11 obiceiuri care favorizează ridurile


    Să uiți de protecția solară este un inconvenient major pentru frumusețea pielii, dar există multe alte obiceiuri care accelerează ridurile și fac tenul să aibă un aspect tern.

Obiceiurile greșite pot sabota chiar și cea mai sănătoasă piele și ridurile pot apărea rapid dacă nu ești atentă. Chiar dacă ți se pare că tot ceea ce faci este obișnuit și gesturile de zi cu zi nu-ți pot afecta pielea, lucrurile nu stau așa.

Iată ce lucruri pot compromite aspectul tenului:

1. Dacă te freci la ochi

keratoconus-eye-rubbing-1200x630.jpg

Pielea din jurul ochilor este foarte delicată și poate fi deteriorată rapid. „Frecatul acestei zone sensibile întinde pielea și deteriorează depozitele de colagen și elastină, iar rezultatul ar putea fi ridurile inestetice”, potrivit dr. Sejal Shah, dermatolog. Cu cât faci acest lucru mai des cu atât vei înrăutăți situația. Ai tras vreodată de pleoape pentru a aplica uniform creionul de ochi? Acest gest are aceleași urmări nedorite.

2. Îți uiți ochelarii de soare acasă

Atunci când te încrunți la soare sau chiar în fața computerului sau a telefonului vei contracta mușchii dintre sprâncene și pe cei din jurul ochilor. Inițial nu vei vedea ridurile decât când te încrunți, dar după aceea vor deveni linii permanente, fixate pe suprafața pielii. Cel mai clar semn al lipsei ochelarilor de soare sunt ridurile din colțul exterior al ochilor. Dacă simți că te încrunți și în timp ce lucrezi este indicat să mergi la un consult oftalmologic.

3. Dacă porți lentile de contact

Nu, simplul fapt că porți lentile de contact nu va crea automat riduri pentru că în acest caz nu le-ar cumpăra nimeni. Problema este modul în care le pui. De multe ori pacienții ridică din sprâncene, la fel ca atunci când aplică rimel. Este o mișcare asemănătoare cu încruntatul la soare și dacă o repeți ridurile de pe frunte vor deveni evidente.

4. Dacă mănânci prea mult zahăr

bowls-candies-celebration-947347.jpg

Da, desertul are un gust senzațional, dar nu este atât de bun și pentru pielea ta. Zahărul în exces va reduce producția de colagen și elastină, favorizând ridurile și pierderea conturului ferm al feței.

5. Dacă nu dormi atât cât trebuie

Somnul pentru frumusețe nu este o poveste, ci chiar o realitate verificată. Orele în care te odihnești sunt un interval prețios pentru pielea ta pentru că are șansa să se refacă și să producă un strat nou de celule, neutralizând aspectul tern, lipsit de strălucire.

6. Dacă dormi pe burtă

alone-bed-bedroom-271897.jpg

„Dacă alegi să dormi pe burtă pielea va fi presată, iar ridurile se vor forma ca urmare a pliurilor create în piele. După câteva ore în aceeași poziție ridurile pot deveni fixate în piele. De asemenea, această poziție favorizează și pungile de sub ochi. Mai bine dormi pe spate, pe o pernă mai înaltă care să mențină capul mai sus decât restul corpului”, recomandă dr. Shah.

7. Dacă te uiți în jos la dispozitivele electronice

Te uiți adesea în jos la ecranul tabletei sau al telefonului mobil? Acest gest va cauza apariția ridurilor pe gât.

8. Dacă bei cu paiul

adult-bar-beverage-788767.jpg

Unii dentiști recomandă pacienților să bea cafeaua sau ceaiul cu un pai pentru a preveni pătarea smalțului, dar dermatologii nu sunt deloc de acord cu această regulă. Când bei cu paiul trebuie să strângi buzele, iar dacă vei face acest lucru de multe ori vei observa riduri în jurul gurii.

9. Dacă mesteci gumă

Mestecatul gumei solicită mușchii obrajilor. Dacă repeți această activitate de mai multe ori pe zi vei provoca deteriorarea colagenului și a elastinei, iar consecința vor fi ridurile de pe obraji și din jurul gurii.

10. Dacă îți sprijini fața în palme

Nu îți sprijini fața în palme când te simți obosit, stresat sau ai o durere de cap. Acest gest va cauza pliuri în piele, care pot deveni permanente. Presiunea exercitată de mâinile tale va deteriora colagenul și elastina din piele.

11. Dacă locuiești într-un loc poluat

Expunerea zilnică la fumul de țigară, gazele de eșapament sau smog poate periclita bariera de protecție a pielii, provocând stresul oxidativ și în cele din urmă ridurile premature. Alege o gamă de produse de îngrijire care luptă împotriva efectelor negative ale poluării pentru a-ți proteja pielea de aerul toxic. La finalul zilei curăță tenul în profunzime pentru a-i da șansa să se regenereze în mod optim.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      „Canicula este definită drept o creștere a temperaturii zilnice cu peste 10 grade Celsius faţă de temperatura medie a unei zone şi este o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, în special în regiunile cu umiditate crescută. Fiind o consecință a încălzirii globale, acest fenomen reprezintă, totodată, și un stres major pentru organism”, potrivit ANSP, transmite Știri.md.
      „Fiziologic vorbind, corpul uman este alcătuit în proporție de 60% din apă, rezervele principale fiind în sânge, rinichi, mușchi și țesutul de grăsime. În timpul temperaturilor caniculare organismul mobilizează apa din rezerve spre suprafața pielii, eliminând surplusul de căldură din corp prin evaporare. Pentru că este un proces epuizant, care solicită și un aport suficient de apă, este foarte important în această perioadă să ne alimentăm și să ne hidratăm corespunzător”, mai spun specialiștii.
      În acest sens, experții ANSP vin cu un șir de sfaturi pentru cetățeni în această perioadă:
      – Evitați mesele copioase, cu mai multe tipuri de alimente, bogate în grăsimi, amidon și zahăr. Acestea se digeră mai dificil și solicită mai mult efort din partea organismului.
      – În schimb, susțineți organismul în procesul de răcorire consumând mese simple, bogate în fructe și legume proaspete, care sunt bogate în apă. Consumați nu mai puțin de două porții de fructe și trei porții de legume proaspete în zi.
      – Evitați să consumați alcool – acesta deshidratează, mărește tensiunea arterială și împiedică organismul să lupte eficient cu canicula.
      – Limitați consumul băuturilor bogate în cofeină (ceaiul și cafeaua), întrucât acestea deshidratează, și consumați minim 2-2,5 litri de apă pe zi.
      – Fiți atenți la temperatura băuturilor – nu este indicat să consumați băuturi foarte reci. Acestea au un efect de răcorire de scurtă durată, întrucât organismul trebuie să le încălzească până la temperatura sa internă, drept rezultat se generează căldură, iar senzația de răcoare dispare. În plus, aceste băuturi pot cauza apariția unor simptome de răceală.
      – Alegeți cu precauție alimentele de la raft, în special pe cele perisabile, precum ouăle, carnea, peștele, laptele și produsele lactate, maioneza, prăjiturile. Nu le cumpărați din locurile neautorizate sau din stradă. Dacă nu sunt verificate și păstrate corespunzător acestea pot fi sursa unor intoxicații alimentare severe.
      stiri.md
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Carnea de pasăre se poate păstra la congelator jumătate de an fără să își modifice calitățile și gustul. Carnea de vită sau cea de porc poate rezista mai mult. Alături de carne, merită să punem la congelator și legume cu textura mai tare precum ardeiul gras, morcovul și țelina date pe răzătoare, sau legume preparate precum vinetele și roșiile coapte pe grătar. Toate acestea pot fi puse în pungi speciale pentru congelator, din care este bine să elimini aerul pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Toate vor fi înghețate la fel, dar când vine vorba de dezghețare, trebuie să cunoști câteva trucuri simple să decongelezi alimentele corect.
      Cum se decongelează corect carnea
      Indicat ar fi să scoți pachetul de carne congelată cu o zi înainte de folosire și să îl lași să se dezghețe în frigider. Astfel, textura cărnii nu va fi alterată de trecerea de la o temperatură foarte scăzută la una mult mai ridicată.
      Dacă ne grăbim să o dezghețăm și folosim cuptorul cu microunde, am observat deja că la pe margini se înmoaie imediat și începe să se coacă, iar în centru este încă un bulgăre de gheață. Cuptorul cu microunde nu este o soluție, dacă vrei o carne gustoasă, care își păstrează aromele și sucul propriu.
      În schimb, ai putea decongela carnea mai repede punând pachetul respectiv între două oale de metal, pe cea de sus umplând-o cu apă clocotită. Căldura se transferă treptat și în mod egal către bucata de carne care se dezgheață uniform.
      Legumele se decongelează sau nu?
      Mai degrabă nu. Dacă ai cumpărat sau ți-ai pus singură la congelator legume pentru ciorbe și mâncăruri, pune-le în oala încălzită direct înghețate. Astfel, nu vei pierde sucurile proprii ale legumelor când se decongelează și își vor păstra textura lor naturală. Dacă le decongelezi înainte de a le pune în tigaie sau în oala de ciorbă nu vei obține decât o formă gelatinoasă, cu un gust incert.
      Și verdețurile pot sta luni de zile congelate
      Dacă vrei mărar aromat în plină iarnă, cel mai bine este să îl pui la congelator vara, după ce ai spălat crenguțele și le-ai lăsat să se usuce câteva ore la umbră. La fel poți proceda cu orice verdeață, cu pătrunjelul, cu leușteanul sau oregano.
      În congelator își păstrează toată aroma, spre deosebire de condimentele uscate. Înainte de a le folosi, nu trebuie să le dezgheți. Poți tăia doar atât cât vrei să folosești la o mâncare și poți păstra restul la rece pentru mai târziu. 
      libertateapentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Alimentele pe care le-am ales sunt cele care nu trebuie să îți lipsească din alimentație în vara asta, dar și în restul anului, deoarece au o mulțime de beneficii, de la menținerea pielii sănătoase, până la îmbunătățirea digestiei sau a sistemului imunitar.
      1. Afine
      Afinele conțin o mulțime de antioxidanți care te ajută în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății și prevenirea procesului dăunător al celulelor. Potrivit studiilor, afinele sunt bune și pentru stimularea memoriei și capacității creierului. În plus, le poți folosi în smoothie-uri, iaurt sau alături de semințe și alte fructe. 
      2. Roșii
      Roșiile sunt extrem de delicioase și excelente pentru aceste luni în care avem parte de temperaturi ridicate. Conțin licopen, un antioxidant care ajută la menținerea sănătății pielii și reduce riscul bolilor de inimă. Sunt extrem de ușor de inclus în alimentație, cum ar fi în salate sau sosuri.
      3. Semințe de in
      Semințele de in sunt cu adevărat uimitoare când vine vorba despre beneficiile asupra sănătății noastre. Sunt bogate în acizi grași omega-3, ajută sistemul digestiv și mențin nivelul normal al colesterolului. Pot fi adăugate în cereale, salate, smoothie-uri și deserturi.
      4. Mentă
      Menta este un remediu excelent când vine vorba de diferite probleme cu stomacul, fie că vorbim de greață, indigestie sau sindromul colonului iritabil. Menta conține uleiuri care sunt cunoscute pentru lupta împotriva cancerului. O poți adăuga în diferite băuturi, ceaiuri sau salate.
      5. Pepene roșu
      Pepenele roșu are o mulțime de beneficii datorită conținutul ridicat de apă. Acesta este bogat în antioxidanți, te ajută în prevenirea bolilor sistemului cardiovascular și menține nivelul de hidratare din organism. 
      6. Avocado
      Avocado este un aliment extrem de sănătos, fiind bogat în grăsimi monosaturate, aminoacizi, acid folic și vitamine. Te poate ajuta să elimini toxinele din organism, să îți îmbunătățești digestia, dar are efecte și anti-îmbătrânire. Este delicios în salate și poate fi consumat și ca o gustare între mese.
      7. Ardei gras
      Ardeiul gras conține carotenoizi, fibre, vitamina C și are efecte antioxidante. Pe lângă acestea, nici nu are foarte multe calorii, mai exact are 31. Îl poți mânca proaspăt în salate sau pe grătar, pentru o aromă mai crocantă.
      8. Cireșe
      Cireșele au un conținut ridicat de vitamine, nutrienți și antocianină, un antioxidant puternic care te ajută să elimini toxinele din organism, reduce inflamatațiile și calmează durerile articulare. Fie că le mănânci proaspete, în sucuri sau plăcinte, important e să te bucuri de beneficiile lor.
      9. Piersici
      Piersicile au vitamina C, B6 și potasiu, care e esențial în reglarea tensiunii arteriale. Datorită faptului că are vitamina C, oferă pielii tale strălucirea de care are nevoie, mai ales vara. Sunt delicioase, mai ales proaspete, dar și în diferite combinații cu alte fructe sau chiar în plăcinte.
      elle.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Astăzi cultura de a mânca repede a creat o ofertă bogată de alimente preparate gata de consum ori prefabricate, care se vând în magazine și în stradă, așa numitele „fast-food” ce conțin în exces grăsimi trans/artificiale.
      În Republica Moldova mâncăm de zece ori mai multe grăsimi trans/artificiale decât este norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (2,2g din dieta zilnică!). Nu ar fi o problemă, dacă acest consum în exces de grăsimi trans nu ar duce la „întinerirea bolilor”. Deja la copii și adolescenți sunt prezente depresia, obezitatea, diabetul zaharat, cancerul. 
      Am discutat cu psihologa Marina Ruseva, din cadrul Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din or. Cimișlia, rețeaua „Youth Klinic Moldova”, despre comportamentul alimentar în stradă și mâncatul în exces de grăsimi trans pe care organismul nostru nu poate să le digere. Ne-am interesat despre efectele psihologice a consumului de grăsimi la preadolescenți, adolescenți și părinții lor, cei care sunt cel mai des supuși presiunii culturii alimentare de a mânca pe apucate.
      Prosănătate: Cum poate fi explicat faptul că preadolescenții, adolescenții și părinții acestora mănâncă cele mai multe produse ce conțin grăsimi trans/artificiale, potrivit studiului OMS?  
      Marina Ruseva:  Foarte simplu, prin cultura alimentară care domină la nivel global. Mesajul care se transmite este „... mănâncă repede și gustos, nu pierde timpul la bucătărie, poți să faci multe alte lucruri interesante în timpul care se eliberează...”  Omul este o ființă socială, care depinde în cea mai mare parte de mediu. Deprinderile alimentare și gusturile noastre sunt influențate de mediul în care trăim și de tradițiile pe care le avem în familie. Acolo învățăm ce înseamnă gustos, sănătos, pe săturate, ca la mama acasă, dar și ce este nesănătos sau dăunător pentru noi. În timp, noi preluăm aceste deprinderi care se transformă în tradiții alimentare și le educăm copiilor noștri. 
      Dacă părinții mănâncă pe apucate la lucru, exact la fel vor face și copiii, care le vor copia comportamentul la școală, unde nu sunt supravegheați. Părinții pot insista ca copilul să mănânce sănătos, el asta nu o va face dacă nu are deprinderea de a alege mâncarea sănătoasă din felurile de mâncare pe care le găsește pe rafturile magazinelor. Noi întotdeauna avem nevoie de exemple vii. Așa că, dacă părinții au obișnuința de a lua mesele în sânul familiei, de a găti mâncare sănătoasă, fără prăjeli și multă pâine, copii vor veni acasă să mănânce. Dacă părinții decid schimbarea comportamentului alimentar în familie, în cele din urmă și copilul le va urma exemplul.
      Prosănătate: Diferă felul în care pot fi schimbate deprinderile alimentare la adulți și adolescenți de vârstă mică și medie (10 – 13 și 14 - 16 ani) și adolescenți de vârstă mare (17-19 ani)?
      Marina Ruseva:  Deprinderile alimentare formate la adult sunt mai ușor de schimbat, deoarece zona crierului (cortexul frontal) responsabilă de luarea deciziilor și control al impulsurilor este deja formată. La adolescenții de vârstă mică și medie,  schimbările în comportamentul alimentar sunt mai greu de realizat, ele practic nu depind de copilul care abia învață să facă o analiză, să ia o decizie și încă nu-și poate controla dorințele care apar. E pentru că zona cortexului în proces foarte lent de dezvoltare (începe să se dezvolte mai intens, după 16 ani). Adultul, din moment ce este motivat să facă o schimbare, are toate condițiile psihice să o înfăptuiască, copilul, adolescentul de vârstă mică nu poate face asta. El este complet influențat de mediu, adulții cu autoritate, ori gașcă. De asta, rolul părinților, a școlii este deosebit de important. 
      La adolescentul de 15 – 17 ani schimbările comportamentale deja sunt mai ușor de făcut, este vârsta experimentelor, a încercărilor lucrurilor, emoțiilor, gusturilor noi ce nu le-a învățat în familie. Zona cortexului frontal al crierului este în dezvoltare intensă, el deja își poate asuma o decizie și o poate respecta. Deprinderile formate în copilărie și adolescență sunt foarte greu de schimbat pe parcursul vieții.
      Adultul poate face un calcul rațional și analiza folosul și dauna produselor afișate în publicitate, copilul, adolescentul este mânat de dorințele de a experimenta gusturi noi ori de le perpetua pe cele aromate și irezistibile. El cu greu va putea opune rezistență ispitelor, dacă nu are o susținere din partea unui adult. Adolescenții de vârstă mică și medie se conduc după comportamentul semenilor săi și a găștii. Este un comportament absolut natural, care este parte componentă a procesului de maturizare psihologică, care ajută copilul de a-și dezvolta propria filosofie de viață, de a deveni independent. 
      Prosănătate: Chiar atât de mare să fie rolul familiei? Adolescentul chiar nu poate lua decizii desinestătător?
      Marina Ruseva:  Poate lua decizii, desigur, dar susținerea părinților este crucială. Am avut cazuri, când copii deciși de a-și schimba comportamentul alimentar nu erau susținuți de părinți. Părinții calculau costurile produselor alimentare sănătoase, suplimentare la cele pe care le consumă ei și nu acceptau decizia adolescentului, motivând că dorința de schimbare a comportamentului alimentar este mai degrabă un moft și alimentele sunt prea scumpe.
      Am avut și părinți care au acceptat nevoia copilului, mai mult, aceasta a fost un motiv de schimbare a comportamentului alimentar în familie. Mama și tatăl copilului au învățat împreună cu copilul lor să citească etichetele de pe produsele alimentare cumpărate din magazine și să renunțe la prăjeli și aluatul congelat cumpărat din magazine. 
      Prosănătate: Se știe că regimul alimentar nesănătos, prin consumul în exces de grăsimi, contribuie și la dezvoltarea obezității. Obezitatea poate fi un stimul pentru a dezvolta o depresie la adolescenți?  
      Mariana Guk-Rusev:  Obezitatea la fel ca și depresia este o boală care are etiologie diferită. Da, la adolescenți poate fi un motiv de dezvoltare a depresiei, cum și depresia poate fi un motiv de dezvoltare a obezității. Depresia poate să apară la orice vârstă, dar ceea la ce vreau să atrag atenția e că depresia poate avea inclusiv și cauze fiziologice la adolescenții de 14-16 ani. La această vârstă fiziologic în creier se produc la limita de jos a normei serotonina, endorfina și dopamina, așa numitele substanțe ale fericii, ceea ce poate duce la dezvoltarea depresiei, mai ales în prezența unor factori de stres. Mulți adolescenți care se adresează la noi, spun că nu simt fericirea și asociază această stare cu stimulii din exterior. Bunăoară, nu reușesc să mențină un regim alimentar sănătos și cresc în greutate corporală, ori au acnee (n.r. grăsimile trans în exces sunt responsabile de apariția acneei) și simt povara vinei. Este foarte important să  ținem cont de această particularitate a vârstei când vorbim despre sănătate și schimbarea de comportament alimentar pentru unul sănătos. 
      Prosănătate: Potrivit unor studii, consumul de grăsimi trans este responsabil de dezvoltarea depresiei chiar și la adulți. Cum ar fi posibil să facem această schimbare de comportament, în momentul în care  am decis să o facem? Vă rugăm să ne dați câte o recomandare simplă pentru părinți și pentru preadolescenți și adolescenți.
      Marina Ruseva:  Pentru părinți -  obișnuiți copii să mănânce sănătos, e una dintre cele mai bune investiții pe care o puteți face pentru copii voștri! Obișnuindu-i cu mâncarea sănătoasă, le asigurați o viață adultă sănătoasă, de succes și stare de bine în orice situație. Mama își hrănește din prima clipă copilul la sân, ea îi dăruiește copilului dragoste. Așa că  psihologic, a hrăni se asociază cu a dărui dragoste. Copilul nu are nevoie de gusturi puternice, el are nevoie de dragoste! Țineți minte, când copilul ori adultul nu este mulțumit de emoțiile pe care le trăiește, el le compensează prin mâncarea în exces. Excesul întotdeauna înseamnă daune.
      Pentru adolescenți – „fast-food-ul” este gutos, nimeni nu neagă. Dar nu tot ce este gustos este și sănătos. Alimentele sănătoase sunt la fel de gustoase. Descoperă-le gustul! Experimentează! Adăugă mirodenii în produsele naturale și observă cu atenție ce gusturi obții. În 21 de zile poți face schimbarea alimentară. Nutriționiștii te asigură că vei avea un ten fără acnee și greutatea în plus nu te va urmări. Niciodată nu este târziu să începi un mod sănătos de viață și să îți echilibrezi obișnuințele alimentare.
      Succes!
    • julia122997
      De julia122997
      Înainte de a vorbi despre Dragobete, trebuie să spunem că Făurar (cum este numită luna Februarie), îşi are numele de la meşterii fauri care, în această perioadă, pregăteau uneltele – în special fiarele de plug – pentru un nou an agrar. Pe de altă parte, odată cu această lună, obişnuitele şezători se încheiau şi pe primul plan erau situate preocupările legate de muncile câmpului, de reparare a uneltelor, de pregătire a seminţelor şi a tuturor celor necesare semănatului, scrie istorie-pe-scurt.ro.
      Luna lui Făurar este considerată capricioasă: când plânge, când râde, când viscoleşte, când se năpusteşte gerul spunându-se că Februarie se luptă cu Martie care a luat cu împrumut câteva zile de la fratele său mai mare. Încă de la debutul lunii Februarie, în lumea satului românesc încep pregătirile pentru culturile de primăvară, pentru recolta următoare. 1 februarie aduce Triful viilor, zi în care, printr-un ritual de protecţie, viţa de vie şi pomii se stropesc cu agheasmă, spre a fi ferite de dăunători (boli, lăcuste, viermi şi gândaci). Triful mai este numit şi Năvalnicul şi se spune că ar fi fost un fecior frumos, “căzut din cer, care încurcă cărările fetelor frumoase şi nevestelor tinere. Când intra într-un sat, toată partea femeiască nu-şi mai ţinea firea şi umblau buimace.
      Personificare a dragostei pătimaşe, Năvalnicul se reîntrupează în Dragobete la 24 februarie, ca simbol al dragostei curate a tinerilor, asociată la români cu ciripitul şi împerecherea păsărilor de pădure al căror patron este. Numit şi Cap de primăvară, (fiindcă din această zi debutează primăvara) Dragobetele este asociat şi cu zeul Cupidon – din mitologia romană, cu Eros, din cea greacă. I se mai spune şi Ioan Dragobete, Drăgostiţele sau Logodna păsărilor. Dragobetele aduce în vremurile noastre răsunete ale unor practici de propieţiere, ce face legătura cu un nou an roditor, cu înnoirea firii, cu o primăvară ce se doreşte a fi propice pentru semănat. Prin excelenţă o sărbătoare a fertilităţii, fiind ziua constituirii perechilor, atât pentru păsări, care îşi fac noi cuiburi sau le repară pe cele vechi, cât şI pentru oameni. Băieţii încearcă să intre în graţiile fetelor pe care le admiră, Dragobetele fiind o sărbătoare a îndrăgostiţilor, de aici şi expresia “Dragobetele sărută fetele”. Cât despre bărbaţii însuraţi, se zice că, în această zi, nu este bine să le supere pe femei! Nu e bine să te cerţi cu soţia în casă nici c-o altă femeie, că-ţi merge rău. De la Dragobete, cap de primăvară, se aprindeau în toate zilele prin casă rădăcină de iarbă mare. Dacă timpul era favorabil, fetele şi feciorii adunaţi în cete ieşeau la pădure hăulind şi chiuind pentru a culege primele flori ale primăverii, ghiocelui şi brânduşa de primăvară. Din zăpada netopită în ziua de Dragobete fetele şi nevestele tinere făceau rezerve de apă, cu care se spălau la anumite sărbători de peste an.
      Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

      Obiceiuri şi tradiţii străvechi de sărbătoarea Dragobetelui
      Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă. Dragobetele îngemănează în esenţă sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti căci începe Postul Sfânt al Paştelui. În vremuri de demult (în anumite zone chiar şi astăzi!), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuviincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei. Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele!”
      Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri şi ghiduşii. În anumite zone fetele tinere obişnuiau să arunce acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. De asemenea, tinerii flăcăi îşi crestau uşor braţul în forma unei cruci şi îşi atingeau tăieturile rostind jurământul de a rămâne pe viaţa fraţi de sânge.Cu ocazia acestei zile, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârşit de iarnă şi început de primăvară, Dragobete oficia nunţirea păsărilor în cer. Sacrificarea animalelor este interzisă în această zi. În rostul împerecherii păsărilor nu ai voie să intervii, se crede. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi credinţa şi iubire.
      În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele îşi clăteau chipul cu aceasta apă pentru a deveni la fel de frumoase şi atrăgătoare ca şi zânele. În această zi, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.
      În anumite sate uitate ale României, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli. Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime. Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma. În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.
      istorie-pe-scurt.ro
  •