Joaca in copilarie si abilitatile spatiale


  Copiii care se joaca cu jucarii cu care pot construi (cuburi, de exemplu) au abilitati spatiale mult mai ridicate decat restul copiilor.

tea-transtorno-espectro-autista-800x457.jpg

Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat. Jocurile de tip lego sau anumite jocuri video ajuta foarte mult copiii sa isi dezvolte abilitati spatiale care vor fi foarte utile mai ales daca cei mici hotarasc sa urmeze cariere in domenii precum stiinta si ingineria.

Abilitatile spatiale sunt masurate prin teste care presupun, de exemplu, rotirea mintala a unor obiecte sau imaginarea obiectelor sectionate in diverse planuri.

„Creierul uman este maleabil si foarte usor de antrenat. Daca oferim copiilor jucarii si jocuri de constructie, mai ales inainte de a merge la scoala, ei vor incepe sa isi dezvolte abilitati care le vor fi foarte utile mai ales la matematica, stiinte, tehnologie si alte domenii exacte. ”,spun specialistii.

Studiul actual a masurat abilitatile spatiale a sute de studenti la facultati de Geologie din SUA. Rezultatele au indicat diferente mari si variabile intre abilitatile spatiale ale studentilor. Pentru a afla care sunt cauzele acestor diferente, autorii studiului au analizat mai multe aspecte ale educatiei si copilariei studentilor: domeniul de licenta studiat, jocurile din copilarie, numarul de materii stiintifice studiate, genul (diferentele dintre fete si baieti)  si rezultatele la teste stardardizate.

Dintre toate aceste aspecte, jocurile din copilarie au avut cea mai mare influenta asupra nivelului abilitatilor spatiale ale studentilor. Mai exact, studentii care in copilarie s-au jucat cu cuburi de constructie au avut cele mai bune rezultate la testele de abilitati spatiale.

Mai mult, studiul a scos in evidenta ca diferentele dintre fete si baieti nu mai sunt la fel de mari daca si fetele s-au jucat cu jocuri de constructie in copilarie. Studii anterioare au aratat ca fetele au abilitati spatiale mai reduse decat baietii.

Autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca parintii copiilor care sunt interesati de stiinta ar trebui sa ii implice pe acestia in jocuri care le exerseaza abilitatile spatiale si orientarea in spatiu.

suntparinte.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Având o înălţime de 11 centimetri, păr lung şi blond, Barbie este prima păpuşă produsă în masă în Statele Unite ce arată ca un adult, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.
   La doi ani după ce a fost fabricată, păpuşa a primit şi un partener, pe Ken.
   De-a lungul timpului, Barbie a generat vânzări uriaşe, dar şi controverse. Unii dintre criticii păpuşii susţin că toate ţinutele lui Barbie şi casele de vis ale acesteia au încurajat copiii să fie materialişti.
   Cele mai multe controverse le-au generat însă talia minusculă, sânii mari ai păpuşii şi, în general, aspectul perfect al acesteia.
   Mulţi critici sunt de părere că păpuşa le-ar fi oferit fetiţelor un exemplu ireal. Încercând să o copieze, acestea au dezvoltat atitudini nesănătoase.
   În ciuda criticilor, peste un miliard de păpuşi Barbie au fost vândute în întreaga lume, din 1959 până acum, iar Barbie este un simbol la nivel global.
   mediafax.ro
  • julia122997
   De julia122997
   O decizie în acest sens a fost luată după ce APCSP a efectuat în ultima perioadă mai multe controale la unităţile comerciale care vând jucării pentru copii.
   De menționat că au fost supuse controlului următoarele grupe de produse: jucării cu roţi (trotinete, biciclete, jucării cu împlutură moale, păpuşi, jocuri de mese, jucării din mase plastice, etc.).
   În urma efectuării controalelor s-au stabilit că cele mai frecvente încălcări depistate în urma verificărilor pieţei ţin de expunerea în comerţ a produselor fără informaţia completă privind ţara producătoare, producătorul, denumirea importatorului, precum şi lipsa informaţiei în limba de stat privind măsurile de precauţie şi modul de utilizare; expunerea în comerţ a jucăriilor pentru copii fără o evaluare obligatorie a conformităţii, în lipsa declaraţiei de conformitate, lipsa rapoartelor de încercări la indicii de inofensivitate ş.a.
   Astfel, în urma controalelor angajații Agenției pentru Protecția Consumatorilor au întocmite 6 procese-verbale, au eliberat 3 prescripţii de interzicere a comercializării loturilor de produse pentru 33.827 bucăți în sumă totală de 636.628 de lei lei.
   Totodată au aplicat 3 prescripţii de înlăturare a neconformităţilor.
   Cum alegem jucării sigure pentru copii? Atrageți atenția la marcajul „CE”
   1. Asiguraţi-vă că aţi luat cunoştinţă de toate informaţiile de pe etichetă. Fiţi conştienţi de recomandările privind limita de vârstă şi siguranţa produselor - luaţi o atitudine serioasă. Achiziționați doar jucării care au aplicat marcajul CE. „Marcaj CE” înseamnă un marcaj prin care producătorul indică faptul că jucăria respectă cerințele aplicabile stabilite în legislația comunitară de armonizare transpusă și în legislația națională. Nu confundați marcajul CE cu alte simboluri. Atenție! Acestea au rolul să vă deruteze și riscați să procurați jucării periculoase pentru copii.
   2. Nu procuraţi jucării care nu sunt însoţite cu instrucţiuni de utilizare.
   3. Nu lăsaţi la îndemâna copiilor sub 3 ani jucării care conţin părţi mici, deoarece copiii au tendinţa de a pune jucăriile în gură, iar părţile mici prezintă un risc de sufocare. Aveţi grijă ca toate detaliile mici (ochi, nas ş.a.) ale jucăriilor să fie strîns lipite /cusute de jucărie.
   4. Urmaţi cu stricteţe regulile privind asamblarea şi folosirea jucăriilor. Păstraţi instrucţiunile şi alte informaţii ambalate împreună cu jucăriile, într-un loc sigur.
   5. Întotdeauna procuraţi jucării de la producători cu renume, pe care îi cunoaşteţi. Vînzătorii/producătorii cu renume au grijă de produsele comercializate şi de obicei acceptă returnări.
   6. O atenţie deosebită trebuie acordată la procurarea jucăriilor de mîna a doua (second hand). Supravegheaţi copii în timpul jocului - aveţi grijă ca jucăriile să fie utilizate conform scopului, în corespundere cu vîrsta şi abilităţile copiilor. Pentru anumite produse - cum sunt trotinetele, bicicletele, patinele cu rotile - casca şi echipamentul de siguranţă trebuie să fie mereu purtate.
   7. Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt păstrate în locuri neaccesibile copiilor cu vîrsta mai mică de 3 ani, aşa cum aceste jucării pot conţine părţi mici. Aveţi grijă ca copii să nu se joace cu pachetele din plastic, care reprezintă un risc al sufocării.
   8. Examinaţi periodic jucăriile pentru a depista eventuale distrugeri (rupturi, spargeri) care pot prezenta anumite riscuri pentru sănătatea şi siguranţa copilului dvs.
   9. Aruncaţi imediat jucăriile distruse, înlăturaţi toate ambalajele jucăriilor, inclusiv ambalajele din plastic, carton, hîrtie, dar întotdeauna păstraţi instrucţiunile.
   10. Nu lăsaţi jucăriile pe scări, pe podea sau în locurile aglomerate ale casei.
   11. Întotdeauna anunţaţi vînzătorul sau autorităţile competente dacă aţi descoperit un eventual risc al unei jucării.
   12. Fiţi vigilenţi şi respectaţi precauţiile de baza pentru reducerea la maximum a riscurilor.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   S-au mai văzut jucării nereușite, urâte de-a dreptul, făcute parcă special ca să nu le cumperi - le vezi în magazinele ieftine, zac prin vitrine și pe rafturi prăfuite, doar-doar s-o îndura cineva să dea un ban, hai doi, pe ele. Dar cele din aceste imagini nu sunt doar nereușite, ci chiar înfricoșătoare. 
   Dacă ar fi să facem un top al celor mai groaznice jucării, cele din galeria de imagini ne-ar pune în încurcătură - ne-ar fi foarte greu să decidem care e pe locul 1, care e pe al doilea și așa mai departe. 
   Aceste jucării odioase par menite să fie folosite mai degrabă ca obiecte de recuzită pentru filmele horror.   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Niciun copil nu merită să aibă parte de un Crăciun trist. Din păcate, știm toți că există și astfel de cazuri - copii orfani sau din familii nevoiașe pentru care zilele de Crăciun nu diferă cu nimic de celelalte. Cu asta se luptă de aproape o viață un bătrân, aducând bucurie în sufletele copiilor nevoiași.

   Jim Annis este veteran al armaei americane, în vârstă de 80 de ani.De cinci decenii, el face jucării pentru copiii nevoiași. Și în fiecare an, când cei de la Salvation Army, una dintre cele mai mari organizații caritabile din lume, cu o structură cvasi-militară, strâng haine și alimente pentru oamenii nevoiași din zona lui, Jim oferă jucăriile la care meșterește cu răbdare.Cam 300, ceea ce nu-i puțin.

   Omul primește materialele, îndeosebi lemn, de la vecinii lui, sau le cumpără el însuși. Cheltuiește cam 1.000 de dolari pe an, dar pentru el asta nu-i o problemă, tot ce contează este să facă niște copii să simtă că, măcar o dată pe an, cineva are grijă de ei și îi iubește.

   În fond, el știe bine cum e să nu primești niciun dar de Crăciun. "Tata muncea, dar nu câștiga mulți bani. E greu să ai un Crăciun fericit cu cinci copii", a povestit bătrânul.

   Cu răbdare și pasiune, Jim prelucrează lemnul și îi dă formele dorite: face mașinuțe, camioane, păpuși, tractoare,  chiar și pușculițe cu forma clasică de purceluși.El vrea să facă asta cât mai mult posibil și speră să fie în putere ca să-și poată continua munca. "Îmi place când oamenii mă întreabă câți bani primesc ca să fac jucăriile astea. Le zic că tot câștigul meu este atunci îi văd pe copii zâmbind", a declarat el.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Ce frumos moment pe „De Kuip” din Rotterdam! În minutul 12, meciul Feyenoord - ADO Den Haag (3-2) a fost oprit de arbitru. Fanii oaspeților, aflați la al doilea inel al stadionului, au început să arunce cu plușuri. O ploaie de jucării aterizând în tribuna de dedesubt.
   Acolo erau câteva sute de copii bolnavi, pacienți ai spitalului Sofia din Rotterdam, care s-au bucurat enorm, surprinși de plușurile ce păreau că vin din cer. 
   Și jucătorii, și spectatorii aplaudau gestul suporterilor lui ADO. Nu era o premieră. În 2016, aceiași fani din Haga fuseseră nominalizați la premiul FIFA după un gest similar făcut tot la o partidă cu Feyenoord. Acțiunea caritabilă „adoptă un pluș pentru un euro” a fost lansată luna trecută la Haga, banii urmând a fi donați spitalului Sofia. Până acum, s-au strâns 30.000 de jucării.
    
   gsp.ro
 •