Familiile cu copii vor primi indemnizații majorate


  Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, modificări și completări la proiectul hotărârii Guvernului privind îndemnizațiile adresate familiilor cu copii.

img.php_.jpg

Documentul reglementează mecanismul de stabilire și plată a indemnizației unice la nașterea copilului, în cuantum egal cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri care constituie 5300 lei, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului în cazul persoanelor neasigurate până la împlinirea de către copil a vîrstei de 2 ani, în sumă de 540 lei și a indemnizației lunare de suport pentru creșterea pînă la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină care va constitui 270 de lei lunar.

Menționăm că, proiectul a fost inițiat pentru a asigura implementarea prevederilor Legii privind prestațiile sociale și cu scopul promovării politicilor de susţinere a familiilor cu copii.

Plata îndemnizațiilor majorate pentru copii va fi efectuată începând cu 1 ianuarie curent, iar recalcularea acestora va fi executată de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

mmpsf.gov.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Anterior, CNAS a virat  banii către prestatorii de servicii de plată destinaţi achitării indemnizaţiilor pentru familiile cu copii, transmite Știri.md. 
   Astfel, pentru indemnizaţia unică la naşterea copilului s-au transferat 28,5 milioane lei, pentru indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani s-au transferat 102,4  milioane lei, iar pentru indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină s-au transferat 1 milioane lei. 
   Totodată, pentru indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani s-au transferat 24,6 milioane lei.
   La fel, Casa Naţională de Asigurări Sociale menționează că recent au fost efectuate transferurile pentru celelalte prestaţii sociale, cum ar fi pensii, compensaţii, alocaţii, ajutorul social, ajutorul pentru şomaj, indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, ajutorul pentru perioada rece a anului.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Despre aceasta anunță Casa Națională de Asigurări medicale, care va activa între orele 7.30 și 15.00, transmite Știri.md. 
   Totuși, excepţie vor constitui CTAS Soroca și CTAS ŞtefanVodă, dat fiind că în orașele respective este stabilit un regim special de carantină.
   Deservirea beneficiarelor în casele teritoriale va fi organizată în așa mod ca în momentul prestării serviciilor persoanelor să fie asigurată distanța socială necesară de la 1,5 până la 2 metri iar solicitanţii trebuie să poarte măşti şi mănuşi.
   Totodată, CNAS reamintește pachetul de acte necesare pe care trebuie să-l prezinte femeile asigurate, soțiile aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi și femeile cu statut de șomer pentru a fi stabilită indemnizaţia de maternitate. 
   Acestea sunt: certificatul de concediu medical în original, buletinul de identitate (în original şi în copie), iar în cazul soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi – certificatul de căsătorie (în original şi în copie) și declaraţia soţiei scrisă pe proprie răspundere, că nu este angajată în câmpul muncii, nu realizează venit asigurat şi nu este persoană asigurată de riscul respectiv.
   Plata indemnizaţiei de maternitate se efectuează prin intermediul prestatorului de servicii de plată desemnat prin cerere de către beneficiar. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Casei Naționale www.cnas.md la compartimentul “Alte prestații sociale”.
   stiri.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   „Astfel, dacă în prezent pentru un copil se acordă ajutor social în mărime de 553 lunar, în perioada stării de urgență, ajutorul se va majora până la 975 lei lunar sau cu 76%. Pentru familiile beneficiare de ajutor social al căror drept expiră în perioada stării de urgență, acesta se va prelungi până la ridicarea stării de urgență”, a declarat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.
   Totodată, și ajutorul acordat pentru șomeri va fi supus unor modificări. 
   „Stabilirea nivelului minim de ajutor de șomaj în mărime de 2775 lei. Astfel, dacă persoana beneficiază de un ajutor de șomaj mai mic  de 2775 de lei lunar, aceasta va beneficia de diferența corespunzătoare. Acordarea ajutorului de șomaj în sumă de 2775 pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj. În prezent, persoanele care nu corespund criteriului, nu au stagiul de cotizare de 12 luni, nu beneficiază de ajutor.  Conform proiectului, toate persoanele care se vor înregistra la subdiviziunea teritorială de Ocupare a Forței de muncă vor primi un ajutor de șomaj în sumă de 2775 lei pe lună. Dreptul la ajutor de șomaj se va achita de CNAS”, a mai spus Pușcuța.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Autorii inițiativei susțin că în anul 2020 de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 40.358 copii. Mijloacele financiare necesare au fost planificate în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2020.
   Indemnizaţia unică la naşterea copilului se stabileşte pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor. Aceasta se acordă mamei, iar în cazul decesului ei reprezentantului legal al copilului. Indemnizația se acordă după ce copilul a fost înregistrat la oficiul stării civile cu condiţia că a fost solicitată cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.
   Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială la locul de domiciliu sau, în cazul în care a fost stabilită indemnizaţia de maternitate, la casa teritorială care a stabilit indemnizaţia de maternitate, sau în mod electronic prin portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md).
   bizlaw.md
  • julia122997
   De julia122997
   În 2020, de indemnizație unică la nașterea copilului vor beneficia estimativ 49.000 de familii. 
   În aceeași ședință, Guvernul a aprobat și majorarea indemnizațiilor unice acordate copiilor plasați în serviciile de tutelă/curatelă, asistență parentală profesionistă și în casele de copii de tip familial. 
   Cuantumul indemnizației va constitui 7.377 de lei pentru copiii cu vârsta până la un an, 5.533 de lei pentru plasamentul copiilor cu vârsta de la un an la trei ani și 3.688 de lei pentru ceilalți copii.
   ipn.md
 •