E bine sau rău să-ți lauzi copilul?


    Orice copil îşi doreşte să fie apreciat de cei dragi. Însă lauda exagerată poate face mai mult rău decât bine. Află când este indicat să-l răsfeţi pe cel mic, fără să devină râzgâiat.

La fel ca și pedeapsa și recompensele, laudele au un rol important în educarea unui copil. Aprecierea ta ca părinte și vorbele bune pe care i le adresezi îl vor ajuta să-și crească stima de sine și să se implice în diferite activități atât acasă, cât și la grădiniță sau la școală.

 

Apreciază efortul depus, nu caracterul lui

 

Laudă-l pe cel mic ori de câte ori a făcut ceva bine și spune-i clar ce te face să fii atât de mândră de el. Spre exemplu, dacă și-a strâns toate jucăriile de pe jos sau și-a ordonat lucrurile prin cameră, spune-i „Ai făcut foarte bine curat“și nu doar „Ești un copil bun“. Încearcă să lauzi faptele celui mic și nu caracterul lui atunci când are un rezultat deosebit în urma unui efort susținut, când își exersează o abilitate nouă și tot așa.

 

Nu-l încuraja fără motiv

 

Dacă obișnuiești să-ți lauzi copilul și la cel mai mic efort pe care îl depune, doar ca să-l încurajezi, evită să faci din asta un obicei. În caz contrar, el își poate forma părerea că merită aprecieri și recompense chiar și atunci când are o atitudine superficială față de lucrurile pe care le are de făcut. Dacă remarci că face ce l-ai rugat doar pentru a fi lăudat apoi, discută cu el și vezi de ce nu vrea să-și dea mai mult interesul. Numai așa îl poți ajuta să-și valorifice potențialul.

 

Vorbește-l de bine în fața celor dragi

 

Pentru ca lauda să aibă un efect pozitiv asupra copilului, încearcă să nu amesteci cuvintele de apreciere cu critica. Atunci când îi spui celui mic că și-a ordonat frumos lucrurile de prin cameră, dar nu le-a pus exact acolo unde trebuia, nu vei face decât să-l debusolezi. În plus, îi vei da de înțeles că, deși s-a străduit, nu a făcut un lucru suficient de bun. Îl poți motiva să aibă un comportament pozitiv și atunci când vorbești cu cei dragi despre lucrurile bune pe care le-a făcut. Doar asigură-te că este și el prin preajma și, cu siguranță, se va simți mândru și își va dori să te suprindă în mod plăcut din ce în ce mai des.

 

Ajută-l să-și valorifice potențialul

 

Încrederea de sine este necesară pentru orice copil care se află în plină dezvoltare intelectuală. Prin laudă îl poți ajuta să capete curaj și să se simtă valorizat, dar la fel de important este să-și dezvolte și simțul autocritic. După ce termină, spre exemplu, de desenat sau de făcut un lego, întreabă-l cât de mulțumit este de ce a realizat. Învață-l să-și evalueze munca, să-și identifice greșelile și să se corecteze. Orice copil care învață din greșeli și este conștient de ele își va dori ca data viitoare să facă și mai bine, mai ales dacă știe că există cineva care îi apreciază munca și-l susține.

Recenzie utilizator

Comentarii RecomandateVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.