Tradiții de Crăciun în diferite țări ale lumii


    Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători ale anului, ce aduce bucurie și fericire în milioane de suflete din întreaga lume. Această sărbătoare are o dublă semnificație - nașterea lui Iisus Hristos și bucuria de a oferii și a primi daruri. Crăciunul este sărbătorit de o mulțime de popoare din întreaga lume, unii în sensul religios al sărbătorii, alții doar simbolic, în funcție de tradițiile și obiceiurile care le definesc.

dPjTl4P2JW04aZeC3kDV6O2B1jtKYQ5TZ4IuaQjJ

 

În Suedia, spre exemplu, în dimineața de Crăciun, familia ia micul dejun doar la lumina unei lumânări, încercând astfel să simtă căldura și atmosfera sărbătorii. De asemenea, din 1966 încoace, în Piața Castelului Gävle este instalată o capră înaltă de 13 metri realizată numai din paie, căreia ulterior i se dă foc. Caprele din paie sunt considerate în Suedia cei mai bravi paznici ai bradului și amintesc despre faptul că Iisus s-a născut într-o iesle.

În Italia, simbolul acestei sărbători nu este Moș Crăciun, ci o vrăjitoare bătrână pe nume Befania, care vine zburând pe o mătură și lasă cadourile copiilor într-un borcan numit „urna destinului”. La fel ca și în Suedia, în piețele orașelor din Italia este instalată câte o Befania construită din paie, iar sfârșitul sărbătorilor de iarnă este marcat prin incendierea acesteia.

PSF5iZ-LdtgiDvk3LISrZnsdrCZLnpRy7aVaUQl8

 

În Islanda, nu există un singur Moș Crăciun, nici doi sau trei, ci tocmai treisprezece. Aceștia coboară unul câte unul din munți, începând cu data de 11 decembrie și aduc copiilor cuminți dulciuri, mandarine și lozuri în plic, iar celor obraznici le aduc câte un cartof stricat.

itOlP8EGsSDtwx9S7uIC9gw3hWI8VqqHbL_JyWpm

 

În SUA, în seara ajunului, copiii pregătesc un platou cu prăjituri și un pahar cu lapte pentru Moș Crăciun. Se spune că în decursul anului Moș Crăciun își face o listă cu micuții care au fost fie cuminți, fie obraznici și în dependență de acest lucru el le lasă copiilor cuminți câte un cadou făcut de elfii de la Polul Nord, iar celor obraznici nu le lasă nimic.

hUhKgBr86sbsbGniW_oU2-inRvbLF8TL26QZpvOa

 

În Japonia, deși comunitatea creștinilor nu reprezintă decât 1% din populația țării, Crăciunul este de asemenea sărbătorit. Astfel, ei obișnuiesc să instaleze decorațiuni luminoase de mărimi impresionante în orașe și să mănânce cantități mari de pui prăjit. Un gigant alcu fast-food-ului a creat chiar un meniu special de Crăciun pentru japonezi.

M8xxEydv8Gk7MK5FoygCt3JNH7tfM0IvwLCwpYPb

 

În Ungaria, în seara de ajun, copiii pleacă în vizită pe la rude, iar în acest timp se spune că Iisus Hristos aduce câte un brad împodobit cu dulciuri, lumânări și globuri în fiecare casă. În ziua de Crăciun, după ce au stat cu toții la masă, copiii au voie să mănânce dulciurile din brad.

sahKI8J9KuFtginxVf6xrzdsjtrgENPDLl3jZvUi

 

Mexic este una dintre țările care păstrează semnificația autentică a Crăciunului sau cum îl numesc ei „Las Posadas”. Acestea reprezintă nouă zile de sărbătoare în care locuitorii orașelor se împart în două grupuri. Unul merge pe străzi cu lumânări în mână, fiind costumați în Iosif și Maria și căutând posada, adică un loc unde să fie găzduit, iar cel de-al doilea grup oferă găzduire.

a2671dfwvuROhHbSWGg2m4n13psfWJ729EVGP9qB

 

În Franța, în anumite zone ale țării oamenii ard câte un butuc de lemn în gospodărie, acest gest simbolizând belșug în viitor. De asemenea, în Franța în perioada sărbătorilor de iarnă, în diferite orașe au loc spectacole de lumini. Unul dintre cele mai spectaculoase orașe în perioada Crăciunului este Lyon, unde au loc aproximativ 70 de spectacole de lumini în această perioadă.

IJgzeM9nDwwKmhkVDixVlbcSDGKwYQ72LRdROJ3-

 

În Anglia, de Crăciun, în fiecare casă este prezent vâscul, deoarece englezii consideră că acesta are puteri magice care alungă spiritele rele și aduce noroc. Tot de această plantă este legată și tradiția sărutului sub vâsc. Se spune că cuplurile care se sărută sub crenguța de vâsc vor avea o relație trainică, deoarece vâscul era considerat și un leac pentru fertilitate. Aici Moș Crăciun nu lasă cadourile sub brad, ci într-un săculeț pe care copiii îl agață de cu seară de marginea patului. „Boxing day” este o altă tradiție care presupune ca a doua zi de Crăciun să lași mici cadouri poștașilor, vânzătorilor de ziare și altor persoane care au prestat servicii de-a lungul anilor.

12JP2KJ2SXS1iC5SPY9-oDuXFynst71HlCwhFpBq

 

În Republica Moldova, tradițiile de Crăciun sunt respectate cu sfințenie. Unul dintre cele mai importante obiceiuri de Crăciun este colindatul. Inițial cetele de colindători erau formate doar din flăcăi. Cu timpul s-au infiltrat și fetele, ca în prezent la colindat să meargă în mare parte doar copiii. Prin obiceiul acestora de a merge cu colindul și cu steaua, se vestește Nașterea Mântuitorului. Colindătorii primesc de la gazde diferite daruri, ceea ce semnifică belșug. O altă tradiție este legată de coacerea pâinii și anume a unor colăcei de forma unui opt întrerupt, numiți - Crăciunei. Aceștia vor fi agățați pe un perete, sub icoană și vor rămâne acolo până când gospodarul familiei va merge la arat.

NRzR99Y7Ut6x63GlbIBvNcTB4LDwjf22lv3bMMnQ

 

Una dintre cele mai recente tradiții ale sărbătorilor de iarnă în Republica Moldova este Maratonul de Crăciun. Acesta reprezintă o cursă costumată de familie ce are scop caritabil.

Anual la cursă participă sute de persoane. Acest eveniment presupune parcurgerea distanței de 3 km și strângerea a cât mai multe cadouri de pe traseu. Anul acesta Naturalis Maratonul de Crăciun va avea loc în data de 17 decembrie.

Numărul participanților este limitat la o mie de persoane, astfel că te invităm să nu mai aștepți și să te înregistrezi cât mai curând, pentru a lua parte la această nouă tradiție.

Formularul de înscriere îl găsești AICI.

craciun.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.