De ce trebuie sa ne alaptam copilul, cand avem atatea formule de lapte praf?


    Cele mai multe mamici sunt constiente de faptul ca alaptatul la san este benefic, insa prea putine isi alapteaza bebelusii suficient. Un studiu privind starea de sanatate si de nutritie a mamei si copilului mic din mediul rural realizat de Organizatia World Vision Romania in 2010 a relevat faptul ca 40% dintre bebelusi au fost alimentati exclusiv la san pana la varsta de trei luni şi doar 33% sunt alimentaţi exclusiv cu lapte matern până la 6 luni de viaţă, asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

scaun-bebelus-lapte-praf.jpg

Am rugat-o pe doamna doctor Ana Culcer, seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti si sustinatoare a programului World Vision “Mame bune, copii sanatosi”, sa ne ajute in conturarea celor mai importante beneficii ale alaptatului. “Alimentatia la san – alaptarea – este cel mai bun lucru ce i se poate intampla unui copil. Laptele de mama este standardul de aur in alimentatia sugarului. Toate formulele de lapte praf incearca sa se apropie de laptele matern, dar acesta este un aliment viu, fiind imposibil de reprodus”, a declarant doamna doctor Culcer.

Laptele matern contine asa numitul colostru, hrana ideala pentru bebelusi. Colostrul ajuta organismul micuţilor să lupte împotriva bacteriilor şi a viruşilor. Totodata, colostrul curaţa intestinele nou-nascutului. Laptele de mama are un continut unic de vitamine, minerale, grasimi si zaharuri care ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Nu mai vorbim de faptul ca laptele matern are intotdeauna temperatura ideala, este steril si nu necesita timp pierdut pentru preparare! Avantajele alaptarii la san sunt multiple, unul dintre cele mai importante fiind acela ca salveaza vieti. Annual, sunt estimate 9 milioane cazuri de decese in randul copiilor sugari.Alaptatul ar salva aproximativ 6 milioane dintre acestia doar prin preventia bolilor infectioase.

alaptat-1.jpg

Avantaje pentru copii:

  • Asigura nevoile copilului aflat in crestere si aportul necesar de nutrienti; Laptele de mama previne aparitia bolilor infectioase la copil;
  • Asigura imunizarea copilului – laptele matern contine factori anti-bacterieni si anti-virali care protejeaza copilul impotriva imbolnavirilor; Previne diareea la sugar – diareea este principala cauza de deces in randul sugarilor din tarile in curs de dezvoltare. Sugarii cu varsta sub doua luni care nu sunt hraniti la san au un risc mai ridicat de deces. Continuarea alaptarii in timpul bolii reduce deshidratarea, severitatea bolii, durata si consecintele acesteia.
  • Asigura nutritia complete – laptele matern este hrana perfecta, ce nu poate fi copiata. Este mai usor de digerat decat orice alt substituent si isi modifica compozitia in timp, in functie de etapele de crestere ale copilului.
  • Asigura nevoile copilului aflat in crestere si dezvoltare.
  • Asigura aportul necesar de apa si nutrienti pentru un copil in primele 6 luni de viata. Comparativ cu laptele de vaca, care este un lapte foarte gras,bogat in acizi grasi saturati si saruri minerale, laptele de mama contine acizi grasi nesaturati si o cantitate mai mare de glucoza necesara dezvoltarii si maturizarii sistemului nervos la copil.
  • Ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar al copilului ;
  • Ajuta la o recuperare mai rapida in cazul imbolnavirii – laptele de mama este un aliment nutritiv si usor de digerat, imbunatateste resursele alimentare ale organismului, iar in cazul unui copil bolnav, fara pofta de mancare, poate asigura necesarul zilnic chiar in cantitati mai mici. Creste potentialul fizic si intelectual al copilului (copiii alaptati la san, chiar si cei nascuti prematur, au avut scoruri de dezvoltare superioare si un coeficient de inteligenta mai ridicat decat al celorlalti copii, care nu au fost); Copiii hraniti la san sunt mai afectuosi, merg mai repede, vorbesc mai repede; Auzul si vazul sunt mai bine dezvoltate la copiii alaptati; Laptele matern nu provoaca alergii si nici intolerante.

Avantaje pentru mama:

Alaptarea intareste legatura afectiva intre mama si copil; Benefic pentru sanatatea mamei – statisticile arata ca in randul femeilor care alapteaza incidenta cancerului de san si a cancerului ovarian este mult mai mica fata de cea a femeilor care nu alapteaza dupa nastere. De asemenea, alaptarea, scade riscul hemoragiilor postpartum si anemiilor in randul mamelor. Scade depresia postnatala -Alaptatul pe langa faptul ca ajuta mama sa revina la greutatea de dinainte de nastere ii imbunatateste si starea psiho-afectiva; Alaptarea exclusiv la san este mijloc de contraceptie pentru mama.

Avantaje pentru familie:

Alaptarea la san economiseste bani si timp. Alaptatul este cea mai eficienta interventie in sanatatea copilului. Se economisesc bani prin reducerea materialelor necesare (biberoane, tetine, formule de lapte praf), prin reducerea zilelor de spitalizare, prin reducerea timpului necesar pregatirii laptelui;

Avantaje pentru mediu:

Protejarea mediului inconjurator prin evitarea folosirii de material plastic , biberoane, tetine, aparatura de sterilizare. Pana la varsta de 5 ani, copiii se afla intr-o perioada extrem de importanta a dezvoltarii lor fizice si psihice, iar primii doi ani din viata sunt cruciali. Deficitele acumulate in aceasta perioada, din cauza unei nutritii necorespunzatoare, nu mai pot fi recuperate ulterior, chiar daca se trece la o dieta corespunzatoare. In acelasi timp, asistenta timpurie este deosebit de eficace. Copiii care au sansa de a se dezvolta sanatos in primii ani de viata, vor avea de castigat tot restul vietii.

Din pacate, multe mame din comunitatile rurale defavorizate nu stiu cat de importante sunt ingrijirea si alimentatia adecvata varstei bebelusului lor. Diversifica alimentatia prea devreme sau necorespunzator, nu sesizeaza la timp semnele de boala sau intarzierile in dezvoltarea copilului si nu le fac analizele necesare. World Vision Romania vine in ajutorul mamicilor din comunitatile rurale defavorizate prin intermediul programului “Mame bune, copii sanatosi”. O componenta importanta a acestui program este ‘’Scoala Mamicilor de la sat’’.

1-lapte-praf-2-8179-b.jpg

Aceasta ofera posibilitatea mamicilor defavorizate din mediul rural, de a participa la sesiuni de informare si de educare cu privire la cresterea, ingrijirea si nutritia sanatoasa a copilului (ele nu au acces la aceste informatii cum au mamicile din mediul urban). Totodata, Scoala Mamicilor ofera posibilitatea de a primi consiliere privind riscurile si consecintele grave ale anemiei asupra lor, a fatului si copilului sub 2 ani.

Pe langa aceasta, programul isi propune sa infiinteze si un laborator mobil de analize care sa faciliteze accesul la asistenta medicala primara pentru copilul mic si femeia gravida defavorizata din mediul rural. Te poti implica si tu in acest program, sprijinind copiii defavorizati din mediul rural pentru a-i ajuta sa porneasca sanatos in viata! Cu doar 1 leu pe zi le poti oferi mamicilor din mediul rural sansa de a deveni mai informate, de a avea acces la analize si tratamente medicale pentru copiii lor. Cu doar 1 leu pe zi te poti abona la bunatate, oferind copiilor defavorizati sansa de a porni sanatosi in viata!

superbebe.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Să fii părinte în ziua de azi nu e ușor deloc. Copiii sunt expuși atâtor riscuri încât este aproape imposibil să-i poți feri pe deplin.
      Rportul elaborat de o comisie de experți din Parlamentul de la Londra susține că părinții nu sunt conștienți de poluarea chimică din propriile locuințe.
      Un pachet de legi stricte, care să fie aplicat pe tot teritoriul Marii Britanii penru ca aceste substanțe sunt absorbite de corpul uman.
      Nu se știe încă ce efecte produc asupra micuților  hrăniți cu laptele matern contaminat, dar s-a demosntrat că există o legatură între cancer și expunerea la aceste substanțe.
      stiri.tvr.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Desi decizia de a alapta sau nu in timpul sarcinii nu este intotdeauna clara, o intelegere a beneficiilor si riscurilor te poate ajuta sa iei decizia cea mai buna.
      Surpriza: alaptezi si testul de sarcina e pozitiv
      Cand te-ai obisnuit cu alaptarea si totul decurge mai normal si mai natural ca niciodata, testul de sarcina iti arata un rezultat pozitiv... Acest lucru ar putea duce la o multime de intrebari si preocupari. Este sigur sa alaptezi in timp ce esti  insarcinata? Cum va afecta acest lucru fatul? Cum va afecta acest lucru copilul alaptat? Poti sa alaptez doi copii simultan?
      Toate aceste intrebari si sentimente sunt de inteles si sunt des puse pe sectiunea de intrebari de panica de la Desprecopii. Desi decizia de a alapta sau nu in timpul sarcinii nu este intotdeauna clara, o intelegere a beneficiilor si riscurilor te poate ajuta.
      Este sigura alaptarea in timpul sarcinii?
      Multe femei se ingrijoreaza in legatura cu alaptarea in timpul sarcinii, deoarece alaptarea poate provoca contractii uterine usoare. Cu toate acestea, intr-o sarcina sanatoasa, aceste contractii nu reprezinta un pericol, deoarece, in general, nu provoaca un travaliu prematur. Acest lucru se datoreaza faptului ca oxitocina, hormonul eliberat in timpul alaptarii, care stimuleaza contractiile, este, de obicei, eliberat intr-o cantitate atat de mica in timpul alaptarii, incat nu este suficient pentru a provoca travaliul prematur. Astfel de contractii sunt, de asemenea, inofensive pentru fat si cresc rar sansele de a avea un avort spontan. De asemenea, desi o cantitate mica de hormoni de sarcina trece in laptele matern, acesti hormoni nu prezinta risc pentru copilul alaptat.
      Dar ...
      In timp ce alaptarea in timpul sarcinii este in general considerata sigura, exista cateva cazuri in care se recomanda intarcarea, si anume:
      - Daca aveti o sarcina cu risc crescut sau sunteti in pericol de travaliu premature
      - Daca sunteti insarcinata cu gemeni
      - Daca vi s-a recomandat sa evitati sexul in timpul sarcinii
      - Daca aveti sangerari sau dureri uterine
      - Daca intampinati aceste simptome, discutati cu medicul pentru a stabili daca intarcarea ar fi cea mai buna optiune pentru dumneavoastra, pentru copilul dumneavoastra si pentru copilul nenascut.
      Este copilul meu pregatit pentru intarcare? Sunt eu pregatita?
      Un alt aspect important care trebuie luat in considerare este daca copilul dvs. este pregatit pentru intarcare. Factorii care afecteaza acest lucru includ personalitatea copilului, varsta si modul de ingrijire medicala, precum si raspunsul psihologic si fizic al copilului la sarcina.
      Este normala o scadere a cantitatii de lapte in timpul celei de-a patra si a cincea luni de sarcina. Acest lucru poate determina modificari ale laptelui si poate face laptele sa isi schimbe gustul, iar copilului sa nu ii mai placa. Ca urmare, este posibila auto-intarcarea. Sau dimpotriva... micutul este atat de atasat de alaptare incat nu va dori sa renunte la acele momente speciale.
      In mod similar, va puteti intreba daca voi, ca mame, sunteti gata sa va intarcati copilul. Un alt aspect important este daca copilul suge pentru a se hrani sau pentr comfort, este diversificat sau nu...
      Este esential sa se monitorizeze starea de sanatate si dezvoltare a sugarilor care au o varsta mai mica de sase luni si sunt dependenti de laptele matern. In schimb, bebelusii care au inceput deja diversificarea, pe de alta parte, vor incepe sa prefere si alte alimente, pe langa laptele matern, pe masura ce oferta de lapte matern scade pe la mijlocul sarcinii.

      Provocari ale alaptarii in timpul sarcinii
      In timp ce alaptarea in timpul sarcinii are avantajele sale, ea poate prezenta si unele provocari. De exemplu, unele provocari fizice pot include greata din cauza renuntarii la lapte, precum si durere la nivelul mameloanelor. Aproape 75% dintre mame au mameloane inflamate.
      Alaptarea in timpul sarcinii poate contribui la oboseala. Da, oboseala este o parte normala a tuturor sarcinilor. Astfel, este cu siguranta de inteles ca este posibil sa ezitati sa alaptati din cauza temerii ca poate necesita mai multa energie. Cu toate acestea, alaptarea nu este obositoare in sine. Ba din contra, aveti ocazia sa va intindeti in pat, sa alaptati si sa va odihniti.
      Alimentatia in timpul alaptarii pe durata sarcinii
      Daca decideti sa alaptati in timp ce sunteti insarcinata, este esential sa aveti o dieta echilibrata si sanatoasa. Aportul caloric va depinde si de varsta copilului alaptat. Veti avea nevoie de aproximativ 500 de calorii suplimentare pe zi daca bebelusul a inceput diversificarea sau 650 de calorii daca este mai mic de 6 luni si depinde de laptele matern.
      Si acestea in plus fata de 350 de calorii suplimentare de care aveti nevoie in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina si 450 de calorii suplimentare de care aveti nevoie in timpul celui de-al treilea trimestru. Daca va aflati in primul trimestru de sarcina si va este greu sa mancati din cauza senzatiei de greata, veti fi usurata sa aflati ca nu sunt necesare calorii suplimentare in aceasta perioada.
      In cele din urma, cand alaptarea si sarcina coincid, consideratiile primare pe care trebuie sa le priviti se refera la relatii si sentimente. Veti dori sa luati in considerare nevoile copilului nenascut si copilului alaptat, in plus fata de propriile sentimente. In timp ce, poate doriti sa lasati optiunile deschise in functie de situatie, de nevoile dvs. si ale copiilor dvs., decizia este, in esenta, in functie de dvs...
      Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.
      desprecopii.com
    • Calandrella
      De Calandrella
      Când un copil nu este capabil să digere laptele matern și dezvoltă alergii cronice ca rezultat al consumării laptelui matern pare ceva nemaiauzit.
      Cu toate acestea, cercetarea detaliată, deși posibil limitată, în ultimii ani s-a dovedit contrară.
      În ciuda faptului că pare ciudat, copilul are șansa să respingă practica de a fi alăptat de către tine. Această afecțiune afectează doar la câteva mame din întreaga lume.
      Bebelușii sunt, în principal, cei care suferă din lipsa laptelui matern atât de hrănitor.
      Ca mamă care alăptează, trebuie să fiți conștiente de simptomele care pot indica faptul că bebelușul este probabil alergic la laptele matern.
      Unii copii se nasc cu această alergie și alții o dezvoltă de-a lungul anilor.
      Copilul poate fi alergic la laptele matern? Simptome și cauze
      Cele mai frecvente semne sunt:
      – Refuzul de a îngriji și de a fi agitat
      – Scuiparea laptelui în mod regulat
      – Scaun sângeros
      – Diaree cronică subțire și apoasă
      – Pierderea rapidă a greutății
      – Afecțiuni ale pielii cum ar fi erupții cutanate și eczeme
      Ținând cont de aceste semnale, trebuie să duceți copilul la un medic pediatru cât mai curând posibil.
      În același timp, vizitați cu siguranță ginecologul pentru prognoza situației tale generale de sănătate sau de sănătate a reproducerii.
      Medicii din Philadelphia au cercetat cât mai mult posibil numărul limitat de subiecți activi pentru studiul lor.
      Și acum spun că anumiți alergeni trec în general prin laptele matern la copii, atunci când mamele nu sunt pe o dietă strictă, medicamente regulate, sau au unele complicații în timp ce produc lapte, care sunt în mare parte invizibile și, în plus de neexplicat.
      Principalele motive, menționate de experți, pentru această alergie
      Concentrația ridicată de proteine prezentă în laptele matern, care este derivată din dieta mamei și factori externi de susținere
      Pentru unii copii, proteinele sunt greu de digerat. Mai mult, dacă sunt contaminate din cauza unor factori externi, devin tot mai greu de digerat și copiii dezvoltă alergii după consum.
      Laptele matern, în cazuri rare, poate fi contaminat și poate provoca alergii
      Dieta ta generală și obiceiurile de viață, care ar fi putut face asta imediat după ce copilul a fost născut.
      Este vital să păstrați o diagramă de dieta postpartum pentru o absorbție sănătoasă a mineralelor de către organismul dumneavoastră.
      În afară de asta, încercați să vă lipiți de o rutină similară a stilului de viață care practic are un profil redus, atât timp cât intenționați să alăptați copilul.
      Cafeina pe care o înghițiți în fiecare zi, fără a-i oferi corpului o pauză
      Cofeina interferă cu capacitatea organismului de a lua substanțele nutritive când este ușor fragil.
      După naștere este indicat să consumați cafeaua în cantități reduse și în mod moderat.
       Fumatul sau inhalarea oricărei substanțe toxice care dăunează sistemului reproducător
      -Alcoolul care poate acționa ca un factor de descurajare în timp ce produce lapte în glandele mamare și duce la otrăvirea laptelui matern.
      – Efectele ereditare sau genetice care nu sunt destul de deschise spre explicații imediate și soluții adecvate.
      Unii copii și mamele lor au anumite gene rare care provoacă alergie la multe lucruri, inclusiv laptele matern.
      Medicii, cu toate acestea, au redus cu succes până la un punct, care este, linia de jos a acestei intoleranțe față de laptele matern.
      Laptele matern conține proteine de cazeină care are efecte dăunătoare asupra a aproximativ 2,5% copii din întreaga lume
      Acești copii consideră extrem de dificilă digerarea acestei proteine și, prin urmare, experiența severă a durerii abdominale și a gazelor, urmată de alte simptome cunoscute.
      Singura modalitate sigură de a face față acestei situații este să vizitați imediat medicul și să diagnosticați cauza.
      Pe baza diagnosticului, medicul va prescrie medicamente pe cale orală pentru copil și pentru dumneavoastră.
      În afară de aceasta, vi se va oferi o nouă schemă de dietă care să fie urmată strict, fără nici o distorsiune la libera voință.
      Există o formulă sănătoasă și potrivită pentru copii, care vă va fi explicată, de care aveți nevoie pentru a alimenta copilul în mod regulat.
      Cel mai important, acest lucru de la sine înțeles, va trebui să ții copilul departe de laptele matern și toate celelalte produse lactate, până când se înțelege cauza reală pentru intoleranța lor.
      libertateapentrufemei.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Iata o prima clasificare a categoriilor de lapte formula pentru bebelusi si ce trebuie sa stii - dintr-un punct de vedere absolut independent.
      Sunt multe variante de lapte pentru bebelusi pe rafturile magazinelor
      Ce lapte sa cumpar pentru bebelusul meu? Care este cel mai bun? Mai precis, exista peste 12 mii de astfel de intrebari despre laptele praf pentru bebelusi.
      Daca ati hotarat sa va hraniti bebelusul cu lapte formula, va intrebati desigur care este cel mai bun pentru el. Dar mai intai de asta, tu mamico trebuie sa stii ca laptele matern este cea mai sanatoasa hrana pentru bebelusul tau si merita sa faci toate eforturile pentru a-i da ce este cel mai bun: laptele tau.
      Adevarul este ca, pe rafturile magazinelor exista multe marci de lapte pentru bebelusi si este important sa aflati cate ceva obiectiv, despre ele. Nu uitati ca Desprecopii.com este un site absolut independent si tocmai de asta aici o sa aflati numai informatii obiective.
      Asadar, pentru ca in Romania, orice informatie despre lapticul pentru bebelusi - pe care o citesti in reviste sau o afli de la medicii pediatri - este nuantata si deseori modificata de interesul producatorilor de lapte, am facut intense cercetari in jurnale de pediatrie americane, absolut independente si extrem de obiective si respectate.
      Parerea si concluziile unui medic pediatru independent
      Asadar, asa am gasit in revistele de pediatrie americane concluziile unui medic celebru, Lewis First, seful unei clinici de pediatrie al Universitatii Vermont, USA.
      Aceste clasificari si informatii, pe care vi le prezentam in continuare ii apartin:
      Dar, sa trecem in revista mai intai principalele categorii de lapte pentru bebelusi, existente pe piata, sub diverse marci si impachetari colorate.
      Categoria Lapte Formula Normal pentru bebelusi
      Acest tip de lapte pentru bebelusi are la baza laptele de vaca imbogatit cu suplimente de fier. Aceasta formula de laptic este tolerata de majoritatea bebelusilor si este un lapte recomandat ca prima alegere de medicii pediatri.
      Categoria Lapte Formula din Soia pentru bebelusi
      Acest tip de lapte formula are la baza lapte obtinut din soia, imbogatit cu suplimente de fier. Unii medici pediatri recomanda laptele pe baza de soia bebelusilor care par sa aiba o intoleranta la laptele de vaca.
      Termenul de 'intoleranta' este un termen usor vag care se foloseste in cazul bebelusilor care au colici si gaze intestinale peste media normala, si in plus, vomita o cantitate mare de laptic.
      In SUA, aproximativ 25 % din bebelusi sint hraniti cu lapte formula pe baza de soia. 
      In general,laptele formula pe baza de proteina din soia, este ales in special de parintii cu vederi vegetariene.
      Categoria Formula Hidrolizata, imbogatita cu suplimente de fier
      Acest lapte formula este conceput pentru bebelusii cu alergie la proteinele din lapte de vaca. Bebelusii care au intoleranta la proteinele din lapte de vaca au diaree cu sange sau mucus si/sau in fecale.
      Ocazional,bebelusii care au alergie la proteinele din lapte de vaca, au alergie si la proteinele din lapte de soia. De obicei pediatrii recomanda bebelusilor cu alergie la proteinele din lapte acest gen de  laptic pentru primele 12 luni de viata ale bebelusului urmind ca la 1 an sa evalueze din nou situatia. 

      Care este considerat 'mai bun'-laptele formula din lapte de vaca sau cel formula pe baza de lapte din soia ?
      Pediatrii americani sunt de parere unanima ca cel mai bun este cel pe baza de lapte de vaca (lapte formula obisnuit).
      Dar pe rafturi sunt si alte categorii de lapte formula, deci ?
      Da, stim. Ideea este ca producatorii de lapte formula pentru bebelusi, se intrec in a concepe si  a mai "scoate" pe
      piata tot felul de noi categorii de lapte pentru bebelusi, cu tot felul de adausuri mai mult sau mai putin ajutatoare special concepute pentru cazuri de: 
        -intoleranta la lactoza
        -bebelusi care au un virus stomacal
        -bebelusi care vomita si au nevoie de un laptic mai gras
        -bebelusi care sunt crescuti de mamici care  pretuiesc cuvintul ""organic""
        -formula cu probiotice
        -formula cu prebiotice
      desprecopii.com
    • Calandrella
      De Calandrella
      Cea mai evidentă alternativă au reprezentat-o mamele surogat care ar fi alăptat copilul altei femei. Alternativa o reprezenta hrănirea copilului cu lapte de vacă, oaie sau capră.
      Înlocuitori pentru laptele matern au existat cu mult înaintea laptelui praf modern. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea utilizarea unei doici reprezenta alternativa cea mai sigură de hrănire a unui bebeluș care nu putea fi alăptat de mama lui. Odată cu îmbunătățirea măsurilor generale de salubrizare, hrănirea cu lapte animal a avut mai mult succes. Cu toate acestea, puțini erau sugarii care supraviețuiseră până la introducerea formulelor pe bază de lapte de vacă.
      Chiar dacă doicile erau preferate, existența hrănirii artificiale datează de mii de ani. Vase de toate formele și mărimile au fost găsite ce datează de mii de ani înainte de Hristos. Abia în timpul Revoluției Industriale au devenit disponibile sticle rafinate și igienice.
      Utilizarea laptelui animal ca înlocuitor al celui matern este remarcată încă din anul 2000 Î.Hr. De atunci surse alternative pentru lapte au evoluat pentru a include formulele sintetice de astăzi. Utilizarea laptelui artificial a crescut rapid și a fost influențată semnificativ de campaniile publicitare.
      Acest lucru a avut un efect negativ asupra tendințelor de alăptare, în ciuda faptului că cercetările au relevat diferențe între copiii alăptați și cei hrăniți artificial. Chiar dacă în momentul de față laptele praf este considerat mai sigur decât a fost vreodată, laptele matern este în continuare cea mai bună sursă de hrană pentru sugari.
      În timpul secolului al XVIII-lea, primele analize chimice ale laptelui uman și ale celui animal începuseră să apară. În 1760, Jean Charles Des-Essartz publică un tratat în care se discută și se compară compoziția laptelui uman cu cel de vacă, capră, oaie, iapă și măgariță. Pe baza acestor cercetări, Des-Essartz a concluzionat că laptele uman este cea mai bună sursă de hrană pentru copii.
      Cum laptele uman era cel mai bun pentru sugari, mulți oameni de știință au încercat să creeze formule care să semene cu acesta. În 1865, chimistul Justus von Leibig a dezvoltat, patentat și comercializat un aliment pentru sugari, mai întâi sub formă lichidă și mai apoi sub formă de pudră pentru o mai bună conservare. Formula lui Leibig, ce conținea lapte de vacă, făină de grâu și de malț și bicarbonat de potasiu, era considerată mâncarea perfectă pentru un copil.
      Un alt progres științific important al secolului al XIX-lea l-a reprezentat conservarea alimentelor. În 1810 este dezvoltată o tehnică de sterilizare a alimentelor în containere sterilizate. Imediat a fost inventat laptele evaporat, patentat în 1835 de William Newton. În 1853 Gale Borden a adăugat zahăr laptelui evaporat, a conservat substanța și a vândut-o sub numele de lapte condensat, care în scurt timp a devenit un aliment popular pentru sugari. În 1885, John B. Myerling a dezvoltat un lapte condensat neîndulcit. Produsul lui Myerling a fost foarte popular și chiar recomandat de către pediatri.
      După aceste prime invenții, multe alte produse au fost introduse iar până în 1883 existau 27 de produse alimentare pentru sugari brevetate. Aceste produse veneau sub formă de pudră și consistau în carbohidrați precum zaharurile care erau adăugate laptelui. Acestea îngrășau, dar nu aveau nutrienți valoroși precum proteinele, vitaminele și mineralele. În timp, acestea au fost adăugate individual.
      În timpul anilor 1920, s-a început dezvoltarea formulelor ce nu se bazau pe lapte pentru sugarii care aveau alergie la laptele de vacă. Prima astfel de formulă a fost bazată pe soia și a început să fie comercializată din 1929. La fel ca și primele formule bazate pe lapte de vacă și acesteia îi lipseau nutrienții.
      Odată cu trecerea timpului laptele praf a fost îmbunătățit prin adăugarea de minerale și vitamine pentru a îl face mai complet și pentru a îi da o valoare nutrițională mai apropiată de cea a laptelui matern.
      Odată cu evoluarea formulelor și cu existența cercetărilor care le sprijineau eficiența, producătorii au început să-și facă publicitate direct la medici. În deceniile care au urmat, laptele praf a devenit un substitut sigur pentru laptele matern. Așa se face că și alăptarea a intrat în declin.
      Marketingul agresiv în țările în curs de dezvoltare a contribuit la declinul la nivel mondial în ceea ce privește alăptarea. Acest declin a fost motivul pentru care în timpul anilor 1970 a avut loc o mișcare de promovare a alăptării care a avut ca rezultat o creștere constantă atât a sugarilor alăptați, cât și a duratei de alăptare.
      În aceste condiții, în timpul anilor 1980 companiile producătoare au început să promoveze produsul direct consumatorilor. Rezultatele acestei strategii s-au văzut imediat. Dacă în secolul XX rata alăptării era de 90%, în secolul al XXI-lea aceasta a scăzut dramatic până la 42%. Destule cercetări arată acum faptul că acei copii hrăniți cu lapte praf au risc crescut să dezvolte diabet zaharat și obezitate infantilă, motiv pentru care s-au inițiat mai multe mișcări pentru sprijinirea alăptării.
      familist.ro
  •