Sindromul părintelui perfect care crede că educă un copil perfect


  „Vai, dar se poate? Nuuuu, copilul meu nu a făcut asta, nu are cum. El este persecutatul, ceilalți îl jignesc și îl terorizează. El sărăcuțul suferă, mereu plânge acasă. Tare răi mai sunt copiii ăștia”. Așa sună răspunsul standard al unei mame, atunci când este atenționată despre comportamentul copilului ei.

people-2566854_1517430751.jpg

Reacția tatălui nu diferă.  Ei nu știu că, de fapt, copilul lor este cel care îi necăjește pe ceilalți. Îi amenință, îi jignește, le vorbește urât. Nu știu pentru că nu vor să afle. Și când află, se prefac că nu e despre ei. Ei sunt părinții perfecți de copil perfect.

Părintele perfect de copil perfect își crede copilul. Îl crede când spune că a fost jignit, dar nu verifică să vadă ce a însemnat jignirea și de la ce a pornit. Îl crede când țipă că a fost lovit, dar nu știe că atunci când  el era cu spatele, prima lovitură a dat-o chiar copilul său. Îi ia apărarea când ceilalți se plâng de el. Îi scuză faptele, îi termină frazele, îi dă circumstanțe chiar și atunci când adevărul iese prin toate evidențele.

Părintele perfect de copil perfect este întruchiparea modernă a trioului Mam’Mare, Mamițica și Tanti Mița din opera lui Caragiale. Goe are o mulțime de replici fidele, mult mai reușite și cu standarde de minciună și viclenie infinit mai elaborate. În mod evident, copiii nu au vină. Ei aruncă pe alții propriile dureri, propriile frici, tot ceea ce nu înțeleg la ei și la lume. Tot ceea ce nu iese sub formă de revoltă, iese sub formă de agresivitate.  Lovesc ca să nu explodeze pe interior, jignesc ca să nu îi mai doară.

Sigur că îți crezi copilul, deoarece pentru că fiecare părinte, copilul lui e perfect. Sigur că te doare sufletul când îl vezi că plânge sau suferă. Dar atunci când mai toți cei cu care interacționează se plâng, începi să îți pui un semn de întrebare. Când toți sunt trași, smulși sau jigniți, începi să cauți și dincolo de ce ți-ai dori să crezi.  Când stârnește conflicte până și cu cei mai docili copii, te uiți mai atent la el. Îl observi când nu te vede, îl asculți când nu vorbește, îl întrebi ce nu se așteaptă. Încerci să renunți la mantia de părinte perfect al unui copil perfect, bei o doză de realism și te uiți în propria ogradă. Mai mult ca sigur acolo ai de căutat și de curățat.

pisicapesarma.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Să înţelegeţi şi să acceptaţi această perioadă cu tot specificul ei vă va fi de mare folos în căutarea metodelor optime de susţinere şi educare a comportamentelor sigure pe Internet la această vârstă. 
   De la pre-adolescent la adolescent este o perioadă de schimbare foarte rapidă în viața copiilor. Această perioadă este percepută ca sfârşitul copilăriei, remarcându-se prin maturizare intensă (mai ales sexuală) şi printr-o structurare complexă a personalităţii. Intrarea în clasa a 5-a coincide cu debutul maturizării lui şi trecerea prin mai multe transformări de comportament şi fiziologice.
   Expunerea la unele dintre riscurile online crește atunci când copilul devine un utilizator activ. Lăsat singur în faţa schimbărilor prin care trece, copilul poate devine nesigur pe el şi foarte influenţabil sau, dimpotrivă, impulsiv. Aceste stări dau naştere unor tensiuni interioare, produc confuzie şi disconfort, îl fac mai vulnerabil la interacţiunea lui cu alţi utilizatori online. Datorită numeroaselor contacte cu situaţiile de viaţă noi şi complexe, viaţa afectivă se diversifică, viaţa interioară se dezvoltă, se conturează modul în care relaţionează cu ceilalţi.
   Specificul vârstei
   Preadolescența este o etapă de restructurare afectivă şi intelectuală a copilului - o perioadă dificilă atât pentru el, cât şi pentru cei cu care se află în contact. Deşi este încă destul de dependent de familie, îşi doreşte mai multă independență. Relaţia cu părinţii poate deveni tensionată din cauza regulilor impuse, deşi copilul simte nevoia de ocrotire şi afecţiune.
   La şcoală, din clasa a 5-a locul învăţătorului este luat de diriginte şi profesori. Dacă până acum era un învăţător apropiat, care îl cunoştea bine şi era împreună cu el tot timpul, acum la fiecare lecţie profesorii sunt diferiţi. El trebuie să se adapteze din mers la stiluri de predare diferite. Testele şi lucrările sunt mai dese, şi fluxul de informaţii noi este mai mare.
   La această vârstă îşi formează conştiinţa de sine. În funcţie de grup, el consideră că face parte din categoria elevilor buni, mediocri sau slabi.
   Începe să se intereseze de lumea din jurul lui încercând să se adapteze cerinţelor sociale. Relațiile cu prietenii devin mai importante deoarece în grup (gaşcă, bandă) se poate realiza mai bine; în acest fel se poate opune mai ferm adulţilor. Începe să cunoască sentimentul dragostei, apare nevoia de a avea prieteni de vârsta lui, de a petrece timp cu ei. Apar sentimente de admiraţie, invidie, suspiciune, teamă şi frustrare.
   Este deschis pentru discuții, însă numai dacă simte că este înțeles și ajutat. Se închide în sine în momentul în care este judecat sau blamat pentru acțiunile sale. Competiția cu ceilalți îl face instabil emoţional, trecând repede de la veselie la izolare. Devine defensiv în momentul în care este criticat.
   Activităţile online preferate
   Trăieşte într-o lume a comunicării 24-7: în persoană, online prin mesaje sau chat pe telefonul mobil Cercetează proiecte școlare Explorează activ partea distractivă a rețelei: descarcă muzică, filme și emisiuni TV, joacă jocuri online și obține ultimele noutăți despre celebritățile preferate E interesat să construiască relații cu cunoștințe online aflându-se într-un moment sensibil în dezvoltarea lui sexuală Aspecte importante în comportament
   Comportamentul copilului devine contradictoriu din cauza diferenţelor între cum este tratat de adulţi şi responsabilităţile care i se dau. Pe de o parte i se spune că este copil, însă la școală, trebuie să acumuleze un volum mare de informaţii, să îşi facă temele, iar timpul care îi rămâne pentru joc şi socializare se reduce tot mai mult.
   Pe de altă parte, socializarea activă poate duce la implicarea în conflictele online și în acțiuni de cyberbullying. Se poate ascunde în spaţiul virtual şi se poate pierde în jocuri video. Sau îşi va găsi prieteni care gândesc la fel şi-şi va dezvolta identitatea prin conexiuni online.
   De cele mai multe ori, comportamentul faţă de ceilalţi, inclusiv faţă de adulţi, este puternic influenţat de cei din grup, copilul imitând o mare parte din ce vede la prietenii care consideră că formalităţile şi politeţea sunt în plus. La 11-13 ani este momentul potrivit pentru a avea conversații mai concentrate cu copiii despre importanța respectării celorlalți online și despre ce e cazul să facă dacă sunt vizați.
   Copilul:
   Crede că deţine controlul atunci când vine vorba de tehnologie. Este foarte încrezător că știe să se protejeze online. Se lasă influențat de valorile familiilor și colegilor lui.  Este preocupat de încadrarea în grupul lui social/gaşcă, indiferent de consecinţele acţiunilor lui pe Internet. Poate fi intimidat sau poate intimida el pe alții online. Are abilități reduse de apreciere critică a informațiilor accesate online. Este vulnerabil la marketingul online care îl încurajează să ofere informații personale prin sondaje, concursuri și formulare de înregistrare. Părintele:
   Îşi face griji pentru copilul lui, despre care crede că pierde timpul cu jocurile, pe reţelele sociale, comunicând cu prietenii non-stop despre lucruri neimportante sau accesând conţinuturi nepotrivite, în loc să învețe. Încearcă să controleze prin observare, verificare, interzicere sau stabilirea regulilor. Se simte depăşit de noile tendinţe în materie de tehnologii şi înţelege că nu are ce-l învăţa nou pe copil. Ştiţi că siguranţa online contează, dar nu ştiţi de unde să începeţi? 
   Observaţi ce accesează şi cu cine comunică online. Arătaţi-i că noile materii pot fi interesante. Spre exemplu, la istorie l-ar ajuta mult dacă aţi vedea un film despre un eveniment istoric. Înțelegeţi că interzicându-i să acceseze Internetul acasă, nu îl protejezaţi de riscurile online. Asta îl face și mai curios să se conecteze din altă parte şi să ascundă acest lucru. Verificaţi dacă sunt potrivite vârstei jocurile, site-urile, aplicaţiile, platformele de divertisment, comunicare şi socializare accesate. Discutaţi limitele a ce poate și nu poate face online - unde poate accesa internetul, cât timp poate petrece online, site-urile pe care le poate vizita și tipul de informații pe care le poate împărtăşi online. Spuneţi-i “NU” fără a da înapoi. De fiecare dată, explicaţi-i motivele pentru care răspunsul este negativ. Informaţi-vă despre cum îl puteţi ajuta să navigheze în siguranță online accesând articolele la Rubrica Informaţii şi Sfaturi. Dacă vă îngrijorează comportamentul copilului dumneavoastră online și nu știți cum să-i faceți față, scrieți-i lui Gabi, consultantul Siguronline. siguronline.md
  • julia122997
   De julia122997
   1. Dragostea ei pentru tine va fi intotdeauna neconditionata
   O mama stie cel mai bine ce inseamna iubire neconditionata. Chiar si atunci cand nu este in preajma ta, poti simti iubire din partea ei. Pentru ca inima ei este intotdeauna cu tine.
   2. Intotdeauna te va sustine
   Indiferent de ceea ce faci, de regulile pe care le incalde, de problemele pe care le ai, de situatia in care te afli ea va fi acolo pentru tine. Intotdeauna.
   3. Ea ti-a dat viata
   Ea te-a purtat 9 luni in pantece, ti-a dat viata, a indurat durerile alea ingrozitoare pentru tine.
   4. Te va ierta intotdeauna
   Poate ca faci greseli, poate ca o ranesti, poate ca o faci sa planga indiferent de lucrurile pe care le faci, sa stii ca ea te va ierta intotdeauna si te va primi de fiecare data in bratele ei pline de dragoste adevarata.
   5. A facut multe sacrificii pentru tine
   Si-a sacrificat probabil cei mai frumosi ani ai vietii sale pentru a te avea pe tine.
   6. Ea este lipiciul care tine familia impreuna
   Cine aduna intotdeauna oamenii la masa? Cine gateste cea mai buna mancare? Cine planifica vacantele? Mama. Ea se va asigura intotdeauna ca familia ramane unita.
   7. Ea este refugiul tau sigur
   Atunci cand esti trista, singura, cu inima franta nu trebuie decat sa mergi si sa iti iei mama in brate sau sa ii auzi vocea calda prin telefon pentru a te simti mai bine. Ea are darul de a lua stresul cu mana si de a aduce pace in viata ta.
   Ai o singura mama, o singura sansa de a o iubi, pretui si de a construi amintiri cu ea.
   kudika.ro
  • julia122997
   De julia122997
   De dragul acestui obiectiv, fotografa și-a părăsit slujba în țara natală, întrucât plănuia să viziteze toate continentele lumii, cu excepția Antarcticii. „Ideea principală a proiectului meu foto este de a demonstra că frumusețea este peste tot. Nu are nevoie de bani, modă și tendințe. Este mult mai important să rămâi tu însuți și să menții acea naturalitate și autenticitate pe care nu o puteți cumpăra pentru milioane de dolari ”, spune Mihaela.
   Într-adevăr, imaginile transmit toată frumusețea și sufletul femeilor care și-au găsit fericirea în a fi mame.
   Moldova

   Coreea de Sud

   Nepal

   Statele Unite ale Americii

   Australia

   Italia

   India

   Franța

   China

   Siria

   Etiopia

   Anglia

   Portugalia

   Israel

   Guatemala

   Iran

   Kârgâstan

   Brazilia

   Germania

   Rusia

   unica.md
  • julia122997
   De julia122997
   Acesta este cel de-al doilea copil pe care îl are alături de Evan Spiegel, CEO și co-fondator Snapchat. În postarea de pe Instagram, Miranda a dezvăluit că au devenit părinții unui băiețel, iar numele lui este Myles.
   „Suntem compleșiți de bucuria adusă de venirea pe lume a lui Myles și apreciem cuvintele frumoase și urările primite în această perioadă de la toată lumea. Nu am putea fi mai entuziasmați de sosirea fiului nostru în familie”, a scris fostul model Victoria’s Secret.
   O sursă apropiată modelului a declarat că totul a decurs perfect. „Totul a decurs perfect la naștere și ei sunt fericiți să ajungă acasă. Știau că va fi un al treilea băiat, așadar erau foarte pregătiți. Nu au avut nevoie de foarte multe lucruri având în vedere că Hart este atât de mic. Acum o pot lua de la capăt.”
   Miranda Kerr a anunțat că este însărcinată tot pe Instagram, în luna martie. Aceasta nu a dezvăluit sexul copilului până la naștere, explicând că aceasta a fost dorința soțului ei. „Știm deja, dar nu spunem tuturor. Soțul meu este ‘Domnul Intimitate’ și trebuie să respect asta”, a declarat ea pentru o publicație internațională.
   Miranda Kerr și Evan Spiegel s-au căsătorit în mai 2017 și mai au împreună un fiu, Hart Spiegel, în vârstă de un an. Modelul australian mai are un copil, Flynn Christopher Bloom în vârstă de 8 ani, împărțind custodia cu fostul ei soț, Orlando Bloom.
   Sursa a dezvăluit că Flyn este „încântat să fie un frate mai mare din nou” și se poartă foarte frumos cu frații săi.
   Pe perioada sarcinii Miranda Kerr a participat la evenimente, iar la lansarea unui nou produs din gama de produse cosmetice pe care o deține, aceasta a invitat-o și pe logodnica fostului ei soț, Katy Perry.
   elle.ro
  • julia122997
   De julia122997
   A doamna din dreapta mea, probabil recunoscand scenariul, s-a aplecat catre mine si mi-a soptit sfatos, “dormi cand doarme si el.” I-am zambit politicos. La nici 3 secunde, o alta doarma a intervenit, “Ai incercat co-sleeping?”
   Pana sa-mi dau seama ce se intampla, o mica colectie de femei au inceput sa poarte o mini conferinta despre antrenamentul somnului, stabilirea rutinelor, de ce e bine sa lasi copilul sa planga s-a adus vorba pana si despre acum invechita tehnica de a pune rachiu in biberonul copilului.
   Eram subiectul conversatiei si totusi abia daca participam la ea. Intreaga experienta a fost coplesitoare.
   Daca ai cunoscut un parinte, probabil ai cunoscut un om caruia sfaturile nesolicitate nu-i sunt deloc straine. E traditional acceptat ca n-ar trebui sa-ti bagi nasul in treburile nimanui, si totusi, cand vine vorba de parinti, majoritatea oamenilor isi uita antrenamentul social si revarsa un torent de “ce ar trebui sa faci” si “uite ce am facut eu”.
   Atunci cand faci un copil, inviti in suflet o cantitate de iubire neconditionata fara precedent. Dar se pare ca toata treaba mai vine la pachet si cu instinctul tuturor oamenilor cu care intri in contact, chiar si in trecere, de a-ti da sfaturi despre orice, de la alimentatie, hainute sau alegeri de parenting.
   Genul acesta de “sfaturi” apar oriunde si oricand
   Pe strada, la locul de joaca, de la mama soacra. Uneori indicatiile sunt relevante, alteori vin la momentul nepotrivit.
   Daca as avea un leu pentru fiecare persoana care m-a sfatuit sa-i pun copilului o caciulita pe cap – de regula imediat dupa ce fetita mea si-a aruncat-o cu sete de pe capsorul ei adorabil – as avea suficient cat sa platesc pe toata lumea sa ma lase in pace pentru totdeauna.
   Comentariile pe care le primesti sunt fie la mintea cocosului (“dormi cand doarme si copilul” – duh!), fie lipsite de tact (orice naste un razboi intre laptele matern si formula), creand un labirint de informatii prin care trebuie sa navighezi.
   Daca un parinte cere sfaturi e una; problema e cand incerci sa-ti vezi de treaba ta si esti flancata din toate partile de un cor de voci neinvitate la petrecere.
   Asta ca sa nu mai zic ca toate aceste bine intentionate indicatii contribuie la o presiune interioara pe care parintii deja o resimt, adaugand un alt nivel de stres peste deja destul de complicatele aspecte ale cresterii unui copil.
   Valul de sfaturi nesolicitate e cel mai puternic in primii ani de viata ai copilului
   Fie ca ai un copil sau cinci, nivelul de comentarii, preocupari si intrebari nu devine mai simplu de digerat. Rar trece o zi fara sa te confrunti cu opinia cuiva despre ce ar trebui sa faci, ce ai putea face mai bine sau ce in mod clar faci gresit. Si nu e vorba doar de interactiuni fata in fata.
   Nu poti sa intri pe internet fara sa dai peste vreun articol care-ti comunica “cele 6 lucruri pe care le faci gresit ca parinte” si unde gasesti o cronica a miriadelor de moduri in care probabil dai gres in noul tau “job”.
   Sper ca ai pus bani deoparte pentru terapie, pentru ca daca e sa ma iau dupa un text descoperit pe Facebook recent, copiii tai in mod clar vor avea nevoie de ea.
   La suprafata, chestia asta poate parea o problema superficiala, usor de rezolvat prin dezvoltarea de obraz mai gros sau prin abilitatea de a trece cu vederea opiniile celorlalti. Doar ca problema devine mai complexa atunci cand iei in calcul sfaturile primite de la cei dragi sau de la membrii familiei.
   Daca o simpla incuviintare, urmata de un zambet si un „multumesc” sunt acceptabile pentru a calma nervii pe care ti-i produce interventia unui cunoscut in strategia ta de parenting, aceeasi metoda nu mai merge cand vine vorba de cineva cu acces direct la viata ta de zi cu zi.
   Un parinte bine intentionat sau o ruda vor vedea ca sfaturile lor nu sunt urmate, ducand la nevoia unei discuzii penibile despre respectarea intimitatii.
   Pana la urma, pe scara lucrurilor care-ti provoaca stres ca parinte, vei fi norocoasa daca asta e cea mai mare
   Si oricat de frustrante ar fi aceste sfaturi non stop, adevarul este ca vin dintr-o grija sincera pentru interesul copilului si deopotriva si al tau. Oamenii vor in mod instinctual sa aiba grija de sanatatea unui copil si sa-si impartaseasca secretele proaspetelor mamici in speranta ca le vor ajuta sa obtina un pic de liniste – sau ceva mai mult somn.
   Poate un mod mai subtil de a te revolta este sa directionezi conversatia catre victoriile pe care le-ai obtinut ca parinte, contracarand sfaturile cu povesti si succese personale. Vei fi surprinsa de cat de repede oamenii sunt gata sa te si aplaude. 
   andreearaicu.ro
 •