Părinții vor achita doar 20% pentru biletele în taberele de vară pentru copii și adolescenți


  • 1070
  • Lucrările de pregătire și dotare cu utilajul necesar a tabarelor de vară pentru copii și adolescenți, potrivit unei decizii a Guvernului privind organizarea odihnei pentru copii şi adolescenţi în sezonul estival 2017, urmau să fie încheiate până la 20 mai. Decizia se regăsește în paginile ediții Monitorului Oficial din 26 mai curent, prezentând și componența nominală a Comisiei guvernamentale, responsabile pentru implementarea și monitorizarea prevederilor acesteia.

lager1.jpg

Astfel, Comisia include miniștri și viceminiștri ai ministerelor Educației, Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Culturii, MAI, MAIA. De asemenea, din Comisie face parte președintele Casei Naționale de Asigurării Sociale, cel al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Costurile orientative pentru o zi în taberele de odihnă, finanţate din bugetul de stat, variază între 129 și 196 de lei pe zi: costul unei zile în taberele de odihnă și întremare a sănătății constituie 163,68 lei, în taberele școlilor sportive pentru copii și juniori — 195,43 lei, în taberele turistice pentru adolescenți — 179,60 lei, în taberele sportive pentru elevii claselor superioare — 167,24 lei, iar în taberele de întremare cu sejur de zi — 128,47 lei.

Totodată, decizia Guvernului prevede implementarea unor cerințe unice în activitatea tuturor taberelor. Aceste cerințe vizează prevenirea unor situații de risc pentru sănătatea și viața copiilor și adolescenților, inclusiv în ce privește alimentația acestora. 

Din totalul biletelor repartizate în taberele de vară, 25 la sută vor fi oferite gratuit copiilor orfani, celor din familii defavorizate, monoparentale, precum şi celor din familiile cu trei şi mai mulţi copii. Gratuit vor primi bilete de odihnă și copiii aflați sub tutelă și curatelă, cei care sunt educați în casele de copii de tip familial, copiii veteranilor de război, ai căror ambii părinți sunt persoane cu dezabilități sau pensionari.

Restul biletelor în taberele de vară vor fi comercializate cu o reducere de 80% din costul total al biletului, părinții urmând să achite doar 20 la sută din cost.

Ministerul Educaţiei va achiziţiona 100 de bilete pentru elevii din România (în baza Protocolului semnat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice de la București), 100 de bilete pentru elevii din zona de conflict din regiunile estice ale Ucrainei şi 50 de bilete pentru instituţiile ucrainene cu predare în limba română, suportând și cheltuielile pentru transportul tur-retur al elevilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Alte 300 de bilete vor fi procurate pentru elevii din instituţiile de învăţământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate Ministerului Educaţiei.

De asemenea, în scopul promovării imaginii Republicii Moldova în calitate de destinație turistică atractivă, va fi achiziţionat un pachet turistic pentru 100 de elevi din România şi 150 de elevi din Ucraina. Pachetul turistic va include o rută turistică care se bucură de popularitate și care permite cultivarea respectului față de valorile naționale. 

Decizia Executivului mai prevede extinderea în continuare a rețelei de tabere de odihnă și întremare a sănătății pentru copii și adolescenți.

monitorul.fisc.md


Поделись новостью с друзьями!