Reguli de interacțiune cu gravida


  Graviditatea e un miracol al existenţei. În multe cazuri printre care şi al meu, acest miracol vine împreună cu o căpiţă impresionantă de dureri, psihoze, gaze, vome, panici, insomnii, crize de nervi.

pisicile-si-femeile-insarcinate-totul-despre-mame-696x464.jpg

Nimeni n-o poate ajuta pe gravidă vreme de 9 luni lungi. Nu o săptămînă, nu cinci, ci 42. 294 de zile de miracol. Gravida nu are voie să ia calmante, nu are voie să facă băi relaxante, nu poate bea alcool şi nici nu poate lua droguri ca să mai uite de greaţă, hemoroizi, aciditate, nevoie de ucide un om în scop terapeutic etc etc. Aşa că tot ce puteţi face pentru gravidă este să n-o incomodaţi suplimentar şi să nu o puneţi în situaţii neplăcute, pentru că situaţie mai neplăcută decît a ei nu există. Sigur, nici să vă aşezaţi pe burta ei nu e o idee prea bună, dar sper că despre asta nu e nevoie să scriu un paragraf întreg.

Bun, aşadar, pentru a nu face sarcina gravidei şi mai grea, vă sfătuiesc următoarele:

1. Nu pupați.

Nu ştiu dacă ştiţi, dar sistemul imunitar ar Gravidei este una cu pămîntul, că altfel sarcina ar fi eliminată repejor de organism precum un intrus diabolic. Mai mult, Gravida nu are voie să ia nici un soi de medicament. Motiv pentru care simpla ideea de a face schimb de salivă, deci şi de bacterii şi virusuri, cu oricine, indiferent de cît de sănătos se crede pupăciosul, o face să-i vină s-o ia la goană şi să se mai oprească direct la magazinul de costume de cosmonaut. Puteţi zîmbi, face cu mîna, trimite sms-uri cu pupici, da like pe FB, orice nu presupune contact fizic şi schimb de fluide.

2. Nu pipăiți.

Burta unei gravide e tot o burtă, chiar dacă în ea se află un om mic. Burta e un lucru personal, ca şi sînii şi buzele şi degetele de la picioare. Şi testiculele bărbaţilor conţin chestii care seamănă cu nişte mormoloci de broscuţă, dar să le pipăiţi pe ele cu privire umedă nu vă trece prin cap prea des, nu? Dacă totuşi simţiţi că nu vă puteţi abţine şi TREBUIE, e absolut obligatoriu să puneţi mîna pe burtă, o ante-întrebare la posesoare nu strică.

3. Fiți creativi.

Toată lumea pune aceleaşi întrebări Gravidei. În cîte luni? Cînd naşti? Ştii ce e? Cum o să-l cheme? O să stai acasă un an? Cezariană sau natural? Gravida are deja discursul gata, l-a recitat neschimbat de atîtea ori că n-o să-l uite nici după ce îi iese odrasla la pensie. 7 luni, e fată, o să o cheme Sofia, nu ştiu încă pe ce parte o să nasc, da, o să stau acasă un an, sperăm să fie totul bine, zîmbet fermoar. Femeia Gravidă e încă femeie. Ba mai mult, e cam aceeaşi femeie care era înainte de Burtă. Ceea ce înseamnă că are şi ea o viaţă. Înainte ce vorbeaţi cu Gravida? Despre restaurante şi pisici? Excelent, Gravida încă mănîncă şi încă-şi iubeşte animalul de casă, aşa că puteţi încerca o conversaţie pe aceste teme. Vă sfătuiesc să evitaţi totuşi subiectul SEX, chiar dacă înainte era unul favorit. Sînt şanse mari să provocaţi tristeţe.

4. Nu presupuneți şi nu aproximaţi.

Şansele să nimeriţi exact vîrsta burţii sînt mici. Dacă veţi spune că pare mai mare, Gravida o să creadă c-o faceţi grasă. Dacă veţi spune că pare mai mică, Gravida o să creadă că o acuzaţi că nu-şi alimentează corect fătul. Iar dacă totuşi nimeriţi la fix numărul de săptămîni, Gravida o să creadă că aveţi conversaţii particulare cu soţul ei.

Raţionamentul se aplică şi celorlalte variabile ale sarcinii, respectiv sexul copilului, tipul de naştere, locul naşterii, metode de hrănire şi altele. Dacă presupunerea voastră e departe de adevăr şi ea află asta, Gravida va pierde nopţi la rînd gîndindu-se ce a făcut greşit, în ce fel va afecta asta fericirea copilului etc etc.

5. Nu recomandaţi.

Decît dacă sînteţi rugat în mod specific. Majoritatea Gravidelor au un medic bun, un soţ competent, cel puţin două trei prietene bune care-au fost şi ele gravide, o clinică unde vor naşte, haine pe care să le poarte. Nu le băgaţi în sperieţi cu opinii nesolicitate despre un medic sau altul, despre laptele praf sau despre pătuţul de la Ikea. S-ar putea să daţi peste cap o decizie la care Gravida a lucrat luni la rînd. Hormonii fac oricum dificilă viaţa Gravidei, orice urmă de îndoială aruncată peste ce a făcut Gravida sau urmează să facă e extrem de periculoasă.

6. Nu predicați.

Gravida nu are nevoie de discursuri. Pe lîngă faptul că nu se poate concentra la nimic mai mult de 1 minut, ea vrea să creadă că ia singură deciziile pentru propria burtă. E interesant să audă poveştile altor burţi, dar nu vrea să le vadă pe acestea ridicate la rang de Burtă Absolută. Doar pentru că altor femei naşterea naturală li s-a părut mai tare decît cel mai tare orgasm nu înseamnă că şi ei i se va întîmpla la fel. Sau că vrea să se fie convinsă de asta.

7. Nu îndopaţi Gravida.

Doar pentru că are burtă nu înseamnă că mănîncă tot timpul, nici că trebuie să îi strecuraţi în buzunare bombonele şi crenvuşti în foietaj. E drept că e 2 în 1, dar asta nu înseamnă că mănîncă biata două mic dejunuri, două prînzuri, două cine şi 6 gustări. De fapt, teoria zice că o gravidă trebuie să mănînce cam cu 20% mai mult decît o femeie normală. (thx, MD, că mi-ai semnalat importanţa acestei reguli, îmi scăpase)

8. Nu contraziceţi Gravida.

Aici nu vă spun decît: hormoni. Dacă nu mă credeţi, vă poftesc să mă contraziceţi.

9. Nu minimalizaţi răul Gravidei.

Lăsaţi-o să se plîngă. N-o întrerupeţi la fiecare frază să îi spuneţi Da, ştiu, eu am avut greţuri MAI mari, dureri de spate MAI atroce, burta MAI mare etc etc. N-o interesează, aţi născut, gata, aţi trecut de partea cealaltă a gardului, aveţi voie să vă plîngeţi de bunuri distruse şi de copil obraznic, dar nu de fosta sarcină. Acum e rîndul ei să se plîngă, disconfortul ei e CEL MAI MARE. Compătimiţi-o, nu încercaţi s-o convingeţi că se poate şi mai rău. Nu vrea să ştie.

10. Nu uitați: Gravida e și ea OM.

Nu e cangur cu marsupiu, nu e pisică gestantă, nu e monstru isteric. E același om pre-gravidie, nu i-a scăzut IQ-ul, nu i-a mai crescut o mînă, s-a mai rotunjit pe ici pe colo, e drept, dar kilogramele în plus şi balonarea n-o transformă în altă persoană.

Puteți în schimb să-i faceți cadouri drăguțe, să-i spuneți că e frumoasă, merge chiar și aia cu pielea care strălucește, deși ea știe că e doar din cauza excesului de sebum, încurajaţi-o că tot ce face e minunat, că nu s-a îngrăşat mai deloc (chiar dacă cele 20 de kilograme extra se văd din turnul BRD), şi, cel mai important, că există viaţă şi după naştere şi că o să veniţi pe la ea cînd ea o să fie legată cu lanţuri de gura bebeluşului flămînd.

printesaurbana.ro

Recenzie utilizator

Comentarii RecomandateVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Dannette și Austin Glitz, un cuplu din Dakota de Sud, SUA, au avut parte de o surpriză de proporții când femeia a adus pe lume tripleți. 
   Cei doi sunt căsătoriți de 12 ani și după ce au avut doi copii nu s-au mai gândit că aveau să devină părinți, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro.
   Cu toate acestea, în data de 10 august, Dannette a adus pe lume tripleți, un băiat și două fete: Blaze, Gypsy și Nikki. În ziua în care a născut, femeia a mers la spital din cauza unor dureri care, presupunea ea, erau provocate de pietre la rinichi.
   „Am început să am dureri și eram convinsă că sunt din cauza pietrelor la rinichi, pentru că am mai avut probleme de acest fel și înainte… Am aflat că urma să nasc și am adus pe lume tripleți. N-am simțit niciun moment că sunt însărcinată, nu am avut stări de greață și nu au fost nici alte semne care să mă facă să bănuiesc asta”, a spus Dannette.
   Pentru că au fost luați prin surprindere de venirea pe lume a bebelușilor lor, cei doi soți nu au avut nimic pregătit. Aceștia au fost ajutați de familie și de prieteni cu diverse lucruri pentru micuți, după cum au declarat pentru Kota TV.
   libertatea.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   De fiecare dată, explicația era aceeași: copilul a crescut mult, iar organele mele interne nu mai au loc. „De aceea respir atât de greu și am reflux gastric, căci da, cel puțin la al doilea copil am avut cele mai cumplite arsuri”, spuneam eu.
   La fiecare consult, îi spuneam medicului că mă simt foarte bine, obosesc puțin cam repede, dar nimic semnificativ, totul de frică să nu îmi facă morală că m-am îngrășat prea mult.
   Am stat de vorbă cu medic primar obstetrică-ginecologie care mi-a spus că oricum organele interne ale mamei în timpul sarcinii își modifică locul și mi-a explicat pas cu pas ce se întâmplă cu corpul unei gravide. (Acum pot, în sfârșit, să recunosc și că cele 25 de kilograme acumulate aveau o mare influență asupra stării mele.)
   Organele interne chiar ajung să fie strivite?
   Nu chiar strivite, însă înghesuite ar fi cel mai bun cuvânt. Nu degeaba vei simți nevoia să urinezi foarte des (vezica urinară este și ea supusă presiunii), la fel cum nu degeaba vei avea respirația îngreunată, deoarece plămânii migrează în sus și sunt „apăsați” de sarcină.
   Ficatul, la rândul său, este împins în sus, stomacul se micșorează, iar inima muncește mai mult (volumul de sânge din corpul tău se dublează pe parcursul sarcinii).
   Cum este posibil ca organele tale să migreze?
   Ei bine, hormonii speciali de sarcină fac ca toată structura scheletică – plus ligamente și articulații – să se relaxeze și să se înmoaie. Cutia toracică își mărește volumul pentru a face loc organelor, împinse pe durata creșterii uterului.
   Ca să înțelegi mai bine ce se petrece în corpul tău în timpul sarcinii, există o animație concepută de cercetătorii de la Muzeul National de Știință și Industrie din Chicago, denumita sugestiv ”Make room for baby” (Fă-i loc bebelușului!) care arată cum se înghesuie organele interne ale mamei în timpul sarcinii pe măsură ce bebelușul din uter crește.
    
   totuldespremame.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Simptomele gripei in sarcina
   Gripa se manifesta de obicei brusc, prin:
   - febra accentuata: 38,5 pana la 40 de grade sau chiar mai mult;
   - dureri musculare intense;
   - slabiciune si oboseala;
   - dureri de cap;
   - frisoane;
   - dureri in gat;
   - tuse;
   - stranutat;
   - diaree;
   - varsaturi.
   Tratament pentru gripa in sarcina
   Doctorul iti poate recomanda un test inainte de a-ti stabili medicatia.
   In timpul sarcinii nu trebuie sa iei niciun medicament fara avizul medicului, nici macar din cele care se elibereaza fara prescriptie medicala. Specialistul poate recomanda paracetamol pentru dureri si febra, picaturi de solutie salina pentru congestia nazala, eventual un medicament antiviral si altele.
   Medicamentele antivirale impiedica microbii sa se inmulteasca, putand astfel sa iti atenueze simptomele. Acestea actioneza cel mai bine daca sunt administrate in doua zile de la debutul bolii. Informatiile legate de utilizarea medicamentelor antivirale in sarcina nu sunt foarte multe, insa, nu au fost raportate efecte adverse serioase.
   Este foarte important sa lasi medicul sa decida medicatia deoarece, in cazul in care suferi de o gripa severa si nu o tratezi, consecintele negative asupra copilului pot fi mult mai grave decat posibilele efecte adverse ale unui medicament.
   Medicamentele care ar trebui evitate in sarcina, daca ai gripa, sunt: aspirina, ibuprofen, cele mai multe descongestionante nazale (cu exceptia celor pe baza de fenilefrina sau pseudoefedrina, care ar putea fi luate daca medicul considera necesar). De asemenea, nu lua echinacea sau suplimente cu zinc si vitamina C fara aprobare medicala.
   Remedii naturiste pentru gripa in sarcina
   Pe langa tratamentul avizat de catre doctor, poti folosi insa si remedii naturiste cum ar fi mierea de rapita pentru dureri in gat (sau orice alta miere eventual), ceai de ceapa pentru tuse, sirop de ridiche neagra (cu miere) tot pentru tuse.
   Concentreaza-te pe alimente care contin vitamina C - catina, citrice, kiwi, ananas, brocoli, spanac, rosii, mure, coacaze, zmeura, si pe alimente care contin zinc - carne rosie slaba, piept de pui fara piele, oua, ciuperci, spanac si broccoli iarasi, seminte de dovleac, linte, naut.
   Usturoiul si ceapa sunt si ele benefice. Vitamina C si zincul sunt cunoscute pentru proprietatile de stimulare a imunitatii, care in timpul sarcinii este lasata mai deoparte de catre organism, deoarece concentrarea maxima se face asupra fatului.
   De asemenea, in cazul in care o femeie gravida se imbolnaveste de gripa este absolut necesar repausul la pat si consumul ridicat de lichide pentru evitarea deshidratarii. Util poate fi si un umidificator pentru camera in care stai - poate ameliora congestia nazala.
   Daca inevitabil vii in contact cu cineva care are gripa, poti vorbi cu medicul tau care iti poate recomanda ceva ce reduce sansele de a te imbolnavi. Nu uita ca o persoana gripata este contagioasa cu o zi inainte sa aiba simptome, si poate ramane asa cel putin o saptamana.
   Cand sa suni de urgenta doctorul
   O femeie insarcinata este indreptatita sa sune medicul care o supravegheaza chiar si pentru o grija mica insa, daca ai una din urmatoarele simptome, nu ezita sa dai un telefon de urgenta:
   - ai dificultati in respiratie;
   - simptomele nu se imbunatatesc sau se inrautatesc dupa 3-4 zile;
   - disconfort la nivelul stomacului, frisoane puternice, tuse cu mucus galben-verzui;
   - febra ridicata care nu raspunde la paracetamol;
   - varsaturi severe sau persistente;
   - durere sau presiune in piept ori abdomen;
   - ameteala aparuta brusc, confuzie;
   - nu iti mai simti copilul ca se misca la fel de mult ca inainte;
   - contractii regulate care dureaza peste o ora;
   - sangerari sau scurgeri vaginale;
   - presiune la nivelul pelvisului;
   - dureri in zona lombara;
   - dureri abdominale sau crampe;
   - sensibilitate abdominala constanta.
   copilul.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Astăzi este cea mai tristă zi din viața mea.
   Ca doctor, ajut femei în travaliu și de fiecare dată când sunt în sala de nașteri mă rog la Dumnezeu să binecuvânteze toate mamele.
   Durerea prin care trec acestea este de nedescris, nemailuând în calcul cele 9 luni, timp în care poartă sarcina. Ele trec prin foarte multe pentru a aduce o nouă viață pe pământ.
   Astăzi am plâns. Din adâncul sufletului meu pentru că am pierdut o femeie. Ne rugăm mereu să nu se întâmple asta, dar uneori Dumnezeu are alte planuri. 
   De ce este cazul acestei femei atât de dureros? Aceasta s-a chinuit timp de 14 ani să dea naștere unui copil. A încercat fertilizare In-Vitro și toate metodele ca să reușească să obțină o sarcină.
   După tot acest timp, Dumnezeu o binecuvântase și reușise să rămână însărcinată.
   După 9 luni, era timpul, soțul ei a adus-o de urgență la spital, iar eu am lăsat totul deoparte ca să o asist la naștere. Travaliul a durat ore întregi, iar după 7 ore durerea creștea în intensitate, așa că ne-am hotărât să-i facem cezariană.
   Am pierdut-o dar copilul a supraviețuit. Înainte să-și dea ultima suflare, și-a ținut copilul în brațe și a zâmbit spunând: „Dumnezeu e minunat”, apoi și-a dat duhul.
   Am fost devastat și foarte trist am mers repede să-i dau vestea soțului. La auzul acesteia, bărbatul a leșinat. Ziua cea mai fericită din viața lor se transformase într-un mare necaz.
   Astăzi am pierdut o viață doar pentru a o salva pe alta.
   Vă rog să respectați femeile pentru că trec prin văile morții pentru a da viață. Respectați-vă mamele, soțiile și surorile!
   Dumnezeu să întărească și să ocrotească toate femeile însărcinate și să le ajute să treacă cu bine peste miracolul nașterii.
   doctorulzilei.ro
 •