
Reţete transmise din generaţie în generaţie au ajutat femeile să-şi mențină bogăţia podoabei capilare. Fiecare ţară are un ingredient-minune propriu care rezolvă rapid o anumită problemă. Am ales cele mai faimoase tratamente de pe toate meridianele (inclusiv de la noi) şi te invităm să-ţi alegi reţeta de care ai nevoie ca părul tău să fie mereu admirat.
1 Columbia → avocado
E un remediu natural rapid şi ieftin pentru părul uscat, rebel şi tern este piureul de avocado, combinat fie cu un gălbenuş, fie cu o lingură de ulei. Această mască se aplică pe păr pentru 15 minute, apoi se spală. Se recomandă uzul săptămânal.
2 Brazilia → cocos
Această mască este un tratament intens de hidratare. Nuca-de-cocos se dă pe răzătoare (cam cinci linguri) şi se pune la fiert cu o ceaşcă de apă, se pisează fin (se poate folosi blenderul), se ține pe păr o jumătate de oră, apoi se clăteşte bine. Dacă ai şi apa de la nuca-de-cocos, se aplică şi se lasă pe păr fără clătire. Este un fel de balsam leave-in ce aduce părului un plus de strălucire.
3 Argentina → aloe vera
Argentiniencele au, în general, părul lung, des, sănătos şi plin de senzualitate. Secretul frumuseţii lor stă în bogăţia de minerale pe care o conţine aloe vera, această plantă miraculoasă cu o mare putere de hidratare. Aloea, susţin ele, este planta care le ajută să poarte părul lung şi viguros. Storc gelul de la câteva frunze şi îl aplică pe scalp, îl masează câteva minute, apoi îl întind pe tot părul şi îl lasă să acţioneze cel mult o jumătate de oră. Fie aplică şampon şi spală părul, fie îl clătesc pur şi simplu cu apă.
4 Guayana → sardine
Sardinele sunt una din cele mai bune surse de acizi graşi omega 3, grăsimi ce ajută părul să crească mai repede şi îi aduc un plus de strălucire. Aşa că ai toate motivele să îndrăgeşti peştele. Pentru a obţine aceste efecte, femeile din Guyana recomandă consumul de sardine de minimum trei ori pe săptămână.
5 Mexic → gelatină
Pentru că au probleme cu încreţirea părului din pricina umidităţii, femeile din Mexic au găsit trucul ideal pentru a-şi menţine părul drept cât mai mult timp. Imediat după ce-şi spală părul, aplică un amestec dintr-o lingură de gelatină, o cană cu apă şi o lingură cu oţet de mere. Masează bine acest gel pe păr, îl lasă să acţioneze cinci minute şi apoi clătesc. Este o reţetă transmisă de generaţii.
6 Jamaica → cactus
Această plantă conţine elemente nutritive ce apără părul de soarele dogoritor şi îi menţin supleţea. Se zdrobesc câteva frunze de cactus şi sucul se întinde pe părul umed, se înfăşoară într-un prosop şi se lasă o jumătate de oră sau chiar o oră, după care se clăteşte.
7 Irlanda → apă de ploaie
Un truc vechi în Irlanda este folosirea apei de ploaie pentru a da părului strălucire. Chiar dacă acum irlandezele se bazează mai mult pe produsele moderne, multe dintre ele n-au renunţat nici la reţetele strămoşeşti. Spun că apa de ploaie curăţă părul de impurităţi, închide bine cuticulele şi face astfel părul să reflecte mai multă lumină, fiind mai strălucitor.
8 Scoţia → muşeţel
O clătire cu ceai de muşeţel menţine părul blond fără decolorare. Se fierb cinci linguri de flori într-o jumătate de litru de apă, se strecoară şi se lasă la răcit. Ceaiul se pulverizează în păr după spălare şi se lasă să se usuce în mod natural, de preferat la soare.
9 Londra → fixativ
Clima este o adevărată provocare pentru londoneze. Ceaţa este principalul duşman al oricărei coafuri și, ca atare, aproape toate femeile au în poșetă un fixativ antiumiditate, pentru că niciodată nu ştiu când umezeala creşte alarmant.
10 Franţa → unt de shea
Somnul de frumuseţe este deosebit de important pentru franţuzoaice. Iar masca de păr aplicată peste noapte este foarte populară în această ţară. Pentru a-şi hidrata intens părul, îl masează cu unt de shea înainte de culcare. Dimineaţa, dacă părul nu a absorbit întreaga grăsime, îl şamponează, dar de multe ori acest lucru nu este necesar. Un alt secret al franţuzoaicelor sunt vitaminele speciale pentru păr.
11 Germania → bere
Este ţara unde berea este băutură naţională și nu-i de mirare că ea este şi un tratament de frumuseţe. Nemţoaicele folosesc berea în fiecare săptămână pentru a face părul mai puternic şi mai strălucitor. Amestecă o cană cu bere cu una cu apă călduţă şi pulverizează pe păr. Lasă amestecul să acţioneze 20 de minute, apoi clătesc.
12 Italia → ulei de măsline
Deşi italiencele pun mare preţ pe întreţinere şi merg săptămânal la salon, nu renunţă nici la beneficiile dovedite ale uleiului de măsline. Înainte să-şi spele părul, îl masează cu o lingură de ulei de măsline şi îl lasă să acţioneze cât mai mult, peste o jumătate de oră. Ele spun că uleiul ajută la hrănirea părului, îi îmbunătăţeşte elasticitatea şi îl face mai uşor de coafat.
13 Cehia → coajă de ceapă
Pentru colorarea părului blond, cehoaicele au descoperit un colorant natural şi eficient: cojile de ceapă. Fierb cojile de la şase cepe în patru căni cu apă şi îşi clătesc apoi părul cu acest ceai. Nu-ţi fie teamă, nu are niciun miros!
14 România → oţet
Româncele îşi clătesc părul cu oţet îndoit cu apă pentru a-i da strălucire. Multe compatrioate folosesc şi mierea ca tratament. O aplică pe părul umed şi o lasă cât mai mult, apoi îl clătesc bine. Masca hrăneşte şi hidratează fibra capilară în profunzime, iar părul devine mătăsos.
15 Grecia → frunze de nuc
Folosesc uleiul de măsline pe post de mască de păr şi pentru protecţia lui în timpul expunerii la soare, iar decoctul de frunze de nuc – pentru a intensifica culoarea părului şi a-i da forţă. Fierb o mână bună de frunze în 0,5 litri de apă, apoi strecoară decoctul şi își limpezesc părul cu el. Frunzele de nuc sunt atât de populare în Grecia, încât există inclusiv şampoane cu un astfel de extract.
16 Egipt → ulei de ricin
Acest ulei este un tratament popular, mai ales în combinaţie cu usturoiul. Se amestecă o lingură de ulei de ricin cu un căţel de usturoi fin pisat şi, facultativ, două picături de ulei de lavandă care să neutralizeze mirosul usturoiului. Se masează părul cu acest amestec, insistând asupra scalpului, apoi înfăşoară părul într-un prosop. Îl lasă să acţioneze peste noapte, după care se spală. Părul devine plin de forţă, hidratat şi strălucitor.
17 India → plante şi cafea
Este un tratament ca un espresso pentru păr. Femeile din India combină mehndi, o plantă autohtonă, un fel de henna, cu zaţ sau cu frunze de ceai negru. Totul se pasează foarte fin şi se adaugă apă, puţin câte puţin, până se obține o pastă. Se aplică pe păr şi, cu cât este lăsată mai mult să acționeze, cu atât părul capătă culoare şi e mai bine hrănit, scalpul e energizat şi părul creşte sănătos şi puternic.
18 Rusia → coada-calului
Votca şi caviarul nu sunt singurele mărci ale ruşilor, ci şi coada-calului, mai puţin cunoscută pe plan internaţional decât primele două ingrediente. Este planta medicinală des folosită pentru a trata diverse afecţiuni, dar şi pentru frumuseţea părului. Multe femei au părul subţire şi folosesc de acest ceai medicinal pentru a face firul mai gros şi mai sănătos. După fiecare spălare, se clătesc cu acest ceai pregătit în mod uzual: un pliculeţ la o cană cu apă clocotită.
19 China → susan
Uleiul de susan este folosit frecvent pentru îngrijirea părului de către chinezoaice. Consumul mare de alge, susan şi ghimbir este un alt truc pentru a-şi menţine părul sănătos şi strălucitor.
20 Australia → eucalipt
Pentru a-şi menţine părul în formă, multe femei din Australia apelează la un mic truc: masajul cu ulei de eucalipt. Aplică 2-3 picături în palme şi masează cu el scalpul şi părul. Tratamentul favorizează creşterea părului şi îi susţine hidratarea şi strălucirea.