Studiu: fratii mijlocii au mai mari sanse sa fie sociabili si sa aiba succes


    Ideea ca fratele mijlociu este subapreciat si trecut cu vederea este des intalnita in cultura populara. Chiar i s-a pus o eticheta, "sindromul copilului mijlociu". Dar exista destui copii care dovedesc ca multe dintre ideile, pe care le avem despre fratii mijlocii sunt de fapt mituri. Ei pot fi la mijloc, dar si crema intr-un biscuite Oreo este tot la mijloc, si nimeni nu a trecut cu vederea acest lucru.

fratii-mijlocii.jpg

Studiile facute pe fratii mijlocii au relavat faptul ca acestia sunt mai sociabili si, in ciuda credintei populare, se revolta mai putin decat fratii lor mai mari si mai mici. Potrivit cercetatorului Katrin Schumann, fratii mijlocii vor avea probabil "o viata sociala puternica si o cariera infloritoare".

"Departe de a fi condamnati la esec si singuratate, fratii mijlocii au o probabilitate mai mare decat fratii lor sa aiba succes", a scris Schumann pentru Daily Mail. "Dezavantajele aparente pe care le sufera in copilarie se dovedesc a fi benefice, in multe cazuri oferindu-le atributele empatiei, independentei, creativitatii si exprimarii clare".

Co-autor al cartii "Puterea secreta a copiilor mijlocii", alaturi de dr. Catherine Salmon, Schumann spune ca mijlociu poate fi de fapt cea mai buna pozitie intr-o familie, iar cercetarile sustin afirmatiile ei.

Fratii mijlocii sunt mai sociabili si au mai putine probleme de comportament

Un studiu publicat in Jurnalul de Psihologie Genetica a constatat ca fratii mijlocii indeplinesc mai bine activitatile de grup decat copiii mai mari si cei mai mici. Iar o analiza a proiectelor de cercetare cu privire la ordinea nasterii, au concluzionat ca fratii mijlocii au reusite sociale mai ridicate si mai putine probleme de comportament.

Autorii studiului au subliniat totusi regula de aur a psihologiei individuale in concluzia lor, notand: "Totul poate fi diferit. In mod similar, implicatiile personalitatii, in functie de nastere, nu sunt general valabile."

Aceasta este o idee reprodusa de dr. Kevin Leman, psiholog si autor al cartii "Ordinea nasterii: de ce esti asa cum esti". Potrivit lui Leman, „uneori, circumstantele atenuante ajusteaza ordinea naturala a nasterii.”

Este posibil ca fratele mijlociu sa se comporta mai mult ca un prim-nascut, mai ales daca exista un decalaj mare intre copii, dar majoritatea fratilor mijlocii vor fi la fel de sociabili, creativi si flexibili pe cat arata cercetarea. „Este ca si cum ai merge la banca de sange si ai gasi donatorul universal, asa si fratele mijlociu se intelege bine in toate relatiile", a spus Leman intr-un interviu acordat recent unei televiziuni.

Asa cum a spus Schumann in "Psihologia Astazi", fratii mijlocii sunt cooperanti, iar ordinea lor de nastere ii ajuta sa-si dezvolte abilitatile critice in lumea moderna. Ei sunt buni profesori, actori, asistenti sociali si diplomati. Pur si simplu fratii mijlocii sunt invidiati, nu invidiosi.

copilul.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.