Ce vroiam să vă spun? Alimentaţia ar trebui să fie diversă, iar carnea roșie ar trebui să fie prezentă în meniu o dată sau de două ori pe săptămână.
Steak din carne de viţel pentru începători
- Număr de porţii: 1
- Greutatea porţiei: 250 g
- Valoarea energetică: 550 kcal
Ingrediente:
- steak din carne de viţel~300 g
- rozmarin 2 crenguţe
- usturoi 2 căţei
- ulei pentru prăjit 1–2 linguri
- sare şi piper după gust
1. Steakul se scoate din frigider şi se lasă la temperatura camerei pentru 20-30 de minute.
2. Se încălzeşte cuptorul până la 225 de grade.
3. Se încinge o tigaie la foc puternic sau pe jăratic.
4. Steakul se şterge cu un şervet de hârtie pe ambele părţi, se presară cu sare şi piper.
5. Se frige pe tigaie într-o cantitate nu prea mare de ulei timp de 2-3 minute, în funcţie de grosimea acestuia. Steakul trebuie să se rumenească mai puţin de jumătate.
6. Se întoarce, se adaugă crenguţe de rozmarin şi usturoiul pisat. Se prăjeşte 30 de secunde şi se dă la cuptor pentru aproximativ 7 de minute. Este mai bine de a ţine carnea mai puţin, ca aceasta să se gătească complet pe farfurie, decât s-o usuci.
Dacă tigaia nu este potrivită pentru cuptor (are elemente din plastic sau alt material, care nu rezistă la temperaturi înalte), carnea se pune într-o tavă pentru copt, tapetată cu pergament.
7. Steakul gata se aranjează pe farfurie şi se lasă să se odihnească 5-10 minute, înainte de a-l tăia. Se serveşte cu garnitură din legume, coapte în rolă sau la grătar.
Trucul din combinaţia de prăjire apoi coacere se potriveşte pentru orice tip de carne – steak de porc, piept de pui sau curcan. Astfel vei obţine o crustă aromată şi nu rişti să usuci carnea.
Ruladă din carne de viţel cu legume şi caşcaval
- Număr de porţii: 1
- Greutatea porţiei: 250 g
- Valoarea energetică: 700 kcal
Ingrediente:
- carne de viţel ~ 250 g
- ceapă roşie – 1 buc ½ buc. (125 g)
- ardei dulce 1 buc. (50 g)
- spanac ½ cutie (50 g)
- caşcaval 30 g
- ulei pentru prăjit 1–2 linguri
- sare şi piperdupă gust
Pentru acest fel de bucate se potriveşte carnea cu o cantitate minimă de grăsimi sau fără ea – atunci carnea se va bate cu uşurinţă. Carnea de viţel se poate înlocui cu oricare alta, de exemplu cu cea de porc sau piept de pui.
1. Se încălzeşte cuptorul până la 225 de grade.
2. Ceapa se taie rondele, iar ardeiul – pai.
3. Legumele se înăbuşă pe tigaie la foc mediu într-o cantitate nu prea mare de ulei. În caz de necesitate, se adaugă puţină apă fierbinte. Se adaugă sare şi piper după gust.
4. Când ceapa şi ardeiul vor fi gata, se pun pe farfurie şi se pune la înăbuşit spanacul în uleiul şi zeama rămasă până când acesta va pierde din volum.
În timp ce legumele se gătesc, pregătim steakul pentru ruladă.
5. Tocătorul se acoperă cu folie alimentară, se pune steakul, care se acoperă şi el cu încă un strat de folie.
6. Se bate bine pe toată suprafaţa până se obţine o grosime minimă.
7. Se presară sare şi piper pe ambele părţi. Pe partea inferioară a steakului se pun felii de caşcaval şi legumele călite.
8. Se răsuceşte o ruladă, marginile se întorc înăuntru şi se prinde cu scobitori pe toată lungimea. Se potriveşte orice tip de caşcaval, după gust.
9. Rulada se pune în tava de copt, acoperită cu pergament și se coace timp de 30 de minute.
Stir-fry cu carne de viţel
- Număr de porţii: 2
- Greutatea porţiei: 250 g
- Valoarea energetică: 350 kcal
Ingrediente:
- carne de viţel ~ 300 g
- broccoli 200 g
- morcov 1 buc. (100 g)
- usturoi 2 căţei
- ulei pentru prăjit 1-2 linguri
- ulei de susan 1 linguri
- sos de soia 2 linguri
- sos de peşte 1 lingură
- sare şi piper după gust
1. Carnea se taie felii subţiri.
Carnea de viţel se poate înlocui cu cea de porc sau găină.
2. Se încinge tigaia şi se frige carnea într-o cantitate mică de ulei câte 1-2 minute pe ambele părţi. Carnea se pune pe farfurie.
3. Morcovul se taie pai, iar broccoli – inflorescenţe mici. Dacă este necesar se adaugă încă puţin ulei şi legumele se prăjesc încă 5-7 minute. La sfârşit se poate adăuga puţină apă fierbinte pentru a obţine legume mai moi.
Se poate folosi atât broccoli proaspăt, cât şi congelat. Dezgheaţă preliminar varza şi pune-o în tigaie cu tot cu lichid.
4. Carnea se pune din nou în tigaie.
5. Se pisează usturoiul şi se adaugă legumele la carne, după care se adaugă sosul de soia, sosul de peşte şi uleiul de susan.
6. Se amestecă bine şi se lasă la înăbuşit până când se va evapora apa şi se va obţine un sos dens.
Stir-fry-ul se aranjează în farfurii şi se presară cu susan prăjit.
Nu-ţi fă griji dacă nu ai sos de peşte, de soia sau ulei de susan. Oricare din aceste ingrediente poate fi omis, atunci nu vei obţine un gust asiatic atât de pronunţat. Susanul poate fi înlocuit cu nuci.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat