. Formează chiftelele cu mâna umedă, dă-le prin pesmet și apoi prăjește-le. Ingrediente pentru sos:
      300 ml suc de roșii proaspăt 30 ml ulei măsline 1 lingură oțet natural 1 linguriță de zahăr 2 cepe mici 3-4 căței de usturoi 2 linguri făină 2 linguri pastă de roșii câteva fire de busuioc verde tocat 2-3 foi de dafin sare și piper după gust Mod de preparare sos:
      Pune ceapa și usturoiul la călit, după care adaugă lingura de oțet și pasta de roșii. Amestecă bine și lasă-le puțin să fiarbă. Amestecă apoi sucul de roșii cu făina, zahărul și  condimentele, iar după ce s-a omogenizat totul bine, adaugi compoziția peste ceapă. Lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ca să nu se facă cocoloașe. Adaugă restul de ingrediente și amestecă. Dacă sosul este prea gros se mai adaugă puțină apă călduță. După ce a fiert puțin, introdu chiftelele și mai lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 7-10 minute. Chifeluțele cu sos sunt gata, servește-le cu piure de cartofi. Chiftele cu sos de smântână și muștar
       
      Chiar dacă sunt mai cunoscute chiftelele cu sos de roșii, unele gospodine fac și cu sos de smântână și le iese minunat. Iată cum se pregătesc:
      Ingrediente:
      400 gr. carne de pui tocată 300 gr. carne de vită tocată 1 felie pâine înmuiată în lapte (și scursă bine) ½ linguriță de boia de ardei dulce ½ linguriță de boia de ardei iute ½ linguriță de curcuma (turmeric) 1 cățel de usturoi pisat sare și piper negru după gust Ingrediente pentru sos:
      100 gr. de smântână 1 linguriță cu vârf de muștar 1 lingură cu vârf de făină 100 ml. de apă 100 ml. de vin alb sec 1 roșie (tăiate cubulețe) 1 legătură de busuioc proaspăt (tocat mărunt) ulei de floarea soarelui sare și piper negru după gust Mod de preparare:
      Peste carnea tocată, adaugă toate ingredientele și amestecă bine până se omogenizează compoziția. Unge mâinile cu puțin ulei și formează chiftelelele. Pune ulei într-o tigaie și prăjește bine chiftelele pe toate părțile. Separat, amestecă într-un bol smântâna, muștarul, făina și apa. Când toate chiftelele s-au rumenit, toarnă deasupra vinul alb și lasă să fiarbă până se evaporă alcoolul. Toarnă apoi sosul din smântână și muștar, încorporeaz-o un pic și pune deasupra roșiile tăiate cubulețe, busuiocul tocat și amestecă. Lasă totul să fiarbă la foc mic circa 10-15 minute. După ceva timp condimentează cu sare și piper negru. Poți adăuga ½ linguriță de zahăr, dacă sosul este prea acrișor. Servește chifteluțele cu garnitura preferată. Poftă bună!
      Chiftele cu sos La Lena
       
      O rețetă inedită este propusă de La Lena, include conopidă, iar chiftelele nu se prăjesc, ci se fierb la aburi. Este foarte gustoasă, îți recomandăm să încerci și tu. 
      Ingrediente:
      600 gr de piept de pui 1 ou 50 gr fulgi de ovăz fin 100 gr conopidă (opțional) 1 morcov 1 ceapă 500 ml smântână dulce de gătit 1 linguriță de sare 2 linguri pătrunjel tocat Mod de preparare:
      Toacă carnea de pui împreună cu ceapa, apoi taie conopida și morcovul și introdu-le în blender ca să fie mărunțite până ajung de mărimea unui bob de orez. Adaugă legumele peste carnea tocată, apoi oul și fulgii de ovăz. Pune sare după gust și amestecă bine întreaga compoziție.  Formează chiftelele și pune-le în oala pentru fiert pe aburi, apoi lasă-le la fiert aproximativ 30-40 de minute. Pune chiftelele în tigaie și toarnă peste ele smântâna dulce și pune-le pe foc. Când încep să fiarbă, amestecă și lasă focul mic timp de încă 10-15 minute. Adaugă sare, pătrunjelul tocat, acoperă tigaia și stinge focul. Lasă-le așa timp de 10 minute, apoi le poți servi. Poftă bună! divahair.ro
  •