Сum să-l pregătești pe școlar pentru examene


  Una din motive care generează această emoție sunt examenele. Astăzi vom aborda problema din perspectiva cum poate părintele să-și ajute odrasla să-și gestioneze emoțiile în perioada evaluărilor școlare. Chiar dacă aceste metode nu vor elimina cu totul stresul, îl pot reduce semnificativ, astfel încât copiii să dobândească mai mare încredere că pot face față solicitărilor zilnice sau speciale legate de școală.

2121x1414_0x0a330ca2_6359815451519893329.jpeg

1. Fiți alături de copil

Prezența dvs. acționează ca un calmant asupra copilului. Ascultați-l și îndrumați-l cu bunătate, creându-i o stare de siguranță. Vorbiți încet, cu blândețe, evitați vocea dură, severă, precum și mișcările bruște, pentru a nu-l speria mai tare. Insistați ca în fiecare zi să-și pregătească temele. În fiecare zi, câte puți să repete posibilele întrebări de la examene.

2. Ajutați-l să recunoască emoțiile trăite și să degaje în exterior energia acumulată

În articolele precedente am descris cum să-l înveți pe copil să-și descrie emoțiile – practicați desenul, jocul pe roluri, alcătuirea istoriilor ș.a. Atunci când copilul va recunoaște emoția trăită – îi va fi mai ușor să depășească starea de stres.

3. Acordați susținere necondiționată copilului

Uneori, rezultatele școlare pot fi influențate de unele situații care cer implicarea nemijlocită a adultului – situațiile de abuz fizic, de bullying, deoarece doar adultul poate opri aceste acțiuni traumatizante pentru un copil. Nu uitați copilul are nevoie de acceptare, nu de critică. Mai des cuprindeți-l, sărutați-l, lăudați-l ș.a. Copilul trebuie să știe: părintele întotdeauna va fi gata să-i sară în ajutor și să-l susțină.

4. Învățați-l tehnici simple de relaxare

pretest-1.jpg

 • Tehnica respirației în 4 timpi

Se inspiră aer timp de 4 secunde, se ține în piept tot atâtea secunde, după care se expiră aerul în timp ce se numără până la 4. Chiar dacă la început va părea destul de greu, după ce se va exersa puțin, totul va fi bine și copilul se va simți mai relaxat.

 • Tehnica „Inspir – expir”

Copilul va respira lent, liniştit şi profund. Spuneți-i să închidă ochii, spatele lipit de speteaza scaunului şi să numere până la 5 la inspiraţie, până la 7 – la expiraţie. Va simţi cum împreună cu ritmul respiraţiei, peste câteva minute, devine calm şi va putea începe să răspundă şi să scrie.

 • Jocul „Submarinul”

Poziţia iniţială – în picioare. Inspiraţie profundă. Reţine respiraţia, strângând nasul cu degetele. Se aşează ca şi cum s-ar scufunda în apă. Numără până la 5 şi, ridicându-se, deschideţi nasul şi expiră. Repetaţi ciclul de 4 ori.

 • Jocul „Focul şi gheaţa”

Exerciţiul include în sine alternativ încordarea şi relaxarea întregului corp. La comanda „Foc” copilul începe să se mişte intensiv cu tot corpul, mişcările pot fi oricare. La comanda „Gheaţă” copilul se oprește, înţepenește în poziţia în care l-a oprit anunţul, încordând din răsputeri tot corpul. Se repetă de câteva ori.

 • Tehnici de automasaj

Învățați-l pe copil tehnicile de automasaj – timp de 10 sec. să-și maseze corpul în locul unde simte încordare. Apoi spuneți-i să aşeze ambele mâini în zona umerilor şi gâtului. Arătați-i cum să apese cu degetele şi palmele zona umerilor şi gâtului. Ulterior trebuie să așeze una dintre mâini pe antebraţul celeilalte. Va strânge și frământa muşchii cu toate degetele mâinii, va masa în acest fel toată zona de sus în jos şi invers, de la cot către palmă. Repetaţi cu celălalt braţ.

5. Învățați-l să-și controleze gândurile

Gândurile negative, distorsionate, iraționale nu vor permite copilului să treacă peste stresul de examinare. Se recomandă învățarea optimismului, perceperea factorilor stresanți ca provocare, dar nu ca pe o catastrofă.

Metode de a controla gândurile:

 • Încercați să sustrageți atenția școlarului; propuneți-i să numere până la 10, identificând culorile într-un desen sau în copaci, sau pe fereastră, făcând puzzle-uri, citind și privind emisiuni TV, privind albumul cu fotografii, citind versuri ș.a.
 • Învățați-l cum să-și formuleze autosugestiile – „Eu sunt calm. Eu am încredere în mine. Creierul meu lucrează bine. Gândurile mele sunt clare şi concrete. Memoria mea lucrează bine. Eu ţin minte totul! Eu simt înviorare şi am încredere în mine. Vorbirea mea este liniştită, încrezută şi nu grăbită! Mâinile mele sunt moi şi calde (când ele tremură) etc.”
 • „Antrenament cognitiv” (Repetiţie mentală). Propuneți-i copilului să vizualizeze cea mai pozitivă evoluție a lucrurilor – cum răspunde, ce spune în primul rând, în al doilea rând, în al treilea rând, apoi – profesorul care îl felicită pentru rezultatul bun la evaluare.
 • Tehnica „Stoparea gândurilor negative”. Tehnica presupune trei paşi extrem de simpli.

            * Primul constă în conştientizarea clară a gândului negativ care induce starea de stres.

            * Pasul următor constă în proiectarea imaginară a unui indicator de culoare roşie cu semnificaţia STOP şi în efortul de a vă spune cuvântul STOP gândurilor negative, cu cea mai mare fermitate.

            * Al treilea pas constă în substituirea gândului negativ cu unul pozitiv, a imaginii mentale negative cu una pozitivă, plăcută.

 • Râsul, zâmbetul, umorul. Învățarea și utilizarea umorului este esențială pentru sănătatea copilului.

6. Învățați-l să-și planifice timpul

pretest-2.jpg

 • Realizează o listă cu activități și decide care sunt activitățile prioritare pentru o zi.
 • Stabilește timpul alocat pentru fiecare activitate de realizat. Mai târziu analizează dacă a fost un timp suficient pentru pregătirea de examen.
 • Analizează consecinţele dacă amâni anumite activităţi care trebuie realizate.
 • Se începe cu materii sau subiecte uşoare, se continuă cu cele grele şi se lasă la sfârşit ceva plăcut;
 • Se evită perioade de studiu maraton;
 • Se alege un loc propice pentru învăţat;
 • Învăţăm să spunem NU tentaţiilor – prieteni, televizor, calculator etc.;
 • Nu trece la altă activitate decât atunci când ai finalizat-o pe cea anterioară.
 • Fă pauze între activităţi. Nu te grăbi să treci repede de la o activitate la alta.
 • Stabilim un program de studiu şi informăm membrii familiei în legătura cu acesta – îl afişăm.

7. Ajutați-l să respecte un stil de viață sănătos

Sănătatea fizică este strâns legată de starea emoțională, de aceea înainte de a avea pretenții la rezultatele copilului, asigurați-vă că îi ajung forțe pentru învățătură:

 • Alimentația corectă: 4-5 mese pe zi

De preferat alimente vegetale, bogate în fibră, în calciu, iod, magneziu, vitamina B, carne albă; limitare la grăsimi animale, dulciuri, conservanţi; alimentele trebuie să fie proaspete sau fierte, nu prăjite sau congelate. Nu uitai de consumul a 2 litri de apă pe tot parcursul zilei. Detalii despre alimentația școlarului citiți aici.

 • Igiena somnului

Somnul este foarte important pentru sănătatea psihică a omului. Fiecare copil este individual, având nevoi diferite de odihnă, însă OMS recomandă pentru școlarii mici 9-12 ore de somn pe zi, iar pentru adolescenții 8-10 ore de somn.

 • Găsiți timp pentru sport

Dansul, sportul, înotul, artele marţiale, fitness-ul, plimbarea în aer liber – sunt câteva căi de descărcare a tensiunilor acumulate în organism. Nu le ratați chiar și în timpul examenelor.

 • Ajutați-l să-și găsească un hobby

Practicarea unui hobby este necesară pentru creșterea stimei de sine, pentru dezvoltarea unei competențe într-un domeniu, pentru satisfacție internă, și în final – obținerea stării de bine.

Nu putem controla stresul, dar putem pregăti copilul pentru gestionarea lui în momentul apariției. Dacă veți aplica aceste metode sistematic, veți asigura echilibrul interior și armonia necesară pentru obținerea succesului. Reamintim că toate acestea funcționează doar într-o ambianță liniștită și plăcută în familie.

omactiv.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Ai primit cadou pantofi, i-ai luat fără să-i probezi sau i-ai comandat online și ai descoperit că îți vin mult prea strâns? Este posibil și să ai perechi de anul trecut care deodată încep să te strângă deși îți veneau bine până de curând, însă nu ai de ce să te lași descurajată. Există metode eficiente de lărgire a pantofilor care te vor ajuta să-i poți purta din nou. 
   Dacă testezi și tu soluțiile propuse nu va trebui să-i returnezi, să refuzi un cadou sau să arunci perechile de anul trecut. În afară de economiile pe care le vei face vei evita și problemele de mers pe care le pot cauza pantofii prea înguști.
   Iată ce metode eficiente de lăgire a pantofilor trebuie să încerci și tu:
   1. Poartă pantofii seara
   Dacă pantofii sunt doar puțin mai strâmți este util să încerci să-i porți în casă. În cele mai multe cazuri va fi suficient să-i porți 5-6 seri la rând pentru a face materialul mai flexibil și a crea spațiul necesar pentru confortul labei piciorului.Rezervă un interval în care îți vei odihni picioarele înainte să aplici acest remediu de seară, mai ales dacă afară este cald sau dacă ai mers mult toată ziua.
   Dacă pantofii sunt noi este indicat că mergi pe covoare și suprafețe mochetate pentru a avea în continuare posibilitatea de a-i returna dacă este nevoie.
   2. Șosete groase și un foehn
   Dacă prima metodă propusă nu dă rezultate mulțumitoare poți testa o altă variantă pentru a avea pantofi care se armonizează cu forma labei piciorului.
   Iată cum trebuie să procedezi:
   - pune o pereche de șosete groase și încalță-te;
   - ia foehnul și alică jetul de aer cald timp de 20-30 de secunde pe zonele care te strâng;
   - nu folosi decât căldura medie și mișcă foehnul în mici cercuri pentru a evita să arzi sau să usuci prea tare materialul din care sunt confecționați pantofii.
   După ce încerci această metodă este recomandat să aplici un strat generos de cremă de pantofi pentru a evita riscul de deteriorare.
   3. Folosește o pungă cu apă înghețată
   Această metodă funcționează cel mai bine pentru pantofii care nu sunt din piele.
   Iată ce pași trebuie să respecți:
   - umple o pungă care se închide etanș 30% cu apă;
   - pune punga cu apă în pantof și aranjeaz-o astfel încât să se afle în imediata apropiere a zonelor care te strâng;
   - pune pantoful și punga la congelator peste noapte.
   Apa se va transforma în gheață și îi va crește volumul, creând un efect de lărgire a pantofilor, ideal pentru ca tu să-i porți din nou cu plăcere.
   4. Modifică forma pantofilor folosind coji de cartofi
   Decojește un cartof și modelează cojile astfel încât să aibă o formă asemănătoare cu vârful pantofului. Tamponează cojile de cartofi cu un prosop de hârtie pentru a absorbi umezeala, apoi pune-le în interiorul pantofului peste noapte.A doua zi vei constata că este mult mai ușor să porți pantoful care te deranja.Această metodă funcționează pentru disconfortul moderat creat de pantofii prea înguști.
   5. Spirt medicinal
   Vei avea nevoie de spirt medicinal și un recipient tip spray. Pune 10-20ml de spirt în recipient și aplică în interiorul pantofului prea îngust până când s-a umezit ușor.Încalță-te și mergi până când se usucă spirtul. Repetă de câte ori este nevoie până când pantofii îți vin așa cum trebuie.
   O altă variantă este să alegi șosete din bumbac, să le ții în spirt, să storci excesul, apoi să le pui și să te încalți cu pantofii strâmți. Poți repeta metoda de mai multe ori.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Schimbările la nivelul pielii
   Se spune că dacă ești însărcinată cu o fetiță, pielea ta va deveni mai grasă. În schimb, o sarcină cu un băiat îți va face pielea mai ternă. Oricum ar fi, schimbări vor exista și sunt normale în această perioadă a vieții.
   Acnee
   Orice femeie însărcinată va oberva că i se întâmplă lucuri ciudate. Legat de credința de mai sus, efectul unui ten mai gras se vede prin apariția coșurilor. Prin urmare, dacă îți apar coșuri, sigur vei avea o fată. Dacă nu te trezești brusc precum o adolescentă la pubertate, mulțumește-i băiețelului din burtă.
   Strălucirea
   Faptul că în timpul sarcinii femeile au o strălucire aparte este acceptat de mai toată lumea. Totuși, există superstiția potrivit căreia doar dacă ești însărcinată cu un băiat vei fi cu adevărat luminoasă.
   Linia neagră
   Tuturor femeilor le apare o linie neagră pe burtică, uneori mai accentuată, alteori mai palidă. Dacă aceasta se oprește deasupra buricului este semn că vei avea o fetiță, iar dacă se continua mai jos este băiat.
   Testul cu bicarbonat de sodiu
   Despre acest test, se spune că are o acuratețe de 80%. Este foarte simplu de făcut. Trebuie doar să amesteci două lingurițe de bicarbonat de sodiu cu urina ta. Dacă sfârâie, vei avea băiat, dacă nu se întâmplă nimic, e fată.
   Textura părului 
   Orice sex ar avea copilul, părul mamei va suferi niște transformări. Din bătrâni este credința că un păr moale și tern anunță nașterea unei fete, pe când un păr gros și strălucitor a unui băiat.
   Părul de pe corp
   Femeia gravidă care se confruntă cu o pilozitate accentuată, poartă în pântece un băiat. Dacă lucrurile rămân neschimbate, atunci va avea o fată.
   Creșterea în greutate
   Femeile care se îngrașă în timpul sarcinii mai mult în zona abdomenului și a bazinului vor naște băieți. Cele care devin rotofeie peste tot sunt mame de fete.
   Temperatura picioarelor
   Dacă observi că ai picioarele mai reci decât de obicei, cel mai probabil vei avea un băiețel. În cazul în care nu observi nicio schimbare a temperaturii tălpilor, este posibil să fii însărcinată cu o fată.
   Creșterea piciorului
   În timpul sarcinii multe femei se plâng de faptul că le crește piciorul. Uneori, după naștere revin la dimensiunea obișnuită, alteori schimbarea este definitivă. Dacă trebuie să vă cumpărați pantofi cu jumătate de număr mai mari, superstițiile spun că sunteți mamă de băiat.
   Poftele
   Cel mai des predicțiile cu privire la sexul copilului au în centrul lor poftele mamei. Aparent, dorința de a mânca dulce e semn că va veni o fetiță, iar cea de sărat, un băiat.
   Poziția burții
   Femeile însărcinate sunt adeseori măsurate din priviri după care vine verdictul: ”e fată pentru că ai burta în sus” sau ”e băiat că e burta lăsată”.
   Dureri de cap
   Chiar și durerile de cap pot fi semne ale genului copilului pe care îl porți în pântece. Băieții sunt cei care e produc mamelor migrene încă din burtă, în timp ce fetele nu dau niciun fel de astfel de semn.
   Poziția de somn
   În general, gravidele nu pot să mai doarmă pe nicio parte, dar specialiștii în prezicerea sexului copilului în funcție de orice detaliu spun că dacă alegeți partea stângă, veți avea un băiat. Somnul pe partea dreaptă se traduce prin apariția unei fete.
   Culoarea mameloanelor
   Indiferent de preziceri, sânii suferă transformări majore în perioada cât sunteți însărcinată. Totuși, dacă aureola din jurul sfârcurilor nu-și schimbă culoarea, veți avea o fetiță, iar dacă se închide la culoare, veți fi mamă de băiat.
   Dimensiunea sânilor
   Una dintre părțile frumoase ale sarcinii este că sânii cresc. Dar, dacă dreptul devine mai mare, prezice nașterea unui băiat. Sânul stâng mărit, e semn că este fetiță.
   Stângăcie
   Felul în care te comporți în timpul sarcinii e un mod de a prezice sexul copilului. Un bebeluș băiat te va face să fii mai zăpăcită decât ești de obicei, pe când o fetiță te va lăsa să funcționezi ca e obicei.
   totuldespremame.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Într-o fotografie postată pe rețelele de socializare apare un grup de elevi de la Colegiul Bachilleres din orașul Tlaxcala, Mexic, în sala de clasă. Elevii au capul acoperit cu cutii din carton, astfel încât să nu poată copia la examen.
   Cutiile de carton au două orificii, unul pentru ca elevii să poată vedea, iar alta pentru a putea respira.
   Metoda găsită de profesor a stârnit vii polemici pe rețelele de socializare.
   Potrivit Diario de Hidalgo, părinții au transmis de părinții elevilor, în care aceștia condamnă metodele folosite de profesor și cer să se ia măsuri împotriva acestuia.
   De asemenea, pe internauții au catalogat metoda folosită de profesor drept o încălcare a drepturilor elevilor. 
   libertatea.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Atunci când lucrezi zi de zi, există situaţii în care te simţi copleşită de sarcinile pe care le ai de îndeplinit sau pur şi simplu nu mai poţi ţine pasul cu programul complicat de la job. În aceste situaţii, abia aştepţi sfârşitul de săptămână, pentru a te deconecta de la grijile cotidiene, petrecând cât mai multe clipe de relaxare. Dar care sunt cele mai bune metode pentru a te destinde? În acest articol, îţi prezentăm 5 metode utile de a te relaxa după o săptămână stresantă, prin mijloace utile şi la îndemâna oricui. Iată care sunt acestea!
   1. Încearcă aromaterapia
   Aromaterapia îţi va aduce beneficii atât pentru trup, cât şi pentru minte şi reprezintă o modalitate excelentă de relaxare. Vei avea nevoie de câteva vase pentru aromaterapie şi brăţări, cu ajutorul cărora vei reuşi să reduci stresul, îmbunătăţind starea generală a organismului. Vei putea să foloseşti o astfel de brăţară, care se deschide pe una din laturile sale, pe care vei aplica doar 2-3 picături de ulei esenţial, a cărui aromă va rezista o zi întreagă. Pe lângă aceste accesorii de aromaterapie, vei avea nevoie şi de esenţe aromate, extrase din plante, care ajută la revigorarea şi echilibrarea stării de sănătate a minţii şi trupului tău. Aromaterapia reprezintă o terapie holistică ce îţi încântă simţurile, cu beneficii reale asupra sănătăţii. Indiferent dacă sunt folosite pentru baie sau pentru masaj, uleiurile esenţiale au efecte puternice asupra psihicului tău. Poţi opta pentru folosirea uleiului esenţial de lavandă, care are un efect de relaxare a organismului. Acesta este indicat mai ales înainte de culcare, deoarece vei avea un somn odihnitor şi vei fi mai puţin stresat în dimineaţa următoare. Bucură-te de un weekend relaxant în care poţi folosi aromaterapia pentru micul tău ritual de odihnă şi vei vedea schimbări vizibile încă de la prima şedinţă.
   2. Ascultă pe repeat melodiile preferate
   Una dintre cele mai utile metode de relaxare este muzica, de aceea este indicat să asculţi cât mai des melodiile preferate, pe repeat. Numeroşi cercetători au demonstrat faptul că muzica pe care o asculţi ajută la ameliorarea stărilor de tristeţe şi inducerea unei stări de relaxare, indiferent dacă acesta transmite sau nu un mesaj pozitiv. Totodată, melodiile pe care le asculţi în căşti sau boxe reprezintă metode eficiente de reducere a nivelului de stres, după o săptămână grea de muncă, oferind cele mai multe emoţii pozitive. În weekend, profită de timpul liber şi ascultă piesele care îţi plac cel mai mult, în timp ce faci curăţenie sau îţi pregăteşti hainele pentru o ieşire în oraş. Indiferent de ritmul melodiilor ascultate, acestea te vor relaxa şi îţi vor oferi startul perfect pentru o nouă zi.
   3. Bucură-te de hobby-urile tale
   Dacă în timpul săptămânii, munca îţi ocupă cea mai mare parte dintr-o zi, la sfârşit de săptămână te poţi bucura de hobby-urile pe care le ai, soluţii perfecte pentru îndepărtarea stresului şi a senzaţiei de anxietate. În funcţie de preferinţele tale, poţi opta pentru exerciţiile fizice, la sală sau în parc, indicate atunci când jobul zilnic implică statul pe scaun. Totodată, te poţi îndrepta către alegerea cursurilor de pictură, cu ajutorul căruia îţi poţi dezvolta ramura artistică. Dacă aceste lucruri nu îţi fac plăcere, poţi învăţa să cânţi la un instrument sau să îţi îmbunătăţeşti abilităţile, în cazul în care ştii deja să cânţi la chitară sau la saxofon. Acestea reprezintă doar câteva dintre alternativele de care te poţi bucura după muncă, însă nu uita că şi o simplă plimbare prin parc te poate deconecta de la grijile de zi cu zi şi îţi poate aduce clipe de relaxare binemeritate.
   4. Fă mişcare
   Probabil te-ai întrebat, măcar o dată, de ce oamenii aleg să meargă la sală în weekend, unde vor depune efort care îi va extenua şi mai mult. Ei bine, pentru a îndepărta stresul, mişcarea reprezintă soluţia ideală, indiferent de vârstă sau condiţie fizică. Poţi opta pentru o sală de fitness şi aerobic, unde nu doar că te vei relaxa, ci vei avea ocazia să îţi îmbunătăţeşti sănătatea şi să îţi tonifiezi corpul. Dacă sala de sport nu este opţiunea ideală pentru tine, poţi alege alergatul sau înotul, care îţi vor dezvolta musculatura şi te vor ajuta să scapi de stresul acumulat în urma atâtor zile la job. O altă modalitate utilă de a scăpa de stres este clasa de zumba, care implică mult dans şi mişcare pe ritmuri latino, unde te vei distra pe cinste! În plus, din cauza efortului fizic depus, vei reuşi să te odihneşti mai mult şi mai bine decât de obicei.
   5. Transformă stresul în energie creativă
   Eşti prea stresat şi nu ştii ce să faci ca să te simţi mai bine? Poţi transforma aceste emoţii negative în energie creativă, prin cel puţin o oră de muncă fizică sau diverse activităţi care te binedispun. Indiferent dacă alegi să plantezi câţiva copaci în curtea din spatele casei, să pictezi sau pur şi simplu să îţi faci curăţenie prin garderobă, vei reuşi să te bucuri de rezultate benefice şi utile pentru tine. Alege cel puţin câteva ore după o săptămână stresantă şi pune în practică una dintre aceste idei. Vei vedea cât de mulţumit vei fi de munca ta, în timp ce stresul va dispărea ca prin minune!
   Indiferent de tipul de job pe care îl ai, poţi găsi întotdeauna metode de relaxare după o săptămână grea, în care te-ai ocupat doar de sarcinile care îţi revin. Alege să te bucuri de o oră de mişcare, să dansezi sau să asculţi muzica preferată şi nu uita de aromaterapie! Toate acestea te vor ajuta să îţi refaci moralul şi să te simţi mai energică, fiind pregătită pentru o nouă săptămână.
   kudika.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Furia ne poate ajuta, de asemenea, să începem să facem lucruri cu adevărat bune. Cel mai adesea, însă, furia incontrolabilă este o cauză a stresului şi a problemelor avute în relaţiile cu colegii, rudele, prietenii sau cu propria noastră persoană. 
   Iată 10 moduri prin care îţi poţi gestiona şi îţi poţi ţine furia sub control:
   Scrie pe o foaie motivele pentru care eşti supărat şi apoi distruge-o
   Scrie despre furia ta, în detaliu, fiecare motiv pentru care eşti supărat sau frustrat. Acest lucru poate ameliora tensiunea din corp. Acordă atenţie fiecărui mic lucru care te deranjează şi descrie-l cât mai bine posibil. Eliberează-ţi mintea de aceste gânduri. Spoi, poţi arunca lista sau, chiar mai bine, distruge-o, eliberându-te de stres odată pentru totdeauna. 
   Caută iubire şi afecţiune
   Ceva atât de simplu precum o îmbrăţişare te poate ajuta să îţi gestionezi mai bine nervii. Acest lucru creşte nivelul de oxitocină, care este un neutrotranspiţător care eliberează stresul şi supărarea. Vei fi mai fericit şi mai mulţimut după, indiferent de situaţia dată. 
   Mestecă gumă
   S-a dovedit ştiinţific că guma de mestecat te poate ajuta să scapi de nervii pe care îi ai faţă de cei din jurul tău. Acest lucru se întâmplă deoarecere atunci când îţi mişti în mod activ maxilarul, muşchii feţei şi ai corpului eliberează lent tensiunea. Deci, asigură-te să ai mereu o gumă la îndemână pentru zilele grele şi vei observa o diferenţă semnificativă în modul în care reacţionezi la diferite situaţii. 
   Plimbă-te sau chiar aleargă
   Trebuie să faci exerciţii fizice într-o formă sau altă. Aleargă 1 kilometru, plimbă-te prin parc 20 de minute sau fă gimnastică, fiecare dintre aceste activităţi îţi va ajuta creierul să producă endorfine, cunoscute şi sub numele de hormonii fericirii. Ei ard energia care, altfel, ar putea să se transforme în ură şi supărare. 
   Cântă melodia ta preferată
   Sună surprinzător, dar cântatul este, de fapt, un mod uimitor de a reduce o mare cantitate de stres şi furie.Pune melodia ta preferată atunci când ai o dispoziţie proastă, stai izolat şi bucură-te să o fredonezi cât mai tare posibil. Acest lucru poate ameliora tensiunea din muşchi şi te va aduce într-o stare mult mai plăcută decât ţi-ai putea imagina.

   Mănâncă ceva crocant
   Nu mânca mult pe fond nervos, asta ca să nu fii şi mai supărat mai târziu. Dar, consumă ceva crocant când eşti nervoasă. Oamenilor le place să asculte sunetele produse de mestecatul a ceva crocant, cumva eliberându-se mental. Acest lucru ar putea, de asemenea, să uşureze tensiunea din maxilar.
   Suflă spre degetul mare
   Dacă te simţi plin de mânie şi frustrare, ai putea încerca ceva neaşteptat, dar destul de eficient: suflă spre degetul mare. Ar putea suna ciudat, dar degetul mare are propriul puls şi prin suflarea lui îţi vei calma pulsul şi vei încetini ritmul cardiac. 
   Fă treburi casnice
   Efectuarea unor treburi de uz casnic te va linişti în cel mai scurt timp. Ai grijă de plante, fă ordine în dulap sau încearcă să îţi organizezi sertarele şi vei fi uimit de cât de repede te vei calma. 
   Stai aproape de o plantă
   Stând aproape de o plantă pentru aproximativ 10 minute, creierul tău va primi oxigenul necesar. Vei gândi mai clar, deci vei scăpa mai uşor de nervii pe care îi ai. Mai mult decât atât, dacă ai o iasomie sau o lavandă, parfumul lor este excelent pentru ameliorarea anxietăţii şi promovează un somn odihnitor.
   Setează-ţi cronometrul pentru a-ţi gestiona furia
   Cea mai simplă şi probabil cea mai rapidă modalitate de a-ţi gestiona furia poate consta în setarea unui cronometru. Când vei observa cât de puţin timp ai la dispoziţie pentru nervi până la următorul lucru pe care îl ai de făcut, îţi vei da seama că mânia ta este nesimnificativă. Deci, uite-te la timer-ul telefonului sau la un ceas şi vei realiza că poţi face atât de multe lucruri minunate în loc să stai supărat. 
   eva.ro
 •