Frații și legătura dintre ei


  Cu toţii ştim că părinţii joacă un rol deosebit de important în formarea şi dezvoltare personalităţii noastre. Însă, adesea omitem impactul pe care îl au fraţii asupra identităţii fiecăruia dintre noi.

Frații-și-legătura-dintre-ei.jpg

Ataşamentul fraţilor

Frăţia, una dintre relaţiile semnificative și de cea mai lungă durată din viaţa cuiva, stă sub semnul ataşamentului. Acesta se definește ca o legătură de natură emoţională pe care o dezvoltăm faţă de persoanele cu care ne petrecem o mare parte din timp şi care, prin interacţiune, ne împlineşte anumite nevoi. În copilărie, mai ales în familiile în care există o diferenţă mai mare de vârstă între copii, fraţii mai mari pot juca rolul de figură de ataşament pentru cei mai mici, deoarece ei ajung să servească drept o bază de siguranţă de la care cei mai mici pornesc să exploreze, dar şi o sursă de sprijin la care se întorc pentru confort şi alinare. De cele mai multe ori, frații mai mari sunt cei care au comportamente de grijă, de protecție și de liniștire pentru cei mai mici, mai ales atunci când sunt în afara prezenței părinților. Adesea sunt și cei care reprezintă un model de a fi, de a intracționa, pe care cei mai mici îl asimilează propriei lor personalități. În relaţiile dintre fraţi în care diferenţa de vârstă este mai mică, aceştia ajung să se influenţeze reciproc și profund în etapele de dezvoltare ale personalităţii lor. Tocmai prin prezenţa lor constantă, în perioada copilăriei și adolescenței, ei ajung să se cunoască într-un mod unic şi special, ceea ce îi poate oferi fiecăruia un sistem de referinţă prin care se autoevaluează. Astfel, fraţii ajung să împărtăşească o istorie de viaţă şi o poveste comună a copilăriei lor ceea ce poate aduce mult sens şi înţelegere în viaţa lor adultă.

Rivalitatea dintre fraţi

Există un fel de consens, atât prinntre psihologi, cât şi printre părinţi, care oglindeşte convingerea că relaţia dintre fraţi este una complexă şi adesea complicată, în care rivalitatea manifestată este o caracteristică esenţială. Tematica rivalităţii dintre fraţi este una prevalentă în beletristică, în scrieri biblice, dar şi în cercetările făcute în domeniul psihologiei dezvoltării, din ultimii 30-40 de ani. Rivalitatea între fraţi apare sub forma unei competiţii, adesea inconştientă, pentru atenţia, validarea şi dragostea părintească. Pe măsură ce legătură dintre fraţi se dezvoltă, rivalitatea începe să devină și ea manifestă, iar felul în care părinţii gestionează acest proces, percepţiile pe care le au faţă de fiecare copil, rolul pe care i-l atribuie fiecăruia dintre ei, precum şi evenimentele care se petrec în familie au un rol deosebit de marcant asupra fraţilor și devin definitorii pentru relaţia lor.

copii-frati-e1453322366561.jpg

Cu toate că rivalitatea este considerată o caracteristică însemnată în majoritatea relaţiilor dintre fraţi, există multe alte atribute care definesc această relaţie. Aşadar, dincolo de impactul rivalităţii pentru atenţia părintelui în copilărie, fraternitatea reprezintă și acel tip de legătură numit „chemarea sângelui„. Această caracteristică se traduce în interacţiunile pe care frații le au, mai ales în afara casei, atunci când caută sprijin și protecție în situaţii de stres sau de adversitate.

Relaţia dintre fraţi, în special cea din anii copilăriei şi ai adolescenței, este dată de un cumul de interacţiuni pozitive şi negative. Desigur, că există variaţiuni pe această temă, în care unii dintre fraţi experimentează mai multe conflicte, certuri, agresiuni, pe când alţii au un grad mai mare de intimitate, de susţinere emoţională şi de sprijin; însă, media obişnuită o reprezintă o combinaţie ambivalentă între cele două extreme.

Privite pe un continuum al vieţii, relaţia fraţilor nu este una fixă, rigidă. Ea are această caracteristică a fluidităţii, în sensul în care gradul de pozitivitate, respectiv negativitate, sau cel de apropiere ori de sprijin se poate transforma de-a lungul anilor, câteodată radical, în funcţie de evenimentele semnificative pe care le parcurg fraţii împreună. De exemplu, un eveniment deosebit de traumatizant, precum boala sau moartea unui membru al familiei, poate activa în fraţi un imens resort de sprijin şi de susţinere reciprocă, iar relaţia poate fi un factor cu rol de protecţie în fața stresului. Pe de altă parte, câteodată, diferenţele de personalitate dintre fraţi pot fi atât de izbitoare, încât trăind zi de zi cu un frate care tachinează, provoacă şi irită neîncetat, chiar şi fără a fi nevoie de lupta pentru atenţia şi dragostea părinţilor, aceşti fraţi ajung să nu se înţeleagă, să nu-şi caute apropierea şi au o relaţie plină de negativitate.

Ce face o relaţie dintre fraţi mai bună?

Personalitatea fiecăruia dintre fraţi, modul de interacţiune al tuturor membrilor familiei, atenţia şi grija părintelui oferite în funcţie de nevoile fiecăruia dintre copiii, regulile şi rutinele casei, valorile şi credinţele exprimate în familie – suma tuturor acestor caracteristici au un rol esenţial în dezvoltarea relaţiei dintre fraţi.

Copiii nu sunt imuni față de interacţiunile tensionate manifestate între părinți, iar un mediu mai haotic, lipsit de reguli şi rutine în casă poate pune o presiune asupra tuturor membrilor familiei, facilitând probabil şi conflictul ce apare între fraţi. Așadar, o relație bună între membrii casei, şi mai ales între părinţi, are un impact puternic pozitiv în relațiile dintre copii. Acest lucru îi ajută pe copii să înveţe de la părinți abilități sănătoase de interacţiune, cum să îşi gestioneze adecvat emoţiile copleşitoare, cum să îşi poată negocia argumentele într-o situaţie. Pe de altă parte, este dovedit că părinții aflaţi într-o căsnicie fericită reușesc în mai mare măsură să structureze mediul copiilor lor și să fie mai sensibili la nevoile lor, iar acest lucru influenţează pozitiv şi relația dintre fraţi.

frati-iubire-relatie.jpg

Din punct de vedere al caracteristicilor temperamentale, copiii care au un grad de activare comportamentală mai mare, precum şi cei care au o intensitate emoţională mai ridicată prezintă un risc mai crescut faţă de situaţiile conflictuale. În acelaşi timp, calitatea pozitivă a relaţiei pe care fiecare dintre fraţi o are cu părinţii, în copilărie şi adolescenţă, are un impact pozitiv şi asupra relaţiei dintre ei. Acest ultim aspect vine şi întăreşte încă o dată importanța ataşamentului şi a învăţării sociale, care susţine că dezvoltarea emoţional-socială a copilului este puternic determinată de relaţia pe care acesta o are cu părinţii.

Dacă analizăm ce impact are asupra relaţiei diferenţa de vârstă dintre fraţi şi diferența de gen a acestora, sunt studii care spun că relaţiile dintre fraţi cu diferenţa de vârstă mai mică de 4 ani sunt mai apropiate, mai intime, dar au și mai multe elemente competitive. Fraţii de acelaşi sex, manifestă în copilărie mai multe interacţiuni agresive, cu rol de dominare, în comparaţie cu fraţii de sex diferit, deşi aceste aspecte nu exclud apropierea şi căldura pe care fraţii o manifestă. Pe de altă parte, dualitatea soră-soră, pare să fie mult mai apropiată decât cea frate-frate care este mult mai conflictuală.

Frăția este ca un dar al familiei. Nu ne alegem fraţii. Aşa cum nu ne alegem nici părinţii sau copiii. Dar putem alege felul în care ne cultivăm relaţia cu aceste persoane semnificative din viaţa noastră. Prietenii vin şi pleacă din viaţa unui om, vecinii se mută, colegii de muncă se schimbă, căsniciile se destramă, părinţii mor, dar fraţii şi surorile simbolizează acel fir roşu şi sunt o mărturie a vieţii noastre până aproape de final.

paginadepsihologie.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   Am ales câteva uniforme mai ciudate şi i-am întrebat pe oameni dacă le sunt pe plac şi dacă elevii ar purta-o, transmite Știri.md cu referire la prime.md.
   În timpul regimului sovietic, fiecare elev era obligat să poarte uniformă şcolară. Fetele, rochie de culoare maro, șorț şi fundiţe în păr, iar băieţii cămaşă albă, pantaloni clasici şi sacou. Nu trebuia să lipsească cravata roșie și steluța de octombrel.
   Moda, însă diferă de la țară, la țară. Să știți că în Marea Britanie, Scoția, băieții vin îmbrăcați în fuste la școală, iar în regatul Bhutan copiii se îmbracă într-un costum național tradițional, care se aseamănă cu un kimono. Moldovenilor acestea, însă li se par bizare.
   Nici în Sri Lanka se pare că părinții nu cheltuie prea mulți bani pe uniforme, aici, fetele și băieți poartă tricouri, fuste, șorți și..merg desculț la școală.
   Doamna Ana își aduce aminte cu nostalgie de anii de școală, atunci când mergea la lecții îmbrăcată în uniformă. 
   De aceeași părere sunt și alți moldoveni. Deocamdată, în țara noastră uniformele nu sunt obligatorii.
    
   stiri.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Grădinița numărul 106 din capitală rămâne închisă din cauza că nu este bucătar, iar administrația nu reușește să găsească unul. În municipiul Chișinău activează 159 de grădinițe. Potrivit Direcției educație, nouă rămân închise. Șase dintre ele pentru că sunt încă în reparație, iar trei – deoarece nu au bucătari.
   O mamă le propune părinților o soluție salvatoare: micuții să vină la grădiniță cu mâncarea la pachet.
   Ce părere aveți, părinți, despre această inițiativă?
    
   unica.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Potrivit medicilor, el nu a fost vaccinat şi s-a întors recent din Rusia, transmite Știri.md cu referire la publika.md.
   În total, numărul cazurilor din acest an a crescut până aproape de 200. 
   Raioanele afectate de boală sunt Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hâncești, Cantemir, Ocnița, precum şi municipiul Chișinău.
   Conform ANSP, pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei. Virusul este foarte contagios, iar o persoană infectată poate îmbolnăvi alte 18. Primele simptome sunt febra, erupții pe față și iritații la ochi.
    
   stiri.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   1. Băi calde
   Când copiii sunt destul de mari pentru a fi presați de buricul mamei, ei pot simți schimbările de temperatură, tocmai de aceea o baie fierbinte le produce disconfort și poate fi periculoasă. Pe de altă parte, o baie călduță, te relaxează atât pe tine cât și pe făt. De asemenea, sunetul apei care curge este unul liniștitor și pentru a-l face și mai bine, toarnă apa direct pe buricul tău și vei simți anumite reacții.
   2. Mângâierea burticii
   Receptorii de atingere se dezvoltă după aproape 8 săptămâni, iar după 20 de săptămâni copii sunt suficient de mari pentru a simți atingerile din exterior, așa că se pot bucura de mângâierea burții. Acesta este un mod excelent de a crea acea legătură specială cu copilul, iar tații pot fi implicați și ei în proces. Folosește uleiuri de masaj și creme neutre, care să-ți lase pielea catifelată și ascultă muzică relaxantă.
   3. Ascultarea vocii materne
   La 25-26 de săptămâni copiii încep să răspundă la zgomotele exterioare și vocea ta o pot auzi mai clar decât orice altceva, astfel încât învață s-o recunoască. De asemenea, ea le aduce confort și îi asigură că totul este în regulă. Un mod eficient de a dezvolta o relație bună cu copilul este să-l obișnuiești cu vocea ta citindu-i cu voce tare sau doar vorbind cu el.
   4. Muzica
   Muzica prenatală are mai multe beneficii. În cazul mamei, aceasta produce serotonină și încurajează eliberarea de endorfine, care se transmit și copilului, iar în cazul celui mic, muzica stimulează simțurile și ajută la dezvoltarea creierului. Pune muzică la un nivel potrivit, deoarece aceasta se va auzi și înăuntrul tău.
   5. Antrenamente fizice
   Cheia pentru alegerea exercițiilor corecte este că ar trebui să fie efectuate cu aprobarea medicului, să fie moderate ca intensitate și să nu provoace nici un fel de disconfort. În timpul acestei perioade cele mai bune tipuri de exerciții sunt cele de extindere, efectuate în poziție ortostatică sau în poziția șezând.
   6. Odihna
   Perioada ta de odihnă este perioada lui de distracție, când el se agită, deoarece nici una dintre activitățile tale zilnice nu intervine cu programul lui. Atunci începe să devină acrobat și să experimenteze noi mișcări. Aceste mișcări durează destul de puțin, deci vei avea timp să te relaxezi. Cu cât mai aproape de finalul sarcinii ești cu atât mai mari vor fi pauzele de dormit ale bebelușului, așa că vei putea observa anumite tipare în interiorul tău.
   7. Râsul tău
   Ultrasunetele au arătat că fătul începe să sară când mama râde și se creează un efect ca de trambulină, din cauza contracției mușchilor. Tot atunci sunt eliberați hormonii fericirii, deci asigură-te că ai suficiente momente pozitive în viața ta.
   Sarcina este momentul când ai parte de tot felul de emoții și trebuie să profiți de ele, deoarece cu cât mai bine te simți cu atât mai sănătos și fericit va fi micuțul tău.
    
   unica.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Sunt mai multe moduri prin care te poți implica, chiar dacă muncești și nu ai prea mult timp liber. Tipurile de activități variază de la școală la școală, așa că ar trebui să afli care sunt cele disponibile în situația ta și, mai ales, care sunt cele care ți se potrivesc. Eventual, poți veni chiar tu cu propuneri care să îi ajute pe copii să învețe într-un mediu cât mai productiv.
   Nu lipsi de la ședințele cu părinții
   Ședințele cu părinții sunt primul pas în cunoașterea atât a celorlalți părinți, cât și a profesorilor. Vorbește cu prichindelul tău înainte de ședință, află ce probleme are, poate le-ai putea rezolva tu în cadrul întâlnirii.
   Încearcă să stabilești o relație bună de la început cu profesorii, poți propune chiar să folosiți împreună cu restul părinților o platformă unde vă pot informa despre: bunăstarea copiilor, notele lor, ce ar mai fi necesar la școală, planuri de excursii etc.
   Pentru a stabili o comunicare eficientă cu ceilalți părinți, poți fi tu cea proactivă și să propui înființarea unui grup de WhatsApp. Acolo va fi locul unde vei putea veni cu propuneri care să ajute școala, dar și pe tine. Spre exemplu, multe școli au introdus uniforme obligatorii. Te poți implica și tu în alegerea acestora și poți sugera ca diferențierea acestora să fie făcută prin broderie, deoarece este mai rezistentă decât printarea directă, care se poate lua la spălat. Optează pentru acele uniforme de calitate care pot fi personalizate cu logo-ul și numele școlii
   Aderă la comitetul de părinți
   Dacă ai mai mult timp pe care ai vrea să îl dedici școlii micuțului tău, implică-te într-o asociație pentru părinți. O vei găsi sub diferite denumiri în fiecare școală, dar rolul principal este același: organizarea diverselor activități prin delegarea unor membri responsabili.
   Fiecare asociație/comitet va avea un președinte, vicepreședinte, secretar și trezorier dar și alte funcții de execuție. Un astfel de aranjament permite fiecărui părinte implicat să ia parte la deciziile care decid viața școlară a copiilor.
   Prin implicarea în asociație vei participa la strângeri de fonduri, vei decide ce materii și activități opționale vor face copiii la școală dar vei hotărî și lucruri mai mărunte precum tipul de cretă folosit în clasă sau aranjamentul băncilor.
   Participă la excursiile cu clasa
   Când sunt organizate excursii, fie în oraș – la zoo, la muzee – sau în țară, pe trasee montane sau la obiective turistice specifice, de obicei este o singură învățătoare sau profesoară care trebuie să aibă grijă de o clasă de 30 de elevi.
   Poate fi dificil, așa că, de multe ori, părinții sunt invitați să participe voluntar ca supraveghetori. Este șansa ta să descoperi și să înveți lucruri noi alături de fiul sau fiica ta.
   Dar excursia nu este doar un mod de distracție ci și de educație și va trebui să îți asumi responsabilitatea de a avea grijă și de ceilalți copii, de a fi mereu atent ca ei să se simtă confortabil și să fie în siguranță.
   Ce să faci acasă pentru a ajuta copilul la școală
   Deși implicarea în activitățile școlare e importantă, e bine să încerci să îți motivezi și ajuți micuțul și acasă. O problemă pe care mulți copii o au sunt temele: le lipsește concentrarea sau motivația să mai facă și acasă ce fac la școală. Pentru a-l ajuta, poți urma acești pași:
    - Creează un loc special pentru teme, cum ar fi un birou poziționat în camera lui sau în sufragerie;
    - Stabilește un interval de timp destinat doar pentru rezolvarea temelor; în această perioadă nu face alte activități în casă care îl pot distrage și încearcă să fii disponibilă dacă are nevoie de ajutorul tău;
    - Explică-i de ce e bine să învețe, cum îl va ajuta asta, spre exemplu ca să numere banii pe care trebuie să îi dea când vrea să își cumpere o ciocolată; astfel, copilul va fi mai motivat să îndeplinească sarcini mici cum sunt temele la matematică sau la română.
   În plus, poți organiza activități extracurriculare cu el și cu prietenii sau colegii lui: mergeți împreună la muzeu, film, piese de teatru sau adună-i doar pentru o seară de boardgames; toate astea îl vor ajuta să se dezvolte și să învețe lucruri din cât mai multe domenii.
   Implicarea în viața școlară a copilului tău este benefică atât pentru tine, cât și pentru el. Tu vei fi la curent cu evoluția lui educațională și îl vei putea ajuta să se simtă mai confortabil la școală iar copilul tău va simți că ești mereu acolo pentru el, că ești interesată de ce face în fiecare zi și astfel, relația voastră va fi mai apropiată.
    
   libertateapentrufemei.ro
 •