Cum se efectuează corect un masaj al capului


  Masajul joacă un rol important în practicile curative orientale. Primele mențiuni despre masaj se găsesc în tratatele medicale, care datează cu 4000 de ani în urmă.

3-1.jpg

Potrivit Ayurvedei (sistem tradiţional al medicinii populare indiene), masajul cu ajutorul ierburilor, mirodeniilor şi uleiurilor eterice contribuie la regenerarea organismului şi restabilirea energiei, el este important pentru sănătate şi frumuseţe la fel ca şi regimul şi alimentaţia corectă.

În timpul masajului acţionăm asupra marmelor – puncte biologic active, care sunt proiecţii ale centrelor vitale ale organismului. Fiecare marmă este asociată cu anumiți mușchi, organe sau țesuturi, astfel încât masajul marma echilibrează activitatea întregului organism. Astăzi vei afla mai multe despre masajul marma al capului.

Masajul ayurvedic al capului restabilește legătura dintre corpul subtil (energia internă, starea de spirit și emoțiile) și corpul fizic (starea materială). Rezultatul este o creștere a vitalității la ambele niveluri.

Există și alte efecte pozitive:

 • pielea devine mai elastică, dobândește o nuanță sănătoasă, arată mai tânără,
 • se îmbunătăţeşte microcirculaţia,
 • organismul se purifică,
 • se îmbunătăţeşte imunitatea,
 • creşte activitatea sexuală,
 • se îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare,
 • cresc voinţa şi încrederea în sine.

Cum se alege uleiul pentru masaj

Potrivit Ayurvedei, fiecare ulei are efect diferit asupra corpului, în special, asupra doshelor (trei substanțe prezente în corpul uman). Uleiul pentru masaj se alege în funcţie de dosha dominantă. Pentru a o determina, ai de făcut un test simplu.

Vata dosha

Vata dosha este energia, care controlează în organism mişcarea (circulația sângelui, respirația, clipirea din ochi și bătăile inimii).

Echilibru: potenţial creativ şi jovialitatea.
Dezechilibru: frică și anxietate.

Uleiul ideal pentru a echilibra vata dosha este cel de susan. Este un ulei nutritiv, care hidratează pielea uscată.

Pitta dosha

Pitta dosha este energia, care reglează metabolismul, inclusiv digestia, absorbția și reglarea temperaturii corpului.

Echilibru: satisfacție și abilități mentale înalte.
Dezechilibru: dezvoltarea ulcerelor şi răutate.

Două uleiuri echilibrează Pitta dosha: ulei de cocos (ulei cu efect de răcire potrivit pentru pielea predispusă la inflamație și acnee) și ulei de jojoba (ulei care se absoarbe în piele și este un antiseptic natural).

Kapha dosha

Kapha dosha este energia care controlează procesele de creștere. Ea transportă apa în toate colţurile corpului, hidratează pielea şi susţine sistemul imunitar.

Echilibru: dragoste şi iertare totală.
Dezechilibru: invidie şi senzaţia de vulnerabilitate.

Pentru a echilibra Kapha dosha utilizează ulei de migdale, un ulei ușor și aromat, util pentru pielea grasă.

Pregătirea uleiului

1. Încălzeşte un sfert de cană cu ulei potrivit: pune-l într-o sticlă şi introdu-l în apă caldă.

2. Relaxează-te, inspiră de câteva ori, freacă palmele una de alta pentru a le încălzi. Astfel vei simţi energie la nivelul palmelor, iar atingerile vor fi mai plăcute.

Tehnica

3-2.jpg

Prana

Aplică ulei pe mâini şi freacă-l uşor cu degetele pentru a se îmbiba în pielea scalpului, mişcându-te de la tâmple spre creştet. Apoi strânge părul în şuviţe, prinzându-le cât mai aproape de rădăcini. Sporeşte şi redu tensiunea, schimbând unghiul de înclinare. Trage uşor de păr. Străduieşte-te să nu-ţi scape nici o şuviţă.

3-3.jpg

Shakti

Apasă cu podul palmei spre tâmple şi masează această zonă cu mişcări circulare largi. Apleacă capul şi masează partea posterioară a gâtului. Începe cu partea superioară a gâtului și coboară încet în jos, apăsând ușor mușchii și masându-i cu mișcări circulare. Masează gâtul mai întâi cu o mână, apoi cu cealaltă.

Chitta

Poziţionează degetul mare de la mâna stângă la baza craniului în stânga, iar degetul mare de la mâna dreaptă la baza craniului în partea dreaptă. Freacă aceste zone cu mișcări circulare, simțind că mușchii se relaxează și devin mai moi.

3-4.jpg

Shawa

Aşează palma stângă pe umărul drept la baza gâtului. Apasă uşor muşchiul trapez. Masează umărul, presează uşor muşchii, apoi coboară spre cot. Repetă mişcările în ordine inversă şi efectuează acest ciclu de două ori.

Deschide palma stângă şi pune-o pe umărul drept. Masează muşchiul trapez şi partea superioară a braţului, efectuând aceleaşi mişcări. Efectuează ciclul de două ori și apoi repetă toate mișcările în partea opusă.

Shtapani

Apasă cu degetul arătător şi mijlociu în punctul central dintre sprâncene. Cu mişcări circulare uşoare masează centrul – iniţial de 10 ori conform acelor ceasornicului, pentru a elimina energia blocată, apoi de 10 ori împotriva acelor ceasornicului – pentru a le umple de energie. Acestea sunt mişcări circulare de bază în tehnica masajului marma.

3-5.jpg

Apanga

În continuare vom activiza marmele în zona canalelor lacrimale şi pe marginile pleoapelor inferioare. Apăsând cu degetele mijlocii în zonele necesare cu mișcări simetrice circulare, masează zonele specificate de 10 ori în fiecare direcţie.

3-6.jpg

Avarta

Apasă cu degetele mijlociu şi inelar pe centrul arcului sprâncenelor. Cu mișcări simetrice circulare, masează zonele specificate de 10 ori în fiecare direcţie.

Shankha

Presează cu degetele arătătoare punctele deasupra pomeţilor la marginea superioară a urechilor, iar cu cele mijlocii în zona tâmplelor. Cu mișcări circulare simetrice, masează zonele specificate (de 10 ori în fiecare direcţie).

3-7.jpg

Phana

Apasă cu degetele mijlocii arcul osului nazal. Cu mișcări simetrice circulare, masează zonele indicate de 10 ori în fiecare direcţie.

Shringataka

Apasă cu degetele mijlocii la baza arcurilor nazale. Cu mișcări simetrice circulare, masează zonele indicate de 10 ori în fiecare direcţie.

3-8.jpg

Austa

Apasă cu degetul arătător la baza nasului în centrul gingiei superioare. Cu mișcări circulare, masează zona indicată de 10 ori în fiecare direcţie.

Apasă cu degetul arătător sub buza inferioară pe centrul gingiei de jos. Cu mișcări circulare, masează zona specificată de 10 ori în fiecare direcţie.

3-9.jpg

Nu efectua masajul în grabă, astfel el nu va avea efectul scontat. Include-l neapărat în regimul zilei – regularitatea este foarte importantă. După masaj, fă o baie caldă pentru o relaxare completă.

omactiv.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Trăim într-o epocă a muncii intelectuale, ceea ce înseamnă că mulţi dintre noi petrecem întreaga zi de lucru pe un scaun de birou. Cu siguranţă, sedentarismul nu poate fi bun pentru corp, iar după atâta stat, oricine şi-ar dori un masaj pe spate. Dar, dacă ai copii, probabil ziua de muncă nu se termină decât atunci când cei mici adorm. 

   Ei bine, un tată geniu din Japonia a venit cu o idee minunată de a combina timpul de joacă al copiilor cu un bun masaj la spate. Ken Kawamoto este un bărbat inventiv și un inginer software pentru Google, dar cel mai important, este un tată. Recent, acesta a creat un tricou excepţional. La prima vedere, pare destul de simplu, dar ascunde un scop secret. Scopul său este de a determina copiii să îţi facă un masaj în timp ce se bucură că fac acest lucru.
   Ken a declarat că lucrează de multe ori la laptop stând pe podea, iar într-un astfel de moment, copilul său a început să se joace cu un tren de jucărie pe spatele lui. În mod surprinzător, s-a simţit foarte revigorant, pentru că spatele lui e tot timpul tensionat. Apoi, i-a venit această ideea magnifică pentru a-l determina pe cel mic să alerge cu trenul de-a lungul părţilor spatelui care au cea mai mare nevoie de un masaj special.
   Din moment ce fiul lui este pasionat de trenuri, i s-a părut firesc să creeze un tricou cu şine pentru ca micuţul să mânuiască trenul fără probleme. Mai mult decât atât, acesta are spaţii special proiectate, denumite: "Umăr drept", "Umăr stâng", "Coloană vertebrală" și "Înapoi spate". Astfel, purtătorul tricoului poate să identifice care zone necesită mai multă atenţie şi să creeze unul personalizat. Tricoul de masaj este disponibil online şi poate fi cumpărat în culori diferite, dar designul este acelaşi.
   eva.ro
 •