3 bucate din carne de viţel: steak pentru începători, ruladă suculentă şi stir-fry


    Proteinele sunt necesare nu doar pentru creşterea masei musculare. El participă la regenerarea ţesuturilor, la producerea de hormoni, la fortificarea imunităţii şi la alte procese. Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Structura proteinei este formată din 20 de aminoacizi (de fapt numărul lor este mai mare), însă organismul uman poate sintetiza doar 11 din ei. Ceilalţi nouă aminoacizi trebuie consumaţi în cantităţi suficiente. Aceştia sunt numiţi aminoacizi esenţiali.

Ce vroiam să vă spun? Alimentaţia ar trebui să fie diversă, iar carnea roșie ar trebui să fie prezentă în meniu o dată sau de două ori pe săptămână.

Steak din carne de viţel pentru începători

  • Număr de porţii: 1
  • Greutatea porţiei: 250 g
  • Valoarea energetică: 550 kcal

Ingrediente:

  • steak din carne de viţel~300 g
  • rozmarin 2 crenguţe
  • usturoi 2 căţei
  • ulei pentru prăjit 1–2 linguri
  • sare şi piper după gust

image.png

1. Steakul se scoate din frigider şi se lasă la temperatura camerei pentru 20-30 de minute.

2. Se încălzeşte cuptorul până la 225 de grade.

3. Se încinge o tigaie la foc puternic sau pe jăratic.

4. Steakul se şterge cu un şervet de hârtie pe ambele părţi, se presară cu sare şi piper.

5. Se frige pe tigaie într-o cantitate nu prea mare de ulei timp de 2-3 minute, în funcţie de grosimea acestuia. Steakul trebuie să se rumenească mai puţin de jumătate.

6. Se întoarce, se adaugă crenguţe de rozmarin şi usturoiul pisat. Se prăjeşte 30 de secunde şi se dă la cuptor pentru aproximativ 7 de minute. Este mai bine de a ţine carnea mai puţin, ca aceasta să se gătească complet pe farfurie, decât s-o usuci.

Dacă tigaia nu este potrivită pentru cuptor (are elemente din plastic sau alt material, care nu rezistă la temperaturi înalte), carnea se pune într-o tavă pentru copt, tapetată cu pergament.

7. Steakul gata se aranjează pe farfurie şi se lasă să se odihnească 5-10 minute, înainte de a-l tăia. Se serveşte cu garnitură din legume, coapte în rolă sau la grătar.

Trucul din combinaţia de prăjire apoi coacere se potriveşte pentru orice tip de carne – steak de porc, piept de pui sau curcan. Astfel vei obţine o crustă aromată şi nu rişti să usuci carnea.

image.png

Ruladă din carne de viţel cu legume şi caşcaval

  • Număr de porţii: 1
  • Greutatea porţiei: 250 g
  • Valoarea energetică: 700 kcal

Ingrediente:

  • carne de viţel ~ 250 g
  • ceapă roşie – 1 buc ½ buc. (125 g)
  • ardei dulce 1 buc. (50 g)
  • spanac ½ cutie (50 g)
  • caşcaval 30 g
  • ulei pentru prăjit 1–2 linguri
  • sare şi piperdupă gust

image.png

Pentru acest fel de bucate se potriveşte carnea cu o cantitate minimă de grăsimi sau fără ea – atunci carnea se va bate cu uşurinţă. Carnea de viţel se poate înlocui cu oricare alta, de exemplu cu cea de porc sau piept de pui.

1. Se încălzeşte cuptorul până la 225 de grade.

2. Ceapa se taie rondele, iar ardeiul – pai.

3. Legumele se înăbuşă pe tigaie la foc mediu într-o cantitate nu prea mare de ulei. În caz de necesitate, se adaugă puţină apă fierbinte. Se adaugă sare şi piper după gust.

4. Când ceapa şi ardeiul vor fi gata, se pun pe farfurie şi se pune la înăbuşit spanacul în uleiul şi zeama rămasă până când acesta va pierde din volum.

În timp ce legumele se gătesc, pregătim steakul pentru ruladă.

5. Tocătorul se acoperă cu folie alimentară, se pune steakul, care se acoperă şi el cu încă un strat de folie.

6. Se bate bine pe toată suprafaţa până se obţine o grosime minimă.

7. Se presară sare şi piper pe ambele părţi. Pe partea inferioară a steakului se pun felii de caşcaval şi legumele călite.

8. Se răsuceşte o ruladă, marginile se întorc înăuntru şi se prinde cu scobitori pe toată lungimea. Se potriveşte orice tip de caşcaval, după gust.

9. Rulada se pune în tava de copt, acoperită cu pergament și se coace timp de 30 de minute.

image.png

Stir-fry cu carne de viţel

  • Număr de porţii: 2
  • Greutatea porţiei: 250 g
  • Valoarea energetică: 350 kcal

Ingrediente:

  • carne de viţel ~ 300 g
  • broccoli 200 g
  • morcov 1 buc. (100 g)
  • usturoi 2 căţei
  • ulei pentru prăjit 1-2 linguri
  • ulei de susan 1 linguri
  • sos de soia 2 linguri
  • sos de peşte 1 lingură
  • sare şi piper după gust

image.png

1. Carnea se taie felii subţiri.

Carnea de viţel se poate înlocui cu cea de porc sau găină.

2. Se încinge tigaia şi se frige carnea într-o cantitate mică de ulei câte 1-2 minute pe ambele părţi. Carnea se pune pe farfurie.

3. Morcovul se taie pai, iar broccoli – inflorescenţe mici. Dacă este necesar se adaugă încă puţin ulei şi legumele se prăjesc încă 5-7 minute. La sfârşit se poate adăuga puţină apă fierbinte pentru a obţine legume mai moi.

Se poate folosi atât broccoli proaspăt, cât şi congelat. Dezgheaţă preliminar varza şi pune-o în tigaie cu tot cu lichid.

4. Carnea se pune din nou în tigaie.

5. Se pisează usturoiul şi se adaugă legumele la carne, după care se adaugă sosul de soia, sosul de peşte şi uleiul de susan.

6. Se amestecă bine şi se lasă la înăbuşit până când se va evapora apa şi se va obţine un sos dens.

Stir-fry-ul se aranjează în farfurii şi se presară cu susan prăjit.

Nu-ţi fă griji dacă nu ai sos de peşte, de soia sau ulei de susan. Oricare din aceste ingrediente poate fi omis, atunci nu vei obţine un gust asiatic atât de pronunţat. Susanul poate fi înlocuit cu nuci.

image.png

omactiv.md





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Ingrediente: Quiche cu ton şi spanac
      Pentru aluat: 100 g unt (82% grăsime), 1 gălbenuş, 200 g făină,  1 praf de sare
      Pentru umplutură: 1 conservă ton (200 g), 3 ouă, 300 ml smântână lichidă pentru gătit (20% grăsime), 300 g spanac congelat , 1 lingură ulei sare piper
      Mod de preparare:
      Frământă untul rece cu făina şi cu praful de sare, apoi adaugă gălbenuşul. Când aluatul e omogen, dă-i forma unei bile, înfăşoară-l în folie alimentară şi dă-l la frigider 1 oră. Întinde o foaie de aluat cu grosimea de 4-5 mm şi aşaz-o într-o formă de tartă, inclusiv pe pereţi, apoi îndepărtează surplusul şi dă-o din nou la rece. Căleşte spanacul decongelat în ulei, până scade toată zeama, asezonează cu sare şi lasă la răcit. Bate ouăle cu sare şi piper, după gust, apoi încorporează smântâna lichidă. Scurge bine tonul. Scoate forma din frigider şi aranjează peste foaia de aluat un strat de spanac, apoi pune bucăţi de ton, din loc în loc. Toarnă amestecul de ouă şi smântână şi dă quiche-ul la cuptor, la foc mediu, 45-55 de minute. Lasă-l la răcorit înainte de a-l tăia.
      clickpentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Biscuiţi cu ciocolată, susan şi nuci
      Ingrediente:
      300 g făină 70 g amidon de porumb 60 g cacao 2 linguriţe rase praf de copt 250 g unt moale 82% grăsime 3 gălbenuşuri 150 g zahăr 100 g nuci mărunţite 2-3 linguri susan Mixează untul moale cu zahărul şi cu gălbenuşurile până ce obţii o cremă omogenă. Separat, amestecă făina cu cacaua, cu amidonul şi cu praful de copt, apoi cerne-le printr-o sită deasă. Adaugă mixul de făină şi cacao în crema de unt, nucile, susanul şi frământă până ce obţii un aluat moale şi compact, apoi înveleşte-l în folie alimentară. Pune aluatul în frigider, pentru 30 de minute. Dupa acest interval, scoate aluatul de la rece, întinde-l pe blatul de lucru şi decopează forme rotunde de biscuiţi. Aşază-i apoi pe o tavă cu hârtie de copt şi coace-i la 175 °C pentru aproximativ 15 minute.

      Floricele cu gem
      Ingrediente:
      250 g făină 2 gălbenuşuri 70 g zahăr 120 g unt coaja rasă de la 1 lămâie zahăr tos, pentru presărat deasupra gem, după preferinţă Cerne făina. Fă o gropiţă în mijloc şi pune gălbenuşurile, untul rece, zahărul şi coaja de lămâie. Amestecă şi frământă un aluat omogen. Înveleşte-l apoi în folie alimentară şi lasă-l în frigider 30 de minute.Încinge cuptorul la 170 °C. Întinde aluatul şi decupează forme de flori sau după preferinţă. Pune hârtie de copt într-o tavă, aşază formele de aluat, presară zahăr tos şi lasă-le în cuptor 10-15 minute până când se rumenesc frumos. Pune un strat de gem pe un biscuite, aşază deasupra altul şi presează uşor.

      Biscuiţi cu lămâie
       
      Ingrediente:
      250 g făină 220 g zahăr 160 g unt moale 2 ouă la temperatura camerei coaja de la 2 lămâi 1 linguriţă esenţă de vanilie 1 linguriţă praf de copt 1 praf de sare Mixează untul şi zahărul până când obţii o textură cremoasă. Adaugă apoi câte un ou şi continuă să mixezi. Pune esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi mai amestecă puţin.Încorporează apoi făina, sarea, praful de copt şi amestecă până ce vei obţine un aluat fără cocoloaşe. Întinde aluatul pe blatul de lucru înfăinat. Decupează forme rotunde, apoi aşază-le într-o tavă cu hârtie de copt.  Pune tava la cuptorul preîncălzit la 190 °C, pentru 10-12 minute sau până când marginile devin aurii. Scoate biscuiţii din cuptor, lasă-i să se răcească complet şi serveşte-i cu ceai şi lâmâie.  
      clickpentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Pentru sos de caramel 
      250 g zahăr 120 ml smântână lichidă 35% grăsime  40 ml apă 2 linguri unt 1 praf de sare Pentru blat 
      150 g biscuiţi simpli Pentru cremă 
      400 g cremă de brânză 400 g smântână lichidă 35% grăsime 1 linguriţă esenţă de vanilie   3 linguri zahăr vanilat  1-2 linguri sos de caramel  Pentru decor 
      topping de caramel, de ciocolată şi nuci Mod de preparare 
      Pentru blat, pui biscuiţii într-o pungă de plastic şi cu ajutorul unui sucitor, sfărâmi biscuiţii. Într-o tavă rotundă detaşabilă, cerni biscuiţii şi îi presezi bine cu mâna sau cu o spatulă. Dai deoparte.  Pentru sos, topeşti zahărul cu apa într-o cratiţă, la foc mediu şi amesteci până ce zahărul s-a caramelizat. Dai cratiţa deoparte, apoi torni smântâna lichidă şi adaugi untul cu un praf de sare. Amesteci până ce untul s-a topit.  Pentru cremă, adaugi într-un bol mare crema de brânză, sosul de caramel, smântâna lichidă, zahărul vanilat şi esenţa de vanilie. Cu ajutorul unui mixer de mână, amesteci până obţii o textură cremoasă şi omogenă.  Peste blat, pui crema şi o nivelezi cu ajutorul unei spatule. Decorezi cu topping de caramel şi de ciocolată şi, dacă doreşti, cu nuci mărunţite. Dai cheesecake-ul la frigider peste noapte.  clickpentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Bucătăria de altădată avea, însă, şi extravaganţele sale. În timp ce mama, bunica sau mătuşa ne aştepta acasă cu cremă de zahăr ars, cornuleţe umplute cu rahat, gomboţi, salam de biscuiţi, prăjitura televizor sau albă-ca-zăpada, noi ne delectam la cofetărie cu savarine, amandine, jofre, diplomat, casată sau profiterol. Şi totuşi, parcă niciun dulce nu întruchipează mai bine copilăria decât laptele de pasăre.
      O reţetă de... legendă
      Se spune că păsările paradisului îşi hrăneau puii cu laptele lor, iar, când omul a ajuns să-l guste, nicio boală şi nicio armă nu l-a mai putut răpune. În folclorul românesc, se spune chiar că: "O fi împărat, o avea totul, dar nu a gustat lapte de pasăre". Se pare că expresia vine de la grecii antici. În scrierile sale, Strabon povestea că poeţii de demult slăveau fertilitatea insulei Samos, din Marea Egee, deoarece acolo se afla Raiul, de unde izvorea laptele de pasăre.
      Dând timpul mai înainte, desertul fabulos, zis şi insule plutitoare, îşi are originea în bucătăriile franceze, unde maeştrii culinari au avut ideea de a face gogoşi de bezea frumos aşezate pe o cremă de lapte şi ouă. Apoi ruşii au dus fantezia şi mai departe. Cofetarul Vladimir Mihailovici Guralnic a creat primul tort de lapte de pasăre, desert pe care l-a brevetat în 1982. Iar moldovenii de peste Prut au pus laptele de pasăre în bomboane!
      La noi, cu mici variaţiuni, reţeta a rămas clasică.
      Ingrediente:
      400 ml lapte • 4 ouă • 200 g zahăr • 1 pliculeţ zahăr vanilat • 1 lingură făină • coaja de la o lămâie bio (fără ceară) • ciocolată albă rasă sau caramel (opţional).
      Preparare:
      Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă, cu un praf de sare, pentru a se întări mai bine. Apoi se adaugă, puţin câte puţin, jumătate din zahăr, bătând în continuare până când zahărul se topeşte. Într-un castron, se bat gălbenuşurile cu zahărul rămas şi cu făina până când se obţine o compoziţie omogenă şi cremoasă. În acelaşi timp, se pune laptele la fiert, într-o cratiţă, adăugându-se zahărul vanilat. Când laptele începe să fiarbă, se dă focul mic şi, folosind o lingură, se formează bulgări din compoziţia de albuş, care se introduc în laptele fierbinte. Bulgării se întorc de pe o parte pe cealaltă, până când se întăresc, după care se scot într-o strecurătoare. După ce sunt gata toţi bulgăraşii, se strecoară laptele, se lasă un pic la răcorit şi se adaugă în el, puţin câte puţin, crema de gălbenuşuri. Se amestecă bine, apoi se pune compoziţia din nou pe foc mic, amestecându-se continuu, până când capătă consistenţă. Se lasă la răcit, după care se adaugă bulgării de albuş şi se decorează cu ciocolata albă, caramel sau orice altceva îţi pofteşte inima. mama.md
    • Administration
      De Administration
      Pentru ca oricine să poată gusta din cele mai interesante și delicioase feluri de mâncare, Mama.md a decis să colecteze 20 de rețete interesante și să le emită sub formă de о colecție de buclete cu rețete сulinare.
      Fiecare buclet reprezintă ingredientele necesare și rețeta pas cu pas pentru prepararea felului de bucate, care va deveni, cu siguranță, un favorit pentru toată familia. În plus, astfel de buclete cu rețete colorate le vor trezi copiilor interesul pentru gătit, astfel ajutându-i pe părinți.
      Setul disponibil pentru vânzare include 20 de buclete cu rețete pas cu pas. Oricine poate cumpăra o versiune în limba română sau rusă. Seturile de buclete cu rețete pot fi cumpărate pe site-ul mama.md/market
      Sperăm că rețetele de autor, primite de la utilizatorii forumului, vă vor diversifica gastronomia și vor crea bună-dispoziție la toată familia.

  •