3 bowluri din ingrediente scumpe, dar gustoase şi sănătoase


    Bowl aminteşte de ingredientele unei salate, care se aleg în aşa fel, încât să asigure cantitatea necesară de fibre şi macronutrienţi. În acest scop se foloseşte un bol adânc şi frumos.

10-1.jpg

Bowl cu creveţi şi tăiţei de hrişcă

Număr de porţii:1

Greutatea porţiei:320 g

Valoarea energetică:220 kcal

Ingrediente:

  • Creveţi 80 g
  • broccoli congelat 60 g
  • ardei dulce 60 g
  • tăiţei de hrişcă 50 g (sau 100 g fierţi)
  • pastă de arahide 1 lingură sau 10 g

10-2.jpg

1 Cuptorul se încălzeşte până la 200 de grade, creveţii se coc cu orice mirodenii până vor fi gata – în funcţie de dimensiunea lor procesul de coacere va dura de la 20 la 30 de minute.

2 Se lasă să se răcească şi se curăţă de crustă.

3 Tăiţeii de hrişcă se fierb conform instrucţiunii de pe ambalaj.

4 În tăiţeii gata se adaugă puţin ulei de susan pentru a evita lipirea acestora.

5 Broccoli se lasă la dezgheţat şi în caz de necesitate de taie în inflorescenţe mici.

6 Ardeiul dulce se taie cuburi.

7 Pasta de arahide se amestecă cu apă în proporţie de 1:1 pentru a obţine un sos suficient de lichid.

8 Tăiţeii de hrişcă se pun pe fundul bolului. Toate ingredientele se aranjează pe circumferinţa bolului pe rând, fără a le amesteca între ele.

9 Bowlul gata se garniseşte cu sos.

10-3.jpg

Bowl cu ton şi quinoa

Număr de porţii:1

Greutatea porţiei:320 g

Valoarea energetică:310 kcal

Ingrediente:

  • ton în suc propriu 80 g
  • quinoa 50 g (sau 100 g fiartă)
  • castraveţi 60 g
  • avocado 60 g
  • ruccola 20 g

10-4.jpg

1 Se scurge lichidul din ton şi carnea se separă în bucăţi mici.

2 Quinoa se fierbe conform instrucţiunii de pe ambalaj – de obicei quinoa se fierbe în apă sărată în proporţie de 1:1 în jur de 15 minute.

3 Castraveţii se taie cuburi.

4 Avocado se scoate din coajă şi se taie felii lungi.

5 Quinoa se pune pe fundul bolului. Toate ingredientele se aranjează pe circumferinţa bolului pe rând, fără a le amesteca între ele.

6 Peste ele se toarnă uleiul vegetal preferat – n-am luat în calcul valoarea energetică a lui.

10-5.jpg

Bowl cu tofu şi cuşcuş

Număr de porţii:1

Greutatea porţiei:320 g

Valoarea energetică:330 kcal

Ingrediente:

  • tofu 100 g
  • batat 80 g
  • cuşcuş 50 g (sau 100 g fiartă)
  • microverdeaţă 20 g
  • tahini 2 linguri sau 20 g

10-6.jpg

1 Tofu se taie în cuburi mici și se frige într-o tigaie uscată pe toate părţile până se formează o crustă aurie. Focul trebuie să fie mediu sau sau mic, astfel încât tofu să nu ardă. Dacă totuşi brânza se arde, atunci foloseşte puţin ulei.

2 Peste cuşcuş se adaugă apă clocotită în proporţie de 1:1,5 şi se lasă la umflat sub capac – crupele trebuie să absoarbă toată apa.

3 Cuptorul se încălzeşte până la 180 de grade (pentru a se forma o crustă apetisantă, se poate utiliza regimul convecţie).

4 Batatul se taie cuburi cu latura de aproximativ 4 cm şi se aranjează într-un strat în orice tavă, tapetată cu pergament. Batatul se poate presăra cu ierburi uscate sau cu amestec de chimion şi paptrică măcinată, şi se foloseşte orice ulei potrivit pentru copt.

5 Se coace până va fi gata – aproximativ 15 minute.

6 Cuşcuşul se pune pe fundul unui bol. Toate ingredientele se aranjează pe circumferinţa bolului pe rând, fără a le amesteca între ele.

7 Bowlul gata se garniseşte cu tahini.

10-7.jpg

omactiv.md





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      O mușcătură de căpușă s-a dovedit a fi extrem de periculoasă pentru o fetiță de 5 ani din statul american Mississippi, transmite Știri.md cu referire la Demamici.ro.
      Micuța Kailyn a rămas paralizată, miercuri dimineață, și nu a mai putut nici măcar vorbi, după ce mama ei a găsit o mușcătură adâncă de căpușă pe scalpul ei, potrivit Daily Mail.
      Jessica Griffin, mama fetei, a observat primele semnale în dimineața zilei de miercuri, atunci când fetița s-a trezit. Kailyn a căzut din picioare când s-a dat de dimineață jos din pat, iar inițial mama a crezut că micuța e pur și simplu somnoroasă.
      În timp ce o pieptăna, și-a dat seama că nu vorbește nici foarte clar și tot atunci a descoperit și o mușcătură de căpușă pe scalpul ei.
      Jessica Griffin s-a prezentat de urgență cu fetița ei la spital, unde medicii au diagnosticat-o cu paralizie temporară, pe partea stângă. Se pare că o astfel de reacție a organismului este cauzată de o neurotoxină găsită în saliva căpușei.
      Medicii au asigurat-o pe mamă că nu mai e niciun pericol, iar căpușa a fost îndepărtată, urmând ca simptomele să dispară în 12-24 de ore.
      Mama fetiței care a fost mușcată de căpușă a plecat acasă cu fetița complet recuperată, însă și-a dorit să-și împărtășească povestea cu mamele de pretutindeni.
      O mușcătură de căpușă poate cauza reacții severe, inclusiv insuficiență respiratorie și, implicit, moarte.
      demamici.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Cu toate eforturile pe care le faci pentru a avea un stil de viata sanatos, sigur sunt momente in care te simti balonata. Iar acest lucru este perfect normal, si tine nu doar de ceea ce mananci, ci si de fluctuatiile hormonale.
      Nimic nu poate strica mai mult un moment perfect decat problemele cu digestia dupa masa. Insa aceste senzatii neplacute pot fi diminuate in doar cateva minute. Ceaiurile au numeroase beneficii asupra sanatatii, asa ca ai foarte multe motive sa le consumi.
      Ceaiuri pe care sa le consumi cand te simti balonata
      Ceai de menta
      Ceaiul de menta este cel mai popular ceai obtinut din plante din intreaga lume. Si sunt foarte multe motive pentru care este apreciat! Menta are proprietati antioxidante si antibacteriene, insa cel mai important beneficiu este acela ca ajuta la digestie. Poti sa consumi ceaiul de menta oricand in timpul anului, insa in mod special dupa o masa grea. Daca te simti balonata dupa ce ai consumat foarte multe alimente, acest ceai te va ajuta sa scapi rapid de disconfort.
      Ceai de turmeric
      Aproape orice problema digestiva poate fi ameliorata cu turmeric. De fapt, aceasta planta are atat de multe beneficii asupra sanatatii organismului, incat era de asteptat sa o mentionam! Turmericul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, in special in medicina Ayurvedica. Este recomandat in special pentru proprietatile sale antiinflamatorii, insa ajuta si la ameliorarea senzatiei de stomac plin. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile ceaiului de turmeric, iti recomand sa il indulcesti cu o lingurita de miere. Ceaiul va fi mai savuros si mai usor de consumat.
      Ceai de fenicul
      Te simti balonata? Ceaiul de fenicul te scapa de disconfort! Are o multime de beneficii asupra sanatatii, deoarece contine o serie de antioxidanti si vitamine (vitamina A, vitamina B si vitamina C). La fel ca menta, feniculul este foarte cunoscut pentru proprietatile sale si consumat deseori de oamenii din intreaga lume. Ajuta la relaxarea muschilor abdominali si reduce senzatia de stomac plin. Consuma-l ori de cate ori ai probleme de digestie si te vei simti mult mai bine.
      Ceai de ginseng
      Ginsengul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale miraculoase asupra sanatatii. Este antiinflamator si antibacterian, motiv pentru care este recomandat pentru problemele de digestie. Acest ceai este obtinut din radacina de ginseng si este folosit si pentru a combate oboseala sau semnele imbatranirii. Este o bautura care te incalzeste si iti da o stare de bine, pe langa beneficiile in ceea ce priveste balonarea.
      Nu obisnuiesti sa consumi ceaiuri? Exista cateva metode alternative care te ajuta sa scapi de balonare. Exercitiile de respiratie sau unele pozitii de yoga te ajuta sa scapi rapid de disconfort. Poti, de asemenea, sa excluzi din dieta alimente care contribuie la balonare, cele mai daunatoare dintre ele fiind zaharul si bauturile acidulate.
      andreearaicu.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Un nou studiu a arătat că simptomele COVID-19 pot fi încadrate în şase categorii, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.
      Această descoperire poate contribui la identificarea mai rapidă a pacienţilor care riscă să dezvolte forme grave ale bolii, urmând să aibă nevoie, la un moment dat, de ventilator.
      În studiu au fost adunate, într-o primă fază, date de la 1.600 de pacienţi din SUA şi din Marea Britanie, bolnavi cu COVID-19. Aceştia, folosind o aplicaţie numită „Zoe Health app“, şi-au introdus simptomele, sistematic, într-o bază de date, în martie şi în aprilie. Cercetătorii apoi şi-au completat informaţiile cu date primite de la alţi 1.047 de pacienţi din SUA, Marea Britanie şi Suedia, care, de asemenea, şi-au introdus simptomele în baza de date, de-a lungul lunii mai.
      Pornind de aici, studiul a identificat şase mari categorii de simptome:
      *Categoria I (similară cu o răceală, fără febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, dureri în piept, fără febră *Categoria II (similară cu o răceală, cu febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, răguşeală, dureri în piept, febră, fără poftă de mâncare *Categoria III (probleme gastrointestinale): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, fără tuse *Categoria a IV-a (formă severă, primul nivel, cu oboseală): dureri de cap, pierderea mirosului, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în piept, oboseală *Categoria a V-a (formă severă, nivelul doi, cu stare confuză): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, stare confuză, dureri musculare *Categoria a VI-a (formă severă, nivelul trei, probleme abdominale şi respiratorii): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri de gât, dureri în piept, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, senzaţie de sufocare, diaree, dureri abdominale Unii pot scăpa ieftin, cu ceva similar cu o răceală
      „Chiar dacă tusea seacă, febra şi pierderea mirosului sunt, de obicei, prezentate ca fiind principalele trei simptome ale COVID-19, datele pe care le-am adunat, prin intermediul aplicaţiei, din partea pacienţilor, ne arată că oamenii pot avea o gamă mult mai variată de simptome, incluzând aici dureri de cap, dureri musculare, oboseală, diaree, stare confuză, pierderea poftei de mâncare, senzaţia de sufocare şi altele“, au notat cercetătorii, printr-o postare pe pagina aplicaţiei.
      „Evoluţia bolii variază, de asemenea, destul de mult de la un om la altul. Ea se poate manifesta ca o simplă răceală, ca o erupţie pe piele şi poate ajunge până la o formă gravă sau fatală a bolii“, au aduăgat cercetătorii.
      Aceştia au prezentat apoi concluziile lor privind categoriile de bolnavi, cu şanse mai mari de a avea nevoie, la un moment dat, de ventilator. Iată ce spun cifrele:
      *Pacienţii cu simptome din categoriile 6 (19,8% dintre ei), 5 (9,9% dintre ei) şi 4 (8,6% dintre ei) au avut cea mai mare nevoie de ventilator.
      *Doar 1,5% dintre pacienţii cu simptome din categoria I, 4,4% dintre pacienţii cu simptome din categoria II şi 3,3% dintre bolnavii din categoria III au ajuns să aibă nevoie, la un moment dat, de suport de oxigen.
      Aceste date au fost prezentate de King College din Londra, ai cărui cercetători, împreună cu oamenii de ştiinţă de la Spitalul din Massachusetts, au analizat datele adunate prin aplicaţia „Zoe Health“.
      „E pentru prima dată când corelăm simptomele cu gravitatea bolii“
      Autorii studiului au sugerat că aceste rezultate pot fi folosite „pentru monitorizarea mai atentă a pacienţilor aflaţi în categoriile de risc. Astfel, ne vom putea pregăti şi resursele medicale din timp, în cazul în care starea acestor pacienţi se va agrava“.
      În continuare, cercetătorii au afirmat că pacienţii care au simptome din categoriile 5 şi 6, la cinci zile după apariţia lor, sunt supuşi unui risc mai mare de internare în spital, unde vor avea nevoie de ventilator. De aceea, monitorizarea lor atentă, prin telefoane primite, zilnic, din partea medicului lor de familie, poate asigura că internarea se face imediat în momentul în care evoluţia bolii impune acest lucru.
      Claire Stevens, unul dintre autorii principali ai studiului şi lector la King College, din Londra, a explicat pentru Yahoo Life: „Acest studiu ne ajută să înţelegem modalităţile diferite în care se prezintă COVID-19. El ne arată simptomele îngrijorătoare ale pacientului, la primele zile după expunerea la noul coronavirus. 
      Mă refer la o stare de confuzie, dureri abdominale şi epuizare fizică. Cel mai important e că, dacă vom începe monitorizarea acestor simptome după primele cinci zile, îi vom putea ajuta mai bine pe cei care riscă să dezvolte forme grave ale bolii şi poate vom reuşi să prevenim apariţia acestei situaţii nedorite“.
      Doctorul Linda Anegawa a completat: „Rezultatele studiului sunt interesante, fiindcă până acum ne concentram mai mult pe caracteristicile pacienţilor, considerând că ele stabilesc cine riscă să aibă forme mai grave ale bolii. Acum e pentru prima dată când văd că simptomele sunt corelate cu gravitatea bolii“.
      Anegawa a continuat: „Chiar dacă e nevoie şi de alte studii, identificarea celor şase categorii de simptome îi poate ajuta de acum încolo pe medici să ştie din timp care sunt pacienţi aflaţi într-o categorie mai mare de risc. Astfel, le vom aloca acestor pacienţi resursele medicale şi o atenţie sporită. Vorbim de o descoperire crucială, fiindcă resursele medicale sunt limitate, iar doctorii sunt depăşiţi, mai ales acum, când numărul cazurilor e în creştere“.
      Anegawa e de părere că studiul le va fi de folos şi bolnavilor, fiindcă ei vor şti în ce categorie intră simptomele lor şi, în funcţie de acest lucru, vor cere ajutor medical din timp, dacă vor vedea că riscă să dezvolte o formă gravă a bolii.
      Bolnavii pot scăpa de starea de anxietate
      Doctorul Matthew Exline, specialist în probleme pulmonare la Wexner Medical Center din Ohio, a oferit o altă perspectivă pentru Yahoo Life.
      „Acest studiu le va fi de folos şi bolnavilor cu forme uşoare ale COVID-19. Foarte mulţi pacienţi, atunci când află că au luat noul coronavirus, sunt loviţi de o stare de anxietate. Aşa cum e cinstit, noi le prezentăm scenariul cel mai grav şi le vorbim despre pericolele existente, dacă vor ajunge să aibă nevoie de ventilator şi alte amănunte de acest gen. 
      Dar dacă aceşti pacienţi, în funcţie de simptomele lor, vor afla din start că au şanse minime să dezvolte forme grave ale bolii, această informaţie îi va scăpa de anxietate. Iar noi, ca medici, le vom putea spune: <<Hei, linişteşte-te! Majoritatea pacienţilor cu simptome similare celor pe care le ai tu nici nu ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale>>. E un detaliu foarte important care poate ajuta mult pacientul“, a declarat doctorul Matthew Exline.
      adevarul.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Alimentele pe care le-am ales sunt cele care nu trebuie să îți lipsească din alimentație în vara asta, dar și în restul anului, deoarece au o mulțime de beneficii, de la menținerea pielii sănătoase, până la îmbunătățirea digestiei sau a sistemului imunitar.
      1. Afine
      Afinele conțin o mulțime de antioxidanți care te ajută în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății și prevenirea procesului dăunător al celulelor. Potrivit studiilor, afinele sunt bune și pentru stimularea memoriei și capacității creierului. În plus, le poți folosi în smoothie-uri, iaurt sau alături de semințe și alte fructe. 
      2. Roșii
      Roșiile sunt extrem de delicioase și excelente pentru aceste luni în care avem parte de temperaturi ridicate. Conțin licopen, un antioxidant care ajută la menținerea sănătății pielii și reduce riscul bolilor de inimă. Sunt extrem de ușor de inclus în alimentație, cum ar fi în salate sau sosuri.
      3. Semințe de in
      Semințele de in sunt cu adevărat uimitoare când vine vorba despre beneficiile asupra sănătății noastre. Sunt bogate în acizi grași omega-3, ajută sistemul digestiv și mențin nivelul normal al colesterolului. Pot fi adăugate în cereale, salate, smoothie-uri și deserturi.
      4. Mentă
      Menta este un remediu excelent când vine vorba de diferite probleme cu stomacul, fie că vorbim de greață, indigestie sau sindromul colonului iritabil. Menta conține uleiuri care sunt cunoscute pentru lupta împotriva cancerului. O poți adăuga în diferite băuturi, ceaiuri sau salate.
      5. Pepene roșu
      Pepenele roșu are o mulțime de beneficii datorită conținutul ridicat de apă. Acesta este bogat în antioxidanți, te ajută în prevenirea bolilor sistemului cardiovascular și menține nivelul de hidratare din organism. 
      6. Avocado
      Avocado este un aliment extrem de sănătos, fiind bogat în grăsimi monosaturate, aminoacizi, acid folic și vitamine. Te poate ajuta să elimini toxinele din organism, să îți îmbunătățești digestia, dar are efecte și anti-îmbătrânire. Este delicios în salate și poate fi consumat și ca o gustare între mese.
      7. Ardei gras
      Ardeiul gras conține carotenoizi, fibre, vitamina C și are efecte antioxidante. Pe lângă acestea, nici nu are foarte multe calorii, mai exact are 31. Îl poți mânca proaspăt în salate sau pe grătar, pentru o aromă mai crocantă.
      8. Cireșe
      Cireșele au un conținut ridicat de vitamine, nutrienți și antocianină, un antioxidant puternic care te ajută să elimini toxinele din organism, reduce inflamatațiile și calmează durerile articulare. Fie că le mănânci proaspete, în sucuri sau plăcinte, important e să te bucuri de beneficiile lor.
      9. Piersici
      Piersicile au vitamina C, B6 și potasiu, care e esențial în reglarea tensiunii arteriale. Datorită faptului că are vitamina C, oferă pielii tale strălucirea de care are nevoie, mai ales vara. Sunt delicioase, mai ales proaspete, dar și în diferite combinații cu alte fructe sau chiar în plăcinte.
      elle.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      În mod cert ai încercat până acum semințele de chia. De la smoothie-uri, budinci, biscuiți, salate sau sosuri, ele pot fi incluse într-o varietate de preparate. 
      Semințele de chia au foarte multe beneficii, de la faptul că reprezintă o sursă de antioxidanți, sunt bogate în fibre, proteine, calciu, magneziu, fosfor, până la faptul că pot regla colesterolul mărit. În ceea ce privește cantitatea zilnică recomandată, experții ne spun că 25-28 de grame de fibre ar fi de ajuns.
      În ciuda numeroaselor beneficii, trebuie să ai în vedere că există și o serie de efecte secundare ale consumul de semințe de chia:
      1. Tulburări gastrointestinale
      În ciuda faptului că semințele de chia sunt potrivite pentru o bună funcționare a sistemului digestiv pentru că au un conținut ridicat de fibre, ele pot provoca și câteva tulburări de alimentație. „Un consum excesiv sau concentrat de fibre pot cauza anumite probleme, precum balonare, dureri abdominale, diaree sau constipație”, spune Erica Zellner, specialistă în nutriție. Ea recomandă să ai grijă la cantitatea de semințe de chia, dar și la aportul de lichide, astfel încât fibrele să poată fi asimilate.
      2. Tensiune arterială scăzută
      Semințele de chia sunt bogate în acizi grași Omega-3, care pot reduce riscul de dezvolta anumite tipuri de cancer sau chiar probleme cardiace. Însă, un consum mult prea mare de semințe de chia poate provoca probleme cu tensiunea arterială. Zellner adaugă faptul că problema poate apărea în cazurile în care persoanele deja se confruntă cu o tensiune arterială scăzută.
      3. Probleme cu nivelul de zahăr din sânge
      „Fibrele din semințele de chia pot încetini digestia alimentelor și absorția macronutrienților, inclusiv a zaharurilor din diferite alimente”, explică Carolina Guízar, specialistă în alimentație și nutriție. Acest lucru poate contribui la creșterea sau scăderea zahărului din sânge atunci când este asociat cu alte proteine și grăsimi. În cazul în care iei tratament pentru a controla glicemia, este recomandat să discuți cu medicul înainte de a include semințele de chia în alimentația ta.
      4. Alergii
      Semințele de chia fac parte din familia mentei, așa că persoanele care sunt alergice la mentă, ar trebuie să fie prudente în ceea ce privește consumul acestor semințe. Printre simptomele des întâlnite ale alergiei la semințe de chia se numără mâncărimile, vărsăturile și diareea.
      5. Un potențial efect negativ asupra femeilor însărcinate
      Semințele de chia sunt considerate bune pentru femeile gravide, mai ales că pot ameliora constipația. Însă, dacă acestea nu sunt obișnuite să consume alimente care sunt bogate în fibre, sarcina nu ar fi momentul potrivit să le includă în diverse preparate pentru că femeile însărcinate pot avea modificări ale sistemului digestiv. Din acest motiv, e important de discutat în prealabil cu medicul specialist.
      elle.ro
  •