Tații au o influență mai mare decât mamele în viața fetelor


  În contextul unui număr tot mai redus de căsnicii, corelat cu un număr mai mare de mame singure, există tendința să se creadă că pentru fete contează mai mult prezența mamei. Nu numai că se vor simți mai bine dacă au tatăl alături, dar evoluția emoțională a fetelor este favorizată de prezența sa.

pexels-photo-1157394.jpeg

Deși nu se poate nega legătura cu totul specială care se creează între o mamă și copiii ei, nu este total corect să se creadă că poate realiza singură toate acțiunile necesare pentru dezvoltarea copiilor. Mai ales în privința fetelor cercetătorii consideră că prezența tatălui nu este un factor de ignorat, ci constituie un indicator semnificativ pentru socializare și consolidarea echilibrului psihologic, dar și a stabilității financiare la vârsta adultă. 

 De ce contează atât de mult prezența tatălui la nivel emoțional?

În cadrul unui studiu recent s-a stabilit că fetele care au o relație bună cu tatăl lor prezintă un risc mult mai redus de depresie și anxietate și rezistă mai bine în fața stresului. În plus, pot vorbi deschis despre sentimentele lor, iar acest lucru le va ajuta să stabilească relații de prietenie sau romantice de lungă durată mai târziu. Valorile și propria imagine vor avea conotații pozitive dacă se formează o relație de afecțiune cu tații. Aceștia au un rol foarte important pentru consolidarea încrederii în propriile forțe și stimularea creativității la nivel social.

 Care sunt efectele practice ale prezenței taților în viața fetelor

Dincolo de factorii emoționali tații au un rol foarte important și din punct de vedere practic. Contează foarte mult prezența lor pentru sănătatea la nivel fizic și stabilitatea financiară prezentă și viitoare a fetelor. Potrivit specialiștilor, femeile care au avut o relație apropiată cu tatăl lor din copilărie devin mult mai stabile din punct de vedere financiar și sunt atente la starea lor de sănătate. În general, tații sunt considerați simbolul securității financiare, iar dacă se adaugă și emotivitatea și sănătatea este clar că fetele care pot avea un contact frecvent cu tații vor avea mari șanse de a avea o carieră de succes, prevenind în același timp îmbolnăvirile.

 De ce este necesar ca tații să se implice de la început?

Pentru tații care se implică în viața copiilor din primele zile de viață legătura este mult mai puternică decât în cazul unei prezențe sporadice.Față de acum câteva decenii când nu aveau voie nici măcar să asiste la naștere, în prezent există foarte multe șanse pentru implicarea taților atât din timpul sarcinii, cât și după naștere. Pot să-și hrănească fiicele cu lapte praf, le pot legăna, le vor citi povești sau pot schimba scutece, toate aceste lucruri fortificând legătura de afecțiune.

 Cum intervine mass media în acest context

Deși acum este posibil ca tații să fie prezenți tot timpul în viața fiicelor lor, mass media insistă încă pe imaginea lor din trecut, cea în care toate reclamele prezintă tații ca și cum nu se pot descurca pentru a avea grijă de copii. În ciuda reclamelor care continuă să sugereze că tații nu știu sau nu înțeleg ce vrea și ce are nevoie copilul, realitatea este foarte diferită. Tații au devenit mult mai receptivi, iar aceste stereotipuri nu trebuie considerate reguli.

Și mamele contează foarte mult

Deși se accentuează din ce în ce mai mult importanța pe care o are rolul taților în viața fetelor, nu înseamnă că mamele nu au și ele un rol esențial. Numai mamele le pot oferi fiicelor lor sfaturi esențiale despre cum să aibă succes, despre schimbările fizice prin care vor trece în diferite etape ale vieții, precum și despre bucuria de a fi mamă și de a-ți îmbrățișa copiii.

eva.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   În cele din urmă, cuplul a fost informat de medici că singura soluție este aceea de a apela la o mamă surogat. Iar atunci Julie Loving, mama în vârstă de 51 de ani a Breannei, s-a oferit să fie purtătorul gestațional al cuplului, adică mama surogat pentru viitorul său nepot.
   „Mama mi-a spus de mai multe ori că își dorește cu adevărat să fie mamă surogat pentru noi”, a declarat Breanna pentru Popsugar. „I-a fost foarte greu să ne vadă cum trecem prin tratamente de fertilitate și pierdere după pierdere. A tot venit la mine și mi-a făcut această ofertă, iar eu îi tot spuneam nu. Nu credeam că este posibil pentru cineva de vârsta ei”, a declarat tânăra în vârstă de 29 de ani.

   Într-un final, Julie a mers împreună cu Breanna la una dintre programările sale de la Centrul de Fertilitate din Illinois, Statele Unite. „Medicul a crezut că mama este sora mea”, a spus Breanna. „Mama l-a întrebat direct dacă ar putea fi ea purtatoarea pentru noi, iar el a rămas cu privirea ațintită asupra ei. Se vedea cum i se învârt rotițele. Se gândea foarte serios la această posibilitate”, a dezvăluit Breanna.

   În ciuda faptului că are 51 de ani, Julie este o maratonistă înrăită, care a terminat nu mai puțin de 19 curse. Iar o cursă are 42 de kilometri! „Doctorul meu știa că mama a terminat de două ori Maratonul din Boston și că este atletă de triatlon”, a declarat Breanna, care a mai spus că mama sa a vorbit cu cinci specialiști, inclusiv un obstetrician specializat în sarcini cu risc. „Este obsedată de fitness și nutriție. După ce au fost finalizate toate analizele și investigațiile, s-a dovedit că este într-o formă mai bună decât cele mai multe persoane de 30 de ani”, a spus fiica.
   Chiar înainte de pandemie, Julie a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro și are o sarcină normală, fiind susținută constant de fiica sa și de ginere. Breanna așteaptă cu nerăbdare să-și cunoască fiica. Mama sa ar trebui să nască pe 12 noiembrie.


   „Am transferat embrionul nostru congelat pe data de 25 februarie și săptămâna următoare totul s-a închis din cauza COVID-19. Ne-a fost foarte teamă pentru că nu se știa nimic despre coronavirus și sarcină, mai ales că eram în perioada delicată a primului trimestru”, a scris Breanna pe pagina sa Instagram, unde este urmărită de peste 50.000 de persoane.
   „Suntem extrem de încântați! Dar mi-a luat ceva timp să simt această încântare după atâtea pierderi. După ce treci prin astfel de pierderi, începi să-ți protejezi inima de alte dezamăgiri. Acum am ajuns la punctul în care las garda jos și încep să caut nume și să planific cum va arăta camera copilului!”, a mărturisit Breanna.

   Viitoarea mămică a mai spus că este surprinsă de atenția pe care a primit-o povestea lor și că speră să-i inspire și pe alții. „Nu ne-am așteptat ca lupta noastră cu infertilitatea să devină o poveste atât de cunoscută. Nu știam că va lua asemenea turnură. Femei din întreaga lume ne contactează. Este emoționant pentru că știu că și eu căutam povești de succes când aveam momente dificile în trecut”, a mai spus tânăra.
   eva.ro
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   O despărțire dureroasă
   În anul 2016, Daniel Correa le-a dat o veste îngrozitoare familiei și prietenilor: soția sa, Stella, a încetat din viață. „Am promis că voi fi cel mai bun tată din lume și sunt. Nu pot decât să-ți mulțumesc ție pentru cei mai frumoși opt ani din viața mea. Te voi iubi întotdeauna”, a scris bărbatul într-o postare de adio dedicată soției sale.

   O promisiune respectată
   Meajul transmis de Daniel nu a fost unul superficial. Bărbatul și-a asumat și respectat responsabilitatea de a-i oferi fiicei sale toată dragostea și puterea necesare pentru a trece peste pierderea mamei sale atât de devreme. Daniel și fiica sa au devenit de nedespărțit, tatăl singur străduindu-se să-i ofere cât mai multe experiențe și amintiri frumoase fetiței sale.

   O dorință îndeplinită
   În 2019, Luna a avut o idee mai puțin obișnuită. Și-a rugat tatăl să se transforme într-o mămică pentru o zi pentru a participa la serbarea de Ziua Mamei organizată la școală.
   La început, tatăl său nu a fost convins că este o idee prea bună. I-a sugerat micuței să meargă împreună cu o bunică sau o mătușă. Însă Luna a insistat să meargă cu tatăl ei și l-a convins în cele din urmă că este cel mai bun candidat pentru a o însoți la petrecere.

   Astfel că Daniel Correa s-a transformat într-o mamică pentru o zi ca să celebreze Ziua Mamei alături de fiica sa.
   „Cu ochii plini de lacrimi, Luna m-a rugat să fiu mama ei pentru o zi. Mi-a zis să-mi vopsesc barba roz și să port o perucă blondă”, a scris pe Instagram bărbatul în vârstă de 33 de ani. Acesta a reușit să respecte cu exactitate dorința fiicei sale.

   A făcut tot ceea ce era necesar ca să-i aducă zâmbetul pe buze fetiței sale.
   Bărbatul a distribuit o postare pe Instagram și i-a rugat pe oameni ca înainte să judece, să-i asculte povestea. 

   Acesta a înregistrat un filmuleț împreună cu fiica sa, în care fetița spune că este alături de „mama ei”, la școală. 
   „Aș vrea să transmit următorul mesaj: Moartea este inevitabilă, dar nu trebuie să trecem peste asta cu tristețe. Sunteți de acord? Luna, te iubesc! E de neprețuit zâmbetul de pe chipul tău atunci când m-ai văzut îmbrăcat ca o 'mamă'”, a spus Daniel.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   La 56 de ani Quentin a devenit tată pentru prima oară. Soția acestuia în vârstă de 36 de ani ar fi născut un băiețel. Potrivit insiderilor atât mama, cât și copilul se simt bine, iar numele pe care l-au ales părinții pentru nou născut încă nu se știe.

   Cu Danielle, Tarantino s-a cunoscut în cadrul unei premiere de film, în 2009. După 7 ani aceștia au început să formeze un cuplu, iar peste încă un an Quentin a cerut-o pe Danielle în căsătorie. În anul 2018, ei au organizat o nuntă, la care au fost prezente doar cele mai apropiate persoane ale cuplului.
   ea.md
  • julia122997
   De julia122997
   Matei, Ecaterina și Alexandru s-au născut prin cezariană, la 35 de săptămâni, iar medicii spun că atât bebelușii, cât și mama lor, sunt perfect sănătoși și au fost externați deja. Atât în familia Dianei, cât şi a lui Oleg s-au mai născut gemeni, dar tripleții sunt o premieră. Cei trei micuți au venit pe lume la Maternitatea Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din capitală. 
   Diana, spune-ne dacă îți amintești ziua în care ai aflat că vei fi pentru prima dată mamă? 
   Am aflat că sunt însărcinată în luna mai 2019 și mare bucurie a fost pentru noi doi. Dat fiind faptul că eu sunt din gemeni și mama lui Oleg, de asemenea, este din gemeni, am crezut întotdeauna că există probabilitatea ca și noi să avem gemeni. Dar, destinul ne-a pregătit alte surprize! În primele săptămâni de sarcină am fost la ultrasonografie și atunci am aflat că am o sarcină monofetală (un singur bebeluș). La început parcă m-am întristat un pic că e doar unul singur, apoi ne-am acomodat cu această idee. Ulterior, la ultrasonografia de la 12 săptămâni de sarcină am aflat despre sarcina cu tripleți. Fiind culcată pe bancheta medicală, dna doctor a exclamat: „Să știți că nu aveți doar un singur copil! Sunt trei!”. În acel moment m-a copleșit un amalglam de emoții. De la stări de fierbințeală, până la lacrimi în ochi. Nu știam cum să reacționez. Nu pot explica prin cuvinte trăirile din acele momente.

   Noroc că doamna doctor m-a trezit din visare cu o replică genială: „Mergi și dă-i niște valeriană soțului”!
   Știu că momentul în care îl anunți pe soț despre sarcină este unul important, emoționant. Cum a reacționat Oleg?
   Am ieșit din cabinet cu ochii plini de lacrimi și doar atât spuneam: „Sunt trei, sunt trei!”. Oleg nu înțelegea ce se întâmplă și, la un moment dat, reușește să mă întrebe: „Ce trei?”. „Trei copii!”, i-am răspuns eu. „Serios, trei? Sănătoși să fie”, s-a bucurat el. Așa am plecat acasă cu vestea că vor fi trei copiii. Părinții noștri au rămas frapați de veste, dar au fost și sunt foarte fericiți că sunt bunici la puterea a treia.
   Cum  ai experimentat sarcina cu tripleți? 
   Cu toate că medicii ne-au avertizat că sarcina cu tripleți este una dificilă și este supusă la anumite riscuri, în special nașterea prematură, noi nu am renunțat și am hotărât că vom fi părinți de tripleți. Sarcina a decurs foarte ușor. Fără stări de amețeală, toxicoză și alte probleme pe care le întâmpină anumite femei în timpul sarcinii. Le doresc tuturor femeilor să aibă o sarcină atât de ușoară precum a fost a mea. Acest lucru, mi-a oferit posibilitatea să-mi continui activitatea profesională pe toată perioada sarcinii. Niciodată nu am simțit atâtea emoții, precum le-am simțit în timpul sarcinii. 

   Sarcina cu tripleți implică multă responsabilitate din partea mamei. Trebuie să duci un mod sănătos de viață, atât din punct de vedere a alimentației și a activității fizice, cât și din punct de vedere emoțional, deoarece toate emoțiile mamei se transmit și bebelușilor.
   Care au fost cele mai emoţionante momente pe care le-ai trăit pe parcursul sarcinii?
   Cea mai realizare a faptului că sub inima mea bat încă trei inimi s-a întâmplat atunci când bebelușii au început să se miște. De parcă aveam fluturi în stomac. De atunci s-a înfiripat și acea dragoste nesfărșită între noi. Atât eu, cât și Oleg am visat că vom avea doi băieței și o fetiță. Acest lucru a și fost confirmat de către ultrasonografie, în a patra lună de sarcină. 
   Pe parcursul sarcinii, am făcut mai multe poze, pentru a imortaliza acelea momente frumoase trăite. În a 5-a lună de sarcină am organizat și o ședință foto, pentru a ne aduce cu drag aminte peste ani despre acea binecuvântare pe care ne-a dat-o Dumnezeu.
   Pe cât zilele treceau și burtica creștea, pe atât de mari erau emoțiile primei întâlniri cu îngerașii ce trebuiau să apară. Respectam în totalitate indicațiile medicilor, doar pentru ca ei să fie sănătoși. Pe această cale le mulțumim tuturor medicilor care ne-au monitorizat sarcina de la început și până la capăt. Datorită domniilor lor, atât eu cât și copii, suntem bine.
   Cum a decurs nașterea, operația de cezariană?
   Operația de cezariană era planificată pentru 36 de săptămâni de sarcină, însă nu a fost să fie până atunci. Contracțiile au început la 34 de săptămâni de sarcină, miercuri noaptea. Bagajul pentru maternitate era pregătit din timp. Astfel, am sunat la „112” și am mers la Maternitatea Spitalului Clinic Municipal nr. 1.  Medicii de la spital, în frunte cu dl. Oleg Potacevschi, vicedirectorul pe probleme obstetrical-ginecologice, au făcut tot posibilul de a stopa contracțiile și de a administra toate elementele necesare bunei dezvoltări a bebelușilor. Dl. Oleg m-a susținut și m-a motivat pentru a tărăgăna operația de cezariană, deoarece fiecare zi petrecută de către bebeluși în burtica mamei este importantă pentru buna dezvoltare a lor. Astfel, am ajuns cu bine la finele celor 35 de săptămâni și pe data de 06.12.2019, datorită dlui doctor Oleg Potacevschi și întregii echipe a Maternității Spitalului Clinic Municipal nr. 1, au venit pe lume: Matei (2650g), Ecaterina (2300g) și Alexandru (2400g). Toți copii s-au născut absolut sănătoși.
   Ce ai simțit când i-ai strâns în brațe? 
   Emoțiile primei întâlnirii cu îngerașii pe care i-am purtat 7 luni în burtică nu pot fi descrise. Erau atât de minunați și frumoși, încât nu-mi venea să cred cum de i-am dus atâtea luni în burtică și că acum sunt mamă. Suntem cei mai fericiți și împliniți. Ne simțim binecuvântați și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul oferit. Fiecare mișcare a copiilor, fiecare zâmbet a lor îți oferă putere de a merge cu îndrăzneală mai departe și de a dobândi ceea de ce este nevoie.

   Cu cine seamănă micuții? Cum sunt?
   Sunt diferiți și nu seamănă întrei ei. Matei are trăsături atât de ale mele, cât și de ale lui Oleg. Ecaterina seamănă cu mama. Iar Alexandru este copia tatălui.
   Cum vă descurcați, financiar vorbind? Cum faceți față greutăților, fără să le lăsați să vă copleșească? Care sunt cele mai mari dificultăți și provocări pe care le aveți? 
   Odată cu apariția micuților, grijile și responsabilitățile s-au înmulțit la puterea a treia. Acest lucru implică multă dragoste, responsabilitate, răbdare, dar și multe cheltuieli financiare. O singură persoană nu face față la trei copii. Te simți epuizat la maxim. Noroc de mama, care a fost și este altături de noi. 
   Problema majoră este, însă, cea a spațiului locativ. Momentan, locuim într-un apartament cu o singură cameră iar spațiul este prea mic pentru a amplasa trei pătucuri, pentru a usca hainele și a menține toate lucrurile necesare bunei dezvoltări a bebelușilor. Ne dorim enorm și, pe această cale, facem apel și către autorități să ne ajute cu un spațiu locativ mai mare.
   La fel, este și necesitatea unui cărucior pentru tripleți, care costă peste 1000 euro, iar noi nu ne permitem această sumă. 
   Cele mai multe cheltuieli le avem pe scutece și hrană pentru bebeluși. Mai sunt și alte cheltuieli pentru suplimentele adiacente de care au nevoie copii. Astfel, în mediu avem nevoie de aproximativ 14000 de lei pe lună pentru a acoperi toate cheltuielile necesare pentru bebeluși, în afara altor cheltuieli de întreținere. Cheltuieli care sunt destul de mari și care cu greu pot fi acoperite de către soțul meu, pentru că, momentan, doar el lucrează. Ar fi foarte binevenit și de un real ajutor dacă ni s-ar oferi hrană gratuită pentru bebeluși din partea statutului. În rest, în fiecare zi trăim momente emoţionante, frumoase, solicitante și diferite de ce am trăit până acum! Și îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate aceste binecuvântări!
   thewoman.md
  • julia122997
   De julia122997
   Menopauza se instalează de obicei între 45 și 55 de ani, vârsta medie fiind de 51 de ani. Această nouă etapă din viața unei femei este definită ca oprirea ireversibilă a funcției ovarelor, având drept consecințe dispariția ovulației, scăderea producerii hormonilor sexuali feminini (estrogenii și progesteronul) și încetarea menstruațiilor. Spunem că o femeie este oficial la menopauză dacă au trecut 12 luni de la ultima ei menstruație. Memoria, capacitatea de concentrare, starea sufletească, gândirea, somnul. Toate sunt afectate de scăderea nivelului estrogenilor. Te confrunți și tu cu asemenea probleme? Există soluții!
   Se știe că bulversările hormonale care însoțesc menopauza stau la originea multor simptome neplăcute: bufeuri, insomnie, transpirații abundente, piele uscată etc. Însă nici creierul nu scapă de influența menopauzei.
   Tulburări de somn
   Insomnia poate avea diverse cauze, dar dacă ai împlinit 45 de ani și ai observat că de la o vreme ai tot felul de probleme cu somnul, de la adormire dificilă la treziri frecvente în toiul nopții, vinovate ar putea fi fluctuațiile hormonale ale menopauzei ce se apropie. În cazul multor femei, contribuie la insomnie și supărătoarele bufeuri și transpirațiile nocturne. După o noapte în care nu te-ai odihnit nu e de mirare că a doua zi ești iritată și obosită.
   Soluții. Medicul endocrinolog ți-ar putea propune ca soluție terapia hormonală de substituție, dar, dacă nu vrei sau nu poți apela la un asemenea tratament hormonal, încearcă soluțiile naturale: shiatsu, exerciții de respirație, yoga, extracte de plante (valeriană, tei, lavandă etc.).
   Dificultăți de concentrare și memorie
   Îți găsești mai greu cuvintele când discuți cu cineva, nu-ți amintești ce ai notat în lista de cumpărături sau numele actorilor ori titlurile filmelor văzute recent, gândești mai lent, te concentrezi greu. Parcă ai creierul în ceață. Sigur că toate acestea te irită la culme; dacă te apropii de menopauză, află însă că singurii vinovați de micile tale rateuri sunt estrogenii.
   Ce se întâmplă: studiile arată că estrogenii protejează neuronii anumitor zone cerebrale, în special cele responsabile de memorie și fluența verbală. Iată de ce fluctuațiile acestor hormoni în perioada menopauzei determină la unele femei tulburări de memorie, dificultăți de concentrare și gândire.
   Soluții. Nu te speria, toate aceste efecte sunt temporare. Apar de obicei cu 2 ani înainte și 2 ani după ultima menstruație. Când fluctuațiile hormonale vor dispărea, funcțiile cognitive își vor reveni la normal. Până atunci, însă, te poți ajuta singură: fii activă, mănâncă multe legume, odihnește-te suficient, acordă-ți momente de relaxare și, nu în ultimul rând, antrenează-ți memoria cu jocuri precum sudoku, integrame, rebus, scrabble. Poți încerca și o cură cu tinctură de salvie: pe lângă faptul că alină bufeurile, salvia îmbunătățește funcția cerebrală. Adresează-te medicului dacă tulburările de memorie sau gândire îți afectează viața de zi cu zi.
   Schimbări de dispoziție, stări depresive
   Până și tu observi că echilibrul tău emoțional e perturbat. Totul îți pare cu susul în jos, acum râzi, acum plângi (deseori din nimic), orice mică problemă îți pare o tragedie, te cerți cu cei din jur pentru fleacuri. Nu erai așa, dar menopauza te-a adus în această stare de labilitate emoțională. Fluctuațiile constante ale estrogenilor și progesteronului afectează producerea serotoninei și endorfinelor, neurotransmițătorii responsabili de buna dispoziție. Consecințele sunt vizibile pentru toți: iritabilitate, crize de nervi, schimbări bruște de dispoziție, ba chiar depresie, manifestată cu tristețe, oboseală sau epuizare, pierderea interesului pentru activitățile ce odinioară îți făceau plăcere, scăderea sau creșterea poftei de mâncare.
   Soluții. Mai întâi, redu stresul din viața ta. Încearcă orice soluție crezi că funcționează – citește, ascultă muzică, ieși cu prietenii, fă drumeții, yoga, tehnici de respirație. Când te enervezi, în loc să începi să țipi, inspiră adânc și retrage-te în altă încăpere 5-10 minute sau ieși la plimbare. Cel mai probabil, în acest răstimp îți vei regăsi calmul și, astfel, vei reuși să eviți un conflict. Ca să-ți regăsești echilibrul emoțional, poți încerca preparate cu talpa-gâștei sau sunătoare.
   Migrene
   Dacă înainte sufereai regulat de migrene sau dureri de cap, există riscul ca în perimenopauză să observi că acestea apar mai des ori sunt mai intense, cel mai probabil tot din cauza scăderii estrogenilor, spun specialiștii. Vestea bună este că după instalarea menopauzei, la cele mai multe femei migrenele se atenuează sau chiar dispar.
   Soluții. Adoptă o dietă echilibrată, evitând alimentele care pot declanșa migrene (alcool, vin roșu, cafeină, brânzeturi maturate precum parmezanul), fă regulat mișcare și elimină stresul. Când durerea e sâcâitoare, ia un calmant pe bază de paracetamol sau ibuprofen.
   Viața intimă va avea de suferit?
   Deși la menopauză pot apărea mici probleme precum scăderea libidoului și uscăciunea vaginală, viața sexuală din această nouă etapă depinde în mare măsură de calitatea relațiilor sexuale și afective anterioare în sânul cuplului. Dacă viața intimă a fost mereu bogată și satisfăcătoare, sunt șanse mari ca și după menopauză lucrurile să se mențină la fel. În schimb, dacă în cuplu au existat dispute și dezacorduri, iar viața sexuală a fost plictisitoare, unilaterală ori săracă, e puțin probabil ca situația să se îmbunătățească acum. Dacă partenerii își doresc să aibă în continuare relații sexuale, micile piedici pot fi depășite. Uscăciunea vaginală poate fi combătută cu un gel lubrifiant, iar dorința poate fi reaprinsă cu ajutorul partenerului: preludiu prelungit, gesturi de afecțiune reciproce, practici sexuale variate.
   femeia.ro
 •