4 alimente pe care să le eviți pentru a te menține tânără


    În afară de accelerarea ridurilor, agravarea inflamațiilor și a durerilor, aceste alimente cresc și riscul de afecțiuni cardiovasculare și te fac să te miști mai greu.

dan-gold-298710-unsplash.jpg

În cadrul procesului de îmbătrânire meniul are un rol esențial pentru a furniza organismului nutrienții necesari pentru a contracara efectele negative ale trecerii timpului. Dacă știi ce alimente să eviți nu vei avea probleme cu durerile articulare, hipertensiunea arterială sau bolile cardiace, iar tenul tău va fi lipsit de riduri și cu un aspect proaspăt. Preparatele neinspirate te pot face să te simți și să arăți mai în vârstă decât în realitate, așa că învață să-ți diversifici aromele preferate pentru a te menține mereu în formă.

Iată ce alimente trebuie să dispară din meniul tău pentru a avea un ten neted, fără riduri:

1. Cartofi prăjiți

image.png

Se potrivesc perfect la un burger sau lângă sandvișul tău preferat, dar cartofii prăjiți, chips-urile și restul alimentelor foarte crocante și prăjite în ulei (inclusiv peștele, creveții sau aripioarele de pui) te pot îmbătrâni rapid. „Prăjirea poate fi o modalitate utilă de a găti diferite ingrediente dacă uleiul folosit este proaspăt și este utilizată temperatura potrivită, dar de cele mai multe ori uleiul este refolosit, iar ingredientele preiau grăsimile trans și radicalii liberi proveniți din utilizarea unei temperaturi mult prea ridicate”, explică dr. Ginger Hultin, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietă. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că o porție de alimente prăjite pe săptămână crește riscul de diabet de tip 2 și boli cardiace. Afecțiunile cronice asociate cu vârstele înaintate apar mult mai rapid în condițiile unui asemenea meniu, iar prăjelile te vor face să te simți obosit, accentuează umflarea și cearcănele. Mai bine folosește pesmet și alege să coci ingredientele la cuptor pentru a reduce componentele nocive din farfuria ta.

2. Colorant caramel

Consumul de băuturi tip cola, bere de ghimbir sau icetea poate părea inofensiv, dar colorantul care le dă nuanța specifică poate cauza inflamații și chiar cancer. Deși băuturile tip cola sunt surse evidente de colorant, diferite sortimente de pâine, ciocolată, prăjituri care au cremă de cacao, bere sau whisky îl pot conține. Este recomandat să alegi băuturi transparente sau care au culoarea specifică datorită extractelor din fructe sau legume ori ca urmare a polifenolilor din ceai.

3. Supă la conservă

image.png

O porție de supă pare o alegere sănătoasă, dar nu toate variantele au ingrediente benefice. Nivelul ridicat de sodiu din supele de la conservă poate cauza deshidratare, ceea ce va face linile de expresie și ridurile mult mai vizibile. Sarea în exces supune și sistemul cardiovascular unei presiuni crescute, cauzând hipertensiune arterială și un risc ridicat de accident vascular cerebral.

Doza zilnică recomandată este de 2.300mg de sodiu, dar o singură porție de supă la conservă poate conține 800mg sau chiar mai mult. Este mai util să prepari chiar tu supa, folosind ulei de măsline, legume proaspete și condimentele care îți plac.

4. Legume din familia solanaceelor

vince-lee-409382-unsplash.jpg

„Vinetele, cartofii, ardeii grași, fructele goji, coarnele și roșiile sunt bogate în antioxidanți și se crede adesea că sunt utile împotriva îmbătrânirii datorită conținutului ridicat de polifenoli. Cu toate acestea, ele conțin un component numit solanină, care va declanșa inflamații în cazul persoanelor predispuse la afecțiuni pe acest fond. Durerile articulare sau încheieturile amorțite vor fi ameliorate rapid prin eliminarea acestor alimente din meniul zilnic. Inflamațiile cronice, de gravitate redusă, care persistă perioade lungi de timp favorizează efectele nocive ale radicalilor liberi, crescând riscul de îmbătrânire a pielii, artrită, acnee, boala Alzheimer, endometrioză, boli cardiace, sinuzită și cancer”, potrivit dr. Fiona Tuck, nutriționist.





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      O piele curată și sănătoasă poate fi obținută doar prin tratamentele aplicate local, dar și printr-o alimentație adecvată. Unele alimente au capacitatea de a face tenul mai frumos și mai strălucitor pentru că oferă de la interior nutrienții de care pielea are nevoie pentru a se regenera și a elimina imperfecțiunile. 
      „Există o conxiune strânsă între sănătatea pielii și sănătatea sistemului digestiv”, declară medicul dermatolog Dendy Engelman pentru cosmopolitan.com. „Conceptul este acela că în cazul unui mediu intestinal nesănătos și dezechilibrat toxinele pot fi eliberate în fluxul sanguin, ceea ce cauzează inflamație în tot organismul. Pe de altă parte, alimentele pe care le consumăm pot ajuta la o digestie mai bună și pot oferi vitamine și minerale vitale pentru sănătatea pielii și a organismului”, spune medicul. Iată ce alimente să consumi pentru a avea un ten mai frumos, fără imperfecțiuni:
      Probiotice
      „Cercetătorii au descoperit că există în intestine tulpini de bacterii 'bune' și bacterii 'rele'. Persoanele care au un ten sănătos aveau în intestine tulpini ale bacteriilor bune, iar cei cu un ten afectat de imperfecțiuni și acnee avea tulpini ale bacteriilor rele”, spune medicul dermatolog. Probioticele sunt bacterii 'bune' pe care le poți include în alimentația ta consumând mai multe alimente fermentate care au culturii active precum iaurt, kefir, varză murată, murături fermentate, kimchi sau kombucha. Acestea ajută la controlul inflamației în organism. De asemenea, nu ar trebui să uiți de prebiotice așa cum sunt bananele sau ceapa. „Probioticele reglează nivelul bacteriilor benefice din intestine, în timp prebioticele sunt combustibilul pentru probiotice”, spune medicul.
      Nuci și semințe
      Nucile și semințele sunt alimente bogate în acizi grași omega 3, vitaminele A, B și E, precum și acizi grași mononesaturați, minerale și antioxidanți. „Datorită densității nutriționale a nucilor și semințelor, acestea îți hidratează pielea, îmbunătățesc elasticitatea, ajută la regenerarea celulelor și protejează împotriva radicalilor liberi”, declară dermatologul.
      Fructe
      Cele mai multe fructe conțin un nivel ridicat de vitamina A și C și antioxidanți puternici care oferă nutrienții necesari pielii, stimulează producția de colagen și ajută la menținerea pielii suple și ferme.Și pentru că există dovezi că stresul oxidativ cauzează inflamație și joacă un rol în apariția acneei, antioxidanții sunt un factor important în menținerea pielii sănătoase și fără imperfecțiuni, având capacitatea de a combate efectul nociv al radicalilor liberi.
      Avocado
      Datorită conținutului de grăsimi, proteine și vitamine, acest fruct este alegerea perfectă pentru o piele frumoasă și sănătoasă. Fie că te confrunți cu piele uscată sau pori lărgiți din cauza colagenului degradat, avocado te poate ajuta să refaci echilibrul tenului. „Proteinele susțin structura colagenului și elastinei din piele, în timp ce grăsimile din avocado îți mențin pielea hidratată”, spune medicul dermatolog.
      Verdețuri și legume de culoare verde închis
      În această categorie se încadrează spanacul, kale, broccoli, varză de Bruxelles etc. „Legumele sunt bogate în fier, acizi grași omega 3 și vitaminele A, B și E care susțin sistemul imunitar. Fitonutrienții și folații ajută, de asemenea, la menținerea pielii sănătoase și hidratate”, declară medicul. Include cât mai des aceste alimente în dieta ta pentru a avea un ten curat și luminos.
      Ulei de cocos
      Uleiul de cocos este atât un tratament care pote face minuni atunci când este aplicat pe piele, dar este și un aliment ce hrănește pielea de la interior la exterior. Atunci când este aplicat topic ar putea să trateze acneea datorită conținutului de acid linoleic și acid lauric. „Grăsimile sănătoase din uleiul de cocos și proprietățile sale antibacteriene te ajută să ții acneea la distanță și să-ți păstrezi pielea hidratată”, spune Dr. Engelman. Efectele comedogenice ale uleiului de cocos nu sunt încă demonstrate clar, dar ar trebui totuși să-l folosești cu precauție și să monitorizezi efectele asupra pielii tale.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Revenind la discutia de astazi, am pregatit mai jos o lista cu 5 alimente pe care nu ar trebui sa le speli niciodata:
      Ouale
      Daca obisnuiesti sa speli ouale inainte sa le pui in frigider, acest lucru nu numai ca nu este necesar, dar nu este nici indicat. De ce? Pentru ca pe coaja acestora se afla o substanta care are rolul de a tine bacteriile la distanta, iar in timpul spalarii, cu atat mai mult daca folosesti niste detergenti, stratul protector este indepartat si astfel  te expui imbolnavirii.
      Ciupercile
      E oarecum un lucru natural sa spalam ciupercile inainte sa le gatim, insa nici acestea nu ar trebui spalate si cu atat mai mult nu ar trebui inmuiate niciodata intr-o cantitate mare de apa deoareceele absorb apa foarte repede. In plus, isi vor pierde elasticitatea si gustul. Ce trebuie sa faci in schimb este sa le treci repede pe sub un jet de apa si apoi sa le stergi cu un servetel absorbant, chiar inainte sa le gatesti.
      Carnea de pui
      Foarte multe persoane spala carnea de pui inainte sa o prepare, insa acest lucru nu este indicat deoarece atunci cand speli puiul, apa va imprastia bacteriile de pe carne. Printre cele mai cunoscute si frecvente bacterii care se regasesc pe carnea de pui se numara Salmonella, iar studiile arata ca 47% dintre persoanele care au obiceiul de a spala carnea de pui, se infecteaza cu Salmonella. Ce trebuie sa faci in schimb, inainte de a o gati, este sa dai carnea in doua clocote, schimband apa dupa primul clocot.
      Pastele
      Mai in gluma, mai in serios, marii bucatari sunt de parare ca ar trebui sa fie ilegal sa speli pastele inainte de a le prepara deoarece apa indeparteaza amidonul, substanta care ajuta sosul sa fie absorbit mai bine in textura lor. Daca vrei sa faci o salata, poti sa le clatesti cu apa, dar doar dupa ce au fost fierte.
      Carnea rosie
      In ceea ce priveste carnea rosie, la fel ca in cazul puiului, aceasta nu ar trebui spalata inainte de pregatire deoarece acest proces imprastie bacteriile in chiuveta si pe ustensilele de bucatarie. Asadar, nu spala niciodata carnea de porc, de vita sau de oaie, inainte sa o prepari. Foloseste in schimb servetele pentru a absorbi excesul de lichid de la suprafata carnii si da carnea intr-un clocot/doua inainte sa o gatesti.
      casepractice.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Un aspect interesant pe care acest studiu l-a scos la iveală este că un consum prea mic de acești nutrienți a fost asociat cu un procent de peste 45% de decese din cauza bolilor de inimă, a accidentelor vasculare și a diabetului de tip 2.
      În anul 2012 au fost înregistrate 702,308 de decese în SUA. Cercetătorii au estimat că 45,4% din acestea au fost asociate cu un aport sub-optimal de următoarele alimente și nutrienți:
      1. Nuci și semințe (8.5%)
      2. Omega-3 din produse marine (7.8%)
      3. Legume (7.6%)
      4. Fructe (7.5%)
      5. Cereale integrale (5,9%)
      6. Grăsimi polinesaturate în locul grăsimilor saturate sau carbohidrați (2.3%)
      Consumate în exces, următoarele alimente au fost asociate cu 45% din decesele cardiovasculare:
      – sodiu (9.5%)
      – carne procesată (8.2%)
      – băuturi îndulcite cu zahăr (7.4%)
      Alimente care trebuie incluse în dietă:
      Nuci și semințe: 30 g pe zi – le puteți consuma la gustarea de la amiază sau le puteți adăuga în salate sau în bolul cu cereale. Produse marine: 340 g pe săptămână – în cursul săptămânii puteți consuma sandvișuri cu ton sau sardine, pește copt în cuptor sau pe gril cu legume. Legume: 5 porții pe zi (1 porție înseamnă 1 cană de legume crude sau ½ cană de legume gătite) – consumați legumele pe cât se poate în stare crudă, sau fierbeți-le la aburi. Fructe: 4 porții pe zi (1 porție înseamnă 1 fruct proaspăt mediu) – mâncați fructe la fiecare masă sau între mese; și fructele congelate sunt bune. Cereale integrale: 4 porții pe zi (1 porție înseamnă 1 felie de pâine integrală sau ½ cană de cereale integrale gătite); le puteți consuma sub formă de terci, le puteți adăuga în pâine sau găti în loc de orez alb (mei, quinoa, hrișcă). Grăsimi polinesaturate: înlocuiți cel puțin 11% din caloriile din grăsimile saturate sau carbohidrați cu calorii din grăsimi polinesaturate (echivalentul a 2 linguri de ulei sănătos pentru o persoană care consumă 1.800 de calorii pe zi). Reduceți consumul acestor alimente/nutrienți:
      -sodiu: sub 2.000 mg pe zi
      -produse din carne procesată: 0 g pe zi
      -sucuri și alte băuturi îndulcite cu zahăr: 0 ml pe zi
      lataifas.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Deși uneori nu ai cum să nu cedezi în fața poftelor alimentare din timpul sarcinii ar fi bine să încerci să mănânci cât mai multe salate pentru a evita impactul negativ asupra stării de sănătate a bebelușului. În cadrul unui studiu realizat de oamenii de știință de la Clinica din Cleveland s-a constatat că femeile care preferă meniuri dense din punct de vedere caloric și cu foarte multe grăsimi pot transmite numeroase riscuri bebelușilor. 
      Cercetarea a fost efectuată în colaborare cu o echipă de la Universitatea din Virginia pentru a se putea evalua consecințele dietei viitoarelor mame asupra riscului de astm, prelucrare deficitară a lipidelor și metabolizarea ineficientă a glucozei de către organismul bebelușilor. 
      „Dacă se dorește reducerea cazurilor de astm, diabet și obezitate este esențial să se intervină chiar din timpul sarcinii și din primele luni de viață ale copilului”, a spus dr. Giovanni Piedimonte, de la Centrul de Pediatrie Pulmonară al Clinicii din Cleveland. „Orice dietă care nu are un conținut echilibrat de carbohidrați, proteine și lipide poate avea consecințe negative pe termen lung pentru făt. Este foarte important să se conștientizeze că vitaminele sunt esențiale”, a continuat acesta.
      Sarcina și sănătatea bebelușului
      Pentru a putea formula concluziile cercetătorii au observat șoarecii, a căror dietă au modificat-o în timpul sarcinii. „Modificarea conținutului de grăsimi și lipide al meniului din timpul sarcinii a fost suficientă pentru a schimba dramatic structura plămânilor fătului. Căile respiratorii au devenit extrem de sensibile la orice substanță iritantă în contextul unui meniu cu un exces de grăsimi și calorii de-a lungul sarcinii, iar caloriile și lipidele au fost transmise fătului prin intermediul placentei. S-a observat în mod clar modificarea profilului metabolic al organismului fătului”, a explicat dr. Piedimonte.
      Studiul a identificat și o legătură între dieta mamelor și greutatea bebelușilor la naștere. „Copiii care se nasc după o sarcină care a implicat un meniu cu foarte multe calorii vor fi de obicei mai mici. Greutatea lor este mai redusă, dar concentrația de grăsimi este mult mai ridicată. Pe termen lung vor deveni supraponderali și vor avea un risc ridicat de diabet.Este clar că profilul metabolic al fiecărui bebluș este legat direct de meniul care s-a consumat în timpul sarcinii”, a spus dr. Piedimonte.
      Starea bebelușului tău reflectă ce ai consumat în cele 9 luni
      Potrivit autorilor studiului, viitoarele mame trebuie să fie atente atât la cantitatea de alimente, cât și la tipul de preparate consumate. „În prezent aproape 40% dintre copii sunt obezi sau supraponderali, iar motivul poate fi consumul de produse care conțin sirop de porumb cu fructoză în timpul sarcinii. Este foarte util ca viitoarele mame să se consulte cu un nutriționist pentru că este foarte ușor să consume prea mulți carbohidrați sau lipide, afectând metabolismul fătului”, spune dr. Piedimonte.
      O dietă utilă pentru bebelușul tău
      Având în vedere faptul că majoritatea femeilor însărcinate nu vor avea timpul sau resursele necesare pentru a beneficia de sfaturile unui nutriționist dr. Dawn Lerman a indicat câteva reguli utile care previn efectele negative.
      În primul rând trebuie să faci o distincție între grăsimile nocive și cele sănătoase. „Nucile, semințele de chia și cele de in, avocado și fisticul conțin grăsimi benefice și trebuie să reprezinte aproximativ 25% din totalul de calorii la nivel de zi. În acest mod vei asigura dezvoltarea optimă a creierului fătului”, explică dr. Lerman.
      Cu toate acestea, chiar și grăsimile sănătoase trebuie consumate cu moderație. O porție înseamnă o jumătate de avocado sau 30g de nuci ori semințe. „Contează foarte mult să creezi un meniu echilibrat consumând cantități egale de proteine, carbohidrați și legume. Evită orice aliment procesat pentru că nu va reprezenta decât calorii inutile, un exces de zahăr și grăsimi. O femeie însărcinată trebuie să consume 6 mese mici pe zi și fiecare dintre ele trebuie să conțină o sursă de proteine. În niciun caz nu trebuie să mergi zilnic la fast food, dar poți mânca înghețată o dată pe spătămână. Pentru a fi mereu motivată imaginează-ți că ai bebelușul lângă tine și i-ai da ce mănânci. Dacă te-ai uita la el i-ai da o bucată uriașă de brânză, cartofi prăjiți sau chips-uri? Nu ai prefera să aibă un meniu variat și gustos care să-l facă mai puternic?” spune dr. Lerman.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Acizii graşi esenţiali Omega-3 îmbunătăţesc memoria la copii
      Este stabilit, că acei copiii care nu primesc de la mamă acizi graşi Omega-3 în cantităţi suficiente în timpul sarcinii au un risc mai mare de a dezvolta tulburări neurologice şi vizuale. Simptomele deficitului de acizi Omega-3 în organism includ oboseală, memorie slabă, încetinită, piele uscată, disfuncţii cardiace, tulburări emotive, de dispoziție.
      Pe lânga multe alte beneficii ale acizilor graşi Omega-3, cum ar fi scăderea nivelului de colesterol ,,rău’’ în sânge, prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul, protejează vederea. 
      Într-un studiu, care a cuprins aproape 100 de băieţei, grupul de copii cu niveluri mai mici de acizi graşi Omega-3 a manifestat mai multe tulburări de învăţare şi comportament (inclusiv tulburări de somn şi comportament isteric), decât grupul de copii cu nivel adecvat de acizi graşi Omega 3 în organism. În timp ce numeroase studii sunt încă în desfăşurare, este determinat că introducerea alimentelor bogate în Omega 3 în dieta copiilor este  o abordare rezonabilă.
      Peştele este cel mai bogat aliment în acizi graşi Omega-3  
      Sursele naturale de Omega-3, binevenite inclusiv în alimentaţia copiilor, sunt:
      Peştele gras (macrou, păstrăv de lac, hering, sardine, somon); Alimente de origine vegetală, cum ar fi uleiul de in, seminţele de in, nucile, uleiul de rapiţă, soia şi uleiul de soia, seminţele de chia, spanacul, salata, broccoli şi varza de Bruxelles, alge marine. Asociaţia Americană a Inimii recomandă consumul de peşte gras, în special macrou, păstrăv de lac, hering, sardine, ton alb, somon, scoici cel puţin de două ori pe săptămână, pentru a preveni bolile de inimă.
      Alte alimente conţin, de asemenea, acizi graşi Omega-3, dar în cantităţi mai mici, acestea fiind: alte specii de peşte, fasolea, mazărea, seminţele de floarea soarelui, dovleac, susan, ulei de măsline, arahide, alune, fistic, migdale, avocado, cerealele integrale.
      Sfaturi de la experţi privind consumul de peşte:
      Consumă specii variate de peşte  Somonul sălbatic este preferabil celui de crescătorie Curăţă grăsimea de peşte şi evită să o consumi, nu consuma pielea de peşte, îndepărteaz-o înainte de a găti peştele, din cauza că adună multe toxine. O preparare atentă, la aburi sau prin fierbere la foc mic, păstrează cel mai bine acizii Omega-3 din peşte. Cum să alegi adecvat tipul de peşte în alimentaţia copilului
      Ca să îl alegi pe cel potrivit ar trebui să cunoşti că există:
      Pește cu conținut foarte mic de mercur, care nu prezintă pericol pentru sănătate: somon sălbatic proaspăt, anşoa, sardine, hering, macrou, păstrăv, plătică, cambula, crab albastru din Atlantic, creveţi, calamar, calcan, langustă, limbă de mare, pollock, scoici, stridii, tilapia. Pește cu conținut moderat de mercur, pe care gravidele și copiii de vârstă mică ar trebui să-l evite, în rest se consumă de maximum șase ori pe lună: ton, homar, halibut, biban de râu, crap, cod, homar, diavol de mare. Pește cu conținut mare de mercur, pe care gravidele și copiii de vârstă mică ar trebui să-l evite, în rest – se reduce consumul la cel mult de trei ori pe lună: biban de mare, lufăr, macrou regal, cod, ştiucă. Pește cu conținut foarte ridicat de mercur, care ar trebui evitat de fiecare dată: merlin albastru, pește pion roșu, peștele-spadă, tilefish, rechin. Nu uita, copilaşul tău are nevoie de o alimentaţie sănătoasă şi variată zi de zi, care sa îi aporte nutrienţii necesari pentru buna creştere şi dezvoltare! Să creşteţi mari!
      unica.md
  •