Lista dulciurilor pereculoase pentru copii


  Este tentant pentru părinți să-și recompenseze copiii cu dulciuri. Dar unele dintre ele pot fi extrem de periculoase!

01f490a70ccaf5e242a3d9ff423181f3.jpeg

Noile cercetări arată că un copil cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani are nevoie de mai puțin de 25 de grame de zahăr, adică 6 lingurițe pe zi. Copiii mai mici de 2 ani nu ar trebui să consume deloc zahăr. Consumul de zahăr adăugat la începutul vieții este strâns legat de carii, obezitate, hipertensiune arterială și diabet zaharat de tip 2. Iar aceste probleme le crește atât copiilor, cât și adulților riscul de boli de inimă. 

Mai mult decât atât, consumul dulciurilor lasă mai puțin spațiu în stomacul celor mici pentru alimente sănătoase, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și produse lactate cu conținut scăzut în grăsimi. Specialiștii sfătuiesc părinții să citească cu atenție etichetele produselor alimentare și să facă un calcul: 4 grame de zahăr este echivalentul unei lingurițe de zahăr. Cele mai periculoase zaharuri se găsesc în alimentele procesate, deserturi și sucul de fructe. Cele mai multe dintre acestea nu au valoare nutritivă. 

Înghețata, tortul și prăjiturile sunt gustări tipice în cazul copiilor, dar știai că 16% din caloriile zilnice ale copiilor și adolescenților provin din zahărul adăugat? Dulciurile pot face parte din dieta copilului, dar nu ar trebui să fie incluse în fiecare zi. Indicat ar fi ca acestea să fie consumate în porții rezonabile și cât mai rar, cum ar fi la ocazii sau zile speciale. Mai mult decât atât, pe lângă valoarea nutritivă scăzută, multe dintre aceste dulciuri cresc riscul de sufocare, mai ales în rândul copiilor mici.

Acadelele

Acadelele/bomboanele contribuie la aportul caloric din dieta copilului și oferă foarte puțini nutrienți. Cu cât este mai mic copilul, cu atât este mai important ca părinții să știe că fiecare mușcătură contează pentru nutriție. Mai mult decât atât, conform unui studiu, bomboanele tari reprezintă 15% din incidentele de sufocare.

Jeleurile

Jeleurile sunt gustări foarte nesănătoase. O pungă minusculă conține 80-90 de calorii, iar majoritatea copiilor le mănâncă precum pe bomboane, acumulând calorii fără să se simtă sătui.

Au foarte mult zahăr adăugat și nu conțin proteine sau fibre pentru a stimula nutriția. Cea mai bună variantă este hrănirea copilului cu fructe adevărate, nu cu jeleuri cu arome de fructe.

Bezele moi americane / Marshmallows

Deși au o textură moale, aceste bezele pot crește riscul de sufocare pentru că nu se topesc ușor în gură. Lăsați nesupravegheați chiar și timp de câteva secunde, copiii pot fi tentați să-și umple gura cu aceste dulciuri, blocându-și în totalitate căile respiratorii. Mai mult decât atât, nu au valoare nutritivă.

Iaurtul cu fructe

Iaurtul este o gustare uimitoare, plină de probiotice pentru burticile sănătoase, dar nu poți ignora faptul că majoritatea mărcilor sunt pline de zahăr adăugat. Iaurturile cu diverse arome, fructe sau cu toppinguri de bomboane sunt un pericol pentru copil. Este de preferat consumul iaurtului grecesc simplu, are mai multe proteine decât iaurtul obișnuit și poate fi îndulcit cu miere sau fructe proaspete.  

Cereale

Majoritatea cerealelor de pe piață, cum ar fi cele colorate sau cu diverse arome conțin foarte mult zahăr adăugat și foarte puține proteine.

Cerealele integrale cu lapte fără grăsime sunt o opțiune mult mai sănătoasă pentru micul dejun.

Sucurile de fructe

Unele sucuri de fructe pot conține același număr de calorii și zaharuri ca băuturile răcoritoare. Conțin vitamine și antioxidanți, dar atunci când fructul este stors, se pierde fibra. Este mult mai bine să se consume fructul întreg.

Unt de arahide

Untul de arahide nu se topește în gură și nu alunecă ușor pe gât. Așadar, pericolul de sufocare este evident. Pentru a-l servi unui copil mic, trebuie amestecat cu alte ingrediente sau întins în strat subțire pe biscuiți sau pâine.

Guma de mestecat

Guma reprezintă un risc uriaș, pentru că textura lipicioasă și mișcarea frecventă de mestecare favorizează lipirea sau înghițirea ei.

eva.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Numai de la începutul anului, oamenii legii au inițiat 31 de cauze penale privind abuzul și exploatarea sexuală în Internet a copiilor, dinte care 28 privind Pornografia infantilă, 2 pentru Hărțuirea sexuală și una privind Ademenirea minorului în scopuri sexuale, transmite Știri.md.
   Totodată, au fost efectuate 13 percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate peste 40 de dispozitive de stocare a datelor informatice, utilizate de către infractori.
   În acest context, IGP avertizează repetat părinții despre pericolul victimizării minorilor în mediul online.
   De asemenea, oamenii legii recomandă părinţilor respectarea următoarelor măsuri de educare şi instruire a copilului:- 
   - Familiarizați-vă cu tehnologia utilizată de către copil ca să înţelegeți cum acesta îşi petrece timpul în mediul online și ce dispozitiv folosesc pentru aceasta.
   - Fiți cel mai bun prieten al copilului din mediul online. „Împrieteniţi-vă”, apreciaţi-i postările - dacă vedeţi ceva ce vă îngrijorează vorbiţi-i atent, între patru ochi.
   - Explicați copilului că utilizatorii din Internet se pot prezenta sau afișa în profil cu date false.
   - Familiarizați-vă cu paginile web și programele cu acces la Internet folosite de copil.
   - Instalați calculatorul într-o cameră comună pentru a fi posibilă monitorizarea site-urilor accesate.
   - Conveniți asupra regulilor casei despre utilizarea Internetului.
   - Interesați-vă cine sunt prietenii virtuali, cu cine și unde copilul merge.
   - Explicați copilului să nu comunice numele, adresa sau alte date personale străinilor.
   - Explicați copilului să nu răspundă străinilor, la fel cum nu vorbește cu oameni străini în stradă.
   "Doar prin implicare activă, responsabilitate și atitudine, putem ajuta un copil să NU devină prizonier al lumii virtuale! Navigați în siguranță pe Internet!", îndeamnă polițiștii.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Mai exact, conform datelor Ministerului Educației, este vorba despre aproape 30.000 de elevi, care nu au tehnică de calcul. Chiar și cel mai simplu laptop este prea scump pentru familiile acestora, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md. 
   Astfel că, părinții, dar și autoritățile nu cunosc cum vor participa copiii la lecțiile online. Responsabilii anunță că, deocamdată, au identificat doar 3.000 de calculatoare, adică doar 10 la sută din cantitatea de care e nevoie.
   Oamenii care vor să-i ajute pe elevi să înceapă noul an școlar cu tehnică modernă, pot accesa harta interactivă, de pe site-ul Ministerului Educației, unde găsesc cantitatea de calculatoare necesară în fiecare raion și numărul de telefon la care pot apela.
   tv8.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Incidentul a avut loc în vestul Greciei, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro. În mod uimitor, copilul și-a păstrat calmul în tot acest timp.
   Un feribot s-a apropiat de el, după ce căpitanul a observat mica ambarcațiune în formă de inorog și s-a apropiat să verifice despre ce este vorba.
   Echipajul a preluat micul sinistrat și l-a adus în siguranță la țărm, spre bucuria părinților și a echipelor care îl căutaseră în zadar mai multe ore.
   digi24.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   De exemplu, la una dintre grădinițe copiii au fost rugați să-și lase jucăriile acasă și să vină cu propriile sticle pentru apă. Micuții au petrecut mai mult timp pe afară, pentru că așa e mai sigur, spune administrația, transmite Ștriri.md cu referire la Tv8.md.
   Din cauza pandemiei, copiii de la o grădiniță privată din capitală au petrecut toată ziua afară. Au încercat să păstreze distanța socială, pe cât a fost posibil, iar în timpul activităților nu s-au atins de lucrurile altor copii.
   Educatorii spun că micuții s-au conformat ușor noilor reguli, pentru că știu cât de periculos e virusul:
   „E periculos virusul? -Da, pentru că poate îmbolnăvi orice om. -Îți e frică? -Nu, pentru că nici nu-l văd, dar știu toate regulile”.
   Părinții care și-au dus copiii la grădiniță au fost nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere și nu au fost lăsați să intre în instituție. Programul copiilor, deocamdată, este doar până la ora 13:00, fără somn.
   tv8.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Acum, când ne aflăm în luna octombrie, este recomandabil de administrat copiilor un complex de vitamine, minerale pentru o perioadă de timp, la fiecare copil individual, în dependenţă de starea lui de sănătate şi riscurile pe care le are. Sunt recomandările pediatrului Ludmila Chiriac, oferite pentru IPN, transmite Știri.md.
   Nu este de neglijat vaccinarea împotriva gripei sezoniere. „Vaccinarea trebuie efectuată în această perioadă, în luna octombrie, ca până în decembrie-ianuarie copiii sa aibă anticorpi şi să poată lupta cu gripa sezonieră”, a explicat medicul.
   Dacă copilul este sănătos şi nu a făcut viroze pe parcursul anului precedent, nu este neapărat să meargă la un specialist. 
   „Un mod sănătos de viaţă, gimnastică zilnică, băi de contrast şi alimentaţie naturală, corectă, este suficient. Copiii care sunt predispuşi la boli respiratorii, care au alte maladii concomitente, ar fi bine să facă un consult la pediatru. Pediatrul, în mod individual, îi face un program de însănătoşire. Acum, cât încă timpul este bun, e cald şi bine, recomand tuturor copiilor să meargă, după lecţii, după grădiniţă, în locuri în care natura încă este vie: în pădure, parcuri”, sugerează pediatrul.
   Un mod sănătos de viaţă este principala recomandare a specialiștilor. „Eu întâlnesc părinţi care nu consumă carne. Sunt vegetarieni şi le impun şi copiilor acest regim alimentar. Le explic că copiii au nevoie de cantităţi de proteine pentru a creşte şi pentru ca creierul lor să se dezvolte”, a exemplificat pediatrul.
   Chiar şi atunci când temperaturile sunt scăzute, părinţii trebuie să iasă cu copiii la plimbare. Chiar şi cu bebeluşii, până la minus 10 grade, dacă nu este vânt, spune medicul. O atenție deosebită trebuie acordată vestimentației. 
   „Copilul iese afară, este activ. Dacă în cazul bebeluşilor recomandăm să fie îmbrăcați cum este părintele, plus o unitate, în cazul celorlalţi copii le recomand să-i îmbrace cu o unitate mai puţin. Copilul este în mişcare, aleargă, transpiră şi astfel este supus riscului de a răci”. 
   „Apa, în timpul băii, dacă de obicei se recomandă a fi de 35-36 de grade, poate fi de 32-33 de grade. Asta e tot o metodă de călire”, a adăugat Ludmila Chiriac.
   Per general, pediatrul spune că un copil nu are nevoie neapărat de medicamente sau ceva special pentru sezonul rece, ci de un mod de viaţă sănătos, somn adecvat, plimbări în aer liber şi consumul, în cantităţi mari, de fructe şi legume, deoarece cele mai multe vitamine se conţin în ele.
   ipn.md
 •