Pentru cine și de ce cumpărăm jucării în luna cadourilor


  De mică mi-am dorit multe jucării și îmi amintesc că îmi era foarte greu atunci când părinții mei îmi spuneau că nu au bani să-mi cumpere și să-mi satisfacă toate poftele. Probabil, am rămas cu sechele din acele vremuri, fiindcă am visat că, într-o zi, indiferent de vârstă, voi avea multe jucării, și se pare că nu am renunțat la această idee.

Pentru-cine-și-de-ce-cumpărăm-jucării-în-luna-cadourilor-Sau-cum-să-fim-părinți-inteligenți-și-cumpărători-conștienți.jpg

În urmă cu câțiva ani (peste 10, dacă este să-i număr), am devenit psiholog cu acte în regulă. Mi-am ales această profesie, conștientă fiind de faptul că lucrul cu copiii presupune să îmi retrăiesc copilăria alături de ei. De data aceasta, copilăria în varianta la care am visat atâția ani. La început, dornică să am jucării multe, iar copiii care trec pragul cabinetului meu să nu ducă lipsă de nimic, am cumpărat mai multe jocuri ieftine, decât scumpe.

Deși voiam și căutam calitate, din punct de vedere financiar nu îmi permiteam mai mult de atât. Pe parcurs, însă, am început să cumpăr jucării de calitate, mai scumpe și mai rezistente. Astfel, la acest moment pot afirma cu mândrie că mă bucur – alături de copii – de jucăriile adunate în cei 10 ani.

De ce am ținut neapărat să vă împărtășesc din experiența mea? Deoarece calitatea este un bun factor decizional și, cu siguranță, atunci când avem putere financiară ne uităm la calitate, dar nu avem limită la cantitate. De aceea, în acest articol aș vrea să vorbesc despre dorințe, despre nevoi și putere financiară, precum și despre calitate și cantitate.

Termenul „dorință” e perceput de majoritatea ca ceva ce poate fi atins greu sau, poate, deloc. De multe ori, dorința nu poate fi îndeplinită și avem nevoie să acceptăm acest fapt, nu să disperăm. În cazul unui copil, atunci când are o dorință, părintele face tot posibilul să i-o îndeplinească. De ce se întâmplă asta?

Deoarece părintele se gândește că cel mic ar suferi enorm, dacă lucrurile ar sta altfel. Și pentru că în zilele secolului XXI dorința se poate transforma rapid în faptă. Atenție, însă! Acest gând al părintelui reflectă de fapt nevoia lui, fiindcă, cel mai probabil, și el a suferit dintr-un motiv similar și nu își dorește același lucru pentru propriul copil.

Dar e bine de știut că dorința nu este neapărat o nevoie, o necesitate. Există dorințe care pot fi doar visuri frumoase, fără finalizare în viața reală – sau, poate, nu pe moment. Este înțelept să ne învățam copiii să viseze, să spere, dar în același timp să-i sprijinim și în a dobândi lecția răbdării! Nu le oferiți totul pe tavă, imediat ce bat din picior.

Mai mult, ideal ar fi ca darurile să vină cel mai des ca beneficii pentru o faptă bună făcută sau pentru un efort depus de ei. Mulți părinți nu cunosc limite și reguli și ajung să se plângă de faptul că, deși cei mici au extrem de multe jucării, nu le apreciază și nu se joacă deloc cu ele. Întrebarea este: Cine a cumpărat acele multe stive de jucării: copiii sau părinții? Apoi, cât la sută dintre acele jucării sunt în folosul și în ajutorul dezvoltării copilului și cât la sută, pentru că aceasta era dorința copilului de a avea jucăria respectivă?

E adevărat: copiii își doresc, dar dacă nu le explicăm și nu le acordăm timp, ei nu înțeleg că unele jocuri nu se potrivesc vârstei lor. Pentru părinții care vin obosiți și stresați de la muncă, este mult mai comod să cumpere – mai ales atunci când au o situație materială bună, decât să stea și să se joace cu jucăriile pe care le are copilul sau să creeze împreună jocuri noi.

Pentru noi toți, întrebarea este: „Ce fac eu, ca părinte, pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a copilului meu?” Cumpăr jucării care se potrivesc vârstei și dezvoltării lui? Dar, psihologia științifică ne arată că nevoile principale ale copiilor nu sunt cele materiale, ci emoționale, iar implicarea noastră este mult mai valoroasă decât un magazin întreg de jucării. Hrana emoțională este ozonul de care copilul are nevoie toată viața lui.

Așadar:

1. Să cumpărăm jucării care îl ajută realmente pe copil! Iar pentru copilul interior să cumpărăm altele, despre care să ne asumăm că sunt pentru noi.

2. Să stabilim un buget lunar pentru a satisface dorința și pofta copilului.

3. Să fim cumpărători conștienți și să evităm cantitatea, în favoarea calității.

Mai jos găsiți câteva sugestii legate de jucăriile recomandate copiilor, pe categorii de vârstă. 

0-1 An

• Jucării moi (din pluș fin sau silicon) – deși până la vârsta de 6 luni nu le poate ține în mână, copilului îi face plăcere să le aibă în raza lui vizuală.

• Jucării muzicale– alternați genul muzical, pentru a vedea ce preferă, când se simte relaxat și pozitiv!

• Jucării senzoriale– mingi care au sunete diverse în interior sau orice alte jucării cu sunete și lumini.

• Jucării care scot sunete la atingere sau apăsare– când copilul începe să înțeleagă tot mai mult din mediul înconjurător, îi place să experimenteze.

• Cărțicare conțin imagini mari, cu obiecte uzuale sau cu animale. Acestea sunt special concepute să scoată anumite sunete la atingere și sunt confecționate de obicei din material textil.

• Zornăitoare, instrumente muzicale simple și ușoare (maracás, tobă).

1-3 ani

• Jalon – prin care copilul se dezvoltă în aria cognitivă și motrice.

• Puzzle incastru cu animale, fructe, legume, forme geometrice – numărul de piese se alege în funcție de abilitățile copilului. Acest tip de jucărie stimulează foarte mult aria cognitivă, motrice, limbajul receptiv și expresiv.

• Puzzle cu 2-6 piese – numărul de piese merită crescut în momentul în care suntem convinși că cel mic a înțeles cum funcționează jocul. Un puzzle stimulează copilul în aria cognitivă, motricitatea fină și limbajul receptiv și expresiv.

• Cărți cu imagini reprezentând obiecte, animale, texturi ori sunete – în ceea ce privește cărțile cu povești, acestea e recomandat să conțină poze mari și sugestive. Poveștile pot fi citite înainte de culcare, zilnic, chiar imediat după naștere. Istorioarele pe care le conțin dezvoltă imaginația, creativitatea, limbajul receptiv și expresiv, precum și cogniția. Citirea poveștilor are un rol important în relația părinte-copil, contribuind la formarea atașamentului și la dezvoltarea afectivității.

• Mașinuțe, păpuși, veselă, plușuri – acestea îl ajută să-și dezvolte jocul simbolic, extrem de important pentru o creștere armonioasă.

• Creioane cerate, colorate, acuarele – fără carioca la această vârstă! Dezvoltarea abilităților artistice (desenat, colorat, pictat) îl ajută pe copil să fie mai creativ. Nu-i sugerați cu ce culoare să deseneze! Mai mult, ajutați-l să creeze ceea ce dorește, să exprime artistic ceea ce simte și ascultați povestea din spatele fiecărei „opere de artă”. Nu vă îngrijorați că murdărește peste tot, ci încercați să-i puneți limite și reguli fără a-i interzice acest act artistic. Odată stabilite regulile și limitele, ele nu se vor pierde și veți fi surprinși de cum poate să le respecte și în alte activități.

• Cuburi – construiți împreună castele, turnuri, poduri, șosele… fără să vă impuneți punctul de vedere! Copilul vede și creează diferit aceste lucruri, iar sugestiile adulților îi pot influența și schimba percepția.

Alte jocuri recomandate: flacoane pentru baloane de săpun, mingi de diverse mărimi și culori, jucării de împins și tras, jocuri de sortat, planșe cu orificii, jocuri de îndemânare

În loc de concluzie, doresc să vă las cadou pentru luna decembrie un gând: „Dragă părinte, hrănește-ți copilul emoțional, acordă-i din timpul tău și cu siguranță rezultatele se vor vedea pe viitor. Nu-i oferi obiecte, ci un partener de joacă pe măsura nevoilor lui!“

paginadepsihologie.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Având o înălţime de 11 centimetri, păr lung şi blond, Barbie este prima păpuşă produsă în masă în Statele Unite ce arată ca un adult, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.
   La doi ani după ce a fost fabricată, păpuşa a primit şi un partener, pe Ken.
   De-a lungul timpului, Barbie a generat vânzări uriaşe, dar şi controverse. Unii dintre criticii păpuşii susţin că toate ţinutele lui Barbie şi casele de vis ale acesteia au încurajat copiii să fie materialişti.
   Cele mai multe controverse le-au generat însă talia minusculă, sânii mari ai păpuşii şi, în general, aspectul perfect al acesteia.
   Mulţi critici sunt de părere că păpuşa le-ar fi oferit fetiţelor un exemplu ireal. Încercând să o copieze, acestea au dezvoltat atitudini nesănătoase.
   În ciuda criticilor, peste un miliard de păpuşi Barbie au fost vândute în întreaga lume, din 1959 până acum, iar Barbie este un simbol la nivel global.
   mediafax.ro
  • julia122997
   De julia122997
   O decizie în acest sens a fost luată după ce APCSP a efectuat în ultima perioadă mai multe controale la unităţile comerciale care vând jucării pentru copii.
   De menționat că au fost supuse controlului următoarele grupe de produse: jucării cu roţi (trotinete, biciclete, jucării cu împlutură moale, păpuşi, jocuri de mese, jucării din mase plastice, etc.).
   În urma efectuării controalelor s-au stabilit că cele mai frecvente încălcări depistate în urma verificărilor pieţei ţin de expunerea în comerţ a produselor fără informaţia completă privind ţara producătoare, producătorul, denumirea importatorului, precum şi lipsa informaţiei în limba de stat privind măsurile de precauţie şi modul de utilizare; expunerea în comerţ a jucăriilor pentru copii fără o evaluare obligatorie a conformităţii, în lipsa declaraţiei de conformitate, lipsa rapoartelor de încercări la indicii de inofensivitate ş.a.
   Astfel, în urma controalelor angajații Agenției pentru Protecția Consumatorilor au întocmite 6 procese-verbale, au eliberat 3 prescripţii de interzicere a comercializării loturilor de produse pentru 33.827 bucăți în sumă totală de 636.628 de lei lei.
   Totodată au aplicat 3 prescripţii de înlăturare a neconformităţilor.
   Cum alegem jucării sigure pentru copii? Atrageți atenția la marcajul „CE”
   1. Asiguraţi-vă că aţi luat cunoştinţă de toate informaţiile de pe etichetă. Fiţi conştienţi de recomandările privind limita de vârstă şi siguranţa produselor - luaţi o atitudine serioasă. Achiziționați doar jucării care au aplicat marcajul CE. „Marcaj CE” înseamnă un marcaj prin care producătorul indică faptul că jucăria respectă cerințele aplicabile stabilite în legislația comunitară de armonizare transpusă și în legislația națională. Nu confundați marcajul CE cu alte simboluri. Atenție! Acestea au rolul să vă deruteze și riscați să procurați jucării periculoase pentru copii.
   2. Nu procuraţi jucării care nu sunt însoţite cu instrucţiuni de utilizare.
   3. Nu lăsaţi la îndemâna copiilor sub 3 ani jucării care conţin părţi mici, deoarece copiii au tendinţa de a pune jucăriile în gură, iar părţile mici prezintă un risc de sufocare. Aveţi grijă ca toate detaliile mici (ochi, nas ş.a.) ale jucăriilor să fie strîns lipite /cusute de jucărie.
   4. Urmaţi cu stricteţe regulile privind asamblarea şi folosirea jucăriilor. Păstraţi instrucţiunile şi alte informaţii ambalate împreună cu jucăriile, într-un loc sigur.
   5. Întotdeauna procuraţi jucării de la producători cu renume, pe care îi cunoaşteţi. Vînzătorii/producătorii cu renume au grijă de produsele comercializate şi de obicei acceptă returnări.
   6. O atenţie deosebită trebuie acordată la procurarea jucăriilor de mîna a doua (second hand). Supravegheaţi copii în timpul jocului - aveţi grijă ca jucăriile să fie utilizate conform scopului, în corespundere cu vîrsta şi abilităţile copiilor. Pentru anumite produse - cum sunt trotinetele, bicicletele, patinele cu rotile - casca şi echipamentul de siguranţă trebuie să fie mereu purtate.
   7. Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt păstrate în locuri neaccesibile copiilor cu vîrsta mai mică de 3 ani, aşa cum aceste jucării pot conţine părţi mici. Aveţi grijă ca copii să nu se joace cu pachetele din plastic, care reprezintă un risc al sufocării.
   8. Examinaţi periodic jucăriile pentru a depista eventuale distrugeri (rupturi, spargeri) care pot prezenta anumite riscuri pentru sănătatea şi siguranţa copilului dvs.
   9. Aruncaţi imediat jucăriile distruse, înlăturaţi toate ambalajele jucăriilor, inclusiv ambalajele din plastic, carton, hîrtie, dar întotdeauna păstraţi instrucţiunile.
   10. Nu lăsaţi jucăriile pe scări, pe podea sau în locurile aglomerate ale casei.
   11. Întotdeauna anunţaţi vînzătorul sau autorităţile competente dacă aţi descoperit un eventual risc al unei jucării.
   12. Fiţi vigilenţi şi respectaţi precauţiile de baza pentru reducerea la maximum a riscurilor.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Iată câteva idei de cadou pentru cei care vă sunt suflete-pereche. 
   Bilete la un concert/festival/spectacol 

   Nu este un secret faptul că experiențele frumoase sunt unele dintre cele mai memorabile cadouri. Avantajul este că de un astfel de cadou vă puteți bucura împreună.
   O boxă portabilă 

   Dacă prietenul tău este amator de muzică, la sigur nu vei da greș dăruindu-i o boxă portabilă, pe care o poate lua cu sine în orice escapadă.
   Un powerbank 

   Gadgeturile și tehnologiile sunt ceva pe placul oricui. Un powerbank este „o scăpare” de fiecare dată când nu ai timp să îți încarci telefonul acasă sau la birou. Poți fi sigur că acea persoană își va aduce mereu aminte de tine atunci când va rămâne fără baterie.
   Accesoriu gravat

   Orice i-ai oferi – brăţară, pandativ, lănţişor, inel, brichetă, insignă, stilou, ramă – gravează numele tău sau orice frază de genul: „Te ador”, „Te iubesc”, „Mereu a ta, …”.
   Cină romantică 

   Dacă nu prea ai chef să găteşti, atunci ocupă-te de „desertul” cinei. Propune-i să gătiţi împreună o cină romantică, să o petreceţi, să strângeţi masa tot împreună, iar desertul oferă-i-l într-un mod cât mai spectaculos.
   O carte

   Hrana spirituală e și ea o formă a iubirii. Aceasta poate fi o carte de calitate, după lecturarea căreia să te simți bine. Nu e necesar să fie beletristică, poate fi orice gen de literatură. Drept exemple pot fi „Pasărea spin” de Collen McCullough, „Martin Eden” de Jack London sau „Arcul de triumf” de Erich Maria Remarque.
   O mini-vacanță împreună

   O opțiune de Ziua Îndrăgostiților ar fi să evadați din rutina zilnică într-un city break, explorând un nou oraș. Recomandăm să alegeți un oraș mic, confortabil ca să reușiți să-l descoperiți și să aveți parte de liniște și izolare în doi.
   Parfumul preferat 

   Când este vorba de parfumuri, nu există reguli sau criterii după care să te conduci. Intuiția, relația dintre voi și emoțiile, care te leagă de această persoană sunt indicatorii principali. Un parfum va păstra prin mirosul său amintirile frumoase de la cel, care a oferit cadoul, iar la fiecare îmbrățișare vă va aminti că sunteți împreună.
   Certificat cadou

   În cazul în care nu știi ce să alegi, dar probabil ai observat că persoana iubită are anumite preferințe de brand sau în ultimul timp amintește des că are nevoie de ceva, varianta perfectă e un certificat cadou. El sau ea își va alege produsul, de care are nevoie cu adevărat și îți va mulțumi pentru atenție.
   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   S-au mai văzut jucării nereușite, urâte de-a dreptul, făcute parcă special ca să nu le cumperi - le vezi în magazinele ieftine, zac prin vitrine și pe rafturi prăfuite, doar-doar s-o îndura cineva să dea un ban, hai doi, pe ele. Dar cele din aceste imagini nu sunt doar nereușite, ci chiar înfricoșătoare. 
   Dacă ar fi să facem un top al celor mai groaznice jucării, cele din galeria de imagini ne-ar pune în încurcătură - ne-ar fi foarte greu să decidem care e pe locul 1, care e pe al doilea și așa mai departe. 
   Aceste jucării odioase par menite să fie folosite mai degrabă ca obiecte de recuzită pentru filmele horror.   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Niciun copil nu merită să aibă parte de un Crăciun trist. Din păcate, știm toți că există și astfel de cazuri - copii orfani sau din familii nevoiașe pentru care zilele de Crăciun nu diferă cu nimic de celelalte. Cu asta se luptă de aproape o viață un bătrân, aducând bucurie în sufletele copiilor nevoiași.

   Jim Annis este veteran al armaei americane, în vârstă de 80 de ani.De cinci decenii, el face jucării pentru copiii nevoiași. Și în fiecare an, când cei de la Salvation Army, una dintre cele mai mari organizații caritabile din lume, cu o structură cvasi-militară, strâng haine și alimente pentru oamenii nevoiași din zona lui, Jim oferă jucăriile la care meșterește cu răbdare.Cam 300, ceea ce nu-i puțin.

   Omul primește materialele, îndeosebi lemn, de la vecinii lui, sau le cumpără el însuși. Cheltuiește cam 1.000 de dolari pe an, dar pentru el asta nu-i o problemă, tot ce contează este să facă niște copii să simtă că, măcar o dată pe an, cineva are grijă de ei și îi iubește.

   În fond, el știe bine cum e să nu primești niciun dar de Crăciun. "Tata muncea, dar nu câștiga mulți bani. E greu să ai un Crăciun fericit cu cinci copii", a povestit bătrânul.

   Cu răbdare și pasiune, Jim prelucrează lemnul și îi dă formele dorite: face mașinuțe, camioane, păpuși, tractoare,  chiar și pușculițe cu forma clasică de purceluși.El vrea să facă asta cât mai mult posibil și speră să fie în putere ca să-și poată continua munca. "Îmi place când oamenii mă întreabă câți bani primesc ca să fac jucăriile astea. Le zic că tot câștigul meu este atunci îi văd pe copii zâmbind", a declarat el.
   eva.ro
 •