Cand sa incepi?
In anii 60 parintii introduceau cerealele in meniul bebelusilor inca din saptamana 2-3 de viata. In decursul anilor, varsta recomandata pentru inceperea diversificarii a fost avansata cu 2 luni, apoi cu 4 luni, iar acum, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) s-a decis asupra varstei de 6 luni ca ideala pentru introducerea solidelor. Daca bebelusul este alaptat exclusiv, majoritatea pediatrilor recomanda parintilor sa astepte varsta de 6 luni pentru introducerea alimentelor. Laptele matern furnizeaza toti nutrientii si toate vitaminele necesare pentru cresterea bebelusului. Varsta la care se face diversificarea depinde de multe lucruri din dezvoltarea bebelusului, lucruri care sunt unice cu fiecare copil in parte, asa ca cel mai bine este sa ceri parerea pediatrului inainte de a lua o decizie.
Cum stii daca bebelusul e pregatit?
Asa cum o sa vezi pe parcurs, cheia intelegerii si cunoasterii puiului tau este chiar privindu-l pe el si reactiile lui. Exista multe semne si pietre de hotar in comportamentul bebelusului care iti indica faptul ca este pregatit sa treaca la etapa urmatoare: solidele. Unele dintre ele includ:
- isi tine capul singurel si poate sta in sezut sprijinit
- absenta reflexului de extruziune (reflexul natural care face ca bebelusii sa impinga afara din gurita orice obiect strain)
- o greutate de minim 6 kg
- aparitia miscarilor de mestecare la nivel bucal
- este interesat de mancarea parintilor
Acest lucru nu inseamna ca daca bebelusul a realizat unul din obiectivele de mai sus este pregatit pentru introducerea solidelor in meniul sau, dar nici ca este neaparat nevoie sa bifeze toate aceste achizitii pentru a incepe diversificarea. Unii bebelusi care s-au nascut cu o greutate mare pot atinge 6 kg in primele doua luni de viata, dar probabil ca nu pot sta in sezut nici macar sprijiniti. Alti bebelusi, care stau deja in sezut, nu pot inca mesteca. Altii vor vrea sa ajunga la farfuria parintilor si stiu deja sa mestece, dar pot fi slabuti, cantarind doar 4.5 – 5 kg. Numai impreuna cu pediatrul copilului puteti cantari progresele realizate de acesta si decide momentul potrivit pentru introducerea solidelor.
Cum introducem solidele?
Cand introducem solidele, putem incepe usor cu cereale adaptate varstei bebelusului amestecate cu lapte matern sau formula. Majoritatea pediatrilor recomanda cerealele de orez intrucat prezinta cel mai mic risc de declansare a alergiilor (nu contin gluten). Odata ce s-a deprins cu masa de cereale, putem introduce legumele, in special radacinoasele (morcov, patrunjel, pastarnac, telina) la care adaugam dovlecel, rosie, etc. Sunt preferate legumele pentru a nu deprinde sugarul cu gustul dulce; ulterior, putem adauga meniului si fructele. Atunci cand se introduce un nou aliment trebuie avut in vedere ca nu vom adauga meniului bebelusului mai mult de 1 fruct/ leguma noua pe saptamana, pentru a fi capabili sa observam imediat ce mancare place bebelusului si ce-i displace, dar mai ales pentru a detecta rapid eventualele reactii alergice la unul din alimentele introduse.
Intotdeauna trebuie verificat cu pediatrul copilului starea de sanatate a sugarului pe parcursul diversificarii, insa mai presus de toate, trebuie sa ne pastram calmul si rabdarea. Amintiti-va ca tot acest proces al mancarii este un lucru cat se poate de nou pentru bebelusul dvs. si ca reprezinta o experienta din care au de invatat atat mama, cat si copilul.
Consulta colectia noastra de retete pentru bebelusi! Este foarte bogata, cu retete ce pot fi facute inca de la debutul diversificarii, cu multe sfaturi din experienta noastra, iar mai tarziu, cand bebe creste, multe dintre retete pot fi adaptate pentru a servi de masa intreaga familie!
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat