Poate fi concediată persoana care pleacă a treia oară consecutiv în concediul pentru îngrijirea copilului?


  În cazul în care angajata iese în concediu de maternitate și, ulterior, de îngrijire a copilului cu al treilea copil consecutiv (deci, în total au trecut deja 6 ani, perioadă în care angajata este în concediu) și acum iarăși a ieșit în concediu de maternitate (cu 2 zile înainte de expirarea concediului de îngrijire a copilului până la 3 ani), este posibil să fie concediată? Din câte cunosc, angajatorul nu are dreptul sa o concedieze, dar mi s-a zis că, după 6 ani, apare acest drept.

pexels-photo-1464822.jpeg

Răspunsul la această întrebare este reglementat de alin. (2) din art. 86 și art. 251 din Codul muncii (CM). Astfel, este stabilit că nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediile de odihnă anual, de studii, de maternitate, cel parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, în concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti, precum şi în perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii

În contextul acestor norme juridice, dacă salariatul se găsește în concediile numite, el nu poate fi concediat, indiferent de numărul de ani, pe parcursul cărora acesta, legal, a fost în concediul respectiv.

În art. 251 al CM este stabilit că, se interzice concedierea femeilor gravide, a femeilor care au copii în vârstă de până la 4 ani şi a persoanelor care folosesc concediile pentru îngrijirea copilului prevăzute la art.124, 126 şi 127, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 86 alin. (1) lit. b), g) – k), care prevăd:

• b) lichidarea unităţii sau încetarea activităţii angajatorului persoană fizică;
• g) încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior salariatul a fost sancționat disciplinar;
• i) prezentarea la lucru în stare de ebrietate alcoolică, în stare cauzată de substanțe stupefiante sau toxice, stabilită în modul prevăzut la art.76 lit.k)
• j) săvârșirea unei contravenții sau infracțiuni contra patrimoniului unității, stabilită prin hotărârea instanţei de judecată sau prin actul organului de competenţa căruia ţine aplicarea sancţiunilor contravenționale
• k) comiterea de către salariatul care gestionează nemijlocit mijloace băneşti sau valori materiale ori care are acces la sistemele informaționale ale angajatorului (sisteme de colectare și gestiune a informației) sau la cele administrate de angajator a unor acţiuni culpabile, dacă aceste acţiuni pot servi drept temei pentru pierderea încrederii angajatorului faţă de salariatul respectiv.

Respectiv, doar în aceste cazuri persoanele enumerate în art.251 pot fi eliberare. Respectiv, afirmarea că, după 6 ani de concediu pentru îngrijirea copilului, salariatul poate fi concediat contravine legislației în vigoare.

Totodată, dat fiind faptul că persoana vizată în întrebare nu activează deja de 6 ani,baza de calcul a indemnizației va constitui același cuantum ca și pentru copiii precedenți.

monitorul.fisc.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit decretului, Oxana Basico a primit distincția „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în consolidarea instituției familiei și pentru contribuție substanțială la crearea unei familii social responsabilă, care să asigure educația fizică, spirituală și morală a copiilor și dezvoltarea armonioasă a acestora”.
   Tot mâine, în Monitorul Oficial va fi publicat decretul șefului statului privind conferirea „Ordinului Republicii” lui Petru Pascari, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru muncă îndelungată și prodigioasă, contribuție la dezvoltarea Republicii Moldova, consolidarea și extinderea unor relații interstatale de prietenie și colaborare”.
   moldpres.md
  • julia122997
   De julia122997
   Nu am fost niciodată împotrivă!
   Știu că prima oară, în vacanța de iarnă, m-a șocat când mi-a zis că are ceva să-mi spună. Părea totul foarte serios și oficial, nu știam despre ce vrea să vorbim. Atunci am aflat că o place și că crede că e iubita lui. I-am spus că mă bucur pentru el, am definit împreună acest ”crede”, și l-am ajutat să înțeleagă că e chiar așa. Dacă ea preferă să se joace cu el, să stea cu el în bancă, să îi dea numai lui din biscuiți, atunci poate să considere că da, sunt iubiți.
   I-am spus și că e norocos - putea să aibă ghinionul ca ea să nu-l placă. I-am mai spus că voi fi alături de el și că mă bucur că mi-a povestit. Îl întreb mereu ce a făcut el la școală, ce a făcut ea, ce fac ei împreună și îi spun mereu să aibă grijă de ea, îi spun să fie mereu atent.
   Am simțit că am și altă responsabilitate
   Vă povestesc asta pentru că tocmai am avut o discuție cu prietena mea. Îi spuneam că trebuie să fac iar cornulețe în două culori să-i dau copilului la pachet. Iar, pentru că mai mereu fac. Asta m-a întrebat și ea: Iar?. Da, iar. Sunt prăjiturile preferate ale fetei și lui îi place să-i ducă zilnic. Îi plac și lui, dar are altele care îi plac și mai mult. ”Cum? Și tu faci pentru ea? Dar ce ești tu?”.
   Și răspunsul pe care i l-am dat aș vrea să îl știe toate mamele de băieți
   Eu, în primul rând, le fac pentru el. El este prioritatea mea, iar dacă el e fericit să o facă pe ea fericită, atunci eu sunt cea care va livra această fericire. Ce sunt eu? Sunt mama unui băiat pe care îl pregătesc să fie bărbat.Ne plângem de bărbați, nu? Că sunt așa și pe dincolo, că sunt pe interes, că nu vor decât ”chestia aia”, că nu se mai găsesc bărbați ca lumea, că sunt bădărani, nesimțiți, insensibili, neatenți, reci, needucați etc. Nu se mai găsesc pentru că nu se mai fac, ca să zic așa. Pentru că avem acest dublu standard: îi creștem să fie duri, să nu se lase duși de nas de vreuna, să nu stea ei la cheremul unei femei, dar nouă nu ne plac astfel de exemplare. Știți cum e? Educați-vă băieții să ajungă exact așa cum v-ați dori să fie bărbații de care se vor îndrăgosti fetele voastre! Și dacă nu aveți o fiică, e de ajuns să faceți un exercițiu de imaginație.
   Că ”e prea devreme” - am auzit și asta - spuneți-mi când va fi timpul. Când ar trebui să începem? De la ce vârstă? Când o să se însoare? O să-i zicem atunci: ”Băi, mamă, nu trebuia să-i dai nici în glumă cu șutul în fund nevestei cum faci tu cu băieții la mișto, la fotbal, că nu se face așa cu femeile!”? Acela credeți că e momentul? Când o să fie în pragul divorțului sau după ce divorțează? Până când nu vorbim despre asta? Când începem să ne pregătim copiii să fie oameni mari? Când vor fi oameni mari?
   Așa că nu, nu e niciodată prea devreme pentru a ne pregăti copiii să devină oameni mari. Chestia e că ei devin oricum oameni mari, cu sau fără a-i pregăti noi pentru asta. Dar ce fel de oameni vor deveni, aia da, e responsabilitatea noastră! Creșteți oameni buni! Creșteți bărbați cu care orice femeie să se poată mândri.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Multe femei celebre amână cât mai mult posibil perioada maternității. Iar altele chiar nu-și doresc copii. 
   Naomi Campbell se înscrie mai degrabă în a doua categorie. La 49 de ani, după o carieră de mai multe decenii în modelling, ea mărturisește că încă nu este pregătită pentru a deveni mamă. Într-un interviu publicat de The Wall Street Journal Magazine, vedeta a spus că ea se vede mai degrabă o mamă pentru toți copiii pe care îi ajută prin acțiunile sale filantropice, în special pentru cei din Africa.
   Întrebată dacă plănuiește să aibă un copil, Naomi a răspuns: "Nu încă - o să văd ce-mi oferă Universul."
   Naomi își folosește o parte din instinctul matern având grijă de modelul sudanezo-australian Adut Akech, în vârstă de 19 ani.
   În interviul acordat, Naomi Campbell a vorbit și despre cum este singurătatea, după atâția ani în care a avut relații cu bărbați influenți. "Să fii singur nu înseamnă neapărat să fii singur. N-am timp să mă plictisesc și n-am timp să fiu singură", a precizat ea.
   Naomi a vorbit și despre dependența de droguri și de alcool și despre mândria de a fi câștigat această luptă. "Sunt o supraviețuitoare. N-am o viață foarte curată și nici nu pretind asta. Am fost prima care a spus că sunt dependentă și îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că sunt o dependentă și o alcoolică recuperată", a spus supermodelul.

   Ultima relație cunoscută a vedetei a fost cea cu Liam Payne (25 de ani), fostul star de la One Direction, încheiată în aprilie, după patru luni. Conform London Evening Standard, Naomi a invocat faptul că ea şi Liam duceau "vieţi diferite".
   Potrivit The Sun, care citează apropiaţi ai vedetei, supermodelul ar fi pus capăt relaţiei deoarece s-a plictisit."Naomi a luat decizia de a lăsa lucrurile să se stingă. Nu îi mai place de Liam (...) Pur şi simplu a devenit puţin plictisită (...). Pentru ea oricum nu au fost niciodată oficial un cuplu", a declarat unul dintre aceştia.
   O sursă a povestit că "Liam şi Naomi s-au distrat mult împreună, s-au înţeles bine, însă pur şi simplu nu a fost să fie". "Vor rămâne prieteni - nu există resentimente între ei", a dat asigurări aceeaşi sursă.
   Pe plan profesional, Naomi Campbell a avut câteva săptămâni aglomerate. Ea a participat la Săptămâna Modei de la Paris și a defilat pe podium la prezentarea Yves Saint Laurent SS20.

   În capitala Franței, ea a fost prezentă și la prezentarea colecției Valentino, dar și la show-ul L'Oréal, de pe 28 septembrie.
   Naomi Campbell a avut prima apariţie publică la vârsta de şapte ani, în videoclipul piesei "Is This Love?" lansată de Bob Marley. La vârsta de 10 ani, ea s-a înscris la cursurile Academiei Conti din Italia, unde a studiat baletul, iar la 12 ani a apărut într-un videoclip al grupului Culture Club. Apoi, la 15 ani, ea a realizat un spot publicitar pentru compania Ford şi, la scurt timp după aceea, a devenit model profesionist, semnând un contract cu Elite Model Management.
   În 1988, Naomi Campbell a devenit primul top-model de culoare care a pozat pe coperta revistei Time şi, apoi, pentru ediţia franceză şi cea britanică a revistei Vogue. De atunci, Naomi Campbell a apărut pe copertele principalelor reviste de modă şi a defilat pentru toate marile case de modă din lume.
   În prezent, Campbell este editor colaborator pentru British Vogue şi se implică în campanii pentru diverse organizaţii caritabile, în sprijinul mai multor cauze din lume.

   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   1. Cutia cu amintiri  
   Este important ca orice mămică să marcheze fiecare moment special din viața copilului său, iar fiecare amintire poate fi păstrată într-o cutie specială. Fie că este vorba de prima pereche de pantofi, prima suzetă sau prima jucărie a celui mic, toate aceste lucruri pot fi păstrate cu drag într-o casetă originală. În funcție de sexul bebelușului, poți alege chiar și o cutie personalizată, pentru fetițe sau băieței, sau o poți inscripționa cu numele copilului.
   2. O pernă confortabilă
   În perioada sarcinii, aproape toate mămicile se confruntă cu probleme de somn, așa că este important să aibă parte de tot confortul atunci când se odihnesc. Un cadou ideal pentru o mămică poate fi o pernă specială, care asigură suport pentru burtică, șolduri, picioare și spate. De asemenea, poți lua în calcul și o pernă postnatală, care poate fi folosită după naștere, oferind sprijin suplimentar pentru spate, atunci când mămica alăptează.
   3. Un abonament la un serviciu de streaming
   Atât în perioada sarcinii, cât și după naștere, multe mămici se confruntă cu stări de insomnie, așa că un abonament la un serviciu de streaming poate fi binevenit. Între orele de somn și orele de alăptat, o mămica va fi încântată să urmărească și câte un episod din serialul favorit.
   4. O pereche de papuci pufoși și un halat
   Toate mămicile au nevoie de câte o pereche de papuci confortabili, pentru a se putea deplasa fără probleme din dormitor în bucătărie, la orice oră, mai ales atunci când bebelușul începe să plângă. De asemenea, pe lângă papuci, la fel de important este și halatul, care se va transforma în uniforma preferată a mamei, mai ales în momentele în care aceasta va alăpta.
   5. O carte cu rețete pentru bebeluși
   Alăptatul este extrem de important în primele luni de la naștere, însă cu timpul, mămicile sunt nevoite să diversifice meniul bebelușilor, așa că o carte cu rețete poate fi un cadou perfect. Imaginează-ți cât de bine îi vor prinde viitoarei mămici toate rețetele de piureuri pentru bebeluși!
   6. Ciorapi compresivi
   Unele femei însărcinate se confruntă cu problema picioarelor umflate și au senzații de furnicături la nivelul acestora, acest lucru împiedicându-le să se deplaseze. Din fericire, soluția pentru această problemă poate fi o pereche de ciorapi compresivi. Aceștia sunt concepuți special pentru femeile însărcinate, dar și pentru proaspetele mămici, având scopul de a reduce senzația de picioare obosite și simptomele timpurii de insuficiență venoasă.
   7. Jurnalul unei mămici
   Proaspetele mămici își pun o mulțime de întrebări, și pun la cale tot felul de planuri, pe care abia așteaptă să le pună în aplicare. Tocmai de aceea, astfel de idei nu trebuie uitate, iar un jurnal poate fi un cadou ideal. Atunci când se simt inspirate, mămicile pot așterne pe hârtie toate gândurile care le trec prin minte: de la lista de nume pentru bebeluș, până la planurile pentru botez.
   Așadar, toate aceste cadouri pot fi binevenite pentru orice proaspătă mămică, iar dacă vrei să mergi la sigur, te poți consulta cu ea, pentru a vedea ce își dorește. 
   femeia.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Nu vă temeți să trăiți fericirea
   „Fericirea consider că și este viața, sensul vieții! Trăim, respirăm, dăruim timp, atenție celor dragi și primim iubire – probabil în asta și constă fericirea. E cel mai aproape sentiment, e în noi, trebuie doar să îl primim. Azi ea e așa, mâine puțin altfel, dar ea e fericirea noastră și ne reprezinta pe noi. Nu trebuie să ne temem să o trăim”, ne declară Carolina.
   Înconjurată de atâtea rochii de mireasă
   „Rochia de mireasă am ales-o după o lună de poze și site-uri vizitate, deși eram la curent cu mai tot ce este în domeniu pe la noi, ca într-un final să intru la prietena mea Ala și ea sa zică: „da eu am o rochiță nouă de mireasă pentru gravide, vrei sa o măsori!” Și acel moment a fost unic, m-am îndrăgostit de rochiță: era atât de comodă și frumoasă. Am zis: cu ea voi merge spre altar – așa a și fost, pe 22 septembrie ne-am cununat cu Valentin la biserica din localitatea Năpadova, cu cei mai apropiați prieteni”, ne povestește Carolina, plină de zâmbet molipsitor.
   Din nou mamă
   „Decizia referitor la sarcină nu am luat-o noi, mai mult cred că Domnul a decis pentru noi! Sincer nu eram pregătită pentru așa noutate, dar copii mei, gemenii Cătălin și Doina au zis că e o minune, iar minunile sunt surprize! Astfel de Crăciun așteptăm unul din cele mai frumoase daruri pe bebe Magdalena – așa am decis cu valentin că o vom numi”, povestește directoarea revistei Mireasa.
   Vreau să reușesc și mai multe
   „Planuri am foarte multe acum. O perioadă cred că am trăit cu sloganul „trăiește clipa”, „prezentul contează”. Acum ceva în corpul meu se schimbă și, chiar și la ai mei 40 ani, vreau să reușesc multe. O casă cu grădina, mai multe călătorii cu toți cei trei copii… Vreau să îi pot surprinde cu noi proiecte interesante, aici la noi în Moldova!”, își propune Carolina.
   Nu vă jertfiți și uitați de depresie!
   „Noi femeile suntem tare speciale și facem, în principiu, doar ce nouă ne place și ne convine. Ajunsă la 40 de ani, deja experiență este. Știu sigur acum că fericirea noastră depinde de noi: dacă iubim, dacă dăruim, atunci și la noi va fi totul perfect. O relație nouă, după o căsătorie perfectă timp de 10 ani, nu este ușoară, dar nici nu recomand să fim jertfe sau să cădem în depresie după ce suntem părăsite! Ceea ce trăiesc eu și familia mea în ultimii 2 ani este o șansă, o șansă de a fi fericiți din nou! Eu am ales fericirea alături de Valentin și Domnul ne-a binecuvântat cu un bebeluș – pot să mă consider o norocoasă”, ne mai spune Carolina.
   ea.md
 •