Febra la copii – ce este bine sa stii


    Scopul articolului este să liniștească și să încurajeze părinții să abordeze febra cu curaj și, mai ales, răbdare – pentru că febra este necesară și utilă și, de multe ori, merită lăsată să își exercite acțiunea.

febra_la_copii.jpg

Generalități

Febra nu este o boală.

Este un răspuns al organismului la un factor de stres – de cele mai multe ori, acesta este o infecție – fie virală, fie bacteriană.

Dar poate fi și o expunere prelungită la soare puternic, externuare și efort intens, deshidratare, erupție dentară, chiar și constipație!

Firește, infecția este cea mai frecventă cauză.

Rolul febrei în această situație este benefic și complex, dar în primul rând:

accelerează procesele de apărare (stimulează secreția unor citokine – interferon, activează funcția leucocitelor)

crează un mediu inospitalier pentru agenții patogeni.

Cu toate că este foarte necesară, ea crează anxietate pentru părinți și disconfort pentru copil.

Să le luăm pe rând:

PENTRU PĂRINȚI

Generalități:

Temperatura normală a unui copil poate varia semnificativ în timpul unei zile – în funcție de nivelul de efort, de emoții, de mese sau somn etc.

Temperatura copilului se ia cu termometrul, nu cu mâna ! Dacă totuși vreți să vă orientați, căutați temperatura copilului pe corp – pe toracele anterior sau posterior, nu pe frunte sau extremități.

 – axilar – până la vârsta de 3 luni și după ce copilul începe să coopereze (2-3 ani)

 – rectal sau oral (termometru digital) – între aceste vârste

Determinarea rectală impune scăderea a 0,5ºC pentru a obține valoarea interpretabilă.

Termometrele de ureche, frunte, tâmplă sau de tip suzetă nu sunt întotdeauna de încredere! (Cu excepția situației în care ați folosit unul din acestea în mod constant, cu rezultate credibile).

Valori:

- 37,5-38ºC = subfebrilitate

- 38-38,9ºC = febră joasă

- > 39,5ºC = febră înaltă

-valoarea maximă, care impune un drum la Urgențe = ??????

NU EXISTĂ O ASTFEL DE VALOARE MAXIMĂ! → Starea copilului, NU nivelul febrei, determină necesitatea unui control medical (vezi Semne de alarmă).

temperatura_1.jpg

Mituri despre febră:

-febra peste 40ºC poate afecta creierul

→ NU, doar peste 42,2ºC și de lungă durată (cum ar fi în cazul unei persoane închise într-un autovehicul plasat în soare – hipertermie de mediu). Infecțiile nu generează în mod normal febre atât de înalte, datorită termostatului cerebral (din hipotalamus).

-toate febrele trebuie tratate cu antitermice

→ NU, doar cele care produc disconfort, de obicei peste 39-39,5ºC – dacă copilul tolerează bine o febră de acest nivel, zburdă și se joacă, poate fi doar urmărit, în paralel cu măsurile de susținere de mai jos.

-netratată, febra va continua să crească

→ NU, nu cresc mai sus de 40,5 – 41ºC (datorită termostatului cerebral)

-dacă e tratată, temperatura ar trebui să scadă la normal

→ NU, poate scădea doar cu 1 – 1,5ºC, uneori nici atât (mai ales la debut)

-dacă febra nu răspunde la tratament, SAU dacă febra este foarte înaltă, înseamnă că este gravă cauza

→ NU, febra este dată fie de virusuri fie de bacterii – cea mai simplă infecție poate determina febră înaltă, iar o meningită poate da doar subfebrilitate – febra înaltă nu este un indicator de gravitate!

-nivelul exact al febrei este cel mai important pentru stabilirea gravității infecției

→ NU, aspectul și starea generală a copilului SUNT importante (ex. copiii care la 39ºC zburdă…)

-oricine poate face convulsii febrile

→ NU, doar 4% dintre copii le fac.

Dar să vorbim despre convulsii febrile!

- doar 4% dintre copii le fac, dacă au o predispoziție înnăscută pentru așa ceva.

- acești copii vor face probabil prima convulsie la prima febră apărută brusc peste 38,5ºC  -deci dacă copilul Dvs a făcut deja febre mari și nu a convulsionat, cel mai probabil că nu o va mai face niciodată.

De obicei se manifestă prin

-pierderea cunoștinței

-contracție generalizată a mușchilor, urmată de

-adevărata “convulsionare” – mișcări brutale, repetitive, ale membrelor și trunchiului, urmate de

-pierderea controlului sfincterian (copiii pot avea scaun sau pot urina, pot vărsa).

De cele mai multe ori totul se termină în câteva minute (sub 5 minute), dar părinții care au trecut prin asta știu că timpul se dilată și este dificil să aprecieze durata. Oricum, înainte ca Ambulanța să ajungă la ușă (cum la noi Ambulanțele pot face mult pe drum, să zicem altfel – până puneți telefonul jos după ce ați chemat Ambulanța), totul s-a terminat.

În acest timp este necesar să vă asigurați că copilul este în siguranță. Asigurați-vă că

- nu se poate lovi în timpul mișcărilor,

- este întors pe o parte, să nu aspire dacă varsă

- poate respira.

Mitul că “își poate înghiți limba”, destul de frecvent răspândit la noi, este exact asta – UN MIT!Deci nu trebuie luate măsuri “eroice” de a deschide gura copilului (poate fi chiar imposibil, din cauza contracturii) ci doar prevenită aspirația după vărsătură și îndepărtarea din jurul feței a obiectelor care i-ar putea împiedica respirația.

Firește că este bine să se facă un consult medical după ce convulsia a trecut, pentru a ne asigura că a fost doar o convulsie febrilă și nu un debut de epilepsie. 

Atenție! Meningita este o boală serioasă, care poate da și febră și convulsii. Dar se asociază și alte semne clinice care diferențiază destul de ușor o febră cu convulsie febrilă de o meningită cu convulsii (vezi lista Semnalelor de alarmă).

Semnale de alarmă:

aspectul și starea generală a copilului în mod clar alterată

înrăutățire marcată și rapidă a stării generale

redoare de ceafă – nu își poate pune bărbia în piept

durere de cap marcată

nu răspunde la stimulare sau este obnubilat

dureri abdominale sau otice acute

refuză să primească lichide, nu urinează destul

vărsături puternice, în jet

febră care durează peste 4-5 zile fără ameliorare, sau cu agravare

sugari sub 1 lună cu febră

sugari sub 3 luni cu febră înaltă

În aceste situații este necesar să solicitați ajutorul medicului!

 67iksc_vg1fk0_672x405.jpg

PENTRU COPIL

Febra nu trebuie neapărat tratată! 

Dar trebuie susținut organismul în timp ce o depășește în mod natural. Iată câteva reguli de reținut:

1. hidratare! Cel mai important ajutor pe care îl puteți da copilului este să vă asigurați că este bine hidratat. Poate că nu va dori să mănânce – ceea ce e acceptabil; este însă foarte important să bea!

Cum? – cu înghițituri mici, nu mult deodată

Ce?     – apă, apă cu un pic de suc de lămâie, ceai de plante, amestec electrolitic, supe, lapte de mamă

– la temperatura camerei sau călduțe, NU reci

Ce nu? – alimentele și lichidele cu aspect energetic “rece” – orice lichid efectiv rece, suc de portocale și lactate (indiferent de temperatură).

lactatele pot crește și producția de mucus, nedorită în caz de tuse productivă sau secreții nazale abundente. Excepție – laptele de mamă.

lichidele foarte dulci (suc de fructe din comerț etc) → aduc un aport prea mare de zahăr care poate încetini funcția sistemului imun. Ceaiurile se pot îndulci însă cu miere.

2. nu forțați copilul să mănânce - toate resursele lui sunt acum concentrate pe apărare, și nu vrea să piardă energie pentru procesul de digestie. De aceea, dacă îi este foame și dorește să mănânce, oferiți alimente ușoare, mai ales lichide (supe), legume la abur, pâine prăjită, puține fructe, nuci și alune.

De evitat alimentele reci și dulci (o înghețată oferită ca “premiu de consolare” nu are decât efectul invers…).

3. odihnă – repausul acasă este neprețuit! După cum știți, e bine să țineți copilul în casă când e febril, oferind activități “liniștite” pentru a-l ține ocupat – jocuri de cărți sau board-games, lectura unei cărți de povești, desenat etc.

b65a34649acd4b313908a8604ab77652.jpg

Nu aș recomanda cu inima deschisă privitul la TV – produce mai multă stimulare decât calmare, deși îi distrage atenția complet. 

Pregătiți “camera bolnavului” – aerisiți camera frecvent, acoperiți ferestrele cu o pânză deschisă la culoare, pentru ca lumina prea puternică să nu irite ochii copilului febril, puneți un umidificator sau folosiți un spray cu apă cu câteva picături de ulei esențial.

Pentru că mulți copiii suferă dacă nu ies afară mai mult timp, eu recomand ca atunci când febra a scăzut, să se facă plimbări scurte care să nu suprasolicite copilul.

4. dacă febra produce disconfort, încercați să o scădeți cu delicatețe:

Răcorire:

-comprese răcoroase pe frunte, glezne, încheietura mâinii, ceafă – cu apă sau cu infuzii de plante (vezi rețete) – de evitat dacă copilul Dvs are la febră extremitățile reci!

-băi de răcorire – la o temperatură cu 1-2ºC mai mică decât cea a copilului, pe care o tot răcoriți progresiv – (se pot pune și 5 picături de ulei esențial de levănțică sau rozmarin în apa de baie sau se pot face băi de plante – infuzie concentrată de traista-ciobanului, frunze și scoarță de salcie, vărsată în apa de baie)

- comprese la nivelul tălpilor – cu cartof ras, albuș de ou (îmbibat în șosete sau în șervețele de hârtie) – lăsate pe loc până se usucă

-asigurați-vă că mediul are o temperatură plăcută – în jur de 21,5 -22ºC.

Remedii pentru scăderea febrei - infuzii diaforetice (care promovează transpirația) – cele mai utile plante sunt florile de soc, mușețelul și teiul, alături de mentă, mentă piperită (izmă bună), roiniță și cătușnică. Rețetele le găsiți aici.

- produse naturale din comerț pentru scăderea febrei (de ex. Fitofebril)

Medicamente antipiretice: - deși medicina zilelor noastre recomandă suprimarea febrei, este MULT mai favorabil pentru întreg procesul de vindecare să SUSȚINEM, NU SĂ TRATĂM FEBRA.

Acesta este momentul în care trebuie să insist foarte mult pentru moderație și răbdare în inițierea tratamentului febrei cu medicamente (paracetamol, ibuprofen, metamizol – Algocalmin).

(Mi se poate replica, pe bună dreptate, că nu știu cum e să îți fie copilul febril și să fii dispus să faci orice pentru a-l liniști. E adevărat, nu am experimentat pe propria piele această situație dificilă din viața oricărei familii cu copii, dar am fost alături de mulți părinți în încercarea lor de a face ce mai bine pentru copilul lor. Aș risca să spun că bucuria mea când suna telefonul cu vestea că febra a cedat era cel puțin la fel de mare ca a părinților care sunau!)

Și în această calitate, de persoană dornică să vă susțină în încercarea de a face ce e mai bine pentru copil pe termen lung, nu scurt, încerc să pledez pentru a lăsa febra să își facă treaba.

A suprima febra de la primul puseu nu face decât să pună stavilă încercărilor bine direcționate ale sistemului imun de a combate infecția. Fără febră – fie ea și de un grad mic – procesele anti-infecțioase sunt încetinite și ocolite. 

Un studiu a dovedit că suprimarea febrei cu antipiretice la voluntari infectați viral a dus la scăderea producției de anticorpi și la prelungirea duratei bolii precum și a perioadei de eliminare a virusului (deci a contagiozității).(1)

Trebuie menționate, firește, și efectele adverse ale acestor produse, deja binecunoscute (2, 3) – afectare hepatică (paracetamol), iritație gastrică (ibuprofen), injurie renală acută (4) etc.

Acestea fiind zise, trebuie să rog fiecare părinte să cântărească foarte bine situația în care se află ei și copii lor – și să aleagă în bună cunoștință de cauză dacă să trateze SAU să susțină un organism febril în afara tratamentului. 

5. suplimente:

-usturoi (de exemplu, Limonada de usturoi) – pentru efectele antimicrobiene

-vitamina C: 250-500 mg la fiecare 4 ore, în funcție de vârsta copilului și de gravitate. (O cantitate prea mare poate duce la diaree).

6. convalescență – de maximă importanță!

Se recomandă ținerea copilului câte o zi în plus pentru fiecare zi de febră avută – greu de făcut în zilele noastre.

Dar o revenire bruscă la programul și activitățile atât de diverse ale copiilor poate prelungi procesul de vindecare și perioada de susceptibilitate a sistemului imun de a “primi” o nouă infecție… 

În rezumat:

Încercați să nu luptați cu febra, ci să susțineți organismul în timpul ei (cu excepțiile menționate), prin

odihnă

hidratare

plante medicinale și alimentație

timp pentru recuperare.

Acest articol nu se dorește un substitut pentru o părere medicală directă – doar un ajutor în cazurile moderate. Dacă ceva, ORICE, din starea copilului febril, vă neliniștește – solicitați ajutor medical fără întârziere!

Să fiți sănătoși!

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator StevVodo

Postat

Brand Name Cialis From Lilly online cialis Generic On Line Progesterone Mail Order Medication Lowest Price For 20mg Of Levitra Medicina Cialis Soft

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator 40 mg tadalafil

Postat

40 mg tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalafil max dose what is tadalafil

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator buy tadalafil us

Postat

tadalafil tablets https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil pills buy tadalafil us

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator buy tadalafil us

Postat

tadalafil 40 https://extratadalafill.com/ tadalis sx tadalafil tablets

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator tadalafil dosage

Postat

tadalafil gel https://superactivetadalafil.com/ what is tadalafil tadalafil 40

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator tadalafil generic

Postat

tadalafil pills https://nextadalafil.com/ tadalafil max dose tadalafil generic

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator gog64v

Postat

cialis online free trial cialis посетить сайт автора

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator biache

Postat

ivermectina dosis de tableta de 3 mg strumectol ivermectin

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator dibdrymn

Postat

It was dinky to come up with Dr Cheng’s honour and zithromax without a doctor's prescription address in your latest big problem of Bad mood Connection. Our puppy, Charlie was sold to us with a with the help cough. Two diverse vets treated him with antibiotics and charged me exceeding $300.00 further Charlie kept coughing especially cruelly in the early mornings. For ever the breeder figured in view our whelp’s diagnosis and sent me to Cheng.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.