Trend Hunter: Catastrofa demografică a Republicii Moldova


  Astăzi, expertul în politici economice, Denis Gorea analizează pe blogul său situația demografică a țării, pentru că eficiența cheltuielilor publice depinde în primul rând de numărul persoanelor care beneficiază de serviciile statului.

Din păcate, din cauza modului în care este tratat exercițiul recensământului în Moldova, este foarte greu de estimat care este populația din interiorul țării într-un anumit an. Spre exemplu, dacă ne luam după datele Biroul Național de Statistică (BNS), Moldova avea o populație prezentă de 3.61 de milioane de locuitori la începutul lui 2004. Ca urmare a Recensământului Populației din 2004, BNS a estimat că în 2005 aveam deja 3.39 milioane de locuitori, cu 220 de mii de locuitori mai puțini ca anul precedent. Paradoxal e și faptul că BNS estimează ca numărul de oameni prezenți pe teritoriul țării a rămas aproape constant între 2005 și 2016. Având în vedere cum a procedat BNS cu Recensământul din 2004, este de așteptat că BNS va raporta o scădere de doar 200-300 de mii a populației prezente pe teritoriul țării atunci când va publica noul recensământ pentru 2014.

Dar cât de realiste sunt aceste estimări ale BNS în situația în care sute de mii de moldoveni muncesc peste hotare? Răspunsul la această întrebare îl vom afla de la copiii din Moldova, pentru că statisticile cu privire la școlarizare sunt actualizate anual și nu sunt supuse influenței politice în aceeași măsură ca și datele de la recensământ.

1.jpg

Pentru început, să analizăm câți copii născuți între 1993 și 2008 în Moldova nu au mai ajuns în prima clasă, deși urmau să o facă la vârsta de șapte ani între 2000-2015. Figura alăturată ne prezintă o situație destul de tristă. În 2000, 9537 de copii născuți în 1993 nu au mers la școală în Moldova. Cea mai probabilă explicație a lipsei acestor copii din sistemul educațional este fenomenul migrației, pentru că mortalitatea în rândul copiilor este destul de mică în Moldova. Dacă adunăm toți acești copii lipsă, putem constata că din Moldova au plecat 55639 de copii cu vârsta de până la șapte ani între anii 1993-2015. Ce ar trebui să ne alarmeze și mai mult e faptul că numărul acestor copii lipsă este în creștere în ultimii 10 ani. Asistăm la un al doilea val masiv al migrației din Moldova, după cel de la sfârșitul anilor 90. În medie, 2529 de copii preșcolari părăsesc țara în fiecare an. 

2.jpg

Din păcate fenomenul migrației nu se oprește doar la acești copii. Mulți dintre copiii care merg la școală în Moldova nu mai ajung să în clasa a noua în sistemul nostru educațional. Dacă adunăm copiii din clasele 1-8 din fiecare an și comparăm numărul acestor cu aceeași copii din clasele 2-9 din anul următor, vom observa că și această treaptă demografică pierde o sumedenie de copii în fiecare an (vedeți figura alăturată). Astfel,  dintre copiii care au frecventat clasele 1-8 în anul școlar 2000-2001, 11921 nu au mai fost înregistrați în clasele 2-9 în anul 2001. Dacă adunăm toți acești copii lipsă din sistemul școlar între 2001 și 2015, putem conclude că peste 100 de mii de copii nu au absolvit gimnaziul în Moldova, deși au început școala primară în țară. 

3.jpg

Având în vedere rezultatele de mai sus, putem estima numărul populației prezente în Moldova dacă presupunem că fiecare dintre acești copii lipsă au părăsit țara împreună cu cei doi părinți ai săi. În figura alăturată prezentăm estimările noastre și le comparăm cu datele raportate de BNS. Astfel, dacă excludem copii lipsă (<15 ani) și părinții acestora obținem o populație prezentă de 3.23 de miliarde în 2015. BNS însă prezintă o populație mai mare cu 160 de mii de oameni pentru 2015. Prin urmare, dacă BNS va raporta în baza Recensământului din 2014 o populație prezentă de peste 3.23 miliarde pentru 2015, atunci va fi clar că datele recensământului au fost trucate. Mai mult ca atât, populația prezentă din recensământ trebuie să fie mult mai mică decât estimările noastre, pentru că aceste estimări nu includ liceenii, studenții  și persoanele fără copii care au părăsit țara din 2000 până acum.

Care este soluția acestei probleme demografice? Din păcate orice nu ar face autoritățile din Moldova pentru a stopa fenomenul migrației acesta va continua până când țările care acceptă imigranții din Moldova nu vor aplica restricții. Autoritățile din Moldova ar trebui să se focuseze pe optimizarea cheltuielilor publice și să ajusteze numărul de funcționari publici în funcție de numărul de oameni prezenți pe teritoriul țării. Toate politicile de atragere a emigranților sunt o mare pierdere de bani, atât timp cât statul nostru își gestionează prost resursele limitate de care dispune.

Policy guidelines: Moldova ar trebui să-și ajusteze numărul de bugetari în funcție de populația prezentă pe teritoriul țării.

Disclaimer: Opiniile expuse în acest articol sunt doar ale autorului și pot fi diferite de poziția oficială a IDIS „Viitorul”. IDIS „Viitorul” nu poartă nici o răspundere pentru opiniile exprimate în acest articol.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

3.6 MILIARDE??? 

In Moldova locuieste jumatate din populatia globului)))

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   Bărbatul s-a prezentat la spital cu febră și dureri greu de suportat, la nivelul brațului stâng. Cu 12 ore înainte de debutul durerilor, acesta mâncase pește crud, scrie The New England Journal of Medicine.
   La consultul medical, doctorii au văzut că bărbatul avea o vezică (bășică) de 3,5/4,5 centimetri pe mâna stângă. Medicii de la Chonbuk National University Medical School l-au operat de urgență. Chiar și așa, leziunile de la nivelul pielii s-au transformat rapid în țesut necrotic. După 25 de zile, doctorii s-au văzut nevoiți să-i amputeze mâna, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
   Testele au scos la iveală că bărbatul fusese infectat cu Vibrio Vulnificus, o bacterie care trăiește în apa marină, din aceeași familie cu cea care provoacă holera. Se poate lua direct din apă sau din alimentație, cel mai des din pește crud. Stridiile sunt în special periculoase.
   Chiar dacă cazurile de infectare cu această bacterie sunt rare, multe cazuri rămân neraportate. În SUA, mor anual 100 de oameni din cauza acestei bacterii.
    
   digi24.ro
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Totuşi, potrivit primarului interimar al Capitalei mai este nevoie de 36 de milioane de lei pentru a fi duse la bun sfârşit.
   "Dacă este să să luăm pe categorii: pe foaia de titlu au fost 20 de milioane de lei, prin dispoziţia primarului din luna mai s-au alocat 25 de milioane de lei, astăzi voi semna o dispoziţie pentru distribuirea a încă 8,6 milioane pentru reparaţii prioritare în instituţiile de învăţământ şi 3,5 milioane de lei au fost alocate pentru iluminarea grădiniţelor", a spus Ruslan Codreanu, primarul interimar al Capitalei.
   Ruslan Codreanu a mai anunţat că două sau trei grădiniţe vor fi redeschise din data de 15 septembrie, deoarece muncitorii nu reuşesc să facă toate lucrările de reparaţie la timp.
   În anul 2015, pentru lucrările de reparaţie din grădiniţe s-au alocat 13 milioane de lei, iar în 2016, cu 700 de mii de lei mai puţin.
   Anul trecut, pentru instituţiile preşcolare, din bugetul municipal s-au cheltuit 15,4 milioane de lei.
   În total, în Chişinău sunt 159 de grădiniţe.
   publika.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   “La parinti la tara, e ceva normal sunt oameni si ei.”
   “Copilul acasa o sa stea buneii, ne descurcam daca trebuie. Nu noi decidem asa ca facem asa cum trebuie.”
   “La bunei, lucram si noi, nu avem posibilitatea sa stam toate zilele acasa. Daca se inchide asa este nevoie.”
   Aceasta femeie spune ca inca nu stie cum se va descurca in cele 9 zile cand gradinita va fi inchisa, dar crede ca va gasi o solutie.
   "Lucrez, o sa mearga cu mine la lucru sau va sta acasa daca voi avea cu cine sa o las, cu bunica sau bunelul. Cand copilul este la gradinita esti mai linistita.”
   De minivacanta se bucura cel mai mult copiii, care isi vor petrece timpul asa cum si-l doresc.
   “O sa ma joc si desene animate o sa privesc.”
   “O sa ma joc cu animalutele de la bunica.”
   “La tara, o sa ma joc.”
   Bugetarii vor sta acasa in perioada 25 august – 2 septembrie, urmand ca zilele de 28, 29 si 30 august sa fie recuperate ulterior. O decizie in acest sens a fost aprobata ieri la Guvern.
   PRO TV
  • Calandrella
   De Calandrella
   Știați că ea, de fapt, e prelucrată la temperaturi mici și nu se prăjește? Se servește imediat, cu diverse topinguri sau sosuri pentru înghețată, pudrate cu zahar praf, cu frișcă etc, informează Știri.md cu referire la Prime.md.
   prime.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Centrele vor fi create în comunități de către autoritățile publice locale și vor putea găzdui până la 12 copii. Serviciul va fi instituit pentru a preveni separarea copilului de familie, a marginalizării, a excluderii sociale și a instituționalizării acestuia.
   Copiii vor fi admiși în Centru în baza cererii părintelui sau a persoanei în grija căruia se află. În cadrul acestuia, copiii vor beneficia de servicii de alimentație, formarea deprinderilor de viață, dezvoltarea abilităților de comportament.
   Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, începând cu anul 2011, acest serviciu a fost dezvoltat și pilotat în municipiile Chișinău, Bălți și orașul Glodeni, unde au fost create șase astfel de Centre. Acestea sunt destinate mamelor solitare și familiilor în situație de criză.
   https://www.moldpres.md
 •