De ce se costumeaza oamenii de Halloween?
Samhain-ul celtilor, adica Halloween-ul de astazi, era sarbatorit de catre celti folosind costume pentru a se apara de spiritele rele. In noaptea Samhain-ului spiritele rele aveau acces la lumea celor vii, iar pentru a castiga protectie in fata lor, oamenii erau nevoiti sa se costumeze si sa poarte masti.
Totodata, cunoscutii erau chemati la masa, se faceau provizii de iarna, se taiau animale si aveau loc tot felul de ritualuri care aveau rol purificator. Un element foarte important in cadrul ritualurilor era focul. Acestia se adunau in jurul unor focuri mari si faceau diverse jocuri.
Multe dintre practicile Halloween-ului sunt influentate si isi au originile si in dogma crestina, despre care unii cred ca ar fi transformat numele din Samhain in Halloween. Data pe care este sarbatorit este cu o zi inainte de sarbatoarea crestina numita All Hallows’ Day, care inseamna Sarbatoarea Tuturor Sfintilor.
Care este semnificatia lui “Trick or Treat”?
In Statele Unite copiii merg din casa in casa in cartierele in care locuiesc, colindand, doar ca in loc sa cante colinde, acestia spun “Trick or Treat”. “Trick” se refera, de fapt, la amenintarea ca iti vor aduce pagube daca nu le aduci nici un fel de cinste. “Treat” reprezinta cinstea pe care copiii o asteapta de la oamenii pe care ii colinda, aceasta putand fi in principal bomboanele, dar si fructe sau mancaruri specific.
Pro sau contra Halloween?
Halloweenul este un subiect care divizeaza parintii in doua categorii. Unii considera ca aceasta saarbatoare poate avea efecte negative asupra copiilor, in timp ce altii considera ca nu este nimic mai mult decat un pic de distractie.
Nu este niciun dubiu ca aceasta sarbatoare are parti si pozitive si negative si un lucru este cert. Nu putem scapa de aceasta sarbatoare, dar putem sa prevenim eventualele efecte negative pe care le anticipam.
Iata 3 aspecte negative ale sarbatoririi Halloween-ului.
1. Halloween-ul abordeaza mai mult din punct de vedere comercial si mai putin din perspectiva insemnatatii.
Foarte multi dintre romani nu stiu ce se sarbatoreste, de fapt, de Halloween, insa asta nu ii impiedica sa isi insuseasca sarbatoarea. Reprezinta mai mult un prilej de a comercializa cat mai multe accesorii si piese de imbracaminte specifice, de a face petreceri si tot felul de alte activitati, neavand o radacina in traditiile romanesti, care sa merite a fi promovate si mentinute an de an.
Spiritul de turma este incurajat in aceasta situatie, majoritatea oamenilor intretinand diverse activitati si pregatindu-se din greu pentru ele, fara a-si adresa intrebarile esentiale: “De ce facem asta?” si “Ce semnifica, de fapt, Halloween-ul?” . Nu este de dorit ca cel mic sa capete obiceiul de a face lucruri doar pentru ca cei din jur le fac, fara sa treaca prin propriile filtre informatiile pe care le primeste.
2. Ii poate invata pe copii frica de intuneric.
Daca ai un copil care este deja speriat de intuneric, atunci Halloween-ul nu va face decat sa inrautateasca situatia. Toate decoratiile, care au ca scop sa fie inspaimantatoare, ar putea sa il faca pe cei mic sa asocieze noaptea cu frica si in cazuri mai rele, i-ar putea creea cosmaruri.
3. Falsa credinta ca monstrii sau fantomele ar putea exista.
Pentru copiii mai mici, lucrurile nu sunt inca destul de clare, putand foarte usor sa cada in capcana credintei in monstrii sau fantome.
Este foarte important ca cel mic sa stie ca nu exista niciunul dintre personajele pe care le vede in cadrul activitatilor de Halloween, insa nu poti controla impactul pe care il poate avea asupra mintii lui. Chiar si noua, ca adulti, ni se intampla sa ne speriam atunci cand vedem un film de groaza si ramanem cu spaima mult timp de la terminarea filmului.
Si 3 aspecte pozitive ale sarbatoririi Halloween-ului:
1. Un nou prilej penru parinti si copii de a face activitati impreuna
Cu ocazia Halloween-ului poti petrece un timp de calitate cu cel mic confectionand costume, sculptand un dovleac sau confectionand decoratiuni pentru casa si chiar pregatind personajul pe care acesta isi doreste sa il reprezinte in cadrul activitatilor de Halloween.
2. Il poate invata ce este individualitatea.
Niciun om nu este identic cu un altul. Halloween-ul il poate invata pe copilul tau ca este bine sa fii unic. Il poti incuraja sa isi exprime individualitatea dupa bunul lui plac cu aceasta ocazie. Poate folosi costumatia pentru a deveni eroul lui preferat sau poate creea un personaj pe care ar vrea sa il joace. Acestuia ii va creste increderea in el purtand un costum pe care l-a ales singur.
Atunci cand isi alege costumul de Halloween poti afla o multime de lucruri noi despre micutul tau. Cu aceasta ocazie, cel mic va arata una dintre fatetele personalitatii pe care nu le arata in viata de zi cu zi.
3. Il poate invata sa fie creativ.
Halloween-ul ii incurajeaza pe copii sa fie creativi. Copilul tau isi poate folosi imaginatia pentru a veni cu multe idei originale de costumatie. Cu un pic de ajutor, acesta poate sa il confectioneze chiar acasa, astfel punand in practica creativitatea de care da dovada.
Sigur stii deja ca fiecare om este creative si talentat, iar copilul tau nu este o exceptie. Cel mai important lucru este sa eviti sa il critici sau sa razi de el. Ajuta-l sa vina cu cea mai interesanta idee de costumatie pentru activitatile de Halloween.
Daca, totusi, vei decide sa sarbatoresti Halloween-ul alaturi de cel mic, iata cateva modalitati prin care va puteti bucura de timpul petrecut impreuna, fara a resimti aspectele negative ale sarbatorii:
- Creeati propriile costume.
In cazul in care nu vrei sa cumperi costumele, le poti confectiona alaturi de cel mic chiar la tine acasa. Poti cauta in cutiile cu haine mai vechi si este imposibil sa nu gasesti ceva care sa va inspire in confectionarea unui costum. Daca nu doriti sa confectionati si o masca, puteti folosi trusa ta de machia si problema este gata rezolvata.
- Faceti mancare de sezon.
Puteti prepara acasa placinta de dovleac sau fursecuri in diferite forme dedicate sarbatorii. Lasati inspiratia si imaginatia sa isi faca datoria!
- Decorati casa
Adunati materialele de care aveti nevoie si apucati-va de construit. Puteti sculpta un dovleac, confectiona vrajitoare din diverse carpe , seminte si paie, toate putand fi realizate de cel mic cu un pic de ajutor din partea ta.
- Jocuri si filme
Puteti sa va petreceti noaptea de Halloween uitandu-va la filme de familie sau jucand diverse jocuri de societate.
- Organizeaza pentru cel mic o vanatoare de comori
Copiii nu prea pot rezista tentatiei unei vanatori de comori, asa ca poti organiza una in casa pentru cel mic si cativa prieteni de-ai lui. In acest fel, succesul este garantat.
- Halloween in natura
Daca vremea nu este impotriva, tu si cel mic puteti sarbatori Halloween-ul intr-un parc, facand un scurt picnic folosind fursecurile si placinta de dovleac.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat