Vrei să fii mamă? Nu-ți fie teamă să-ți schimbi viața!


  Înainte să am un copil, foarte multe prietene mame se plângeau de viața lor grea, îmi tot povesteau necazurile și îmi spuneau că regretă anii în care nu erau „legate” de odrasle. Și supralicitau cu „ei dragă, cine are să-i trăiască, cine nu, să nu-și dorească!”. Că, de fapt, erau fericite, era un amănunt. Conta doar că sunt obosite și că, între două biberoane și niscaiva colici, n-au timp nici măcar să se pieptene.

mama.jpg

Au trecut mai mult de cinci ani de când sunt mamă și acum, în cunoștință de cauză, aș vrea să le răspund amicelor mele la toate prevestirile lor sumbre.

O să dispară toți prietenii din viața ta! – Adevărat. Au disparut aproape toți, în special cei fără copii. Cei adevărați au rămas, au înțeles că am mai puțin timp la dispoziție. Dar știți ce? Au apărut alții!

N-o să ai timp de nimic, nici să faci duș! – Da, în primele luni, poate chiar primii ani, cam așa a fost. Cu toate astea, cumva, mai prindeam niște minute la baie. Mai erau (mai sunt și o să mai fie) niște oameni de nădejde pe lângă mine. Suntem o familie, nu? Copilul are și tată, și bunici, și verișori.

N-o să mai poți sta la serviciu până-n noapte! – Adevărat și asta. Dar și folositor. Până la urmă, jobul nu e același lucru cu familia, cu casa. Confuzia repetată devine, la un moment dat, chiar periculoasă. Așa că da, e mai bine cu un job normal. Mai sănătos chiar.

N-o să te mai duci nici măcar la un film! – Păi, fetelor, la punctul ăsta pot să vă spun că în ultimii ani am fost la mai multe filme, piese de teatru și spectacole decât atunci când eram corporatistă fără de copil. Bine, toate pentru copii, dar știți ce tare am gustat Cenușăreasa alături de fiică-mea? Ca să nu mai spun că m-am distrat nepermis de mult la toate variantele de Pinocchio…

N-o să mai fii la curent cu ce se întâmplă! N-o să mai vezi o știre! – Da, și asta s-a întâmplat. Încurc numele politicienilor, ajung să le zic „ăla cu burtă” sau „ăla cu tablourile”, talk-show-urile mi se par doar niște emisiuni, iar când văd benzi galbene vestitoare de senzațional mut repede. Pe desene. Le recomand pe cele de la Disney – unele sunt de-a dreptul fascinante, așa că le revăd la nesfârșit.

N-o să mai fie ordine în casă! – Ei, parcă înainte era farmacie! E adevărat, nu călcam pe jucării, nu-mi intra în talpă niciun Sponge Bob, nu alunecam pe carioci și nu mă împiedicam de vreun cort în casă. Cred că mă plictiseam.

N-o să mai citești! – Aici, fetelor, chiar n-ați avut dreptate. Citesc în fiecare seară. Chiar cu voce tare. Povești, e adevărat, dar dacă n-ar fi lumea basmelor, cum ar mai arăta realitatea?

N-o să te mai distrezi! – Ei, da, nu mai merg la petreceri nocturne, nu mai stau la cafele lungi cu fetele. Acum mă distrez altfel. Parcă mai bine. Râd mult când mă joc cu fiică-mea „de-a musafirul”, iar ea mă servește cu ceai în ceșcuțe de plastic, ori atunci când la „de-a grădința” trebuie să joc rolul vreunui copil cam neastâmpărat, și mă amuz teribil când mergem la un coafor imaginar.

N-o să mai dormi! – Da, au fost tare multe nopți nedormite sau dormite pe sărite sau treziri de dis-de-dimineață, așa, pe la un 5. Da’ și asta are o rezolvare: o cafea, două, trei… Uneori, am dormit chiar și la prânz, alături de copilă, ignorând total treburi gospodărești care n-ar fi trebuit să suporte vreo amânare.

Da, aproape tot ce îmi prevesteau amicele mi s-a întâmplat. Însă acum, la mai mult de cinci ani distanță de prorocirile lor, îmi permit să le întreb eu pe ele: așa, obosite, nedormite, nepuse la zi cu informațiile „de ultimă oră”, neduse la petreceri simandicoase și prea puțin citite, nu-i așa că sunteți fericite?

Hai, spuneți drept, așa e?

smartandhappychild.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Emama
   De Emama
   Честно говоря, ранее я к этим всем «беременным стимуляторам» относилась очень скептически. Думала, что это бесполезная трата денег и времени. Ведь, чтоб забеременеть нужно заниматься другим…У меня сестра пила Миофолик, забеременела и отдала мне. Я конечно была уверенна, что забеременела она благодаря другому процессу, поэтому немного издевалась над ней. И начала пить чисто для себя. Мы с мужем еще даже не планировали детей и тут спустя три месяца приема Миофолик (по 2 саше в день как указано в инструкции) у меня задержка! Тест. Две полоски! Я в шоке, муж счастлив. Теперь смеется сестра, а мы ждем малыша!
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Daneesha Haynes, Ariel Williams și Ashley Haynes au născut cei trei copii pe data de 3 iulie la OhioHealth Mansfield Hospital, transmite Știri.md cu referire la gandul.ro.
   Un articol din 1998 al Associated Press menționează că șansele ca trei surori să nască în același timp sunt de 1 la 50 de milioane. A fost o binecuvântare, a spus Daneesha Haynes. Este incredibil. Această întâmplare a uimit pe toată lumea.

   Williams a fost prima dintre cele trei surori care a născut și a numit-o pe fiica sa Sincere. Ashley Hanes fost cea de-a doua care a dat naștere unui copil, Adrion, iar Daneesha Haynes a completat trio-ul cu fiica ei Emrie, care cântărea 2,2 kilograme atunci când s-a născut.
   Dr. Edroy McMillan s-a ocupat de toate cele trei nașteri. Doctorul a refuzat să fie intervievat.
   Mama surorilor, Deborah Ware, a spus în glumă că nu va mai fi nevoie de alți copii la viitoarele petreceri de naștere ale nou-născuților.
   gandul.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Momentul culminant a fost surprins de invitații lor, iar apoi plasat pe rețelele de socializare. Amintim că vloggerița și antrenorul de fitness mai au împreună un copil, Eugen.
   zugo.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Proaspăta mămică spune că nu a avut niciun simptom care indică o sarcină, de aceea nu a mers la ginecolog, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.
   S-a îngrăşat puțin, cu vreo patru kilograme, dar nici prin gând nu i-a trecut care ar fi adevărata cauză.
   Jaxson are 2 kilograme și 300 de grame și s-a născut în weekendul în care americanii au sărbătorit Ziua Mamei.
   Dar nu a fost deloc o sarcină normală pentru tânăra care l-a adus pe lume. Iar tatăl abia s-a dezmeticit.
   Chris, tatăl copilului: „Nu avem ecografii, înregistrări cu bătăile inimii sau fotografii din timpul sarcinii.”
   S-a ajuns în această situație pentru că mama copilului nu a avut habar că este însărcinată. Iar partenerul ei, nici atât.
   Chris, tatăl copilului: „Nu a fost absolut niciun semn, bebeluşul nu a lovit. E adevărat, Cyndy s-a îngrăşat cu vreo 4 kilograme şi jumătate pe durata sarcinii, dar...”.
   Ziua în care a născut părea una obișnuită.
   Cindy, mama copilului: „Am vrut să fac o baie caldă, pe îndelete, ca de obicei, sâmbăta. Însă, după nici oră, el era acolo. Nu am simţit că trebuie să mă screm, corpul meu parcă a făcut singur totul. S-a născut imediat.”
   Bebelușul nu a plâns, spune mama, dar era conștient și părea perfect sănătos. Tânăra era singură acasă pentru că partenerul își vizită familia. Așa că a cerut ajutorul medicilor. Când bărbatul a aflat că este tată a crezut că totul e o glumă.
   Chris, tatăl copilului: „M-a apelat pe FaceTime şi la final mi i-a arătat pe doctori şi apoi am văzut şi copilul.”
   Surpriză a fost năucitoare și plăcută deopotrivă pentru cei doi care s-au trezit brusc părinti.
   Cindy, mama copilului: „Am înregistrat copilul şi apoi repede la cumpărături, pachete peste pachete. Este perfect și sănătos”.
   Tinerii au fost luați pe nepregătite, dar se bucură de primul lor copil, pe care îl consideră micul lor miracol.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Parcurge cu atenție cauzele potențiale pentru a putea recunoaște simptomele problematice care pot cauza complicații.
   În timp ce te pregătești pentru venirea pe lume a bebelușului tău contează foarte mult să fii informată pentru a ști care sunt situațiile în care trebuie să acționezi rapid pentru a te proteja și a asigura evoluția pozitivă a sarcinii. Potrivit americanpregnancy.org, anumite dureri sau crampe apărute în timpul celor 9 luni sunt normale și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
   Iată care sunt cauzele frecvent întâlnite pentru durerea abdominală în sarcină și care nu te pun în pericol:

   1. Durerea de ligament rotund
   Este o durere ascuțită care apare atunci când îți modifici poziția sau poate fi o durere care se prelungește mai mult timp. Pe măsură ce dimensiunile uterului cresc ligamentele care fac conexiunea cu zona pelvină vor fi întinse, iar acest lucru poate cauza un disconfort accentuat. Acest tip de durere apare de obicei în trimestrul al doilea de sarcină și nu este considerată periculoasă.
   2. Balonarea și constipația
   Acumularea gazelor în timpul sarcinii este provocată de creșterea nivelului de progesteron. Pe măsură ce cantitatea de progesteron din organism crește activitatea tractului intestinal se va încetini, ceea ce va face ca alimentele consumate să fie prelucrate într-un interval mai lung. Se recomandă să se bea mai multă apă, să se consume alimente bogate în fibre și să se facă exerciții ușoare pentru a se combate această stare neplăcută.
   3. Contracțiile Braxton Hicks
   Nu reprezintă un risc pentru tine și bebeluș, dar este esențial să știi să le diferențiezi de contracțiile reale. În general contracțiile Braxton Hicks se simt ca o întărire a mușchilor stomacului, iar contracțiile reale vor apărea mai des, vor dura mai mult și vor cauza o durere mai mare. Ca regulă de bază trebuie să reții că dacă ai cu adevărat contracții nu vei putea respira normal, așa că dacă îți poți continua activitățile obișnuite va fi vorba despre cele de tip Braxton Hicks. 
   Aceste contracții sunt cauzate de obicei de deshidratare, deci consumă apă suficientă pentru a elimina problema.
   4. Alte cauze variate
   În afară de cele 3 cauze menționate disconfortul obișnuit poate fi determinat de toxiinfecții alimentare, calculi renali, fibromul uterin sau sensibilitatea la diferite alimente.
   Când este durerea abdominală în sarcină periculoasă?

   Deși majoritatea femeilor care au dureri în timpul sarcinii nu vor avea parte de complicații, există și situații în care este nevoie să mergi cât mai repede la medic:
   1. Sarcina extrauterină (ectopică)
   Apare o dată la 100 de sarcini și înseamnă implantarea ovulului fertilizat  în afara cavității uterine.Din păcate o sarcină extrauterină trebuie întreruptă și necesită tratament medical urgent. Se manifestă prin dureri intense și hemoragie în săptămânile 6-10 de sarcină. Femeile cu risc crescut de sarcină extrauterină sunt cele care suferă de endometrioză sau care au utilizat steriletul.
   2. Ruptura de placentă
   Înseamnă separarea placentei de uter înaintea nașterii bebelușului și poate pune în pericol viața mamei. Un simptom caracteristic este durerea constantă care face stomacul foarte tare, fără perioade în care se revine la starea de confort. Alte semne sunt scurgerile de fluide în exces, durerile de spate sau urmele de sânge în urină.
   3. Avortul
   Aproximativ 15-20% dintre sarcini se încheie ca urmare a unui avort spontan, care are loc de obicei  în primele 13 săptămâni de sarcină. Semnele unui avort sunt durerile severe de spate, contracțiile reale la intervale de 5-10 minute, hemoragia de culoare roșie sau maro, eliminarea de țesut asemănător cheagurilor din vagin sau dispariția bruscă a tuturor simptomelor sarcinii.
   4. Preeclampsia
   Este o afecțiune caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de proteine din urină după primele 20 de săptămâni de sarcină. Simptomele includ durerea la nivelul abdomenului superior, de obicei pe partea dreaptă, sub coaste, starea de greață, voma și presiunea resimțită în zona abdomenului.
   5. Infecțiile urinare
   Deși sunt ușor de tratat în timpul sarcinii, ignorarea lor poate cauza complicații. Se remarcă prin durere, disconfort sau senzația de arsură la urinare. Durerile vor fi localizate la nivelul abdomenului inferior, în zona spatelui, cea pelvină și sub coaste. Pot apărea febra, greața, transpirația sau frisoanele.
   eva.ro
 •