Un adolescent a inventat sutienul care detectează cancerul la sân


  • 1484
  • În ciuda suferinţei pe care ne-o provoacă, dificultăţile au şi uriaşul potenţial de a ne inspira.

357005l-640x0-w-3816f512.jpg

După ce a fost la un pas să-şi piardă mama din cauza cancerului la sân, un tânăr din Mexic s-a decis să le ajute pe femeile din întreaga lume să descopere primele semne ale acestei cumplite boli din fazele incipiente.

"Când aveam 13 ani, mama mea a fost diagnosticată pentru a doua oară cu cancer la sân", a declarat Julian Rios Cantu, în vârstă de 18 ani, managerul companiei Higia Technologies, pe care a fondat-o la vârsta de 17 ani împreună cu trei prieteni. "Tumora a evoluat de la dimensiunea unui bob de orez la cea a unei mingi de golf, în mai puţin de şase luni. Diagnosticul a venit prea târziu, iar mama mea şi-a pierdut ambii sâni şi a fost la un pas să-şi piardă şi viaţa", a mai spus tânărul.

Această experienţă traumatizantă l-a determinat pe Julian să creeze Eva, un sutien cu autodetecţie, care poate depista cancerul la sân în fazele incipiente. Creaţia sa a câştigat de curând primul loc în cadrul concursului Global Student Entrepreneur Awards la care au participat 56 de tineri antreprenori din 56 de ţări, potrivit huffingtonpost.com.

698759l-0x0-n-6204e0cf.jpg

Principiul prin care sutienul Eva detectează primele semne de cancer se bazează pe monitorizarea prin intermediul senzorilor a suprafeţei sânilor, analizând textura, culoarea şi temperatura.

Utilizatorii pot vedea starea de sănătate a sânilor prin intermediul unei aplicaţii pe telefonul mobil sau computer.

802072l-0x0-n-6497139e.jpg

Interiorul sutienului pentru detectarea cancerului la sân, inventat de adolescentul Julian Rios Cantu

"Luăm toate datele şi le salvăm. Atunci când există o tumoră la nivelul sânului, creşte volumul de sânge şi putem observa schimbări de temperatură şi textură. Putem să le spunem pacienţilor în ce zonă a sânului există modificări. Iar dacă aceste modificări persistă, le recomandăm să meargă la medic", a explicat adolescentul.

348975l-0x0-n-eb1ba7d1.jpg

Pentru a oferi rezultate concludente, sutienul trebuie purtat timp de o oră în fiecare săptămână. 

Invenţia se află în faza de prototip, dar creatorii ei estimează că ar putea fi certificată în doi ani.

eva.ro


Поделись новостью с друзьями!