Educația neadecvată prin recompensă și pedeapsă.


  Când vorbim despre educație, e posibil să ne raportăm în mod greșit (sau, pentru aceia care au apelat la știință, în mod învechit) la ceea ce presupune ea. 

helpingchild.jpg

Cândva, în urmă cu mulți ani, B.F. Skinner făcea experimente pe șoareci pentru a studia o serie de comportamente. Cercetările sale au evidențiat faptul că șoarecele învață destul de repede un comportament, atunci când există o recompensă ori o pedeapsă. Mai exact, șoarecele a învățat ce trebuie să facă pentru a obține mâncare sau ce trebuie să evite pentru a nu primi un șoc electric.

În termeni de „educație” – și pun ghilimele tocmai pentru că ceea ce presupune educația în ultimii ani nu mai conține acest sistem de recompensă și pedeapsă – condiționările nu au făcut decât să ne îndrepte atenția asupra a ceea ce presupune pedeapsa. Să construim tot mai multe pedepse, pentru a determina copilul să facă ceea ce ne dorim noi. Dar, dacă ar fi să gândim mai profund, poate că astfel nu creăm decât un mic roboțel, nu o persoană aptă de a empatiza și a înțelege emoțiile celor cu care interacționează și, implicit, pe-ale lui. Modul în care comunicăm este modul în care ulterior copilul stabilește atașamente. O comunicare plină de grijă și întâmpinare a nevoilor generează un atașament sănătos.

Există părinți care declară că se simt adesea într-o luptă continuă cu copilul lor; simt că s-a creat o distanță prea mare, pe care nu o pot reduce; că, parcă, este prea diferit de ceilalți copii. Ceea ce au în comuni acești părinți este tocmai acel sistem de recompensă și pedeapsă. Poate că la fel va simți peste un timp relativ de scurt și mama copilului speriat de acel Moș Nicolae care a venit la grădiniță (cazul mediatizat în săptămânile trecute). Mămica respectivă – poate fără intenție, dar sigur cu efecte negative – încerca să-l sperie pe copil, pentru a obține un comportament îmbunătățit la grădiniță. Sau poate că la fel se simt și părinții multor adolescenți care ajung să facă abuz de substanțe sau să dezvolte comportamente violente și de bullying (comportament repetitiv și intenționat, prin care este agresat cineva care nu are puterea de a se apăra).

Un experiment ce a captat atenția față de comportamentele copiilor a fost creat de psihologul Michael Tomasello, care a evidențiat faptul că aceștia sunt buni în mod natural. El a spus: „De la primul pas, de la primul cuvânt și până la a deveni ființe culturale, copiii sunt în mod natural cooperanți și de ajutor.” Sunt și alte teorii, conform cărora oamenii se nasc integri, cu toate abilitățile necesare, dar pe parcurs, prin limitări educaționale sau sociale, copilul își dezvoltă un sine fals, menit să-i mulțumească părinții sau alte persoane de referință, plusând astfel pe concretizarea unui sine fals și nu a unuia autentic, care să-i descrie personalitatea unică și minunată.

Alte studii mai recente au dezvoltat teoria integrării neuronale. Daniel J. Siegelvorbește, ca urmare a anilor săi de cercetare, despre dezvoltarea armonioasă a celor două părți ale creierului: partea stângă (care se ocupă cu logica și organizarea gândurilor în propoziții) și partea dreaptă (care este responsabilă de emoțiile noastre). Integrarea celor două duce la armonizarea și funcționarea copilului, la reacții mult mai echilibrate. Lipsa integrării celor două arii este ușor de recunoscut: copilul se simte copleșit de emoții, se manifestă haotic și confuz, plânge, are accese de furie și agresivitate. Luând în calcul aceste studii, putem dezvolta cu mai mare ușurință o relaționare adecvată cu copiii și, în egală măsură, putem crea o comunicare menită să apropie părintele de copil. Tot ce este necesar pentru a dezvolta o relaționare sănătoasă se află deja în noi, trebuie doar să rămânem deschiși la a (re)învăța, la rândul nostru, de la cei mici. Așadar, cercetările recente ne aduc în plan real și pragmatic câteva sugestii de relaționare:

1. Ascultă cu dragoste și deschidere ceea ce copilul vrea să-ți transmită, iar apoi ajută-l să-și identifice emoția: „Cred că te simți dezamăgit/trist”. Pe baza a ceea ce vă spune, puteți să-l ajutați să descrie cât mai exact ceea ce s-a întâmplat, ceea ce i-a creat emoția. Cu cât vede posibilitatea de a comunica mai deschis, cu atât este mai ușor pentru el să ordoneze șirul evenimentelor și să-și integreze emoțiile mai adecvat.

2. În loc să vă folosiți de o negație„Nu e frumos să…”, ajutați-l să găsească o alternativă comportamentală pozitivă: „Crezi că ar fi mai bine dacă ai spune asta într-un mod mai politicos?”

3. Daniel Siegel folosește sintagma: „Mișcă-l sau îl pierzi”, ceea ce presupune să creați un context în care să existe mișcare. Dacă este vorba de un copil mic, puteți să-l provocați la un joc de genul mâța, fotbal, ba chiar o bătaie cu pernele. Va fi distractiv și pentru dumneavoastră. Astfel, se va crea o alianță prin joc și, implicit, o deschidere spre dialog sau cooperare.

4. Amintiți-le că emoțiile vin și pleacă. Dacă vă ajută și copilul este suficient de mare pentru a înțelege, puteți folosi o comparație: emoțiile sunt ca niște musafiri pe care îi primim, interacționăm cu ei, iar la un moment dat vor pleca. Explicați-le că ele nu sunt permanente, că le simțim, le identificăm și la un moment dat se vor diminua sau chiar le vom uita. Puteți chiar să-l ajutați să se proiecteze într-un viitor mai apropiat: „Crezi că te vei simți la fel și peste o săptămână/lună?” Analizați împreună simțirile, trăirile pe care le are și asigurați-vă că înțelege ce simte. Un copil care se simte înțeles și mai ales acceptat deschide cu ușurință un portal emoțional spre dumneavoastră.

5. Conflictele care se ivesc pot deveni ocazii de conectare la emoțiile copilului.Fiți deschiși vizavi de aceste momente, ele au rolul de a crea niște modele de relaționare, dacă și dumneavoastră sunteți receptivi în astfel de momente. Oferiți suport emoțional și folosiți-vă de integrarea celor două fațete, cea logică și cea emoțională – veți crea modele de relaționare adecvate! Acestea îi vor oferi suport pe viitor, mai ales în perioada adolescenței, când impulsivitatea și dorința de apartenență la un grup de prieteni își vor face loc în prioritățile lor.

paginadepsihologie.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • sahmd
   De sahmd
   Stimati parinti!
   "Academia Națională de Șah din Moldova"
   vă felicită cu Ziua Orașului, și oferă daruri copiilor dvs.!
   Doar 3 zile! 
   La 11,12, și 13 octombrie 2018!
   La cumpărarea unui abonament - 
   -cadou un certificat de 200 lei, și o colecție
    de probleme logice de șah pentru copii !
    Sunați la 022 222646, sau înregistrați-vă pe
   www.produse.sah.md!
   Cadouri numai 3 zile!
   __________________________________________
   Уважаемые Родители! 
   "Национальная Шахматная Академия Молдовы" 
   поздравляет Вас с "Днем Города"!
   Мы приготовили подарки для Ваших детей!
   Только в эти 3 дня! 
   11/10,12/10 и 13 октября 2018г.
   При покупке курса обучения шахматам,
   вы получаете для ребенка в подарок:
   премию на 200 лей и сборник занимательных
   упражнений и шахматных задач!
   Позвоните! 022 222646, или зарегистрируйтесь на сайте:
   www.produse.sah.md!

   Внимание! Подарки только 3 дня!
  • sahmd
   De sahmd
   Doriți să vă învățați copiii să gândească logic?
   Să se exprime creativ, și să aibă succes?
   Invităm copiii de la 5 la 12 ani, la cursuri de instruire a șahului!
   De la 01 la 30 octombrie, Academia Națională de Șah
   anunță acțiunea de toamnă ”Bucuroși, la școală”!
   Cumpărând în octombrie un abonament pentru copii pentru studierea șahului,
    primiți un cadou garantat la alegere:
   •        ”Probleme logice și distractive de șah”,
   •        ”Arta tacticii de șah”,
   •        ”Strategie de șah”,
   •        Sau un joc multimedia dezvoltativ interactiv !
   Rezolvând probleme și schițe de șah, copilul Dumneavoastră
   își va ridica nivelul de joc de câteva ori, și-și va întări calitatea cunoștințelor primite !
   Telefonați la 022 222 646, sau înregistrați-vă la www.produse.sah.md
   și primiți cadouri plăcute, și utile!
   ___________________________________________________________
   Вы хотите научить своих детей логически мыслить?
   Творческому самовыражению и успеху!
   Приглашаем детей от 5 до 12 лет на курсы обучения шахматам!
   «Национальная Шахматная Академия» с 1 октября по 30 октября 2018 года
   объявляет oсеннюю акцию «С радостью в Школу!»
   Приобретая в октябре детский абонемент на обучение шахматам вы получаете
   гарантированный подарок на выбор:
   -  “Занимательные логические шахматные задачи”
   -  “Искусство шахматной тактики»
   -  “Шахматная стратегия и этюды”
   -  или мультимедийную интерактивную развивающую программу!
   Решая шахматные задачи и этюды, Ваш ребенок в несколько раз
   повысит уровень игры и закрепит качество полученных знаний!
   Звоните 022 222646 или регистрируйтесь: www.produse.sah.md
   И получите приятные и полезные подарки!
  • Calandrella
   De Calandrella
   Cursele pentru copii vor avea loc în patru categorii de vârstă cu starturi și distanțe diferite:
   – La competiția de 400 m pot participa doar copiii care au împlinit 5, 6, 7 ani, până sau în ziua desfășurării competiției.
   – La competiția de 800 m pot participa doar copiii care au împlinit 8, 9, 10 ani, până sau în ziua desfășurării competiției.
   – La competiția de 1200 m pot participa doar copiii care au împlinit 11 și 12 ani, până sau în ziua desfășurării competiției.
   – La competiția de 2000 m pot participa doar copiii care au împlinit 13 și 14 ani, până sau în ziua desfășurării competiției.  
   Pentru a participa la competiții, trebuie să vă înregistrați și să achiziționați un loc de participare. Pachetul de start include un tricou oficial, numărul de participare și cadouri din partea partenerilor. După trecerea liniei de finiș, participanții, care s-au încadrat în limita de timp, vor primi o medalie de finisher.
   Reamintim, competițiile de alergare pentru copii „Kids Run Day” au fost organizate pentru prima dată în anul 2015, în cadrul primului „Maraton Internațional Chișinău”. De atunci, competițiile de alergare se organizează anual pentru tinerii sportivi.
   Luați familia, prietenii, rudele și colegii și veniți la cursa „Kids Run Day by Naturalis” ca să susțineți micii atleți!
   Taxa de participare la „Kids Run Day by Naturalis” constituie 70 lei până în data de 1 Septembrie. Din 1 Septembrie, costul cursei va fi de 100 lei. Înregistrarea este disponibilă pe site-ul oficial al evenimentului.
   Organizatorii cursei pentru copii „Kids Run Day by Naturalis” sunt organizația sportivă Sporter și cel mai popular forum pentru femei -  mama.md.
  • Calandrella
   De Calandrella
   Pentru ce este nevoie de antrenament?
   Mulți părinți consideră că copilul lor nu are nevoie de pregătire, deoarece el este foarte rapid, inteligent și se va descurca cu orice sarcină. Cu toate acestea, stresul, rușinea și atmosfera neobișnuită sunt atât de intimidante pentru tânărul alergător, încât poate nici să nu se miște din loc după ce va fi dat startul competiției. Pentru a evita acest lucru e nevoie de o pregătire corespunzătoare anticipată. Haideți să analizăm câteva sfaturi, cu ajutorul cărora vă veți ajuta copilul să-și depășească prima cursă de alergare.
   Antrenamente comune. Jocuri și premii
   Explicați-i copilului că alergatul este foarte util pentru sănătate și că acesta influențează pozitiv forța fizică și silueta. Alergați împreună cu el. Puteți începe cu cele mai mici distanțe. Transformați antrenamentul într-un joc și nu uitați de premii, care îl vor ajuta să stabilească asociațiile sportive legate de participarea la competiție. Dacă în curtea Dvs. există mulți copii, atunci organizați pentru ei diferite concursuri și nu e neapărat să fie legate de alergare.
   Nutriția și odihna corespunzătoare
   Rezultatele bune în sport sunt legate, în mod inextricabil, de nutriția adecvată, mai ales atunci când vine vorba de alergare. Nu lăsați copilașul să alerge după ce a mâncat, pentru a evita problemele legate de colici și greutate în stomac. Dacă înainte de antrenament sau de competiție copilul este înfometat, este mai bine să mănânce ceva ușor. Asta poate fi o salată de legume sau un fruct. Nu trebuie să mănânce pe îndestulate, pentru că este mai bine să alergi cu stomacul ușor.
   Hainele și încălțămintea
   Un alt sfat important este alegerea corectă a hainelor și a încălțămintei. Adidașii ar trebui să fie confortabili, iar îmbrăcămintea - ușoară. Permiteți copilului să participe la alegerea echipamentului sportiv. Participarea la antrenamente și competiții într-o încălțăminte calitativă va evita rănirea articulațiilor, a platfus-ului și a bătăturilor.
   Motivația
   În procesul de instruire, trebuie cât mai des să reamintiți copilului că este capabil să câștige competiția dacă va depune suficient efort. Măriți distanțele și lăudați-l. Spuneți-i despre medaliile campionilor și despre cariera acestora
   Vizitarea diferitelor competiții
   Participând la diferite competiții, copilul va putea simți atmosfera concurenței, va vedea cum sunt organizate evenimentele sportive și cum se premiază câștigătorii. Explicați-i că victoria nu vine imediat și că este important să învețe, mai întâi de toate, să nu îi fie frică să participe și să se antreneze. Un bun început pentru copilul Dvs. ar putea fi cursa de alergare pentru copii „Kids Run Day 2018”, care va avea loc pe 29 septembrie, la Chișinău, în cadrul celui de-al patrulea „Maraton Internațional Chișinău”. Tinerii participanți vor avea la dispoziție patru distanțe, în funcție de categoria de vârstă: 400 metri (5-6 ani), 800 metri (7-9 ani), 1200 metri (10-12 ani) și 2000 metri (13-14 ani). Pentru a vă înregistra și a afla mai multe detalii despre competiția „Kids Run Day 2018”, vizitați site-ul marathon.md.  
  • Calandrella
   De Calandrella
   Datele statistice arată că de la începutul lunii august, cele mai multe cazuri de rujeolă, adică 147, sunt confirmate în Ceadâr-Lunga. La Vulcăneşti s-au atestat 34 de cazuri, iar la Ungheni, 20. La Taraclia sunt confirmate 12 cazuri, relatează Știri.md cu referire la publika.md.
   La Cantemir opt persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă, iar la Nisporeni - patru.
   La Hânceşti şi Chişinău este câte o singură persoană. Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.
   Potrivit medicilor, rujeola se răspândește foarte rapid.
   Un copil bolnav poate să infecteze alți 18 dacă aceștia nu au fost vaccinați.
   Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea, pentru că nu există un tratament specific împotriva maladiei.
   Teritoriile afectate de rujeolă în perioada 01.08.2018 – 07.09.2018: Ceadâr-Lunga – 147 cazuri, Vulcănești – 34 cazuri, Ungheni – 20 cazuri, Taraclia -12 cazuri, Cahul – 10 cazuri, Cantemir – 8 cazuri, Ocnița – 7 cazuri, Nisporeni – 4 cazuri, Hîncești – 1 caz și Chișinău – 1 caz.
    
   stiri.md
 •