Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat. Jocurile de tip lego sau anumite jocuri video ajuta foarte mult copiii sa isi dezvolte abilitati spatiale care vor fi foarte utile mai ales daca cei mici hotarasc sa urmeze cariere in domenii precum stiinta si ingineria.
Abilitatile spatiale sunt masurate prin teste care presupun, de exemplu, rotirea mintala a unor obiecte sau imaginarea obiectelor sectionate in diverse planuri.
„Creierul uman este maleabil si foarte usor de antrenat. Daca oferim copiilor jucarii si jocuri de constructie, mai ales inainte de a merge la scoala, ei vor incepe sa isi dezvolte abilitati care le vor fi foarte utile mai ales la matematica, stiinte, tehnologie si alte domenii exacte. ”,spun specialistii.
Studiul actual a masurat abilitatile spatiale a sute de studenti la facultati de Geologie din SUA. Rezultatele au indicat diferente mari si variabile intre abilitatile spatiale ale studentilor. Pentru a afla care sunt cauzele acestor diferente, autorii studiului au analizat mai multe aspecte ale educatiei si copilariei studentilor: domeniul de licenta studiat, jocurile din copilarie, numarul de materii stiintifice studiate, genul (diferentele dintre fete si baieti) si rezultatele la teste stardardizate.
Dintre toate aceste aspecte, jocurile din copilarie au avut cea mai mare influenta asupra nivelului abilitatilor spatiale ale studentilor. Mai exact, studentii care in copilarie s-au jucat cu cuburi de constructie au avut cele mai bune rezultate la testele de abilitati spatiale.
Mai mult, studiul a scos in evidenta ca diferentele dintre fete si baieti nu mai sunt la fel de mari daca si fetele s-au jucat cu jocuri de constructie in copilarie. Studii anterioare au aratat ca fetele au abilitati spatiale mai reduse decat baietii.
Autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca parintii copiilor care sunt interesati de stiinta ar trebui sa ii implice pe acestia in jocuri care le exerseaza abilitatile spatiale si orientarea in spatiu.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat