Partea întunecată a sarcinii


  Când ne pregătim să devenim mame, ne apucăm să ne documentăm prin orice mijloace referitor la modificările pe care le va cunoaște corpul nostru pe timpul sarcinii, dar și după aceea. Cu toate acestea, în condițiile în care acestea sunt provocate, în cea mai mare măsură, de transformările hormonale, nu putem avea control asupra lor și putem să ne aflăm în situații la care nici nu ne-am fi gândit. 

health_pregnancy.jpg

Fie că este vorba despre vergeturi, despre sâni lăsați, despre pierderea părului, despre multe kilograme în plus etc. toate acestea ne vor face să înțelegem pe deplin mesajul transmis de o tânără mamă, care și-a dezvăluit povestea pe Instagram, după ce a născut doi copii. Astfel, este normal ca într-o sarcină să existe și o parte „întunecată", dar numai de noi va depinde să avem răbdare, să fim blânde cu noi însene și să ne simțim din nou frumoase.

De ce sarcina are și o parte întunecată- Povestea Alexandrei Kilmurray

Una dintre cele mai importante transformări ale corpului, cu care ne confruntăm atât în timpul sarcinii, cât și după naștere, sunt vergeturile.

Specialiștii spun că apariția acestora este legată de:

Sarcina propriu-zisă

În timpul sarcinii, pielea se va extinde considerabil și va trece prin tot felul de transformări, extinzându-se gradual, în toate zonele corpului. Pielea nu are însă destul răgaz pentru a se adapta așa cum trebuie modificărilor, așa că rețelele de colagen se pot deteriora rapid. Din acest motiv, se vor produce rupturi, ce vor deveni cu atât mai profunde cu cât pielea noastră nu se bucură de o bună elasticitate.

De obicei, vergeturile încep să devină vizibile de îndată ce abdomenul nostru își va mări volumul, dar vor fi mai pregnante odată cu intrarea în cel de-al treilea trimestru de sarcină. 

În funcție de culoarea pielii noastre, acestea vor avea un aspect diferit. De pildă, dacă avem o piele mai deschisă la culoare, vergeturile vor avea nuanțe de roz. Cine are pielea mai închisă, va sesiza că ele sunt mult mai deschise la culoare decât restul pielii de pe corp. Ca idee, vergeturile își pot schimba mult aspectul pe parcursul sarcinii.

Transformările hormonale

Nu numai creșterea volumului abdomenului sau a sânilor va determina apariția vergeturile, ci și hormonii placentei. 

Cantitatea de hormoni secretată nu este controlabilă și va determina relaxarea întregului corp, implicit și a pielii. De aceea, legăturile dintre structurile de colagen vor slăbi, așa că acestea se pot rupe când pielea se va întinde brusc. Așa vor apărea vergeturile.

Printre cele mai importante demersuri pe care le putem face pentru ca vergeturile să nu devină foarte supărătoare, se numără:

Să ne hidratăm constant pielea, folosind creme pe bază de colagen, dar și uleiuri precum acela de cocos, de măsline sau de ricin.

Acestea vor fi cu atât mai eficiente cu cât le vom încălzi ușor și ne vom face masaj pe zonele afectate, dimineața și seara.
Să avem grijă să consumăm suficiente lichide, astfel încât pielea să se hidrateze și din interior

O dietă sănătoasă poate fi și ea de ajutor pentru a preveni și pentru a trata vergeturile. De exemplu, alimente bogate în vitamina E, A sau C sunt numai bune în vederea menținerii unei pieli cât mai sănătoase, atât înainte de naștere, cât și după aceea.

O dovadă în plus că vergeturile sunt una dintre cele mai mari probleme din sarcină este adusă și de mărturia de pe Instagram a unei tinere mame, Alexandra Kilmurray

16174950_1365163106880346_7212700607117404349_n.png

Ea a postat fotografii cu abdomenul ei, plin de vergeturi, alături de cei doi copii ai săi, intitulându-le „Partea întunecată a maternității și a sarcinii".

Tânăra nu se sfiește să recunoască faptul că i-au trebuit 18 luni pentru a regăsi puterea de a nu plânge, de a se iubi din nou și de a-și accepta corpul așa cum este. 

De asemenea, ea insistă asupra idee că nimeni nu ne poate spune exact care este tocmai această „parte întunecată a sarcinii", că nimeni nu ne avertizează asupra multittudinii de transformări fizice și psihice prin care vom trece. 

Alexandra spune că a reușit în final să găsească „luminița de la capătul tunelului", să se accepte când se uită în oglindă, fără a se considera mai puțin frumoasă din cauza vergeturilor. 

Mesajul ei urmărește să le încurajeze pe viitoarele și pe actualele mame, care trebuie să găsească puterea să treacă peste toate provocările sarcinii și peste cele de după naștere, fie că este vorba despre vergeturi, kilograme în plus, depresie postnatală etc.

Cu alte cuvinte, după cum mărturisește chiar ea, scopul postării fotografiilor este să dezvăluie o imagine reală a ceea ce se întâmplă cu corpul nostru după naștere. Noi suntem însă cele ce trebuie să depășim dificultățile ce reies de aici, să fim optimiste, să ne bucurăm din plin de miracolul de a deveni mame.

Alte probleme ce demonstrează din plin existența „părții întunecate" a sarcinii

Pielea lăsată din zona abdomenului

Studiile din domeniu au demonstrat de mai multe ori faptul că o mare parte dintre femei se plâng, după naștere, de pielea lăsată din regiunea abdomenului. 

După ce vom naște, vom începe să pierdem din kilogramele acumulate, iar uterului nostru îi vor lua cam 6-8 săptămâni până când își va recăpăta dimensiunile obișnuite.Cu atât mai mult cu cât abdomenul este zona în care pielea și mușchii s-au extins cel mai mult, cu atât mai mult va fi mai vizibilă pielea lăsată.

Medicii ne avertizează că va dura cel mai mult pentru ca pielea de pe abdomen să înceapă să-și recapete aspectul normal. 

Printre măsurile pe care ar trebui să le luăm pentru ca abdomenul nostru să se recupereze cât mai mult după o sarcină se află:

 • Slăbirea în mod gradual- Nu va fi o soluție bună să adoptăm o dietă strictă după naștere, cu atât mai mult cu cât alăptăm. Mult mai sănătos va fi să adoptăm diete mai „blânde", care să ne permită o scădere treptată a kilogramelor, lăsându-i astfel un răgaz pielii pentru a-și reface structurile și pentru a-ți îmbunătăți aspectul
 • Să avem o activitate fizică desfășurată în mod constant- Orice fel de activități fizice ne vor ajuta să ne recăpătăm tonusul pielii și cel muscular, ceea ce va duce, în timp, la obținerea unui abdomen mai ferm
 • O dietă corectă- Vitaminele și proteinele pot contribui și ele la o piele mai fermă și mai frumoasă. Include cât mai mulți nutrienți valoroși în alimentație și nu uita să te hidratezi corect, astfel încât pielea să devină tot mai elastică
 • Nu uita de masaj, fie cu creme speciale din comerți, fie cu uleiuri esențiale- De exemplu, poți să-ți procuri niște creme cu vitaminele A,C sau E sau să te ungi pe abdomen cu ulei de lavandă, de migdale sau de mentă. În cazul în care optezi pentru cel cu lavandă sau cu mentă, amestecă-le cu ulei de măsline/de cocos pentru că altfel poți să te confrunți cu iritații.

Sânii cu aspect lăsat

Și aceștia  sunt o dovadă clară pentru „partea întunecată" a sarcinii.

Responsabile pentru aspectul lăsat al sânilor sunt tot transformările de pe parcursul sarcinii. Astfel, pe măsură ce sarcina va evolua, sânii vor deveni mai plini, mai voluminoși, pregătindu-se practic pentru alăptare.

În schimb, după naștere, țesutul mamar va începe să se restrângă, pielea își va pierde elasticitatea, iar sânii vor putea să dobândească neplăcutul aspect de lăsat.

Putem să ameliorăm și această problemă de după naștere dacă vom recurge la:

 • Exerciții fizice menite să antreneze mușchii din zona pectorală, iar sânii noștri să se poată ridica din nou
 • Efectuarea de masaj, cu uleiuri călduțe, precum acela de cocos sau de măsline- Datorită lor, pielea de pe sâni va deveni mai fermă
 • Purtarea unui sutien de calitate, inclusiv pe parcursul perioadelor în care facem exerciții fizice- Acesta ne va susține corespunzător sânii și ne poate ajuta să mai scăpăm de aspectul lăsat

Pierderea părului

Face parte dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm după naștere și care are drept cauze tot modificările hormonale. Pe măsură ce nivelul estrogenului din corpul nostru devine mai scăzut, părul nostru se va fragiliza și va fi mult mai predispus căderii. Abia după 6-12 luni de la naștere părul își va reveni.

Printre demersurile pe care ar trebui să le facem pentru a avea din nou un păr frumos și sănătos putem include:

 • O dietă bogată în vitamine, minerale și proteine
 • Efectuarea de masaj regulat al scalpului, cu ajutorul unui ulei intens nutritiv
 • Să nu ne uscăm părul în exces (cu foehnul sau cu alte dispozitive destinate styling-ului)
 • Să ne pieptănăm încet, folosind un pieptene sau o perie moale
 • Să nu ne spălăm cu apă prea fierbinte
 • Să nu purtăm cozi împletite sau codițe ce presupun ca părul să fie foarte strâns

Varicele

Când vorbim despre „partea întunecată" a sarcinii, nu putem să nu menționăm și varicele. 

Specialiștii spun că sarcina este o perioadă propice formării acestora, în special pe fondul transformărilor hormonale, care pot determina modificări la nivelul peretelui venos din zona membrelor inferioare. Din acest motiv, sângele nu va mai circula așa cum trebuie, venele se vor dilata și vor deveni albăstrui, având un traseu sinuos. Practic, vor apărea varicele.

S-a constatat că aproximativ 70% se confruntă cu acestă problemă, inclusiv în perioada postpartum.

Pe lângă modificările hormonale, factorul genetic și presiunea care se pune asupra venelor pe parcursul sarcinii pot duce la apariția varicelor.

De obicei, varicele se ameliorează în câteva luni de după naștere. Putem să contribuim și noi la acest proces dacă:

 • Vom evita să stăm prea mult pe loc, ne vom schimba poziția și vom încerca să ne ținem picioarele întinse
 • Vom face mișcare în mod regulat, stimulând circulația sângeui, stfel încât să nu permitem să se formeze noi varice
 • Vom purta, cât de des putem, ciorapi de compresie

Hiperpigmentarea pielii

Tot în urma multiplelor transformări hormonale din timpul sarcinii ne putem confrunta și cu o piele mai intens colorată. Aceasta poate deveni, la un moment dat, foarte uscată.

O metodă eficientă de a scăpa de această problemă va fi să aplicăm ulei de măsline sau de cocos pe zonele afectate, seara, înainte de culcare. În plus, și aplicațiile cu gel de aloe verane pot fi de mare ajutor.

Pentru ca eforturile noastre să nu fie în zadar, este necesar să avem și mare grijă să utilizăm o cremă cu factor de protecție solară și să evităm expunerea îndelungată la soare.

Voi ați resimțit pe deplin, până acum, și partea întunecată a unei sarcini?

qbebe.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Emama
   De Emama
   Честно говоря, ранее я к этим всем «беременным стимуляторам» относилась очень скептически. Думала, что это бесполезная трата денег и времени. Ведь, чтоб забеременеть нужно заниматься другим…У меня сестра пила Миофолик, забеременела и отдала мне. Я конечно была уверенна, что забеременела она благодаря другому процессу, поэтому немного издевалась над ней. И начала пить чисто для себя. Мы с мужем еще даже не планировали детей и тут спустя три месяца приема Миофолик (по 2 саше в день как указано в инструкции) у меня задержка! Тест. Две полоски! Я в шоке, муж счастлив. Теперь смеется сестра, а мы ждем малыша!
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Chiar dacă știm că nu trebuie să avem cu toții același număr de kilograme și că esențial este să fim sănătoși și să avem o stare de bine în fiecare zi, parcă tot căutăm diete minune care să ne facă să slăbim rapid. Dietele minune nu există, iar ceea ce ar trebui să faci este să îți stabilești un program pe care să îl urmezi, atât din punct de vedere al alimentației, cât și al antrenamentelor.
   Pe lângă astea, mai sunt și alte aspecte cărora ar trebui să le acorzi atenție:
   1. Degeaba faci exerciții fizice dacă nu ai și o alimentație sănătoasă
   Ai putea crede că, dacă faci suficient de mult sport, vei putea să pierzi câte kilograme îți dorești, însă nu este așa. Pentru a putea slăbi într-un mod sănătos, trebuie să faci exerciții fizice, dar și să ai o alimentație echilibrată. Sportul reprezintă o mică parte din întreg procesul de slăbit, iar alimentația este cea care joacă rolul principal. 
   2. Trebuie să mănânci și grăsimi
   Multe persoane au impresia că ar trebui să evite alimentele bogate în grăsimi pentru a putea ajunge la silueta dorită. Însă, ai nevoie de grăsimi sănătoase deoarece ele sunt esențiale sănătății tale, oferindu-ți energie și senzația de sațietate. Trebuie să te asiguri că alegi grăsimi sănătoase și eviți alimentele procesate. Astfel că te poți orienta către avocado, măsline, pește gras, tofu sau diverse semințe, cum sunt cele de in, dovleac, susan sau de floarea soarelui.
   3. Nu există un singur mod prin care poți să slăbești
   Fiecare metabolism este diferit și e important de reținut asta. O dietă care a funcționat la o persoană nu îți va oferi garanția că te va face și pe tine să pierzi în greutate. Din acest motiv, contează să îți cunoști corpul și să nu încerci diete care îți pot face rău. De asemenea, e esențial să consulți și un medic specialist înainte de a începe tot procesul, pentru a te asigura că urmezi un plan potrivit ție. 
   4. Trebuie să te odihnești suficient
   Somnul are o foarte mare legătură cu slăbitul. Multe studii au arătat că, dacă nu reușești să te odihnești suficient și nu dormi cele opt ore recomandate pe noapte, te poți îngrășa. Așa că, trebuie să îi permiți corpului tău să se odihnească îndeajuns de mult, astfel încât să poți avea energie a doua zi.
   5. Poți mânca ciocolată, fără să te îngrijorezi că te îngrași
   Este adevărat că, dacă vrei să slăbești sănătos, trebuie să ai o alimentație corespunzătoare, dar asta nu înseamnă că trebuie să îți impui restricții. Iar printre restricțiile des vehiculate în diete ar fi ciocolata. Însă, ciocolata neagră are o mulțime de antioxidanți și poate scădea riscul bolilor cardiovasculare.
   6. Poți bea și alcool
   Studiile arată că poți bea și un pahar de vin roșu și totuși să pierzi în greutate. Antioxidanții care se regăsesc în vinul roșu sunt potriviți dacă vrei să slăbești, așa că este modalitatea excelentă de a te relaxa de la stresul zilnic, dar și de a pierde în greutate. Însă, reține faptul că nu trebuie să exagerezi și e important să consumi alcool în mod responsabil.
   elle.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   O mușcătură de căpușă s-a dovedit a fi extrem de periculoasă pentru o fetiță de 5 ani din statul american Mississippi, transmite Știri.md cu referire la Demamici.ro.
   Micuța Kailyn a rămas paralizată, miercuri dimineață, și nu a mai putut nici măcar vorbi, după ce mama ei a găsit o mușcătură adâncă de căpușă pe scalpul ei, potrivit Daily Mail.
   Jessica Griffin, mama fetei, a observat primele semnale în dimineața zilei de miercuri, atunci când fetița s-a trezit. Kailyn a căzut din picioare când s-a dat de dimineață jos din pat, iar inițial mama a crezut că micuța e pur și simplu somnoroasă.
   În timp ce o pieptăna, și-a dat seama că nu vorbește nici foarte clar și tot atunci a descoperit și o mușcătură de căpușă pe scalpul ei.
   Jessica Griffin s-a prezentat de urgență cu fetița ei la spital, unde medicii au diagnosticat-o cu paralizie temporară, pe partea stângă. Se pare că o astfel de reacție a organismului este cauzată de o neurotoxină găsită în saliva căpușei.
   Medicii au asigurat-o pe mamă că nu mai e niciun pericol, iar căpușa a fost îndepărtată, urmând ca simptomele să dispară în 12-24 de ore.
   Mama fetiței care a fost mușcată de căpușă a plecat acasă cu fetița complet recuperată, însă și-a dorit să-și împărtășească povestea cu mamele de pretutindeni.
   O mușcătură de căpușă poate cauza reacții severe, inclusiv insuficiență respiratorie și, implicit, moarte.
   demamici.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Cu toate eforturile pe care le faci pentru a avea un stil de viata sanatos, sigur sunt momente in care te simti balonata. Iar acest lucru este perfect normal, si tine nu doar de ceea ce mananci, ci si de fluctuatiile hormonale.
   Nimic nu poate strica mai mult un moment perfect decat problemele cu digestia dupa masa. Insa aceste senzatii neplacute pot fi diminuate in doar cateva minute. Ceaiurile au numeroase beneficii asupra sanatatii, asa ca ai foarte multe motive sa le consumi.
   Ceaiuri pe care sa le consumi cand te simti balonata
   Ceai de menta
   Ceaiul de menta este cel mai popular ceai obtinut din plante din intreaga lume. Si sunt foarte multe motive pentru care este apreciat! Menta are proprietati antioxidante si antibacteriene, insa cel mai important beneficiu este acela ca ajuta la digestie. Poti sa consumi ceaiul de menta oricand in timpul anului, insa in mod special dupa o masa grea. Daca te simti balonata dupa ce ai consumat foarte multe alimente, acest ceai te va ajuta sa scapi rapid de disconfort.
   Ceai de turmeric
   Aproape orice problema digestiva poate fi ameliorata cu turmeric. De fapt, aceasta planta are atat de multe beneficii asupra sanatatii organismului, incat era de asteptat sa o mentionam! Turmericul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, in special in medicina Ayurvedica. Este recomandat in special pentru proprietatile sale antiinflamatorii, insa ajuta si la ameliorarea senzatiei de stomac plin. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile ceaiului de turmeric, iti recomand sa il indulcesti cu o lingurita de miere. Ceaiul va fi mai savuros si mai usor de consumat.
   Ceai de fenicul
   Te simti balonata? Ceaiul de fenicul te scapa de disconfort! Are o multime de beneficii asupra sanatatii, deoarece contine o serie de antioxidanti si vitamine (vitamina A, vitamina B si vitamina C). La fel ca menta, feniculul este foarte cunoscut pentru proprietatile sale si consumat deseori de oamenii din intreaga lume. Ajuta la relaxarea muschilor abdominali si reduce senzatia de stomac plin. Consuma-l ori de cate ori ai probleme de digestie si te vei simti mult mai bine.
   Ceai de ginseng
   Ginsengul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale miraculoase asupra sanatatii. Este antiinflamator si antibacterian, motiv pentru care este recomandat pentru problemele de digestie. Acest ceai este obtinut din radacina de ginseng si este folosit si pentru a combate oboseala sau semnele imbatranirii. Este o bautura care te incalzeste si iti da o stare de bine, pe langa beneficiile in ceea ce priveste balonarea.
   Nu obisnuiesti sa consumi ceaiuri? Exista cateva metode alternative care te ajuta sa scapi de balonare. Exercitiile de respiratie sau unele pozitii de yoga te ajuta sa scapi rapid de disconfort. Poti, de asemenea, sa excluzi din dieta alimente care contribuie la balonare, cele mai daunatoare dintre ele fiind zaharul si bauturile acidulate.
   andreearaicu.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Un nou studiu a arătat că simptomele COVID-19 pot fi încadrate în şase categorii, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.
   Această descoperire poate contribui la identificarea mai rapidă a pacienţilor care riscă să dezvolte forme grave ale bolii, urmând să aibă nevoie, la un moment dat, de ventilator.
   În studiu au fost adunate, într-o primă fază, date de la 1.600 de pacienţi din SUA şi din Marea Britanie, bolnavi cu COVID-19. Aceştia, folosind o aplicaţie numită „Zoe Health app“, şi-au introdus simptomele, sistematic, într-o bază de date, în martie şi în aprilie. Cercetătorii apoi şi-au completat informaţiile cu date primite de la alţi 1.047 de pacienţi din SUA, Marea Britanie şi Suedia, care, de asemenea, şi-au introdus simptomele în baza de date, de-a lungul lunii mai.
   Pornind de aici, studiul a identificat şase mari categorii de simptome:
   *Categoria I (similară cu o răceală, fără febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, dureri în piept, fără febră *Categoria II (similară cu o răceală, cu febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, răguşeală, dureri în piept, febră, fără poftă de mâncare *Categoria III (probleme gastrointestinale): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, fără tuse *Categoria a IV-a (formă severă, primul nivel, cu oboseală): dureri de cap, pierderea mirosului, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în piept, oboseală *Categoria a V-a (formă severă, nivelul doi, cu stare confuză): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, stare confuză, dureri musculare *Categoria a VI-a (formă severă, nivelul trei, probleme abdominale şi respiratorii): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri de gât, dureri în piept, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, senzaţie de sufocare, diaree, dureri abdominale Unii pot scăpa ieftin, cu ceva similar cu o răceală
   „Chiar dacă tusea seacă, febra şi pierderea mirosului sunt, de obicei, prezentate ca fiind principalele trei simptome ale COVID-19, datele pe care le-am adunat, prin intermediul aplicaţiei, din partea pacienţilor, ne arată că oamenii pot avea o gamă mult mai variată de simptome, incluzând aici dureri de cap, dureri musculare, oboseală, diaree, stare confuză, pierderea poftei de mâncare, senzaţia de sufocare şi altele“, au notat cercetătorii, printr-o postare pe pagina aplicaţiei.
   „Evoluţia bolii variază, de asemenea, destul de mult de la un om la altul. Ea se poate manifesta ca o simplă răceală, ca o erupţie pe piele şi poate ajunge până la o formă gravă sau fatală a bolii“, au aduăgat cercetătorii.
   Aceştia au prezentat apoi concluziile lor privind categoriile de bolnavi, cu şanse mai mari de a avea nevoie, la un moment dat, de ventilator. Iată ce spun cifrele:
   *Pacienţii cu simptome din categoriile 6 (19,8% dintre ei), 5 (9,9% dintre ei) şi 4 (8,6% dintre ei) au avut cea mai mare nevoie de ventilator.
   *Doar 1,5% dintre pacienţii cu simptome din categoria I, 4,4% dintre pacienţii cu simptome din categoria II şi 3,3% dintre bolnavii din categoria III au ajuns să aibă nevoie, la un moment dat, de suport de oxigen.
   Aceste date au fost prezentate de King College din Londra, ai cărui cercetători, împreună cu oamenii de ştiinţă de la Spitalul din Massachusetts, au analizat datele adunate prin aplicaţia „Zoe Health“.
   „E pentru prima dată când corelăm simptomele cu gravitatea bolii“
   Autorii studiului au sugerat că aceste rezultate pot fi folosite „pentru monitorizarea mai atentă a pacienţilor aflaţi în categoriile de risc. Astfel, ne vom putea pregăti şi resursele medicale din timp, în cazul în care starea acestor pacienţi se va agrava“.
   În continuare, cercetătorii au afirmat că pacienţii care au simptome din categoriile 5 şi 6, la cinci zile după apariţia lor, sunt supuşi unui risc mai mare de internare în spital, unde vor avea nevoie de ventilator. De aceea, monitorizarea lor atentă, prin telefoane primite, zilnic, din partea medicului lor de familie, poate asigura că internarea se face imediat în momentul în care evoluţia bolii impune acest lucru.
   Claire Stevens, unul dintre autorii principali ai studiului şi lector la King College, din Londra, a explicat pentru Yahoo Life: „Acest studiu ne ajută să înţelegem modalităţile diferite în care se prezintă COVID-19. El ne arată simptomele îngrijorătoare ale pacientului, la primele zile după expunerea la noul coronavirus. 
   Mă refer la o stare de confuzie, dureri abdominale şi epuizare fizică. Cel mai important e că, dacă vom începe monitorizarea acestor simptome după primele cinci zile, îi vom putea ajuta mai bine pe cei care riscă să dezvolte forme grave ale bolii şi poate vom reuşi să prevenim apariţia acestei situaţii nedorite“.
   Doctorul Linda Anegawa a completat: „Rezultatele studiului sunt interesante, fiindcă până acum ne concentram mai mult pe caracteristicile pacienţilor, considerând că ele stabilesc cine riscă să aibă forme mai grave ale bolii. Acum e pentru prima dată când văd că simptomele sunt corelate cu gravitatea bolii“.
   Anegawa a continuat: „Chiar dacă e nevoie şi de alte studii, identificarea celor şase categorii de simptome îi poate ajuta de acum încolo pe medici să ştie din timp care sunt pacienţi aflaţi într-o categorie mai mare de risc. Astfel, le vom aloca acestor pacienţi resursele medicale şi o atenţie sporită. Vorbim de o descoperire crucială, fiindcă resursele medicale sunt limitate, iar doctorii sunt depăşiţi, mai ales acum, când numărul cazurilor e în creştere“.
   Anegawa e de părere că studiul le va fi de folos şi bolnavilor, fiindcă ei vor şti în ce categorie intră simptomele lor şi, în funcţie de acest lucru, vor cere ajutor medical din timp, dacă vor vedea că riscă să dezvolte o formă gravă a bolii.
   Bolnavii pot scăpa de starea de anxietate
   Doctorul Matthew Exline, specialist în probleme pulmonare la Wexner Medical Center din Ohio, a oferit o altă perspectivă pentru Yahoo Life.
   „Acest studiu le va fi de folos şi bolnavilor cu forme uşoare ale COVID-19. Foarte mulţi pacienţi, atunci când află că au luat noul coronavirus, sunt loviţi de o stare de anxietate. Aşa cum e cinstit, noi le prezentăm scenariul cel mai grav şi le vorbim despre pericolele existente, dacă vor ajunge să aibă nevoie de ventilator şi alte amănunte de acest gen. 
   Dar dacă aceşti pacienţi, în funcţie de simptomele lor, vor afla din start că au şanse minime să dezvolte forme grave ale bolii, această informaţie îi va scăpa de anxietate. Iar noi, ca medici, le vom putea spune: <<Hei, linişteşte-te! Majoritatea pacienţilor cu simptome similare celor pe care le ai tu nici nu ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale>>. E un detaliu foarte important care poate ajuta mult pacientul“, a declarat doctorul Matthew Exline.
   adevarul.ro
 •