Ingredientele interzise în produsele de îngrijire a pielii bebelușilor


  Orice părinte își dorește să-și știe copilul în siguranță. Mamele încearcă pe cât posibil să facă o selecție riguroasă a produselor ce intră în contact cu cel mic. Analizează cu atenție etichetele, de la alimente și până la articolele de îmbrăcăminte, tocmai pentru a se asigura că sunt 100% naturale și nu afectează sănătatea copilului sensibil. Același obicei trebuie practicat și la capitolul produse de curățare și îngrijire a pielii micuților, pentru a exclude posibilele reacții alergice sau iritații provocate de ingredientele artificiale. Dar care sunt acestea? Știi să faci diferența între produsele naturale și cele cu adaos chimic, analizând eticheta? Dacă nu ești as la acest capitol și nu cunoști chiar toate ingredientele interzise, te invităm să afli totul din rândurile ce urmează.

pexels-photo-1004593.jpeg

Cu siguranță știai deja că substanțele aplicate la nivelul pielii se absorb rapid și ajung în cele din urmă în sânge. Mai exact, compoziția produselor se absoarbe în proporție de 60% în epidermă, astfel încât este esențial ca sursa de proveniență să fie una naturală. Iată lista ingredientelor ce nu trebuie să se regăsească pe eticheta produselor pentru bebe! 

Parfum

Cu toții suntem tentați să alegem produsele de curățare și îngrijire în funcție de parfum. De cele mai multe ori, adaosul de arome este folosit pentru a masca prezența altor ingrediente chimice. De asemenea, nu se dezvăluie conținutul acestui compus, ceea ce înseamnă că poate proveni din materiale sintetice. În contact cu pielea sensibilă a bebelușilor, parfumul poate provoca iritații, reacții alergice și chiar dificultăți de respirație. Așadar, dacă totuși îți dorești ca pielea micuțului tău să fie învăluită într-un parfum discret și plăcut, poți alege un produs cu arome naturale. 

Parabeni

Familia parabenilor este prezentă în foarte multe articole destinate îngrijirii pielii. Acționează ca și conservanți chimici ce îndepărtează bacteriile și mucegaiurile din produse. Din păcate, acțiunea lor agresivă asupra agenților nocivi devine iritantă și pentru piele, în special pentru cea a bebelușilor. Așadar, sfatul nostru este să selectezi acele produse ce nu conțin urme de parabeni.

Sulfați

Copiii iubesc bulele atunci când vine ora de băiță, nu-i așa? Responsabili de prezența lor se fac sulfații, compuși chimici prezenți în cele mai multe dintre produsele de îngrijire. Poate crezi că prezența bulelor face ca produsul să fie mai eficient. De fapt, numărul crescut de sulfați poate provoca iritații la nivelul scalpului, ochilor, pielii, alegii sau disfuncții endocrine. 

Siliconi

Un alt ingredient ce nu trebuie să facă parte din compoziția produselor pentru bebeluși este siliconul. Acesta produce efectul de strălucire al părului, însă folosit în exces poate provoca uscarea și ruperea firelor de păr. Asta nu înseamnă altceva decât că trebuie să eviți siliconul cu atât mai mult cu cât părul bebelușului este subțire și fragil. 

Ai făcut astfel cunoștință cu ingredientele neprietenoase cu pielea copilului tău și acum nu-ți rămâne de făcut decât să pornești la vânătoarea de produse naturale de îngrijire. Succes!

qbebe.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Situaţia demografică
   Numărul copiilor este în descreștere continuă
   La 1 ianuarie 2019, numărul copiilor în Republica Moldova1 a constituit 669,6 mii copii sau fiecare a cincea persoană este în vârstă de până la 18 ani.
   În anul 2018 s-au înregistrat 32,6 mii născuţii-vii, fiind în descreştere cu 4,3% faţă de anul precedent. Rata natalităţii a constituit 9,2 născuţi-vii la 1000 locuitori. Nivelul natalităţii în localităţile rurale (10,2‰) este mai înalt decât în localităţile urbane (7,9‰).
   Cei mai mulți născuți sunt băieți
   Din numărul copiilor născuţi-vii, 51,7% au fost băieţi, raportul de masculinitate fiind de 107 băieţi la 100 fete. În funcţie de greutatea la naştere, 94,2 % din născuţii-vii au avut peste 2500 grame. Cei mai mulţi copii (96,5%) s-au născut după o durată a sarcinii de peste 35 săptămâni.
   Femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai mică comparativ cu cele din urban
   Vârsta medie a mamei la prima naștere este de 25,0 ani. De regulă, femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai mică, comparativ cu cele din mediul urban, la 23,9 ani şi respectiv 26,8 ani. Distribuţia născuţilor-vii după grupa de vârstă a mamei, evocă concentrarea acestora până la vârsta de 30 ani (63,6% din total naşteri). Nivelul natalităţii extraconjugale constituie 21,2% ori aproape fiecare al  cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei.

   Educația copiilor
   Rata de cuprindere în învățământul preșcolar este în creștere
   Către sfârșitul anului 2018, în țară au funcționat 1484 instituții de educație timpurie, inclusiv 835 cu statut de creșă-grădiniță, 541 – grădinițe, 83 – complexe educaționale, 23 – centre comunitare și 2 creșe. Numărul copiilor înscriși în instituțiile de educație timpurie a constituit 149,5 mii copii, fiind practic la nivelul anului precedent.
   Rata de cuprindere a copiilor în învățământul preșcolar a crescut de la 83,9% în anul 2014 până la 87,7% în anul 2018, în special majorându-se în mediul urban (cu 9,9 puncte procentuale).
   Copiii în vârstă de 4 ani predomină în instituțiile de educație timpurie
   În distribuția pe vârste a copiilor înscriși în educația timpurie, predomină copiii cu vârsta de 4 ani (23,0%), după care urmează copiii în vârstă de 5 ani - 22,6%, copiii de 6 ani – 21,3% și de 3 ani – 21,0%. Ponderea copiilor cu vârsta de până la 2 ani (cuprinși cu educație antepreşcolară) reprezintă 10,9%, iar a copiilor în vârstă de 7 ani și peste – 1,2%.
   Cea mai înaltă pondere a copiilor în vârstă de 3 ani și peste cuprinși cu educație timpurie, din total copii, s-a înregistrat în municipiul Chișinău – 91,1%, iar cea mai mică în UTA Găgăuzia – 86,4%. La 100 locuri în instituțiile de educație timpurie la nivel de țară revin 85 copii, în mediul urban revin 100 copii, iar în mediul rural – 75 copii. Numărul de copii depășește numărul de locuri în mun. Bălți – 115 copii, Ialoveni – 105 copii, mun. Chișinău – 103 copii și UTA Găgăuzia – 101 copii, iar cel mai puțin solicitate au fost grădinițele din raionul Leova, capacitatea lor fiind utilizată doar pe jumătate (48 copii la 100 locuri).
   Numărul elevilor din instituțiile de învăţământ primar și secundar general s-a diminuat
   În anul de studii 2018/19 învățământul primar și secundar general s-a desfășurat în 1246 instituții. În cadrul acestora au fost cuprinși 334,2 mii elevi, sau cu 1,5 mii mai puțin comparativ cu anul de studii precedent, ceea ce reprezintă 73,6% din populația în vârstă de 7-18 ani. Din punctul de vedere al distribuției pe sexe și pe medii de reședință, 51,3% din elevi au fost băieți, iar 50,6% au studiat în mediul urban. În medie pe țară, la 10 mii locuitori revin 942 elevi față de 945 elevi în anul de studii 2017/18. Ponderea copiilor înscriși în clasa I care au urmat programe de educație preșcolară a constituit 97,4%.
   Cei mai mulți dintre copiii cu necesități speciale încadrați în educație preșcolară  sunt cu dereglări de vorbire
   Pentru copiii cu necesități speciale în țară funcționează 8 instituții specializate cu 47 grupe. Totodată, în cadrul a 5 instituții cu destinație generală funcționează 10 grupe cu destinație specială. Numărul copiilor din aceste instituții a fost de 888 persoane, cu circa 25,8% mai puțin față de anul 2017. Majoritatea acestor copii fac parte din grupul de vârstă 3 ani și peste și sunt cuprinși cu educație preșcolară în proporție de 94,5%. Din total copii cu necesități speciale 41,8% sunt cu dereglări de vorbire, 22,1% - cu dereglări de vedere, 14,8% - cu dereglări de intelect și 21,3% - alte dereglări.
   Tot mai multe grădinițe sunt adaptate la necesitățile copiilor cu dizabilități. Numărul copiilor cu dizabilități, care au frecventat în anul 2018 instituțiile de educație timpurie a constituit 224 copii.
   Ponderea elevilor cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități încadrați în instituții de învăţământ cu destinație generală este în creștere
   În anul de studii 2018/19 în instituțiile de învățământ din țară au fost înscriși 10269 elevi cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități, inclusiv 9560 elevi încadrați în instituțiile de învățământ general și 709 elevi – în școli pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică.
   În instituțiile de învăţământ primar și secundar general cu destinație generală au fost cuprinși 7990 copii cu necesități speciale și 1570 – cu dizabilități. Ponderea copiilor cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități, care frecventează instituțiile de învăţământ cu destinație generală s-a majorat pe parcursul ultimilor 5 ani cu circa 9,8 p.p. și a constituit 93,1% în anul 2018.
   În același timp, numărul elevilor înscriși în școlile pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică, în anul de studii 2018/19 a constituit 709 persoane sau de 2 ori mai puțin comparativ cu anul de studii 2014/15. Majoritatea elevilor din cadrul acestor instituții (13 unități) sunt cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală – 61,8%.

   Protecţia socială a copiilor
   Numărul beneficiarilor de indemnizații pentru copii este în creștere
   Pe parcursul anului 2018, numărul beneficiarilor de indemnizații la naștere și pentru creșterea copilului, atât persoane asigurate cât și neasigurate, a constituit 82 mii beneficiari, mai mult cu 5,3% față de anul 2014. Mărimea medie a indemnizației unice la nașterea primului copil, ca și la nașterea următorului copil, este aceeași, indiferent de statutul de persoană asigurată sau neasigurată. În anul 2018, aceasta a constituit 5645 lei, ceea ce este cu 6,5% mai mult față de anul 2017.
   În cazul indemnizaţiei pentru îngrijirea lunară a copiilor, statutul de persoană asigurată sau neasigurată determină diferenţe ale mărimii indemnizaţiei: aceasta constituie 1561,5 lei pentru persoanele asigurate, faţă de 540,0 lei pentru persoanele neasigurate. În anul 2018, 45,3 mii persoane asigurate au beneficiat de această indemnizaţie, din care peste 39,7 mii persoane sunt mame, 5,3 mii persoane sunt tați și 0,3 mii alte persoane. În cazul persoanelor neasigurate, din 36,8 mii beneficiari, 36,6 mii beneficiari sunt mame, 174 persoane sunt tați și 15 – alte persoane.
   Indemnizațiile lunare pentru îngrijirea copilului acoperă minimul de existență în cazul persoanelor asigurate, dar nu și în cazul persoanelor neasigurate
   În ultimii 5 ani mărimea minimului de existenţă pentru copii a crescut cu 16,4%. Astfel, valoarea minimului de existenţă în anul 2018 a constituit în total pentru copii - 1801,1 lei, inclusiv 712,8 lei pentru copiii de până la 1 an, 1540,7 lei pentru copii în vârstă de 1-6 ani şi 2031,7 lei pentru cei cu vârsta de 7-17 ani.
   Indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului  în cazul persoanelor asigurate (până la 3 ani) depăşeşte minimul de existenţă stabilit pentru copiii în vârstă de până la 1 an de 2 ori și în același timp acoperă minimul de existenţă pentru copii în vârstă de 1-6 ani. Indemnizaţia lunară însă, în cazul persoanelor neasigurate (1/2 ani) acoperă minimul de existență stabilit pentru copiii de până la 1 an în proporție de 76% și minimul de existență stabilit pentru copiii de 1-6 ani în proporție de 35%.
   Cei mai mulți copii care beneficiază de alocații sociale sunt copiii cu dizabilități severe
   În anul 2018, 10,6 mii copii cu dizabilități au beneficiat de alocaţii sociale de stat, 45,1% fiind copii cu dizabilităţi severe. Mărimea medie a alocaţiei pentru copiii cu dizabilităţi a constituit 702,2 lei, majorându-se de 1,7 ori comparativ cu anul 2014. Beneficiari de alocaţii pentru pierderea întreţinătorului au fost circa 5,4 mii copii, mărimea alocaţiei constituind 577,4 lei, fiind astfel, de 3,4 ori mai mare comparativ cu anul 2014.

   Sănătatea copiilor
   Numărul copiilor internați în instituțiile medicale este în descreștere
   În anul 2018, numărul medicilor pediatri în sistemul naţional de sănătate a constituit 470 medici. La 10 mii copii în vârstă de 0-17 ani în medie revin 7 medici pediatri şi circa 41 paturi pentru copii. În instituţiile spitaliceşti au fost internaţi 120,6 mii copii sau fiecare al cincilea copil. De menţionat că, numărul copiilor internaţi s-a micșorat cu 2,7% față de anul 2017.
   Afecțiunile din perioada perinatală sunt principala cauză a morbidității nou-născuților
   Afecțiunile din perioada perinatală sunt în topul cauzelor morbidității copiilor nou-născuți. Numărul copiilor cu aceste anomalii s-a micșorat de la 12,8 mii în anul 2014 până la 7,3 mii copii în anul 2018 (vezi anexa, tabelul 5). Preponderent acestea includ tulburările legate de greutatea insuficientă la naștere, suferința respiratorie a nou-născutului, infecții specifice perioadei perinatale și hipoxia intrauterină și asfixia obstreticală.
   Copiii în primul an de viață suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și afecțiuni perinatale
   Incidenţa copiilor în primul an de viaţă constituie 1525,4 cazuri la 1000 copii. Cel mai des copiii suferă de boli ale aparatului respirator (955 cazuri la 1000 copii), anemie (172 cazuri la 1000 copii), afecţiuni din perioada perinatală (62 cazuri la 1000 copii), boli infecţioase şi parazitare (62 cazuri la 1000 copii) şi boli ale sistemului nervos (37 cazuri la 1000 copii).
   Copiii de 0-17 ani suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, boli infecțioase și diverse leziuni traumatice
   Pe parcursul anului 2018, în structura incidenței copiilor în vârstă de 0-17 ani au predominat bolile aparatului respirator (531 cazuri la 1000 copii), bolile infecțioase și parazitare (48 cazuri la 1000 copii), leziunile traumatice, otrăvirile și alte consecințe ale cauzelor externe (45 cazuri la 1000 copii), bolile pielii și țesutului celular subcutanat (33 cazuri la 1000 copii), bolile sistemului nervos și organelor de simț (31 cazuri la 1000 copii), afecțiunile sângelui și organelor hematopoietice (25 cazuri la 1000 copii), aparatului digestiv (18 cazuri la 1000 copii), (vezi anexa, tabelul 7).
   Bolile infecțioase și parazitare întâlnite cel mai des la copii sunt infecțiile acute ale căilor respiratorii (233,1 mii cazuri), pneumonii, bronhopneumonii acute (46,3 mii cazuri), varicela (6,9 mii cazuri), infecțiile intestinale acute provocate de agenți nedeterminați (5,6 mii cazuri) și enterite, colite, gastroenterite provocate de agenți determinați (2,4 mii cazuri). Totodată, în medie la 100 mii copii revin 112 cazuri de scabie, 67 cazuri de pediculoză, 57 cazuri de dizenterie bacteriană și 44 cazuri de infecții cu salmoneloze.
   Cele mai multe cazuri de tumori la copii se atestă la nivelul țesutului limfoid, creierului și alte părți ale sistemului nervos
   În anul 2018, numărul cazurilor noi de tumori maligne s-a micșorat, la 100 mii copii în vârstă de 0-17 ani revenind în medie 10,7 cazuri noi, comparativ cu 12,3 cazuri în anul 2017. În structura incidenței prin tumori maligne în cazul copiilor prevalează țesutul limfoid, hematopoietic și înrudite ale acestuia – 45,8%, creier și alte părți ale sistemului nervos central – 16,7%, țesutul mesotelial și ale țesuturilor moi- 5,6%, iar rinichiul și oasele și cartilajele articulare – câte 4,2%.
   Numărul cazurilor noi de tumori maligne este mai mare în cazul băieților și copiilor cu vârsta de 5-14 ani
   Incidența prin tumori maligne este mai mare la băieți (12,4 cazuri la 100 mii băieți comparativ cu 8,9 cazuri la 100 mii fete) și la copiii cu vârsta de 5-14 ani.
   Numărul cazurilor noi de tuberculoză este mai mare pentru fete și copiii din mediul rural
   În anul 2018, la 100 mii copii de 0-17 ani revin 16,4 copii cărora li s-a stabilit pentru prima dată diagnosticul de tuberculoză activă. Circa 51% din cazuri au fost depistate la fete, aproape fiecare a doua fată având vârsta de 5-14 ani. De asemenea, tuberculoza la copii este preponderentă în mediul rural, unde s-au înregistrat 54,5% din cazuri.
   Copiii supuși examinării profilactice sunt mai des depistați cu acuitate vizuală scăzută
   Pe parcursul anului 2018, fiecare al doilea copil în vârstă de 0-17 ani sau 261,8 mii copii au fost supuși examenelor profilactice, cu 7,2% mai mult decât în anul precedent. Astfel, la 1000 copii examinați revin 10,1 copii care suferă de acuitate vizuală scăzută, 5,0 copii cu dereglări de ţinută, 4,3 copii suferă de scolioză, iar 4,0 copii suferă de tulburări de vorbire. Aproape fiecare al doilea copil a fost supus controlului profilactic a cavității bucale (53,3%), în urma căruia s-a constatat că din aceștia fiecare al treilea copil necesită sanație (32,8%), respectiv 66,2% din ei au fost sanaţi.
   Copiii cu dizabilitate primară sunt preponderent din mediul rural și au ca cauză principală a dizabilității malformațiile congenitale, tulburările mentale și de comportament
   Pe parcursul anului 2018, au fost recunoscuţi cu dizabilitate primară 1,2 mii copii, 60,2 % din copii fiind din mediul rural. Fiecare al treilea copil diagnosticat are vârsta de 0-2 ani, iar fiecare al patrulea este cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani. Cauzele predominante ale dizabilității primare rămân a fi malformațiile congenitale, deformațiile și anomaliile cromozomiale (26,2%), tulburările mentale și de comportament (25,3%) și bolile sistemului nervos (12,3%). De menționat, că în mediul rural ponderea copiilor cu grad sever de dizabilitate în total copii recunoscuţi cu dizabilitate este mai mică comparativ cu mediul urban (33,6% comparativ cu 44,8%).
   Din total copii cu dizabilităţi, în anul 2018 au beneficiat de servicii ale instituţiilor medico-sanitare 12,2 mii copii. La 1000 copii revenind 18 copii cu dizabilităţi.

   Infracționalitatea juvenilă
   Ponderea infracțiunilor comise de minori în ultimii 5 ani s-a redus
   Atât la nivel de țară, cât și în cazul minorilor se înregistrează o tendinţă de scădere a ratei infracționalității.  Astfel, la 100 mii minori (0-17 ani) revin 103 infracţiuni faţă de 169 infracţiuni în anul 2014. Ponderea infracţiunilor comise de minori în total infracţiuni a scăzut de la 2,8% în anul 2014 până la 2,1% în anul 2018.
    
   Minorii comit cel mai des furturi, jafuri și acte de huliganism
   Infracţiunile cel mai des comise de minori rămân a fi furturile, cu o pondere de 64,9% din total infracţiuni, jafurile – 7,8%, cazurile de huliganism – 3,7%, vătămări intenționate – 3,4%, și infracţiunile legate de droguri – 1,5%.   Numărul total al minorilor care au comis infracţiuni în anul 2018 a constituit 1254 minori, inclusiv 1176 minori cu vârsta 14-17 ani (93,8%), restul având vârsta de până la 14 ani. Preponderent infracţiunile au fost săvârşite de băieţi, 90,2% faţă de 9,8% în cazul fetelor. Numărul infracțiunilor comise împotriva copiilor este în creștere
   În anul 2018, împotriva copiilor au fost comise circa 1,5 mii infracțiuni, mai mult cu 33,8% față de anul 2014. Dintre acestea 9,3% sunt raporturi sexuale cu persoane care nu au împlinit vârsta de 16 ani, 7,3% sunt violuri și 6,1% acte de huliganism. La 100 mii copii de 0-17 ani revin 224 infracțiuni împotriva copiilor.
   Minorii primesc ca pedeapsă preponderent condamnarea condiționată, iar fiecare al doilea minor condamnat a comis furt
   În anul 2018, numărul minorilor condamnaţi a constituit 446 minori sau aproape fiecare al treilea minor care a comis infracţiuni.
   În medie, la 100 mii minori revin 67 minori condamnaţi comparativ cu 38 minori în anul 2014.
   Fiecare al doilea minor este condamnat pentru furt – 208 minori, pentru jaf şi tâlhării – 53 minori (11,9%), pentru huliganism – 46 minori (10,3%), pentru infracțiuni legate de droguri – 16 minori (3,6%), pentru viol au fost condamnaţi 8 minori (1,8%), iar pentru omor - 6 minori (1,3%). În structura sancţiunilor aplicate minorilor este preponderentă condamnarea condiţionată (36,3%), iar aproape fiecare al cincilea a primit pedeapsa cu închisoare (20,9%), (vezi anexa, tabelul 17).

   Caracteristica generală a gospodăriilor cu copii
   Gospodăriile cu copii au în componență preponderent un singur copil
   Conform datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, din total gospodării, 27,7% au în întreţinere cel puţin un copil sub 18 ani, din care 53,7% au un singur copil, 34,5% – doi copii, iar 11,8% – trei şi mai mulţi copii. În medie, la o gospodărie cu copii revin 1,6 copii. Gospodăriile cu mulţi copii sînt caracteristice mai mult pentru mediul rural, unde sunt concentrate 75,8% din totalul gospodăriilor cu 3 şi mai mulţi copii.
   În mediul urban ponderea gospodăriilor monoparentale este mai mare decât în mediul rural
   În funcţie de tipul gospodăriei, acestea sunt formate preponderent din cupluri familiale (52,4%) şi mai multe nuclee familiale (40,7%). Gospodăriile monoparentale reprezintă 6,9% din totalul gospodăriilor cu copii. În mediul urban ponderea gospodăriilor monoparentale este cu 5,4 puncte procentuale mai mare comparativ cu rural (respectiv 9,8% faţă de 4,4%), situaţie analogică şi pentru cuplurile familiale.
   Fiecare a patra gospodărie cu copii are în componență migranți, ponderea lor fiind dublă în mediul rural față de mediul urban
   Din total gospodării cu copii, 23,7% sunt gospodării cu migranți, ponderea celor din mediul rural fiind dublă față de mediul urban (68,7% comparativ cu 31,3%). În funcție de numărul copiilor, gospodăriile cu migranți se repartizează după cum urmează: 50,4% - un copil, 36,4% - doi copii și 13,2% - trei și mai mulți copii (vezi anexa, tabelul 21).
   Gospodăriile cu copii au venituri mult mai mici decât cele fără copii
   Principala sursă de formare a veniturilor o constituie activitatea salarială (51,4%), fiind urmată de veniturile din prestații sociale (10,0%), activitatea individuală agricolă (7,9%) și activitatea individuală non-agricolă (7,0%). Transferurile din afara țării contribuie la formarea veniturilor în proporție de 19,7%, fiind cu 4,7 puncte procentuale mai mult decât media pe țară (vezi anexa, tabelul 22).
   Veniturile gospodăriilor casnice cu copii sunt substanțial mai mici decât veniturile gospodăriilor fără copii. În medie, în anul 2018 veniturile disponibile ale gospodăriilor cu copii au constituit 2052,6 lei lunar per persoană în prețuri curente, fiind în creștere cu 34,8% față de anul 2014. Pe măsura creșterii numărului de copii în gospodărie descrește și valoarea medie a veniturilor, de la 2351,3 lei lunar în cazul gospodăriilor cu 1 copil, până la 1411,5 lei în cazul celor cu 3 și mai mulți copii (vezi anexa, tabelul 23).
   În mediul urban se consumă mai multe produse bogate în proteine, iar în mediul rural mai multe produse de panificație
   Paternul de consum al gospodăriilor cu copii în anul 2018 se caracterizează prin consumul de pâine şi produse de panificaţie în cuantum de 9,2 kg/persoană, carne şi preparate din carne – 4,0 kg/persoană, lapte şi produse lactate – 16,6 litri/persoană, cartofi şi legume – 11,4 kg/persoană, fructe şi pomuşoare – 4,1 kg/persoană.
   În mediul urban se consumă mai multe produse bogate în proteine, cum ar fi carnea (4,3 kg/persoană faţă de 3,8 în rural), laptele (18,8 litri/persoană față de 14,8 în rural) și ouăle (15,3 bucăţi/persoană faţă de 13,5 în rural). În rural însă, se remarcă un consum mai mare de produse de panificaţie (9,9 kg/persoană faţă de 8,4 în urban) şi cartofi (3,6 kg/persoană faţă de 3,4 în urban), care de fapt şi determină un surplus caloric faţă de mediul urban (vezi anexa, tabelul 27).
   Dotarea locuințelor gospodăriilor cu copii cu principalele utilități publice a crescut în ultimii ani
   În general, accesul gospodăriilor la elementele de confort a crescut în ultimii ani, în special s-a ameliorat accesul la surse sigure de apă. Astfel, în anul 2018 circa 86 la sută din gospodăriile cu copii dispun de apeduct, circa 78 la sută sunt conectate la sistem de canalizare, iar aproximativ 69 la sută dispun de baie sau duş. Dat fiind, că majoritate a locuinţelor din mediul urban în mod tradiţional sunt conectate la principalele utilităţi, marea majoritate a gospodăriilor dispun de sistem de alimentare cu apă, inclusiv apă caldă, gaze din reţea, grup sanitar, baie, etc. În schimb, în mediul rural pe parcursul ultimilor 5 ani a crescut de 1,4 ori accesul gospodăriilor cu copii la apeduct în interiorul locuinţei, sistem propriu de canalizare şi baie sau duş.
   Conform opiniei gospodăriilor cu copii, circa 87 la sută din acestea consideră că în anul 2018 nu au intervenit careva schimbări majore în nivelul de bunăstare al acestora, comparativ cu anul precedent, 6,4% au menţionat că trăiesc mai bine, iar 6,2% consideră că situaţia s-a înrăutăţit (vezi anexa, tabelul 28). Pentru necesităţile minime ale gospodăriei, conform aprecierilor respondenţilor ar fi suficientă suma de 1886 lei lunar pe o persoană. Totodată, pentru un trai decent a fost menţionat necesarul de 3614 lei în medie pe o persoană.
   statistica.gov.md
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit datelor oferite de BNS, numărul copiilor este în descreștere, astfel, la 1 ianuarie 2019, numărul copiilor în Republica Moldova a constituit 669,6 mii copii.
   De asemenea, în anul 2018 s-au înregistrat 32,6 mii născuţii-vii, fiind în descreştere cu 4,3% faţă de anul precedent. Rata natalităţii a constituit 9,2 născuţi-vii la 1000 locuitori. Nivelul natalităţii în localităţile rurale (10,2‰) este mai înalt decât în localităţile urbane (7,9‰).
   Cei mai mulți născuți sunt băieți
   Din numărul copiilor născuţi-vii, 51,7% au fost băieţi, raportul de masculinitate fiind de 107 băieţi la 100 fete. În funcţie de greutatea la naştere, 94,2 % din născuţii-vii au avut peste 2500 grame. Cei mai mulţi copii (96,5%) s-au născut după o durată a sarcinii de peste 35 săptămâni.
   Femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai mică comparativ cu cele din urban
   Vârsta medie a mamei la prima naștere este de 25,0 ani. De regulă, femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai mică, comparativ cu cele din mediul urban, la 23,9 ani şi respectiv 26,8 ani. Distribuţia născuţilor-vii după grupa de vârstă a mamei, evocă concentrarea acestora până la vârsta de 30 ani (63,6% din total naşteri). Nivelul natalităţii extraconjugale constituie 21,2% ori aproape fiecare al  cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei.

   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Pe de o parte, ne înspăimântă accesul la atât de multă informație, acces care se datorează în cea mai mare parte tehnologiei. Pentru că, de multe ori prea multe informații, mai ales cele false și prezentate fără grijă față de partea emoțională a copilului, le pot distorsiona realitatea, percepțiile pe care le au despre lume, despre sine și relațiile cu familia.
   Pe de altă parte, ne bucură că pot avea acces rapid la informaţiile despre corpurile cereşti, de exemplu, atunci când sunt interesați de astfel de informații. Sau faptul că ne pot găsi pe noi mult mai ușor decât înainte.
   Cât este de important să fim atenţi și să vedem lucrurile din perspectiva copilului?
   Odată cu deschiderea porților de comunicare, cum ar fi rețelele de socializare, YouTube, motoarele de căutare, mailul, mesageria instant, apar și multe oportunități pentru copiii noștri.
   William Powers, autorul cărții de succes Hamlet’s BlackBerry – Buidling a good life in the digital age a făcut analogia lumii conduse de tehnologie cu o cameră imensă în care fiecare persoană poate fi atinsă de vecinul său în orice moment. În această cameră, oamenii își adresează constant întrebări și își povestesc despre viața lor de zi cu zi. Este aproape imposibil să nu fii conectat în mod constant cu cei din jur, decât atunci când te deconectezi total de lumea virtuală.
   Nu este o surpriză că şi copiii au devenit utilizatori pasionaţi, din moment ce și noi, adulții, devenim ne lăsăm captivați de tehnologie și suntem obișnuiți să ţinem legătura cu rudele, prietenii, să ne plătim facturile, să facem cumpărăturile și să cunoaştem oameni noi online.

   Dependenţă sau interes sporit?
   Cu cât copiii integrează tehnologia mai mult în viața lor, cu atât părinții se îngijorează de efectele ei asupra vieții copiilor. Un avantaj al folosirii ecranelor de la o vârsta mică este că multe din meseriile disponibile pe piața muncii sunt în domeniul tehnologiei, în acest fel copiii pregătindu-se de mici pentru acest viitor.
   Pe de altă parte, unii specialişti susțin că majoritatea copiilor captivaţi de tehnologie devin inadaptați social, nerecunoscători și cu o sănătate care lasă de dorit.
   Astfel, apar mai multe întrebări: Care este răspunsul corect? Cu tehnologie sau fără? Dacă da, cât de multă?
   Răspunsul la aceste întrebări vine după ce luăm în calcul avantajele și dezavantajele utilizării tehnologiei digitale, după ce experimentăm alternativele și vedem care este cea potrivită dezvoltării copiilor noștri.
   A numi tehnologia bună sau rea va rezolva dilema părinților?
   Este important echilibrul între timpul petrecut online şi cel în care copilul este deconectat de toate dispozitivele.
   Timpul petrecut online devine sănătos şi productiv atunci când este diversificat cu alte activităţi distractive, de dezvoltare a capacităţilor intelectuale şi fizice, lectură şi socializare, nu încurcă somnului. Când copiii folosesc ecranele, ei accesează şi urmăresc conținut de calitate.
   Înainte de a decide dacă stă prea mult timp online:
   Aflați întâi de toate ce face copilul online
   Discutând despre activitatea lui online, puteţi afla şi despre problemele lui. De exemplu, poate este hărţuit de cineva sau are complexe şi îşi găseşte refugiul în lumea virtuală. Acolo îşi poate crea o identitate diferită de cea reală.

   Stabiliţi reguli de utilizare
   Unde: de exemplu, la recreaţia mare sau în timpul activităţilor specifice; acasă – da, în stradă sau în maşină - nu
   Când: de exemplu, orele de masă exclud utilizarea oricărui tip de ecran: TV, telefon sau nu folosesc dispozitivele de dimineaţă, înainte de şcoală sau până la finalizarea sarcinilor
   Cum: de exemplu, pentru a face animaţii sau pentru a verifica o tehnică de fotografiere; pentru temele pentru acasă, dar nu pentru a juca Candy Crush sau Minecraft
   Cât timp: După ce aţi stabilit ce trebuie să facă online, oferiți-i posibilitatea să estimeze timpul de care are nevoie. De ex. – 1 oră pentru a căuta informații pentru temele pentru acasă. În acest timp el va folosi internetul doar pentru a-și face temele. După ce termină temele pentru acasă, are o oră pentru jocuri online.
   Stabiliți ,,sancțiuni” pentru încălcarea regulilor
   Stabiliți împreună cu copilul aceste sancțiuni într-un mod pozitiv. Spre exemplu, acasă - dacă depășește durata prezenței online, a doua zi, îi reduceţi limita de la 1 ora la - 30 min. Important: copilul trebuie implicat în procesul de negociere, pentru că asta îl va responsabiliza. Consecinţele nerespectării acestor reguli trebuie să fie neapărat aplicate. Dacă părintele „nu se ţine de cuvânt”... regulile nu vor fi respectate niciodată.
   Copiii, în special până la vârsta adolescenţei, pot folosi tehnologia digitală sub supravegherea părinților și a cadrelor didactice ca un supliment al educației tradiționale, nu ca o alternativă a acesteia. Studiile arată că toți copiii învață la viteze uluitoare atunci când folosesc și tehnologia în cadrul unor limite bine stabilite.
   În aceste condiţii, încurajăm cu încredere participarea activă a părinților în programul digital pe care îl au copiii.
   siguronline.md
  • julia122997
   De julia122997
   La ședință, a fost menționat că, în ultimii 3 ani, Republica Moldova a înregistrat progrese considerabile în dezvoltarea, protecția socială și incluziunea copiilor. Astfel, au fost trecute în revistă o serie de măsuri realizate, printre acestea: majorarea indemnizației unice la naștere de la 3100 lei până la 6300 lei, instituirea indemnizației pentru copii gemeni sau nașteri multiple, plata indemnizației zilnice pentru circa 2000 de copii separați de părinți.  De asemenea, au fost unificate și majorate, până la 1400 de lei, alocațiile pentru copiii plasați în serviciile de îngrijire alternativă de tip familial, începând cu anul 2019.

   „Copiii sunt viitorul Republicii Moldova. Este responsabilitatea noastră să construim o țară unde ei să își poată dezvolta pe deplin potențialul și să fie fericiți. În acești trei ani, noi am construit fundamentul în mai multe domenii, iar copiii sunt cei care urmează să ridice clădirea în viitor”, a spus prim-ministrul, menționând că rezultatele înregistrate se datorează bunei conlucrări dintre Guvern, Parlament, societatea civilă  și partenerii de dezvoltare.
   În mod special, Pavel Filip a accentuat necesitatea asigurării unei alimentații corecte în școli, subliniind că în perioada 2012-2015, alocațiile, în acest scop, s-au majorat doar cu 50 de bani, iar din 2016-2018 – cu 4 lei: „Nu este mult, dar dacă fiecare Guvern ar fi majorat cu 4 lei, astăzi am fi avut altă situație cu alimentația în școli”.  În context, prim-ministrul s-a referit la programul „Un măr pentru elev”, precizând că acesta nu a fost implementat pentru că ar soluționa problema agricultorilor, dar nu ar asigura o alimentație eficientă elevilor, în special celor din localitățile rurale, care nu duc lipsă de mere.

   Printre prioritățile de viitor trasate, premierul a menționat elaborarea unui  proiect care va permite înscrierea copiilor de la 2 ani în instituțiile de educație timpurie, dar și implementarea unui mecanism de înregistrare online a copiilor noi născuți, în Registrul de stat al populației. 
   La data de 20 noiembrie 1989, ONU a adoptat Convenția privind Drepturile Copilului, astfel, astăzi este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Totodată, în 2018, Republica Moldova marchează 25 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției pentru țara noastră. Convenția a fost ratificată de către 196 de țări din lume.
   gov.md
  • julia122997
   De julia122997
   Într-un video pentru „Vlogul unei mame feministe”, Andronache a discutat cu părinții despre educație sexuală. În timp ce unii părinți au spus că le-ar explica științific copiilor săi modul prin care aceștia au apărut pe lume, alții au optat pentru evitarea subiectului sau explicații „magice”.
   „E o relație frumoasă, normală, care trebuie să existe la o anumită perioadă a vieții”, a explicat sexul unul dintre respondenți.
   Alții însă ar amâna răspunsul sau l-ar evita complet.
   Întrebați cum ar prezenta diferențele dintre băieți și fete, mai mulți moldoveni au spus că fetițele „sunt gingașe, blânde, preferă să poarte rochițe și să se joace cu păpuși”, iar băieții „poartă pantaloni, sunt mai bărbați”. Unul dintre cei chestionați a comparat fetița cu o floare, iar băiatul cu o albină.
   „Majoritatea celor intervievați se sfiesc să discute cu copiii sexul și sexualitatea, ar evita la maxim astfel de discuții sau ar schimba subiectul”, spune Alina Andronache. Potrivit ei, mulți părinți încă optează pentru povești, atunci când explică apariția copiilor pe lume.
   „Trebuie să înțelegem că este o miciună, iar copiii vor afla adevărul și nu vor mai avea încredere în părinți, evitând chiar ei subiectul”, consideră activista.
   Vedeți toate răspunsurile în video de mai jos:
   ea.md
 •