Greșeli grave făcute de părinți când copiii refuză să mănânce


  Știm cu toții că micuții noștri au nevoie de anumite substanțe nutritive pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare, astfel că, atunci când refuză să mănânce  ori strâmbă din nas când e vorba de alimente noi și cer același fel de mâncare, începem să ne simțim frustrați și învinși. Așa că, de cele mai multe ori recurgem la anumite tehnici, cum ar fi: mituirea („dacă mănânci mai mult de trei mușcături de broccoli o să primești desert”), rușinea („fratele tău își mănâncă mereu legumele, tu de ce nu poți?!”), pedeapsa („fără TV în seara asta, pentru că nu ai terminat cina”) sau forțarea („nu te poți retrage de la masă până când nu mai iei cel puțin două mușcături”).

582aec37966f4_582aec3796739.jpeg

Acestea pot fi soluții pe termen scurt , însă există riscul să-i afecteze pe copii în zona de alimentație și nutriție pe termen lung. Nu sunteți un părinte rău dacă ați ajuns la capătul puterilor și ati ales o soluție pe termen scurt  – sunteți, de fapt, un părinte bun. Unul care își dorește ca micuții să profite de beneficiile unei bune nutriții cât mai devreme. Dar e bine de știut că ceea ce faceți acum, totuși, ar putea duce la un eșec mai târziu. Practic, încercați să controlați ceva ce nu poate fi și nu ar trebui controlat.

Copilul nu mănâncă? Fă-ți treaba și lasă-ți copilul să o facă pe a lui

Experta în alimentația copilului, Ellyn Satter, a creat „Împărțirea responsabilității de a mânca”, program care prezintă atât responsabilitățile părinților cât și ale copiilor, atunci când vine vorba de mâncare. Părinții sunt în cele din urmă responsabili pentru ceea ce mănâncă micuții, momentul și locul mesei. Cu alte cuvinte, este de datoria ta să le oferi mese echilibrate și nutritive și gustări la intervale regulate și adecvate, într-un loc corespunzător și fără a fi distrași, cum ar fi de exemplu o masă la care vă așezați în familie. Copiii, pe de altă parte , sunt responsabili de cât de mult mănâncă și dacă mănâncă sau nu. Astfel că, una dintre cele mai mari dificultăți este să îți lași copilul să își facă treaba. Însă, odată ce reușiți să faceți asta , viața va deveni mult mai ușoară! Masa nu va mai fi un câmp de luptă, iar presiunea va fi în cele din urmă redusă pentru toată lumea.
Masa POATE fi și plăcută!

De cele mai multe ori a fi pretențios la mancare este normal

Una dintre modalitățile cele mai întâlnite, prin care copiii mici si preșcolarii își afirmă independența este prin alegerea produselor alimentare si voința sau refuzul de a mânca. Copiii de această vârstă tânjesc după un fel de control asupra vieții lor și mâncarea este un mod prin care fac acest lucru. După vârsta de 2 ani, creșterea începe să se stabilizeze și copiii ies din „perioada de nutriție critică”, ceea ce înseamnă că aportul alimentar (împreună cu apetitul lor), încetinește un pic.

Putem fi liniștiți în calitate de părinți, deoarece copiii nostri vor acumula probabil suficienți nutrienți într-o săptămână, chiar dacă se pare că aceștia nu mănâncă suficient de-a lungul unei zile. Pe măsură ce copiii se apropie de vârsta de 2 ani, ei devin mai selectivi în alimentație (afirmarea independenței), iar părinții de multe ori sunt descurajați de faptul că „termitele” lor de până acum au început să respingă multe alimente. Acest lucru este perfect normal  – copilul dumneavoastră nu este pretențios. De fapt, după cum se explică în cartea lui Maryann Jacobsen, RD și Jill Castle, RD  – „Feeding Fearless „, copiii au mai multe papilele gustative decât adulții , ceea ce îi face mult mai sensibili la compuși amari găsiți în alimente cum ar fi legumele (acesta este unul dintre motivele pentru care copilul dumneavoastră poate respinge brusc legumele).

Compușii amari, în vremuri istorice, erau interpretați ca „toxici” sau „nesiguri”, astfel încât așa s-ar putea explica de ce copiii le resping de multe ori. Copiii au, de asemenea, o afinitate biologică pentru alimente dulci, care poate fi și o funcție de protecție (dulcele poate însemna „bogat în energie”). Deși această preferință pentru alimentele dulci și tendința de a respinge alimente amare, cum ar fi legumele, este comună în rândul celor mici, cei mai mulți copii ajung să iubească o varietate de alimente, în ritmul lor, atâta timp cât noi, ca părinți, le vom introduce într-un mod non-agresiv.

„Nu-mi place asta, e scârbos !”

Este posibil să observați cum copilul dumneavoastră refuză să încerce un aliment nou sau necunoscut spunând „Nu-mi place asta!” înainte să-l guste.
Un răspuns obișnuit este: „Da, dar nici nu ai încercat, cum știi că nu-ți place? Gustă!”

Reticența de a încerca un produs alimentar nou sau nefamiliar se numește neofobie alimentară și, deși s-a dovedit a fi extrem de frustrant pentru majoritatea părinților, aceasta este o situație destul de normală în alimentația pentru copii (neophobia alimentară apare în jurul vârselor de 2 și 6 ani). Unele cercetări arată că neofobiile alimentare sunt genetice. Un studiu a analizat 66 de perechi de gemeni cu vârste între 4 și 7 ani și a constatat că genele explică peste 70 % din variația în tendința de a evita alimente noi. Așadar, în cazul în care copilul dumneavoastră se ferește mereu de alimente noi, în timp ce alți copii par a fi mai aventuroși, ar putea fi foarte bine o trăsătură ereditară. Unii cercetători cred că neofobiile alimentare (mai ales atunci când vine vorba de legume) provin din vremurile de vânători-culegători, pentru a proteja oamenii de substanțe otrăvitoare sau toxice (care, de asemenea, tind să fie cu gust amar). Copiii sortează alimentele după aspectul lor, așa că, dacă ei știu că o legumă verde a avut un gust amar, pot refuza și alte legume verzi .

O tendință, destul de des întâlnită în ultima vreme este că părinții „ascund” legumele în alte alimente. Acest truc poate funcționa pe termen scurt, însă, în cazul în care se face în mod regulat , trimite un mesaj greșit pentru copii, care se vor prinde în cele din urmă și vor interpreta că „e așa de rău că trebuie să-l ascundă!”. Când vine vorba de neofobii alimentare, treaba dvs. ca părinte este de a continua reintroducerea alimentelor sănătoase, noi sau respinse anterior (până la 15-20 ori), non-agresiv, deoarece copilul dumneavoastră va învăța în cele din urmă să le accepte.

O tehnica des folosită este „experimentul alimentar”: „De ce nu încerci o bucată mică și, dacă îți place, înghiți; dacă nu-ți place, poți să scuipi politicos în servețel”. Oricum ar proceda, copilul trebuie susținut. Sunteți astfel cu un pas mai aproape de a-l face să accepte anumite alimente!

Sfaturi pentru părinții copiilor care refuză alimente:

 • Lăsați copilul să aleagă singur mâncarea uneori. Lăsați-l să decidă ce alimente dorește să aibă în farfurie și ce nu. Scopul este de a-i permite să se simtă ca și cum el deține un pic de control;
 • Serviți întotdeauna cel puțin un aliment care știți că-i place. Acest lucru va face ca alimentele necunoscute sau neacceptate să pară mai puțin „bleah” sau înfricoșătoare.
 • Continuați reintroducerea alimentelor neacceptate în diferite forme. De exemplu, în loc de a prepara mâncarea ca de obicei, încercați o abordare diferită, adaugați ce îi place – gătiți mai distractiv!
 • Modelul de alimentație sănătoasă. Copiii presupun că tot ceea ce mama și tata fac (și mănâncă) este normal și sănătos – ei sunt cu ochii pe voi și vă vor imita acțiunile, cum ar fi consumul de alimente sănătoase.

„Pot mânca iaurt și o banană … din nou?”

O altă problemă comună de alimentație este cercul alimentar, prin care un copil solicită aceeași mâncare (sau două alimente) și refuză să mănânce orice altceva. Este bine de știut că această etapă este foarte normală și se poate întâmpla de câteva ori în perioada copilăriei. Și, din păcate, cea mai ușoară soluție (de a ceda dorinței copilului dumneavoastră pentru aceleași produse alimentare, zi de zi) va crește nu numai severitatea, ci și durata acestei afecțiuni.

Prin urmare, este important să rezistați tentatiei de a prepara doar mâncăruri „limitate și în schimb, să continuați să oferiți o varietate de alimente la mese și gustări (din când în când, inclusiv alimentele preferate), lăsându-l pe el să decidă dacă mănâncă și cât de mult mănâncă. Procesul de acceptare a unui produs alimentar poate fi plictisitor și obositor, dar veți vedea că merită pe termen lung!

A mânca intuitiv, mai degrabă decât bazându-se pe indicii de alimentare externe

În jurul vârstei de trei ani, copiii devin mai vulnerabili la indicațiile alimentare externe, cum ar fi mama sau tata spunându-le că trebuie să ia „încă trei mușcături” sau că „ar trebui să se oprească din mâncat acum” sau să nu se mai uite la reclamele televizate cu hamburgeri McDonalds. Până la trei ani, copiii se bazează pur și simplu pe intuiția lor, atunci când vine vorba de a mânca – aceștia mănâncă atunci când le este foame și se opresc atunci când s-au săturat.

Ca părinți, ne dorim să cultive mâncatul intuitiv, permițându-le să aleagă dacă și cât de mult mănâncă la o masă sau o gustare, astfel încât copiii să continue să aibă încredere în corpul lor mai degrabă decât bazându-se pe indicii externi și de mediu. Astfel, copilul dumneavoastră va dezvolta o relație sănătoasă cu alimentele, pe termen lung.

smartandhappychild.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Există mai multe greșeli pe care le faci în rutina ta de îngrijire a tenului care favorizează apariția acneei.
   Șervețele de demachiere
   Deși șervețelele de demachiere nu provoacă apariția acneei, ele pot lăsa în urmă reziduuri de machiaj. De asemenea, acestea conțin alcool și parfum – substanțe care usucă pielea. Dacă pielea ta este sensibilă, sunt mari șanse să produci iritații și inflamații care pot bloca porii.
   Folosirea unei protecții solare greșite
   Unele soluții de protecție împotriva soarelui conțin filtre organice pe bază de uleiuri care pot irita pielea și provoca erupții.
   Nu îți cureți ochelarii
   Dacă ai frecvent coșuri în zona ochelarilor, atunci este posibil că își cureți rama ochelarilor prea rar. Ochelarii pot fi, de asemenea, prea strânși și ar putea să îți blocheze porii apăsând celulele moarte în pori.
   Speli fața în exces
   Curățarea feței este un pas esențial în combaterea acneei, dar spălarea excesivă poate produce opusul. Medicii consideră că un abuz de soluții de curățare poate conduce la un dezechilibru.
   Produsele pentru îngrijirea părului
   Unele produse care te ajută să ai un păr sănătos și strălucitor, pot de asemenea să provoace acneea. Șampoanele, balsamurile și produsele de coafare sunt dăunătoare pielii de pe față. Acestea îți pot bloca porii și provoca erupții.
   Speli fața când faci duș
   La duș, oamenii folosesc de obicei apă fierbinte, însă aceasta este iritantă pentru piele și poate deteriora bariera acesteia. De asemenea, poate dizolva uleiurile naturale de pe piele, lăsând-o uscată și iritată.
   zugo.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Greșeala în cuplu pe care o fac femeile dominatoare este așa numita castrare psihologică. Masculinitatea bărbatului, identitatea lui sunt distruse sistematic prin lupta pentru putere (unde femeia învinge mereu), critica sistematică, injurii, sarcasm, devalorizare. Acestea se pot manifesta în intimitatea casei, dar și în public, unde femeia își subliniază cu fiecare ocazie supremația.
   Bărbatul nu este implicat în decizii, de cele mai multe ori nu are controlul asupra banilor pe care îi câștigă. Inclusiv în fața copiilor este înjosit sau îi este contestată autoritatea de părinte. Nu este luat în serios, iar realizările lui bagatelizate. Este comparat cu foști parteneri sau cu soții prietenelor, reproșându-i-se că nici măcar nu se apropie de nivelul acestora.
   În mod evident dinamica este de abuzator-victimă, deși sentimentele celui care primește acest comportament nu sunt nici pe departe validate ca fiind reale. Acest tip de relaționare este foarte toxic, și de regulă, într-o intensitate sau alta, este repetat în fiecare relație de cuplu.
   Deznodământul nu rimează nici de departe cu fericirea. Unii bărbați rămân în cuplu, dar evadează în muncă, sport, în relații extraconjugale, tot felul de activități care îi țin departe de casă. Alții își găsesc resursele și pun punct. Însă nu despărțirea este ținta, ci corectarea și controlarea unui comportament care în final le face rău ambilor. Căci niciunul dintre parteneri nu va avea nevoile emoționale împlinite cu adevărat.
   Privește-te din exterior
   Fă un pas în spate și analizează-ți comportamentul. Ce părere ai avea despre o persoană care s-ar purta la fel ca tine? Cum te-ai simți ca prietena ta de suflet să fie așa tratată de partenerul ei? (castrarea psihologică funcționează și în sens invers, de la bărbat la femeie). Ai simți rușine ca ceilalți să vadă un episod în care îți denigrezi partenerul? Îți place cine ai devenit sau cine ești în relația actuală de cuplu?
   Greșeala în cuplu care te duce în trecut
   Cine din familia ta se purta așa cum te porți tu cu partenerul tău? Avea acest comportament cu alții sau cu tine? Cât de mult ai suferit primind un comportament similar? Când ai învățat că apărarea înseamnă atac constant ori că în felul acesta te poți proteja în avans? Cum au fost celelalte relații de cuplu pe care le-ai avut?
   Controlează-ți ieșirile
   Pentru a nu mai ajunge în punctul declanșator și al comportamentului castrator, este necesar să te observi foarte bine pe tine. Ce simți în corp înainte să izbucnești? Dar în timpul tiradei verbale? Fă-ți o scală a simptomelor fizice și vezi care e momentul când urmează să îți pierzi controlul. Atunci e necesar să te retragi din discuție, pentru a nu exploda. Fă o listă și cu acele situații care te fac să ai acest comportament. Ce ar putea face diferit partenerul în acest sens?
   Greșeala în cuplu poate deveni istorie. Reconfigurează-ți perspectiva
   Iartă-te pentru un comportament pe care l-ai învățat fiind rănită. Abuzatorii au fost și ei la rândul lor victime. Așadar, știi cum este de fiecare parte a baricadei. Iar faptul că vrei să schimbi un comportament care îi face rău omului drag de lângă tine este un act de curaj și iubire, față de tine și față de el. Întâi te poți raporta la un cuplu care are o interacțiune sănătoasă. La o persoană pe care tu o admiri și de la care poți învăța ce înseamnă respect, prețuire și comunicare în doi, dar și echilibrul personal. Apoi pui pe listă care sunt acele comportamente și false principii la care este necesar să renunți. Ce atitudine nouă față de partenerul tău te-ar face să te simți mândră? Cum ar putea să te ajute partenerul astfel încât să menții și să mergi mai departe cu acest proces de schimbare?
   elle.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Privind în urmă îți pot părea foarte familiare, așa că analizează-ți experiențele trecute și vezi cum poți face diferit în viitor.
   Nu vă închideți în casă
   Sigur, vă doriți să petreceți mult timp în intimitate, pasiunea e mare. Dar fiind prinși mereu între patru pereți ratați aventuri, experințe noi și modalități diferite de a vă bucura unul de celălalt. Adăugați relației spontaneitate ori plăcerea planificării și în niciun caz nu cedați rutinei.
   Mențineți efortul constant
   Nu încerca să faci tu mai mult, să oferi mai mult, să hrănești tu relația. Responsabilitatea pentru creșterea ei este în mod egal împărțită, și chiar dacă frenezia de început e magică, fiecare trebuie să și asume rolul său în povestea care se construiește în doi.
   Respectați-vă intimitatea
   La început relația poate fi fuzională. Sunteți mereu împreună, nu vă oferiți spațiu și aparent nici nu aveți nevoie de el. Iar ulterior când apare nevoia de intimitate, unul dintre voi se poate simți respins, abandonat. Cultivați-vă și momentele de solitudine atât de necesare. În plus, nu depășiți granița discreției. Nu este sănătos să vă verificați telefoanele, conturile de social media sau de e-mail. Acest control sub masca iubirii și lui nu am nimic de ascuns este o încălcare semnificativă a intimității și încrederii reciproce.
   Nu-ți uita prietenii și hobby-urile
   O greșeală frecventă la început de relație e aceea în care pur și simplu uiți de lumea ta, cum era conturată și cine făcea parte din ea înainte să îl cunoști pe el. Mai mult, tocmai aspecte ale modului în care îți trăiai viața erau atrăgătoare. Cultivă-ți în continuare interesele și relațiile de prietenie. Cuplul nu trebuie să fie restrictiv, să te determine să renunți la viața așa cum o știai, ci să fie un alt element în plus care să aducă bucurie și împlinire.
   Atenție la așteptări
   Sub imperiul sentimentelor, mintea ta începe să conceapă scenarii care în final pot fi însoțite de o cantitate semnificativă de dezamăgire. Fii curioasă să-l descoperi pe partener așa cum este el. Nu proiecta asupra lui imaginea unui bărbat ideal sau a unei vieți ideale.
   Măsoară-ți cuvintele
   Nu pleca pe premisa că este îndrăgostit, așa că tu poți spune orice sau poți reacționa oricum, doar nu te va părăsi… Siguranța sentimentelor celuilalt nu trebuie să reprezinte o scuză pentru cicăleală, critică, luptă de putere, competiție sau comportamente dramatice.
   elle.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   londul platinat sau roșcatul intens poate că arată excelent pe părul tău, dar ca să reziste cât mai mult și să ai un păr sănătos trebuie să respecți câteva reguli esențiale și să eviți unele greșeli des întâlnite. Iată ce să încerci:
   5 moduri în care să menții culoarea părului tău
   După colorare, amână cât mai mult prima spălare pe cap - după ce te-ai vopsit, este recomandat să aștepți cel puțin două zile înainte de a te spăla pe cap pentru prima dată. Motivul este acela că pigmenții au nevoie de timp pentru a se stabiliza și a se fixa în interiorul firelor de păr. De asemenea, cuticula, stratul exterior al firului de păr, trebuie să se închidă complet și să blocheze pigmenții în interior. Iar acest proces durează chiar și câteva zile. Folosești măști de păr potrivite - nu uita să aplici o mască potrivită tipului tău de păr. Măștile de păr hidratează, fortifică părul și îi oferă elasticitate, făcându-l mult mai rezistent. Aplică o mască specială pentru părul vopsit o dată pe săptămână. Protejează-ți părul de soare - razele UV degradează pigmenții din firele de păr și le estompează culoarea. Soarele poate fi cel mai mare dușman al culorii părului tău, de aceea este necesar să folosești produse pentru păr cu protecție UV. Alege un balsam leave in cu UV și aplică-l pe păr înainte de a te expune la soare. Poartă pălării, eșarfe sau șepci atunci când stai la plajă. Clătește-ți părul cu apă rece - clătirea părului cu apă rece este cel mai simplu truc care te va ajuta să-ți menții părul sănătos și strălucitor. Spălarea pe cap cu apă fierbinte deschide cuticulele, rezultatul fiind un păr cu o nuanță estompată, care în același timp este uscat și degradat. Folosește șampon uscat pentru a te spăla mai rar pe cap - secretul unui păr vopsit care își menține nuanța intensă cât mai mult este acela de a te spăla mai rar pe cap. Între spălări, folosește un șampon uscat care va reda prospețimea și volumul părului tău. Este de preferat să te speli de maximum două ori pe săptămână dacă ai părul vopsit, în cazul în care părul tău nu este deosebit de gras. 5 greșeli care distrug culoarea părului
   Nu aplici balsam la fiecare spălare - indiferent de tipul tău de păr, de lungime sau de textură, balsamul este esențial pentru a-l menține frumos și sănătos. Cu atât mai mult dacă ai părul vopit. În timpul procesului de colorare, părul este afectat de substanțele chimice din vopsea. Iar dacă nu aplici balsam de fiecare dată când te speli pe cap, părul devine tot mai uscat, lipsit de strălucire și se rupe cu ușurință. Folosești prea des aparate de styling cu căldură - să-ți vopsești părul și să-l agresezi zilnic cu aparate de styling cu temperaturi înalte este o combinație care va duce în timp la distrugerea lui. Temperaturile ridicate estompează culoarea părului și aceste efecte se observă după numai cinci secunde de la aplicarea căldurii pe păr. Dacă nu poți renunța la placă sau la ondulator, alege unele de foarte bună calitate, cu funcție de reglare a temperaturii. Nu îți protejezi părul de apa cu clor din piscine - vopselele de păr sunt realizate pe bază de substanțe chimice care pot reacționa în diferite moduri atunci când intră în contact cu alte substanțe, așa cum este clorul din apa de piscină. Clorul are efect decolorant și îți estompează culoarea părului rapdi. De asemenea, reacționează cu tonurile de blond auriu din păr, rezultatul fiind o nuanță ștearsă, cu tentă verzuie. Prinde-ți părul într-un coc înalt atunci când faci baie în piscină sau folosește o cască specială dacă obișnuiești să înoți des în piscină. Nu uita să te clătești cât mai repede după ce pleci de la piscină. Folosești produse ce conțin sare, sulfați și detergenți - toate aceste ingrediente afectează sănătatea și culoarea părului. Alege produse cât mai delicate, care nu usucă părul și nu îndepărtează pigmenții din interiorul firelor. Evită spray-urile pentru texturare care conțin sare și alege un șampon fără sulfați. De asemenea, cu cât un șampon conține mai mulți detergenți, cu atât mai repede va elimina pigmenții din păr și îi va estompa culoarea. Îți freci părul cu prosopul - frecarea părului cu prosopul după ce te-ai spălat pe cap este o greșeală gravă, care îl degradează rapid. Părul este foarte vulnerabil când este ud, iar frecarea cu putere duce la dustrugerea cuticulei, la uscarea și ruperea firelor. Înfășoară părul într-un prosop din microfibră și lasă-l să se usuce în mod natural sau usucă-l cu foehnul la cea mai mică treaptă de căldură. eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Deci, ce ar trebui să eviți în tot acest timp? Vezi o listă cu 5 greșeli comune pe care multe dintre femei le fac.
   1. Nu sunt atente la culoarea sângelui
   Culoarea sângelui se schimbă pe parcursul zilelor, poate fi roșu aprins într-o zi și maro sau roz în următoarea zi. De obicei, petele brune se transformă într-o nuanță strălucitoare de roșu, în zilele următoare. Spre sfârșitul ciclului, ar putea fi maro închis până aproape negru. Când este necesar să te adresezi la medic: atunci când menstruația este abundentă, iar sângele este de culoare roșu-aprins.
   2. Nu monitorizează ciclul menstrual
   Urmărirea ciclului nu este doar pentru a-ți putea planifica bine sarcina. Mai multe condiții pot face perioadele neregulate. Cu toate acestea, vei observa acest lucru numai dacă știi ce este normal pentru tine.
   3. Nu schimbi absorbantele sau tampoanele atât de des cât ar trebui
   Schimbarea regulată a tampoanelor este imperativă pentru menținerea igienei corespunzătoare. Când vine vorba de absorbante, le poți schimba la fiecare șase ore, sau odată ce s-au înmuiat. Acest lucru va fi mai frecvent la începutul perioadei. În ceea ce privește tampoanele, cinci ore ar trebui să fie mai mult decât suficiente. Tampoanele pot provoca o afecțiune fatală cunoscută sub numele de Toxic Shock Syndrome (TSS). Se poate dezvolta dacă lași tamponul timp îndelungat. Este foarte recomandat să utilizezi tipurile cu absorbție scăzută și să le schimbi des.
   4. Consumul de alcool
   Datorită poftelor nerezonabile, un pahar de vin roșu ar putea să-și croiască locul pe lista dorințelor tale, când te afli la menstruație. Dar, acesta îți poate face mai mult rău decât bine. Se știe că alcoolul sporește simptomele menstruale precum durerile și modificările de dispoziție.
   5. Relații intime neprotejate
   În timp ce nu există niciun rău în a face sex la menstruație, riscul de a contacta o infecție bacteriană sau o micoză cu transmitere sexuală crește. În cazul în care nu cunoști starea medicală a partenerului tău, cel mai bine este să nu practici sex neprotejat.
   unica.md
 •