4 alimente pe care să le eviți pentru a te menține tânără


    În afară de accelerarea ridurilor, agravarea inflamațiilor și a durerilor, aceste alimente cresc și riscul de afecțiuni cardiovasculare și te fac să te miști mai greu.

dan-gold-298710-unsplash.jpg

În cadrul procesului de îmbătrânire meniul are un rol esențial pentru a furniza organismului nutrienții necesari pentru a contracara efectele negative ale trecerii timpului. Dacă știi ce alimente să eviți nu vei avea probleme cu durerile articulare, hipertensiunea arterială sau bolile cardiace, iar tenul tău va fi lipsit de riduri și cu un aspect proaspăt. Preparatele neinspirate te pot face să te simți și să arăți mai în vârstă decât în realitate, așa că învață să-ți diversifici aromele preferate pentru a te menține mereu în formă.

Iată ce alimente trebuie să dispară din meniul tău pentru a avea un ten neted, fără riduri:

1. Cartofi prăjiți

image.png

Se potrivesc perfect la un burger sau lângă sandvișul tău preferat, dar cartofii prăjiți, chips-urile și restul alimentelor foarte crocante și prăjite în ulei (inclusiv peștele, creveții sau aripioarele de pui) te pot îmbătrâni rapid. „Prăjirea poate fi o modalitate utilă de a găti diferite ingrediente dacă uleiul folosit este proaspăt și este utilizată temperatura potrivită, dar de cele mai multe ori uleiul este refolosit, iar ingredientele preiau grăsimile trans și radicalii liberi proveniți din utilizarea unei temperaturi mult prea ridicate”, explică dr. Ginger Hultin, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietă. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că o porție de alimente prăjite pe săptămână crește riscul de diabet de tip 2 și boli cardiace. Afecțiunile cronice asociate cu vârstele înaintate apar mult mai rapid în condițiile unui asemenea meniu, iar prăjelile te vor face să te simți obosit, accentuează umflarea și cearcănele. Mai bine folosește pesmet și alege să coci ingredientele la cuptor pentru a reduce componentele nocive din farfuria ta.

2. Colorant caramel

Consumul de băuturi tip cola, bere de ghimbir sau icetea poate părea inofensiv, dar colorantul care le dă nuanța specifică poate cauza inflamații și chiar cancer. Deși băuturile tip cola sunt surse evidente de colorant, diferite sortimente de pâine, ciocolată, prăjituri care au cremă de cacao, bere sau whisky îl pot conține. Este recomandat să alegi băuturi transparente sau care au culoarea specifică datorită extractelor din fructe sau legume ori ca urmare a polifenolilor din ceai.

3. Supă la conservă

image.png

O porție de supă pare o alegere sănătoasă, dar nu toate variantele au ingrediente benefice. Nivelul ridicat de sodiu din supele de la conservă poate cauza deshidratare, ceea ce va face linile de expresie și ridurile mult mai vizibile. Sarea în exces supune și sistemul cardiovascular unei presiuni crescute, cauzând hipertensiune arterială și un risc ridicat de accident vascular cerebral.

Doza zilnică recomandată este de 2.300mg de sodiu, dar o singură porție de supă la conservă poate conține 800mg sau chiar mai mult. Este mai util să prepari chiar tu supa, folosind ulei de măsline, legume proaspete și condimentele care îți plac.

4. Legume din familia solanaceelor

vince-lee-409382-unsplash.jpg

„Vinetele, cartofii, ardeii grași, fructele goji, coarnele și roșiile sunt bogate în antioxidanți și se crede adesea că sunt utile împotriva îmbătrânirii datorită conținutului ridicat de polifenoli. Cu toate acestea, ele conțin un component numit solanină, care va declanșa inflamații în cazul persoanelor predispuse la afecțiuni pe acest fond. Durerile articulare sau încheieturile amorțite vor fi ameliorate rapid prin eliminarea acestor alimente din meniul zilnic. Inflamațiile cronice, de gravitate redusă, care persistă perioade lungi de timp favorizează efectele nocive ale radicalilor liberi, crescând riscul de îmbătrânire a pielii, artrită, acnee, boala Alzheimer, endometrioză, boli cardiace, sinuzită și cancer”, potrivit dr. Fiona Tuck, nutriționist.





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      „Canicula este definită drept o creștere a temperaturii zilnice cu peste 10 grade Celsius faţă de temperatura medie a unei zone şi este o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, în special în regiunile cu umiditate crescută. Fiind o consecință a încălzirii globale, acest fenomen reprezintă, totodată, și un stres major pentru organism”, potrivit ANSP, transmite Știri.md.
      „Fiziologic vorbind, corpul uman este alcătuit în proporție de 60% din apă, rezervele principale fiind în sânge, rinichi, mușchi și țesutul de grăsime. În timpul temperaturilor caniculare organismul mobilizează apa din rezerve spre suprafața pielii, eliminând surplusul de căldură din corp prin evaporare. Pentru că este un proces epuizant, care solicită și un aport suficient de apă, este foarte important în această perioadă să ne alimentăm și să ne hidratăm corespunzător”, mai spun specialiștii.
      În acest sens, experții ANSP vin cu un șir de sfaturi pentru cetățeni în această perioadă:
      – Evitați mesele copioase, cu mai multe tipuri de alimente, bogate în grăsimi, amidon și zahăr. Acestea se digeră mai dificil și solicită mai mult efort din partea organismului.
      – În schimb, susțineți organismul în procesul de răcorire consumând mese simple, bogate în fructe și legume proaspete, care sunt bogate în apă. Consumați nu mai puțin de două porții de fructe și trei porții de legume proaspete în zi.
      – Evitați să consumați alcool – acesta deshidratează, mărește tensiunea arterială și împiedică organismul să lupte eficient cu canicula.
      – Limitați consumul băuturilor bogate în cofeină (ceaiul și cafeaua), întrucât acestea deshidratează, și consumați minim 2-2,5 litri de apă pe zi.
      – Fiți atenți la temperatura băuturilor – nu este indicat să consumați băuturi foarte reci. Acestea au un efect de răcorire de scurtă durată, întrucât organismul trebuie să le încălzească până la temperatura sa internă, drept rezultat se generează căldură, iar senzația de răcoare dispare. În plus, aceste băuturi pot cauza apariția unor simptome de răceală.
      – Alegeți cu precauție alimentele de la raft, în special pe cele perisabile, precum ouăle, carnea, peștele, laptele și produsele lactate, maioneza, prăjiturile. Nu le cumpărați din locurile neautorizate sau din stradă. Dacă nu sunt verificate și păstrate corespunzător acestea pot fi sursa unor intoxicații alimentare severe.
      stiri.md
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Carnea de pasăre se poate păstra la congelator jumătate de an fără să își modifice calitățile și gustul. Carnea de vită sau cea de porc poate rezista mai mult. Alături de carne, merită să punem la congelator și legume cu textura mai tare precum ardeiul gras, morcovul și țelina date pe răzătoare, sau legume preparate precum vinetele și roșiile coapte pe grătar. Toate acestea pot fi puse în pungi speciale pentru congelator, din care este bine să elimini aerul pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Toate vor fi înghețate la fel, dar când vine vorba de dezghețare, trebuie să cunoști câteva trucuri simple să decongelezi alimentele corect.
      Cum se decongelează corect carnea
      Indicat ar fi să scoți pachetul de carne congelată cu o zi înainte de folosire și să îl lași să se dezghețe în frigider. Astfel, textura cărnii nu va fi alterată de trecerea de la o temperatură foarte scăzută la una mult mai ridicată.
      Dacă ne grăbim să o dezghețăm și folosim cuptorul cu microunde, am observat deja că la pe margini se înmoaie imediat și începe să se coacă, iar în centru este încă un bulgăre de gheață. Cuptorul cu microunde nu este o soluție, dacă vrei o carne gustoasă, care își păstrează aromele și sucul propriu.
      În schimb, ai putea decongela carnea mai repede punând pachetul respectiv între două oale de metal, pe cea de sus umplând-o cu apă clocotită. Căldura se transferă treptat și în mod egal către bucata de carne care se dezgheață uniform.
      Legumele se decongelează sau nu?
      Mai degrabă nu. Dacă ai cumpărat sau ți-ai pus singură la congelator legume pentru ciorbe și mâncăruri, pune-le în oala încălzită direct înghețate. Astfel, nu vei pierde sucurile proprii ale legumelor când se decongelează și își vor păstra textura lor naturală. Dacă le decongelezi înainte de a le pune în tigaie sau în oala de ciorbă nu vei obține decât o formă gelatinoasă, cu un gust incert.
      Și verdețurile pot sta luni de zile congelate
      Dacă vrei mărar aromat în plină iarnă, cel mai bine este să îl pui la congelator vara, după ce ai spălat crenguțele și le-ai lăsat să se usuce câteva ore la umbră. La fel poți proceda cu orice verdeață, cu pătrunjelul, cu leușteanul sau oregano.
      În congelator își păstrează toată aroma, spre deosebire de condimentele uscate. Înainte de a le folosi, nu trebuie să le dezgheți. Poți tăia doar atât cât vrei să folosești la o mâncare și poți păstra restul la rece pentru mai târziu. 
      libertateapentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Alimentele pe care le-am ales sunt cele care nu trebuie să îți lipsească din alimentație în vara asta, dar și în restul anului, deoarece au o mulțime de beneficii, de la menținerea pielii sănătoase, până la îmbunătățirea digestiei sau a sistemului imunitar.
      1. Afine
      Afinele conțin o mulțime de antioxidanți care te ajută în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății și prevenirea procesului dăunător al celulelor. Potrivit studiilor, afinele sunt bune și pentru stimularea memoriei și capacității creierului. În plus, le poți folosi în smoothie-uri, iaurt sau alături de semințe și alte fructe. 
      2. Roșii
      Roșiile sunt extrem de delicioase și excelente pentru aceste luni în care avem parte de temperaturi ridicate. Conțin licopen, un antioxidant care ajută la menținerea sănătății pielii și reduce riscul bolilor de inimă. Sunt extrem de ușor de inclus în alimentație, cum ar fi în salate sau sosuri.
      3. Semințe de in
      Semințele de in sunt cu adevărat uimitoare când vine vorba despre beneficiile asupra sănătății noastre. Sunt bogate în acizi grași omega-3, ajută sistemul digestiv și mențin nivelul normal al colesterolului. Pot fi adăugate în cereale, salate, smoothie-uri și deserturi.
      4. Mentă
      Menta este un remediu excelent când vine vorba de diferite probleme cu stomacul, fie că vorbim de greață, indigestie sau sindromul colonului iritabil. Menta conține uleiuri care sunt cunoscute pentru lupta împotriva cancerului. O poți adăuga în diferite băuturi, ceaiuri sau salate.
      5. Pepene roșu
      Pepenele roșu are o mulțime de beneficii datorită conținutul ridicat de apă. Acesta este bogat în antioxidanți, te ajută în prevenirea bolilor sistemului cardiovascular și menține nivelul de hidratare din organism. 
      6. Avocado
      Avocado este un aliment extrem de sănătos, fiind bogat în grăsimi monosaturate, aminoacizi, acid folic și vitamine. Te poate ajuta să elimini toxinele din organism, să îți îmbunătățești digestia, dar are efecte și anti-îmbătrânire. Este delicios în salate și poate fi consumat și ca o gustare între mese.
      7. Ardei gras
      Ardeiul gras conține carotenoizi, fibre, vitamina C și are efecte antioxidante. Pe lângă acestea, nici nu are foarte multe calorii, mai exact are 31. Îl poți mânca proaspăt în salate sau pe grătar, pentru o aromă mai crocantă.
      8. Cireșe
      Cireșele au un conținut ridicat de vitamine, nutrienți și antocianină, un antioxidant puternic care te ajută să elimini toxinele din organism, reduce inflamatațiile și calmează durerile articulare. Fie că le mănânci proaspete, în sucuri sau plăcinte, important e să te bucuri de beneficiile lor.
      9. Piersici
      Piersicile au vitamina C, B6 și potasiu, care e esențial în reglarea tensiunii arteriale. Datorită faptului că are vitamina C, oferă pielii tale strălucirea de care are nevoie, mai ales vara. Sunt delicioase, mai ales proaspete, dar și în diferite combinații cu alte fructe sau chiar în plăcinte.
      elle.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Astăzi cultura de a mânca repede a creat o ofertă bogată de alimente preparate gata de consum ori prefabricate, care se vând în magazine și în stradă, așa numitele „fast-food” ce conțin în exces grăsimi trans/artificiale.
      În Republica Moldova mâncăm de zece ori mai multe grăsimi trans/artificiale decât este norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (2,2g din dieta zilnică!). Nu ar fi o problemă, dacă acest consum în exces de grăsimi trans nu ar duce la „întinerirea bolilor”. Deja la copii și adolescenți sunt prezente depresia, obezitatea, diabetul zaharat, cancerul. 
      Am discutat cu psihologa Marina Ruseva, din cadrul Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din or. Cimișlia, rețeaua „Youth Klinic Moldova”, despre comportamentul alimentar în stradă și mâncatul în exces de grăsimi trans pe care organismul nostru nu poate să le digere. Ne-am interesat despre efectele psihologice a consumului de grăsimi la preadolescenți, adolescenți și părinții lor, cei care sunt cel mai des supuși presiunii culturii alimentare de a mânca pe apucate.
      Prosănătate: Cum poate fi explicat faptul că preadolescenții, adolescenții și părinții acestora mănâncă cele mai multe produse ce conțin grăsimi trans/artificiale, potrivit studiului OMS?  
      Marina Ruseva:  Foarte simplu, prin cultura alimentară care domină la nivel global. Mesajul care se transmite este „... mănâncă repede și gustos, nu pierde timpul la bucătărie, poți să faci multe alte lucruri interesante în timpul care se eliberează...”  Omul este o ființă socială, care depinde în cea mai mare parte de mediu. Deprinderile alimentare și gusturile noastre sunt influențate de mediul în care trăim și de tradițiile pe care le avem în familie. Acolo învățăm ce înseamnă gustos, sănătos, pe săturate, ca la mama acasă, dar și ce este nesănătos sau dăunător pentru noi. În timp, noi preluăm aceste deprinderi care se transformă în tradiții alimentare și le educăm copiilor noștri. 
      Dacă părinții mănâncă pe apucate la lucru, exact la fel vor face și copiii, care le vor copia comportamentul la școală, unde nu sunt supravegheați. Părinții pot insista ca copilul să mănânce sănătos, el asta nu o va face dacă nu are deprinderea de a alege mâncarea sănătoasă din felurile de mâncare pe care le găsește pe rafturile magazinelor. Noi întotdeauna avem nevoie de exemple vii. Așa că, dacă părinții au obișnuința de a lua mesele în sânul familiei, de a găti mâncare sănătoasă, fără prăjeli și multă pâine, copii vor veni acasă să mănânce. Dacă părinții decid schimbarea comportamentului alimentar în familie, în cele din urmă și copilul le va urma exemplul.
      Prosănătate: Diferă felul în care pot fi schimbate deprinderile alimentare la adulți și adolescenți de vârstă mică și medie (10 – 13 și 14 - 16 ani) și adolescenți de vârstă mare (17-19 ani)?
      Marina Ruseva:  Deprinderile alimentare formate la adult sunt mai ușor de schimbat, deoarece zona crierului (cortexul frontal) responsabilă de luarea deciziilor și control al impulsurilor este deja formată. La adolescenții de vârstă mică și medie,  schimbările în comportamentul alimentar sunt mai greu de realizat, ele practic nu depind de copilul care abia învață să facă o analiză, să ia o decizie și încă nu-și poate controla dorințele care apar. E pentru că zona cortexului în proces foarte lent de dezvoltare (începe să se dezvolte mai intens, după 16 ani). Adultul, din moment ce este motivat să facă o schimbare, are toate condițiile psihice să o înfăptuiască, copilul, adolescentul de vârstă mică nu poate face asta. El este complet influențat de mediu, adulții cu autoritate, ori gașcă. De asta, rolul părinților, a școlii este deosebit de important. 
      La adolescentul de 15 – 17 ani schimbările comportamentale deja sunt mai ușor de făcut, este vârsta experimentelor, a încercărilor lucrurilor, emoțiilor, gusturilor noi ce nu le-a învățat în familie. Zona cortexului frontal al crierului este în dezvoltare intensă, el deja își poate asuma o decizie și o poate respecta. Deprinderile formate în copilărie și adolescență sunt foarte greu de schimbat pe parcursul vieții.
      Adultul poate face un calcul rațional și analiza folosul și dauna produselor afișate în publicitate, copilul, adolescentul este mânat de dorințele de a experimenta gusturi noi ori de le perpetua pe cele aromate și irezistibile. El cu greu va putea opune rezistență ispitelor, dacă nu are o susținere din partea unui adult. Adolescenții de vârstă mică și medie se conduc după comportamentul semenilor săi și a găștii. Este un comportament absolut natural, care este parte componentă a procesului de maturizare psihologică, care ajută copilul de a-și dezvolta propria filosofie de viață, de a deveni independent. 
      Prosănătate: Chiar atât de mare să fie rolul familiei? Adolescentul chiar nu poate lua decizii desinestătător?
      Marina Ruseva:  Poate lua decizii, desigur, dar susținerea părinților este crucială. Am avut cazuri, când copii deciși de a-și schimba comportamentul alimentar nu erau susținuți de părinți. Părinții calculau costurile produselor alimentare sănătoase, suplimentare la cele pe care le consumă ei și nu acceptau decizia adolescentului, motivând că dorința de schimbare a comportamentului alimentar este mai degrabă un moft și alimentele sunt prea scumpe.
      Am avut și părinți care au acceptat nevoia copilului, mai mult, aceasta a fost un motiv de schimbare a comportamentului alimentar în familie. Mama și tatăl copilului au învățat împreună cu copilul lor să citească etichetele de pe produsele alimentare cumpărate din magazine și să renunțe la prăjeli și aluatul congelat cumpărat din magazine. 
      Prosănătate: Se știe că regimul alimentar nesănătos, prin consumul în exces de grăsimi, contribuie și la dezvoltarea obezității. Obezitatea poate fi un stimul pentru a dezvolta o depresie la adolescenți?  
      Mariana Guk-Rusev:  Obezitatea la fel ca și depresia este o boală care are etiologie diferită. Da, la adolescenți poate fi un motiv de dezvoltare a depresiei, cum și depresia poate fi un motiv de dezvoltare a obezității. Depresia poate să apară la orice vârstă, dar ceea la ce vreau să atrag atenția e că depresia poate avea inclusiv și cauze fiziologice la adolescenții de 14-16 ani. La această vârstă fiziologic în creier se produc la limita de jos a normei serotonina, endorfina și dopamina, așa numitele substanțe ale fericii, ceea ce poate duce la dezvoltarea depresiei, mai ales în prezența unor factori de stres. Mulți adolescenți care se adresează la noi, spun că nu simt fericirea și asociază această stare cu stimulii din exterior. Bunăoară, nu reușesc să mențină un regim alimentar sănătos și cresc în greutate corporală, ori au acnee (n.r. grăsimile trans în exces sunt responsabile de apariția acneei) și simt povara vinei. Este foarte important să  ținem cont de această particularitate a vârstei când vorbim despre sănătate și schimbarea de comportament alimentar pentru unul sănătos. 
      Prosănătate: Potrivit unor studii, consumul de grăsimi trans este responsabil de dezvoltarea depresiei chiar și la adulți. Cum ar fi posibil să facem această schimbare de comportament, în momentul în care  am decis să o facem? Vă rugăm să ne dați câte o recomandare simplă pentru părinți și pentru preadolescenți și adolescenți.
      Marina Ruseva:  Pentru părinți -  obișnuiți copii să mănânce sănătos, e una dintre cele mai bune investiții pe care o puteți face pentru copii voștri! Obișnuindu-i cu mâncarea sănătoasă, le asigurați o viață adultă sănătoasă, de succes și stare de bine în orice situație. Mama își hrănește din prima clipă copilul la sân, ea îi dăruiește copilului dragoste. Așa că  psihologic, a hrăni se asociază cu a dărui dragoste. Copilul nu are nevoie de gusturi puternice, el are nevoie de dragoste! Țineți minte, când copilul ori adultul nu este mulțumit de emoțiile pe care le trăiește, el le compensează prin mâncarea în exces. Excesul întotdeauna înseamnă daune.
      Pentru adolescenți – „fast-food-ul” este gutos, nimeni nu neagă. Dar nu tot ce este gustos este și sănătos. Alimentele sănătoase sunt la fel de gustoase. Descoperă-le gustul! Experimentează! Adăugă mirodenii în produsele naturale și observă cu atenție ce gusturi obții. În 21 de zile poți face schimbarea alimentară. Nutriționiștii te asigură că vei avea un ten fără acnee și greutatea în plus nu te va urmări. Niciodată nu este târziu să începi un mod sănătos de viață și să îți echilibrezi obișnuințele alimentare.
      Succes!
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      La temperaturi crescute, corpul este supus unui stres canicular. Ce înseamnă asta? Pe căldură, organismul face eforturi pentru a-şi scădea temperatura, iar acest lucru înseamnă eliminare de apă, dar şi de săruri minerale, pierderi care trebuie compensate prin alimentaţie. Iată de ce trebuie să mai ţii cont dacă vrei să eviţi problemele de sănătate vara asta!
      Fă-ţi plinul de fructe şi legume
      Vara, când oferta de fructe şi legume este atât de variată, este bine să profităm de ele la maximum. Cu atât sunt mai colorate, cu atât mai bine. Culorile intense sunt puse pe seama oxidanţilor conţinuţi, care, printre altele, protejează pielea de efectele nocive ale soarelui. Mizează pe fructele şi legumele care te hidratează: roşii (94% apă), ţelină (95% apă), castraveţi (96% apă), căpşuni, pepene (ambele, 92% apă), mărul (84% apă) şi caise (86% apă). Acestea nu numai că îţi potolesc setea, dar îţi oferă şi vitaminele şi mineralele de care ai nevoie.
      Pentru cei cu diabet, în contextul în care consumul de fructe creşte, e indicat să se reducă aportul de pâine, cereale, orez, cartofi şi alte alimente cu conţinut mare de glucide, compensându-se cu o mai mare pondere a legumelor în dietă.
      Sunt de preferat meniurile uşoare
      Cele mai bune pentru sezonul cald sunt meniurile uşoare. Ideale pentru micul-dejun sunt cerealele integrale, iaurtul, brânza proaspătă de vaci şi ouăle fierte, pentru prânz, supele şi ciorbele de legume cu zarzavaturi, carnea de pui, de vită şi peştele, orezul cu legume, mâncare de păstăi, iar pentru cină, salatele în diverse combinaţii (roşii şi mozzarella, de ton, orientală, cu iaurt şi castraveţi etc.) sau legumele la grătar.
      Pe caniculă, probabilitatea de apariţie a căderilor de glicemie sau de calciu este mai mare. Pentru a le evita, nu sări peste cele 3 mese şi 2-3 gustări. O altă variantă ar fi să mănânci puţin şi des: adică 4-5 porţii mai mici, consumate la un interval de 3 - 4 ore.
      Pofta de dulce ţi-o poţi potoli cu deserturi sănătoase! Un „dulce” delicios îţi poţi pregăti foarte uşor din fructul preferat, pe care îl pui într-un iaurt simplu şi îl laşi la congelator 2 ore.   
      Hidratarea, esenţială
      Primul lucru la care trebuie să te gândeşti dimineaţa este apa! Plată sau minerală, apa nu trebuie să îţi lipsească din meniul zilnic. Bea cel puţin 2,5 litri şi mai mult, dacă depui efort fizic.   
      Evită excesul de cafea, de băuturi care conţin cofeină, precum şi băuturile alcoolice, deoarece au efect diuretic, ceea ce, implicit, duce la deshidratate. În plus, alcoolul scade vigilenţa, prin urmare nu mai poate fi sesizat, de pildă, pericolul insolaţiei. În locul acestora, alege sucurile naturale din fructele şi legumele de sezon. Le poţi da prin storcătorul de fructe şi le consumi ca atare sau în combinaţie cu apă minerală.
      Grăsimile în exces, de evitat
      Este de preferat ca vara să se evite excesul de preparate bogate în grăsimi şi în proteine animale. Acestea necesită un efort mai mare pentru a fi digerate, ceea ce poate creşte uşor temperatura corpului, dând disconfort. În ceea ce priveşte proteinele, alege sortimentele slabe de iaurturi, carne şi brânzeturi. Sunt recomandate produsele cât mai puţin prelucrate industrial, deci evită conservele şi mezelurile. Dacă eşti fan al cărnii preparate la grătar, îndepărtează părţile arse ale acesteia, întrucât conţin compuşi cancerigeni.
      clickpentrufemei.ro
  •