Trend Hunter: Catastrofa demografică a Republicii Moldova


  Astăzi, expertul în politici economice, Denis Gorea analizează pe blogul său situația demografică a țării, pentru că eficiența cheltuielilor publice depinde în primul rând de numărul persoanelor care beneficiază de serviciile statului.

Din păcate, din cauza modului în care este tratat exercițiul recensământului în Moldova, este foarte greu de estimat care este populația din interiorul țării într-un anumit an. Spre exemplu, dacă ne luam după datele Biroul Național de Statistică (BNS), Moldova avea o populație prezentă de 3.61 de milioane de locuitori la începutul lui 2004. Ca urmare a Recensământului Populației din 2004, BNS a estimat că în 2005 aveam deja 3.39 milioane de locuitori, cu 220 de mii de locuitori mai puțini ca anul precedent. Paradoxal e și faptul că BNS estimează ca numărul de oameni prezenți pe teritoriul țării a rămas aproape constant între 2005 și 2016. Având în vedere cum a procedat BNS cu Recensământul din 2004, este de așteptat că BNS va raporta o scădere de doar 200-300 de mii a populației prezente pe teritoriul țării atunci când va publica noul recensământ pentru 2014.

Dar cât de realiste sunt aceste estimări ale BNS în situația în care sute de mii de moldoveni muncesc peste hotare? Răspunsul la această întrebare îl vom afla de la copiii din Moldova, pentru că statisticile cu privire la școlarizare sunt actualizate anual și nu sunt supuse influenței politice în aceeași măsură ca și datele de la recensământ.

1.jpg

Pentru început, să analizăm câți copii născuți între 1993 și 2008 în Moldova nu au mai ajuns în prima clasă, deși urmau să o facă la vârsta de șapte ani între 2000-2015. Figura alăturată ne prezintă o situație destul de tristă. În 2000, 9537 de copii născuți în 1993 nu au mers la școală în Moldova. Cea mai probabilă explicație a lipsei acestor copii din sistemul educațional este fenomenul migrației, pentru că mortalitatea în rândul copiilor este destul de mică în Moldova. Dacă adunăm toți acești copii lipsă, putem constata că din Moldova au plecat 55639 de copii cu vârsta de până la șapte ani între anii 1993-2015. Ce ar trebui să ne alarmeze și mai mult e faptul că numărul acestor copii lipsă este în creștere în ultimii 10 ani. Asistăm la un al doilea val masiv al migrației din Moldova, după cel de la sfârșitul anilor 90. În medie, 2529 de copii preșcolari părăsesc țara în fiecare an. 

2.jpg

Din păcate fenomenul migrației nu se oprește doar la acești copii. Mulți dintre copiii care merg la școală în Moldova nu mai ajung să în clasa a noua în sistemul nostru educațional. Dacă adunăm copiii din clasele 1-8 din fiecare an și comparăm numărul acestor cu aceeași copii din clasele 2-9 din anul următor, vom observa că și această treaptă demografică pierde o sumedenie de copii în fiecare an (vedeți figura alăturată). Astfel,  dintre copiii care au frecventat clasele 1-8 în anul școlar 2000-2001, 11921 nu au mai fost înregistrați în clasele 2-9 în anul 2001. Dacă adunăm toți acești copii lipsă din sistemul școlar între 2001 și 2015, putem conclude că peste 100 de mii de copii nu au absolvit gimnaziul în Moldova, deși au început școala primară în țară. 

3.jpg

Având în vedere rezultatele de mai sus, putem estima numărul populației prezente în Moldova dacă presupunem că fiecare dintre acești copii lipsă au părăsit țara împreună cu cei doi părinți ai săi. În figura alăturată prezentăm estimările noastre și le comparăm cu datele raportate de BNS. Astfel, dacă excludem copii lipsă (<15 ani) și părinții acestora obținem o populație prezentă de 3.23 de miliarde în 2015. BNS însă prezintă o populație mai mare cu 160 de mii de oameni pentru 2015. Prin urmare, dacă BNS va raporta în baza Recensământului din 2014 o populație prezentă de peste 3.23 miliarde pentru 2015, atunci va fi clar că datele recensământului au fost trucate. Mai mult ca atât, populația prezentă din recensământ trebuie să fie mult mai mică decât estimările noastre, pentru că aceste estimări nu includ liceenii, studenții  și persoanele fără copii care au părăsit țara din 2000 până acum.

Care este soluția acestei probleme demografice? Din păcate orice nu ar face autoritățile din Moldova pentru a stopa fenomenul migrației acesta va continua până când țările care acceptă imigranții din Moldova nu vor aplica restricții. Autoritățile din Moldova ar trebui să se focuseze pe optimizarea cheltuielilor publice și să ajusteze numărul de funcționari publici în funcție de numărul de oameni prezenți pe teritoriul țării. Toate politicile de atragere a emigranților sunt o mare pierdere de bani, atât timp cât statul nostru își gestionează prost resursele limitate de care dispune.

Policy guidelines: Moldova ar trebui să-și ajusteze numărul de bugetari în funcție de populația prezentă pe teritoriul țării.

Disclaimer: Opiniile expuse în acest articol sunt doar ale autorului și pot fi diferite de poziția oficială a IDIS „Viitorul”. IDIS „Viitorul” nu poartă nici o răspundere pentru opiniile exprimate în acest articol.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

3.6 MILIARDE??? 

In Moldova locuieste jumatate din populatia globului)))

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   Are doar noua luni, insa Amelia, fiica Ingai Ojog este nu doar foarte draguta, ci si talentata. Fiindca frumusetea fetelor e imposibil de a nu fi remarcata, recent ele au fost invitate sa participe la filmarile unui spot publicitar cu produse pentru bebelusi.

   Este vorba despre o filmare dubla, Inga - in calitate de mama si Amelia - protagonista principala, care consuma produsele pentru copii. Faptul ca modelul va aparea intr-un spot publicitar nu e nimic nou, deoarece bruneta are o cariera de succes in domeniul modellingului, atat la noi in tara, cat si in Romania, curios insa este ca micuta de niciun an deja e vedeta si a facut fata cu brio acestei provocari. 

   Noi am contactat-o pe tanara mamica si am aflat mai multe detalii. Inga a povestit cum a fost aceasta noua experienta din viata ei si cum s-a comportat Amelia, la filmari: "Sunt mandra de ea si pot confirma ca ii place mult camera, mai e si super activa! In ziua filmarilor toata procedura a cam durat pana la ora 17:00, caci am tot schimbat locatiile, iar ea dormise doar de dimineata, insa nu a facut mofturi.

   Amelia iubeste publicul, daca e in centrul atentie, ea merge la toata lumea, cu toti gaseste ceva de facut! Asta cam a ajutat-o si la filmare, toate ideile de scenariu a spotului pentru ea erau binevenite! A fost chiar frumos."


   Cu siguranta, bruneta se poate lauda cu reusite impresionante in cariera, insa noi am vrut sa aflam ce si-ar dori sa devina cand o sa fie mare Amelia sau daca i-ar placea sa ii calce pe urme: "Nu imi doresc sa devina ceva anumit, vreau ea sa isi aleaga, dar o sa incerc sa ii ofer toate oportunitatile de a avea din ce alege. Abia astept sa o vad la 3-4 anisori, sa mergem la dansuri, muzica, desen. Sunt curioasa ce talente ascunde! Ce tine de modelling, mi-as dori sa faca mai mult decat mine, dar sunt sigura ca o voi incadra, ramane sa vedem daca ii place!

   Amintim ca Inga Ojog este organizatoarea grandiosului Festival IO Models. Un eveniment fashion care surprinde mereu cu locatii interesante, prezentari de moda spectaculoase si nu in ultimul rand, designeri celebri din afara tarii.
   perfecte.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Gheorghe Toderaș este unul dintre victime care a avut de suferit din urma lor. Bărbatul povestește că în data de 30 iulie, aceștia l-ar fi lovit cu pietre, iar în rezultat s-a ales cu un ochi vânăt: 
   „Mergeam pe drum și au ieșit și au aruncat în mine cu pietre. Le-am zis "măi, băieți, fiți cuminți", dar ei mi-au răspuns "măi, ***", că nu mai zic, urât de tot au vorbit, transmite Știri.md cu referire la voceabasarabiei.md.
   De comportamentul neadecvat al copiilor se plâng și alți vecini.
   „Uitați-vă, asta seamănă a fântână? Ce au făcut? Vin și rup tot, filmați tot. Dar fântâna aceasta e la tot satul. Și gardul, așa cum e el, uitați-vă ce au făcut din el? Îi pun deja ardezie”, a spus Valentina Sajin.
   „Ei au intrat la mine în casă de trei ori și mi-au furat calculatorul. Ușa asta am schimbat-o că era din fier”, spune Ecaterina Ciohodaru.
   Oamenii susțin că minorii provin dintr-o familie săracă, iar părinții ar consuma frecvent băuturi alcoolice.
   „Cele mai mari prostii eu când vin acasă le aud de la ei. Insulte, certuri. Uitați-vă pe casă, pe toată casa e aruncat glod de ei”, a menționat Maria Tamasciuc.
   Am mers la locuința lor, însă nu am găsit pe nimeni acasă. Asistentul social afirmă că aceștia, zilnic, umblă pe drumuri.
   „Au fost aplicate măsuri în privința mamei pentru neglijare, dar asta nu schimbă lucrurile, copiii au fost de mai multe ori plasați prin diferite servicii sociale și a apărut ruptura asta dintre mamă și copii. Părinții nu sunt dispuși pentru a lucra cu ei, nici nu știu ce să mai facem”,  a spus asistentul social Viorica Chirnicinîi.
   Până și bunica acestor copii a fost dusă de către o altă fiică la azilul de bătrâni din Sărata Galbenă din același raion. Întâmplător, am aflat că ea a fost protagonista unui reportaj realizat de postul nostru te televiziune. Femeia spunea că a plecat din cauza comportamentului celor de acasă.
   „Acasă are cea mai mare cinci copii și trăim greu. Îmi spuneau cuvinte urâte, mai pe scurt, își băteau joc de mine”, spune bunica, Vera Tocilari.
   Vecinii agresați de minori s-au adresat și la poliție de nenumărate ori.
   „Poliția ca organ competent în măsura competenților sale a examinat cazurile, părinții fiind ulterior sancționați conform articolului 63 codul contravențional pentru neîndeplinirea corespunzătoare a obligațiunilor de întreținere a copiilor minori”, a spus Nadejda Popovici, specialist IGP, Hâncești.
   Potrivit administrației publice locale, cei doi minori ar putea fi plasați în luna septembrie într-o casă de copii, de tip familie.
   voceabasarabiei.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Gospodăriile formate numai din tineri sunt preponderente în mediul urban, în mediul rural fiind caracteristice familiile formate din tineri și părinți sau alte persoane
   Conform datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice circa 67% constituie gospodăriile formate numai din familii tinere, circa 24% – gospodăriile din familii tinere cu părinții acestora, iar 8,7% – gospodăriile din familii tinere și alte persoane.
   Gospodăriile formate numai din familii tinere care locuiesc separat sunt caracteristice în special pentru mediul urban, în timp ce în mediul rural sunt mai frecvente cazurile gospodăriilor formate din familii tinere care locuiesc cu părinți și gospodăriile din familii tinere și alte persoane.

   diez.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Vacanta Alinei Plingau din aceasta vara a fost o sursa de inspiratie pentru noi subiecte si idei originale. A petrecut o vacanta de vis in tinuturile insorite ale Italiei si a povestit pentru perfecte.md ce a insemnat pentru ea odihna din acest sezon estival, dar si cu ce impresii s-a reintors acasa.

   "Nu este pentru prima oara cand aleg Italia ca si destinatie de relaxare. Este o tara in care gasesc multa liniste, mult echilibru si multe locuri extrem de frumoase. Fiecare oras din Italia este o poveste aparte. Asta am inteles dupa ce am vizitat peste 10 orase din aceasta tara. Toscana mi-a cucerit inima in asta vara. Plaja alba cu nisip orbitor si marea albastra, alias Bahamas Beach, m-a facut sa confund marea cu cerul. Nu e nevoie sa aterizezi pe Insulele Maldive pentru a savura albastrul marii. Italia e de ajuns. 

   A fost o vacanta foarte activa. Am mers impreuna cu iubitul meu si cativa prieteni. Nu am stat nicio zi in casa. Am vizitat cea mai veche republica din lume, San Marino. Am dat o raita prin portul din San Vincenzo, iar Castelul de tortura Guaita si Castelul Populonia m-au impresionat si m-au inspirat foarte mult. Trezitul la 5-6 dimineata in vacanta e ceva normal pentru mine. Cu cat mai devreme ma trezesc, cu atat mai mult imi incarc bateriile. Locurile pe care le vizitez sunt de vina. O viata nu-ti ajunge sa admiri Italia in intregime. 


   Fericirea a fost pe deplina pentru ca mi-am revazut prietenii, Monica si Dail. Ii ador la nebunie. Nu am zburat cu avionul si nici nu am apelat la vreo agentie turistica. Am optat pentru o altfel de calatorie. Cu masina. Individual. In asa mod am admirat Romania, Slovenia si Ungaria din masina.  

   In vacanta asta am evitat crema de protectie. Secretul unui bronz frumos este combinatia echilibrata dintre apa si soare. Atat. Niciodata nu m-am ars si nu am facut vreodata insolatie. Nu cred in toate licorile despre care se vorbeste atat de mult. Am incercat sa evit la maxim internetul. Telefonul in vacanta l-am folosit mai mult in rol de aparat foto. 

   Nu exista vacanta fara shopping, in cazul meu. Ori de cate ori merg in vacanta, dau o tura si prin magazinile de prin preajma. Am prins marile reduceri si mi-am reinoit garderoba pentru cel putin jumatate de an. O vacanta perfecta! Revenirea este foartea grea, dar foarte placuta. Acum sunt plina de energie pentru un nou sezon de Seri Perfecte", a marturisit Alina Plingau.
   perfecte.md

    
  • Calandrella
   De Calandrella
   Într-o societate profund patriarhală, așa cum este a noastră, miturile și stereotipurile despre femei cântăresc mai mult decât orice dovadă științifică, transmite Știri.md cu referire la Prime.md. 
   O femeie conduce mașina mai rău decât un bărbat. Știm sigur că ați spus sau, cel puțin, ați auzit vreodată această afirmație. 
   Adevărul este că ultimele studii efectuate în Marea Britanie, arată că din cele 10 milioane de puncte de penalizare, peste 70% le aparțin bărbaților. Totodată, 57% au fost implicaţi în accidente cel puţin o dată în viaţa lor, faţă de numai 44% dintre femei. 
   În Moldova, salariul mediu al bărbaților este cu 12% mai mare decât cel al femeilor pentru aceeași cantitate de muncă, iar funcțiile cheie le revin tot bărbaților. De vină sunt, din nou, miturile. 
   Țările dezvoltate ale lumii, care au depășit prejudecățile primitive, așa cum e Finlanda, Suedia sau Danemarca, sunt un exemplu verificat al faptului că diferența o face nu genul, ci educația.
   Întotdeauna am fost în căutarea diferențelor dintre bărbați și femei. Printre cele mai populare se află inteligența emoțională. 
   Mulți cercetători au ajuns la concluzia că diferențele emoționale observate dintre bărbați și femei provin mai degrabă din rolurile de gen impuse de societate decât din caracteristici biologice.
   Miturile, stereotipurile și prejudecățile afectează în mod direct și viața bărbaților, dar despre asta vom vorbi data viitoare. Până atunci, verificați orice informație și puneți la îndoială tot ce, din generație în generație, a fost transmis ca un adevăr absolut.
   prime.md
 •