Săptămâna Mondială a Alăptării: Un restaurant din Capitală a inaugurat un spațiu destinat alăptării


  Într-un restaurant din centrul Capitalei a fost inaugurat astăzi un spațiu destinat alăptării, unde mămicile se vor putea retrage pentru a-și hrăni copiii la sân.

be646b575ca6ec6dce8265c7d009aae8.jpg

Acțiunea are loc în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcată în perioada 1-7 august curent, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Astfel, în incinta restaurantului a fost amplasată o canapea dotată cu pernuțe speciale care pot fi utilizate de mame în timp ce își alăptează copilul. Acesta este primul spațiu prietenos alăptării lansat în Chișinău.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Desiree Monique Jongsma, a declarat la eveniment că alăptarea este unul dintre primele drepturi de care poate beneficia un bebeluș și de aceea UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață și continuarea alăptării până la doi ani.

Rodica Scutelnic, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a afirmat că alăptarea este cea mai bună investiție în sănătatea unui copil.

Mămicile prezente la eveniment au salutat ideea de a organiza astfel de spații destinate alăptării, afirmând că de multe ori când sunt nevoite să-și alăpteze copiii în spații publice, se simt incomod, din cauza privirilor celor din jur.

În cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcată de 175 de țări din lume cu sloganul „Alăptarea - izvorul vieții”, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente, printre care discuţii publice şi consultații individuale, seminare, ateliere de lucru, şedinţe informative.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Sănătate Publică, la nivel mondial, aproximativ 800 mii de vieți de copil sub cinci ani ar putea fi salvate în fiecare an, în cazul în care toți copiii de vârsta 0-23 luni ar fi alăptați optim.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2017, până la vârsta de trei luni au fost alăptați circa 89,5% din numărul total al nou-născuților, până la șase luni au fost alăptați 82,4%, iar până la vârsta de un an 71%.

Laptele matern constituie prima hrană naturală pentru copii, oferă toată energia și substanțele nutritive de care copilul are nevoie pentru primele luni de viață. Acesta facilitează dezvoltarea senzorială și cognitivă, protejează împotriva bolilor infecțioase și cronice, reduce mortalitatea infantilă și ajută la o recuperare mai rapidă în timpul bolii. 

moldpres.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel, preturile de sector vor stabili locațiile unde producătorii agricoli din oraşele şi satele (comunele) din componenţa municipiului Chişinău îşi vor putea comercializa producţia, cu respectarea măsurilor de prevenire și diminuare a răspândirii virisului COVID-19, transmite diez.md.
   Producătorii agricoli vor putea comercializa legume, fructe şi altă producţie agricolă, în baza autorizaţiilor de funcţionare eliberate de preturile de sector şi a documentelor corespunzătoare de însoţire.
   De asemenea, autorităţile vor asigura în locaţiile stabilite condiţii sanitare pentru desfăşurarea comerţului.
   diez.md
  • victoriaaxentii
   De victoriaaxentii
   Dragi mamici, cine cunoaste o gradinita privata in zona Telecentru ? 
   am plecat de  la Alba ca Zapada . rusine nu au. cer bani pentru ca stam acasa in pandemie. si nu ca asa, dar cu santaj.
   astept propuneri . multumesc
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Astfel, ca şi majoritatea ţărilor europene, începând cu ora 03:00, în Moldova acele ceasornicului vor fi date cu o oră înainte, transmite Știri.md. 
   Astfel ora 03:00 va deveni ora 04:00, ceea ce înseamnă că moldovenii vor dormi cu o oră mai puțin.
   Moldova practică trecerea la ora de vară şi de iarnă de două ori pe an, primăvara şi toamna, începând cu anul 1979, pentru a utiliza optimal lumina firească şi pentru a reduce iluminarea artificială. 
   La 26 martie 2019, Parlamentul European a votat pentru anularea schimbării orei în Uniunea Europeană, începând cu anul 2021. 
   știri.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   „Venim cu recomandări către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de a fortifica măsurile de igienizare în cadrul instituțiilor educaționale. Vreau să atenționez managerii instituțiilor de învățământ nu doar să informeze copiii privind aceste măsuri, ci și să asigure organizarea acestui proces – să existe săpun și apă.
   Atunci când blocul sanitar se află afară și ne dăm bine seama că nu există apă caldă, să existe toate dispozitivele corespunzătoare pentru a asigura dezinfectarea mâinilor copiilor. Informarea copiilor este și responsabilitatea părinților, dar solicităm respectuos să se implice și cadrele didactice”, a menționat ministra.
   Un studiu realizat de Platforma Copiilor, prezentat în martie 2018, ilustrează o situație îngrijorătoare: chiar dacă 90% dintre copiii intervievați spun că există lavoare unde pot să-și spele mâinile, 70% dintre aceștia menționează că rar există sau niciodată nu există săpun. De asemenea, 75 la sută dintre respondenți au menționat că la WC nu există niciodată hârtie igienică și că mirosul este foarte urât.
   În ultimele 24 de ore, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 12 cazuri suspecte de infectare cu COVID-19, dintre care zece adulți și doi copii. Pacienții sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.
   Pentru a reduce riscul infecției, respectați următoarele reguli: 

   suntparinte.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, transmite Știri.md.
   „Fac un îdemn către părinți. Sunt și eu mamă, am și eu doi copii. Vacanța nu presupune lăsarea copiilor fără supraveghere.
   Solicităm responsabilitatea față de copii.
   Evităm autotratamentele , să apelăm telefonic 112” a declarat ministra Sănătății.
   În total, în Republica Moldova avem 3 cazuri pozitive de coronavirus.
   știri.md
   Детские сады, школы и университеты в Молдове закрываются
   Детские сады, школы и университеты в Молдове будут закрыты с завтрашнего дня, 11 марта, как минимум на одну неделю
   Об этом заявила министр здравоохранения Виорика Думбрэвяну, сообщает stiri.md
   "Я сама мама, у меня двое детей. Каникулы не означают, что детей можно оставлять без присмотра. Прошу проявить ответственность по отношению к детям. Следует избегать самолечения, в случае необходимости необходимо звонить в 112", - сказала Думбрэвяну. 
   Отметим, что сегодня в Молдове подтверждено еще два случая коронавируса. Речь идет о мужчине и женщине, вернувшихся из Италии.
   point.md
 •