10 lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată în mașina de spălat


  Pentru oricine este cel mai la îndemână să spele cât mai multe lucruri la mașina de spălat. Înainte să ne grăbim să facem acest demers, este necesar să știm exact care obiecte pot fi bune pentru spălarea automată și care sunt mai potrivite pentru alt tip de spălare sau pentru curățare chimică. Numai dacă vom ști aceste reguli vom putea să ne păstrăm lucrurile într-o stare optimă pentru cât mai mult timp și nici mașina noastră de spălat nu va avea de suferit. Iată ce fel de obiecte nu se pretează la a fi introduse în mașina de spălat!

Cum-te-imbolnaveste-masina-de-spalat-rufe.-Pericolul-din-casa-de-care-nu-stiai-1024x683.jpg

Hainele care au pe ele păr de animale nu trebuie introduse în mașina de spălat

Înainte de a introduce un articol vestimentar în mașina de spălat, este neapărat necesar să verifici dacă pe suprafața sa nu există fire de păr provenite de la animalul de casă. Pentru a fi sigură că vei elimina tot părul, poți proceda așa: fie vei folosi un dispozitiv special pentru îndepărtarea scamelor (o rolă cu suprafața lipicioasă), fie vei utiliza un scotch mai lat. După aceea vei curăța hainele conform instrucțiunilor de pe etichetă.

În cazul în care nu vei scăpa de părul de animale înainte să pui hainele în mașina de spălat, riști ca aceasta să se strice (de exemplu, părul va bloca scurgerea sau va pătrunde în cilindrul mașinii) sau ca restul hainelor să se umple de păr, ce este mult mai dificil de îndepărtat când este umed.

Orice haină care o pată ce provine de la un lichid inflamabil

Când ai o haină ce are pete de benzină, de motorină, de ulei de gătit, de dizolvant pentru vopsele etc. nu este deloc bine să o introduci în mașina de spălat. Din contră, spun experții,riști să te pui în mare pericol, în condițiile în care căldura apei și uscătorul poate face ca articolul vestimentar respectiv să ardă pur și simplu și să se producă o explozie. Mai mult decât atât, mirosul provenit de la aceste pete poate persista în mașina de spălat.

Ca să eviți oricare dintre aceste situații, încearcă să folosești mai întâi o soluție specială pentru îndepărtarea petelor, lăsând-o pe aceasta să acționeze conform indicațiilor de pe ambalaj. 

Abia după ce o bună parte din pată a fost eliminată poți totuși să pui la mașină haina, dar o vei spăla separat, fără alte articole.
De asemenea, nu vei greși nici dacă o vei clăti manual, cu un detergent special pentru îndepărtarea petelor dificile, o vei stoarce și o vei lăsa să se usuce pur și simplu.

Orice articol vestimentar ce are dantelă, broderie sau orice alte detalii (cum ar fi nasturii, șireturile, fermoarele)

Hainele delicate, cu dantelă sau broderie, nu ar trebui sub nicio formă spălate la mașină, întrucât aceasta le poate distruge. În special broderia care este lipită și nu este cusută are șanse mai mari să se desprindă.

În ceea ce privește hainele ce au atașate șireturi, nasturi sau fermoare, nici acestea nu ar trebui puse la mașină, în condițiile în care restul de haine ce sunt spălate cu el pot fi deteriorate de prezența detaliilor menționate. 

Mare grijă trebuie să ai cu astfel de articole de vestimentație și când le vei usca: ele nu vor fi stoarse, ci lăsate să se usuce treptat. 
Cel mai bine va fi ca acestea să fie spălate manual, separat, fără a fi stoarse cu putere.

ce_sa_nu_speli_la_masina-_hainele_delicate,_cu_aplicatii_de_dantela.jpg

Sutienele

Pentru a te bucura de niște sutiene cu o formă cât mai frumoasă, care să reziste în timp, ultimul lucrul pe care ar trebui să-l faci va fi să le speli la mașină. În același timp, trebuie să știi că spălându-se astfel riști să provoci și stricăciuni la mașina de spălat (de exemplu, sutienele pot bloca cilindrul).

Mult mai bine va să-ți speli sutienele în felul următor: manual, cu apă călduță, cu un detergen lichid, delicat. După aceea le vei stoarce ușor și le vei usca într-un loc bine aerisit.

Dacă totuși ai unele care-ți permit spălarea automată, ca să te asiguri că nu se vor deteriora după acest proces, vei face rost de niște săculeți speciali pentru rufe delicate și le vei pune acolo. Selectează un ciclu de spălare cât mai lentă, folosește apă ce nu este fierbinte și tot un detergent special pentru rufele delicate. 

Totodată, este bine să nu lași sutienele să fie stoarse în mașina de spălat, ci le vei stoarce manual și le vei lăsa apoi la uscat.

Obiectele foarte voluminoase

Deși poți fi tentată să speli acasă obiecte voluminoase precum pilotele, cuverturile etc. acestea nu se vor putea curăța bine în mașina de spălat. Detergentul nu va putea circula așa cum trebuie în mașină și fluxul de apă nu se va putea deplasa corespunzător.

Obiectele mari ar trebui duse în locuri speciale, precum laundromatele sau curățătorii ecologice. Cu atât mai mult cu cât etichetele de pe ele dau indicații stricte privitoare la temperatura apei și la modul de uscare, este indicat să fii prevăzătoare și să le lași pe mâna unor specialiști, astfel încât acestea să-și păstreze calitatea.

Obiectele confecționate din lână, catifea sau cașmir

Oricare dintre aceste materiale nu se pot adapta bine mișcărilor efectuate de către mașina de spălat și de aceea nu este bine să le speli așa. Printre efectele negative ale spălării automate asupra hainelor confecționate din materialele enumerate se numără: materialele respective se pot matifia exagera, forma se poate strica sau chiar se pot micșora.

Pentru a putea să cureți eficient asemenea haine este necesar să știi foarte bine indicațiile de pe etichetă. De cele mai multe ori, va fi cel mai bine ca ele să fie curățate chimic sau numai cu ajutorul unor detergenți foarte delicați, fără stoarcere.

Adidașii speciali pentru alergare

Acest tip de adidași (ce nu sunt din piele) pot ajunge să intre la apă când sunt spălați la mașină. Cel mai bine este să-i cureți manual, urmând instrucțiunile din fabricație.

Desigur, există și excepții, când etichetele de pe ei ne lasă să-i spălăm la mașină. În acest caz, ideal este să pui fiecare adidas în săculeți speciali. După aceea, aceștia vor putea fi spălați în mai multă siguranță, cu condiția să nu folosești apă fierbinte și să programezi mașina pe un program de spălare lentă.

Pernele cu „memorie"

Înainte de a te grăbi să pui în mașina de spălat acest tip de perne, trebuie să te uiți cu atenție pentru a vedea dacă pe etichetă scrie că acest lucru este permis. Unele modele de perne cu „memorie" pot fi spălate automat, altele nu.

Cu atât mai mult cu cât pernele de acest fel sunt hipoalergenice și rezistente la acarieni, ele se vor menține mai mult timp curate față de pernele obișnuite. De aceea, specialiștii recomandă ca ele să fie curățate o dată sau de două ori pe an, manual, mai ales pe zonele cu pete vizibile. Ideal este ca o pernă cu „memorie" să fie pusă în cadă, cu apă călduță, cu un detergent natural, hipoalergenic.

După ce perna va fi spălată, vei îndepărta surplusul de apă prin stoarcere blândă și o vei lăsa la uscat într-un loc bine aerisit.
Când nu vei proceda așa, ci vei pune o pernă cu „memorie" în mașina de spălat, riști ca ea să se deformeze sau chiar să se rupă.

lucru_pe_care_nu_ar_trebui_sa-l_speli_la_masina-_pernele_cu_memorie.jpg

Hainele confecționate din materiale impermeabile

Într-adevăr, pare un lucru neobișnuit ca hainele confecționate din materiale impermeabile să fie afectate de o spălare la mașina de spălat, dar specialiștii ne îndeamnă să nu procedăm așa cu ele. Dacă le vom spăla la mașină, ele se vor comporta ca un balon plin cu apă.

Când se va petrece un asemenea fenomen, există riscul să-și crească foarte mult volumul, să nu se curețe suficient și chiar să-și piardă din proprietățile de a fi impermeabile. De altfel, pentru a te convinge că aceste proprietăți se vor păstra, este indicat ca uneori să apelezi la diverse spray-uri de impermeabilizare, care pot fi utilizate și pentru articolele ude.

Covorașele ce au cauciuc pe dos

Nu este deloc recomandabil să speli acest gen de covorașe la mașina de spălat. Riscul este ca, pe măsură ce acestea se spală, bucățile de cauciuc să se desprindă și să ajungă în filtre sau chiar în pompă, ceea ce poate deteriora mecanismul mașinii tale.

Voi știați până acum ce lucruri nu ar trebui să ajungă sub nicio formă în mașina de spălat rufe?

qbebe.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Industria modei dominată de bărbați trebuie să asculte. Femeile au nevoie și își doresc buzunare funcționale pe îmbrăcămintea lor. Fără buzunare sau buzunare false, pur și simplu nu le tăiați. Așa spun Emilie Aries și Bridget Todd într-un episod recent al podcastului Stuff Mom Never Told You.
   Mai ales în zilele noastre, când cei mai mulți oameni au un smartphone voluminos. Bărbații pot ascunde un smartphone în buzunarul hainei sau al pantalonilor, în timp ce femeile trebuie fie să îl țină stingher în mâini, fie să îl poarte în poșete. Și femeile nu vor neapărat să-și poarte poșetele peste tot.
   Cu secole în urmă, toate hainele erau create fără buzunare. Bărbații și femeile își purtau lucrurile în mici pungi legate în jurul taliei. Apoi, în urmă cu aproximativ 400 de ani, buzunarele erau cusute de îmbrăcămintea bărbaților, dar nu și de îmbrăcămintea feminină. La începutul anilor 1800, siluetele mai subțiri au intrat în stil, astfel încât femeile nu mai puteau purta buzunare sub haine, ci trebuiau să le poarte peste haine – iar buzunarele lor erau mult mai mici. Unii spun că a fost o modalitate de a face femeile neputincioase. Dacă nu aveau nicio modalitate de a transporta în secret obiecte, le-ar fi mai greu să călătorească independent sau să conducă afaceri clandestine.
   Dorința pentru buzunare a apărut la sfârșitul anilor 1800. Rational Dress Society, înființată în 1891, a făcut femeile să renunțe la corsete constrictive și să îmbrace haine confortabile și utile, cum ar fi pantalonii – care, desigur, aveau buzunare. Apoi, în anii 1920, designerul de modă Coco Chanel a început să le coasă în jachetele pentru femei. Dar abia în anii 1970, când femeile purtau în mod regulat pantaloni, și mai ales blugii albaștri, femelele s-au mai apropiat de paritatea buzunarului.
   Dar progresul lor pare să se fi blocat. O mulțime de haine pentru femei nu au buzunare sau sunt echipate cu buzunare mici, care nu pot ține mai mult de o cheie. Designerii au spus că au în vedere lărgirea buzunarelor de pe pantalonii de femei și au creat piesele vestimentare unisex.
   tabu.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Spala hainele conform instructiunilor de pe etichete
   Pentru a-ti ingriji hainele ca la carte trebuie sa te ocupi de o spalare corecta, astfel incat acestea sa nu se deterioreze de la prima spalare. Dupa cum stii, fiecare eticheta are un numar de simboluri care te informeaza in legatura cu metoda de spalare si de ingrijire a hainelor. In plus, te poti indrepta catre alegerea unor detergenti bio fara substante chimice, care sa indeparteze murdaria fara sa strice materialul. De pe eticheta poti citi simbolurile de baza, dupa care te poti ghida pentru spalarea potrivita a hainelor. Astfel, poti intalni bazinul, care semnifica spalarea cu apa, cercul - curatare chimica, triunghiul - inalbire si patratul, care simbolizeaza modul in care ar trebui sa se realizeze uscarea. Atata timp cat tii cont de aceste lucruri, hainele tale vor arata impecabil, indiferent de anotimp.
   Nu lasa hainele la uscat mai mult decat este necesar
   Un alt sfat pe care il poti tine minte in legatura cu ingrijirea hainelor implica uscarea acestora. Dupa ce speli hainele, nu este recomandat sa le lasi la uscat mai mult decat trebuie, deoarece isi vor pierde din mirosul proaspat si se vor umple de praf, in cazul in care le tii la uscat pe balcon. Poti apela, in schimb, la aceste trucuri utile:
   Daca ai nevoie de o pereche de pantaloni curati insa i-ai spalat pe toti, nu trebuie sa disperi. Pune in masina de spalat perechea pe care doresti sa o porti, alaturi de cateva prosoape curate si porneste programul de stoarcere si centrifugare, ocolindu-l pe cel de clatire si stoarcere. In acest fel, prosoapele vor absorbi umezeala din haine iar tie nu-ti mai ramane de facut decat sa le calci si sa le porti!
   In plus, daca vrei sa usuci rapid un obiect vestimentar, cel mai simplu este sa-l calci fara abur, cu un asternut deasupra. In acest fel, materialul va fi calcat si uscat in acelasi timp.

   Foloseste saci speciali pentru lenjeria intima
   Daca esti obisnuit sa pierzi sosetele sau lenjeria intima printre alte haine in masina de spalat, proabil esti in cautarea unei solutii. Poti opta pentru folosirea unor saci speciali, in care poti spala obiectele vestimentare de dimensiuni mici, rezolvand problema hainelor pierdute. Sacii speciali au interiorul captusit si nu doar ca impiedica agatarea de restul hainelor, ci si deterioarea sau largirea in timpul spalarii. La fel ca in cazul hainelor delicate, temperatura de spalare ar trebui sa fie mica, alaturi de un numar scazut de rotatii.
   Foloseste uscatorul de par pentru indepartarea petelor persistente
   Atunci cand vrei sa scapi de petele persistente, precum cele de suc sau de iarba, poti opta pentru incalzirea materialului cu un uscator de par, dupa care poti adauga putin detergent direct pe pata. Adauga hainele in masina de spalat si porneste ciclul normal de spalare si vei vedea cum incalzirea prealabila a petelor va ajuta detergentul sa functioneze mai eficient.
   Cum ingrijesti hainele din denim
   Denimul reprezinta cel mai purtat material pe care il regasim in special in pantalonii pe care ii purtam in fiecare zi. Probabil ai observat ca jeansii isi pierd forma sau culoarea dupa spalare, de aceea este recomandat sa ii speli mai rar, doar cand este nevoie sau cand au pete vizibile. Din fericire, exista metode eficiente de a pastra hainele din denim in conditii optime, fara apa si detergent. Pentru ca aburul ajuta la eliminarea mirosului, agata in baie jeansii sau gecile in baie, in timp ce faci un dus fierbinte. In momentele in care speli jeansii, nu uita sa-i intorci pe dos si sa-i speli cu apa rece, la o temperatura de 30 sau 40 de grade. Pentru a pastra culoarea vie poti adauga si o jumatate de pahar cu otet, odata cu balsamul.
   Cum ingrijesti hainele din bumbac
   Bumbacul este materialul cel mai prezent in majoritatea garderobelor, deoarece din el sunt confectionate lenjeriile de corp, tricourile si chiar asternuturile. Din acest motiv, aceste obiecte vestimentare sunt spalate cel mai des, suportand cu brio temperaturi de pana la 90 de grade. Chiar daca bumbacul este rezistent, daca hainele sunt negre, foloseste un balsam special pentru aceasta culoare. Daca folosesti prosoape sau paturi, nu folosi decat jumatate din cantitatea indicata de detergent, pentru ca materialul sa nu-si piarda din suplete.
   Cum ingrijesti hainele din piele
   Hainele din piele trebuie curatate cu grija, stergand petele cu o carpa umeda, iar gentile de piele se curata doar daca sunt vizibil murdare, cu putina apa calda si sapun. Nu lasa gentile de piele agatate in cuier ani de zile, deoarece se vor deforma, iar pielea se va uza excesiv.
   Tu cum obisnuiesti sa-ti ingrijiesti hainele? Care sunt trucurile de care tii cont cel mai des?
   myzutv.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Verifica articolele din bumbac
   Daca ai gasit o piesa pe a carei eticheta scrie ca este realizata din 100% bumbac, asta nu inseamna ca este si calitativa. Astfel, pentru a te asigura ca intr-adevar isi merita investitia, strange materialul in pumn, pentru cateva secunde. Daca dupa ce i-ai dat drumul, are un aspect neplacut, precum o bucata de hartie care a fost mototolita, inseamna ca materialul respectiv a fost tratat cu un agent special, ca sa isi pastreze forma. Aceste articole de imbracaminte isi vor schimba textura chiar dupa prima spalare, asadar e indicat sa le eviti.
   Fii atent la cusaturi
   Articolele de imbracaminte calitative au cusaturi dense si groase. Trage putin de material in zona cusaturilor si fii atent la aspectul lor. Daca prezinta goluri si mai ales, daca nu sunt in linie dreapta, piesa respectiva este de proasta calitate.
   Verifica tivul
   Atat pantalonii cat si fustele ar trebui sa aiba un tiv de aproximativ 4 cm. In ceea ce priveste bluzele sau tricourile, acestea pot avea unul mai mic, de 2 cm. Daca articolul de imbracaminte pe care vrei sa il achizitionezi nu are tiv sau este pur si simplu lipit, nu il achizitiona.
   Analizeaza fermoarele
   In ceea ce priveste fermoarul unei rochii/ fuste, acesta trebuie sa fie drept, atat pe lungimea sa, cat si la capatul sau si sa aiba aceeasi culoare cu cea a articolelor de imbracaminte.
   Nu uita de nasturi
   Daca piesa pe care vrei sa o achizitionezi are nasturi, asigura-te ca nasturii sunt cusuti foarte bine si nu exista riscul sa cada. Pe langa asta, analizeaza cu atentie si gaurile pentru nasturi si verifica daca sunt in primul rand egale ca marime, daca sunt pozitionate la o distanta egala si mai ales daca sunt finisate corespunzator.
   casepractice.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Deja la cea de-a 9-a ediție, EcoVisio FreeShop este un tip de bazar unic în Moldova, unde ”marfa” o reprezintă hainele aduse pe loc de oamenii care nu le mai folosesc. Pe lângă haine, mai poți lăsa la FreeShop și pantofi, accesorii, jucării sau produse cosmetice. Cine are nevoie de ceva expus la FreeShop poate lua pe gratis, indiferent dacă a donat sau nu lucruri.
   ”Cu EcoVisio FreeShop, încercăm să oferim timp de câteva ore un spațiu cu adevărat liber, unde toată lumea este egală și binevenită, iar banii nu creează diferențe sociale. Vrem astfel nu doar să încurajăm reutilizarea hainelor, dar și să arătăm o alternativă la economia tradițională, bazată doar pe profit” – Clara Abdullah de la EcoVisio, coordonatoarea proiectului.
   Acest FreeShop va avea loc în cadrul Școlii Internaționale de Vară organizate de Oberliht, cu tema ”Gunoiul din curte tot poate străluci”. La eveniment se vor alătura și două croitorese din comunitatea locală, care vor retușa pe gratis hainele oricui are nevoie.
   EcoVisio a lansat recent o campanie despre impactul modei asupra mediului, considerată a doua cea mai poluantă industrie din lume. FreeShop este unul din modurile simple prin care poți contribui la soluție: un articol de îmbrăcăminte refolosit sau reparat își reduce amprenta de carbon cu 82%.
   Detalii despre EcoVisio FreeShop poți afla din evenimentul de pe Facebook sau direct de la organizatori: +37360790514 (Clara Abdullah). Mai mult: postează o fotografie pe rețelele sociale cu ce vrei să donezi la FreeShop sau ce ai luat de la edițiile trecute, și poți câștiga un portret personalizat (bit.ly/Concurs_FreeShop).
   locals.md
  • julia122997
   De julia122997
   „Sunt nopți și zile când plânge încontinuu și nu mai știu ce să mai fac… Îmi doresc să-mi văd copilul cum zâmbește, nu doar prin somn când visează îngerașii”, spune mama copilului.
   La eveniment își vor expune garderoba Marinela Bezer, Mihaela Scripnic și Mihaela Arsene. Doritorii de a-și procura ținute la prețuri accesibile sunt așteptați duminică, 16 iunie, începând cu ora 12:00 până la ora 16:00, pe strada Pușkin 14.
   Evenimentul este la cea de-a opta ediție și este organizat de Elena Oleinic.
   zugo.md
 •