Deshidratarea apare atunci cand organismul elimina prea multe lichide fara a exista un aport compensator de apa. Corpul pierde minerale precum sodiu, potasiu, zinc si magneziu, care controleaza functiile vitale.
Din cauza deshidratarii, in organism se pot produce o serie intreaga de dereglari. Substantele toxice nu se mai pot elimina prin urina sau transpiratie si, astfel, raman in sange punand in pericol sanatatea celui mic. Cel mai grav afectat de deshidratare este aparatul respirator a carui insuficienta afecteaza alte organe importante: creierul, inima, ficatul sau rinichii.
Cauzele principale care pot duce la deshidratare:
1. Supraincalzirea sau expunerea indelungata la soare si un consum redus de apa.
2. Deshidratarea pe fondul unor stari febrile date de viroze sau raceli. Este important ca parintele sa monitorizeze atent starea copilului si evolutia febrei si sa ii administreze cantitati mici de apa, cu saruri de rehidratare ,la intervale scurte de timp.
3. O alta situatie des intalnita in care apare deshidratarea este in cazul afectiunilor digestivecum sunt gastroenterocolitele si virozele intestinale. Acestea provoaca diaree si varsaturi care conduc la pierderea rapida a electrolitilor.
Semnele clinice, prin care parintii pot identifica o stare usoara de deshidratare sunt urmatoarele: sete intensa, gura uscata, buze crapate, apatie, oboseala, agitatie, nervozitate, plans fara lacrimi, urinari rare, iar la bebelusi, fontanela mai adancita, pliu tegumentar lenes.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat