De cât de mult somn are nevoie copilul tău?


  La fel ca și în cazul adulților, rutina de odihnă a bebelușilor sau a copiilor poate varia. Încă de la naștere unii copii vor avea nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn față de alți copii. Află cât trebuie să se odihnească cel mic într-un interval de 24 de ore.

image.png

Nevoile de somn ale copilului includ și odihna din timpul zilei, iar în momentul în care calculezi totalul de ore de odihnă este util să incluzi toate intervalele de somn pentru a nu crede în mod eronat că va obosi.

Cât trebuie să doarmă nou-născuții

Majoritatea nou-născuților petrec mult timp adormiți, intervalul în care se trezesc putând fi destul de scurt. Deși totalul de ore de somn va varia pentru fiecare bebeluș se poate ajunge până la 16-18 ore de somn în cadrul aceleiași zile. De asemenea, se vor scula în timpul nopții pentru că li se va face foame. Un mediu prea rece sau prea cald le poate afecta somnul.

Nevoile de odihnă între 3 și 6 luni

image.png

Pe măsură ce bebelușul tău crește va avea nevoie din ce în ce mai rar să fie hrănit pe timp de noapte și va putea dormi profund intervale mai lungi de timp. Unii bebeluși vor începe să doarmă 8 ore continuu pe timpul nopții sau chiar mai mult, dar există și excepții. Până la 4 luni vor ajunge să doarmă un interval dublu noaptea față de odihna din timpul zilei.

Cât trebuie să doarmă bebelușii de la 6 luni până la 1 an

În cazul bebelușilor care au între 6 luni și 1 an este foarte probabil să nu mai fie nevoie deloc să fie hrăniți pe timpul nopții, iar unii bebeluși pot dormi până la 12 ore. Este posibil ca apariția dinților sau foamea să-i facă să se trezească uneori noaptea, dar se va întâmpla destul de rar.

Necesitățile de somn după 12 luni până la 2 ani

După prima lor zi de naștere bebelușii vor dormi între 12 și 15 ore în total, la nivel de zi.

Nevoile de somn de la 2 ani

image.png

Majoritatea copiilor de 2 ani vor dormi între 11 și 12 ore noaptea, plus 1-2 ore în timpul zilei.

Odihna între 3 și 4 ani

Copiii care au între 3 și 4 ani vor avea nevoie în general de 12 ore de somn, dar pot exista variații cuprinse între 8 și 14 ore.Unii copii vor avea nevoie inclusiv de o oră de somn după-amiaza.

Cum să procedezi atunci când nu reușești să dormi suficient

Nou-născuții se scoală de obicei de mai multe ori noaptea, în special în primele luni de viață, iar întreruperea somnului îți poate accentua oboseala foarte mult. Dacă partenerul tău este alături de tine este indicat să-i ceri ajutorul pentru a reduce disconfortul și a reuși să te odihnești. Dacă îi dai copilului lapte praf creează un program în care alternați dozele, astfel încât să poți dormi cel puțin jumătate din noapte continuu. Dacă alăptezi copilul poți ruga partenerul să se ocupe de schimbatul copilului și de îmbrăcatul lui dimineața pentru ca tu să poți adormi la loc.

Odată ce ai creat o rutină cu ore clare de alăptare partenerul tău poate să-i dea bebelușului din când în când un biberon cu lapte noaptea. În cazul în care ești singură poți ruga un prieten sau o rudă să stea cu tine câteva zile pentru a reuși să te odihnești.

Ce să faci dacă cel mic nu doarme bine noaptea

image.png

Fiecare copil își va schimba pe parcurs felul în care doarme. Se poate întâmpla ca tocmai când îți închipuiai că ai stabilizat ritmul și intervalele în care doarme să observi că trebuie să te trezești la fiecare 2 ore în noaptea următoare. Fii gata să flexibilizezi rutina de odihnă pe măsură ce bebelușul tău crește și trece prin diferite stadii de dezvoltare. Creșterea, dezvoltarea organismului, apariția dinților sau alte afecțiuni pot afecta odihna copilului și vor face somnul mai puțin profund.

eva.ro

 

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Ce reprezintă cyberbullying-ul
   Pentru a înțelege mai bine ce presupune cyberbullying-ul, trebuie să știi că termenul se referă la folosirea tehnologiei digitale, în mod deliberat și repetat, în scopul de a deranja, de a umili, de a amenința, de a racola sau de a intimida o altă persoană. 
   Securitatea copilului tău, în mediul online, poate fi amenințată de acțiuni ale cyberbullying-ului, precum:
   • Postarea sau trimiterea unor mesaje amenințătoare
   • Apariția unor mesaje false despre el
   • Urmărirea insistentă a copilului de către o persoană pe internet
   • Folosirea unor fotografii sau a unor date reale în scopul de construire a unor „scenarii" false, cu scopul de a molesta
   • Distribuirea unor informații personale fără acordul său
   • Postarea unor videoclipuri sau fotografii rușinoase , însoțite de comentarii 
   • Hărțuirea în cadrul unor jocuri desfășurate online
   De asemenea, trebuie să știi că cyberbullying-ul poate surveni oricând, oriunde unde există acces la internet.
   Cum știi că ai un copil afectat de cyberbullying
   Ca să îți dai seama dacă ai un copil în această situație, ar trebui să observi la el manifestări de tipul: 
   • Este deprimat sau are stări de anxietate, mai ales după ce a desfășurat activități legate de universul online
   • Ți se pare mai nervos ca de obicei în momentul în care îl vezi că se uită pe telefon sau pe computer
   • Nu îți mai povestește nimic din ceea ce a făcut în perioadele în care a fost online
   • Îl vezi că are tendința de a se izola de prieteni și familie
   • Închide brusc telefonul, computerul sau tableta chiar la jumătatea unei activități
   • Nu mai este dornic să meargă la școală și găsește adesea pretexte pentru a rămâne acasă
   • Se plânge adesea că are dureri de cap sau de stomac
   • Nu mai doarme bine
   • Este apatic
   • Pierde brusc în greutate sau, dimpotrivă, acumulează kilograme în plus
   Oricare dintre aceste tulburări trebuie tratate cu toată seriozitate, întrucât pot fi o dovadă a faptului că micuțul tău nu mai este în siguranță din cauza unor acțiuni de cyberbullying.
   Ce să faci pentru ca micuțul tău să fie în siguranță pe Internet
   Având în vedere multitudinea de modalități în care cyberbullying-ul poate acționa, este nevoie să iei și tu măsuri speciale, precum acelea de mai jos:
   Monitorizează permanent timpul pe care copilul și-l petrece online 
   Primul semnal de alarmă care ar trebui să te facă să te gândești că poate deveni victimă a cyberbullying-ului este că are o preocupare mai mare pentru telefon, pentru computer sau pentru tabletă. 
   Ca să ai un control mai bun asupra acestui aspect, stabilește de la început reguli clare cu privire la intervalul pe care-l poate petrece stând în mediul online. În același timp, fii și tu un model pentru el și nu exagera utilizând diverse device-uri care permit accesul la internet.
   Informează-ți permanent copilul cu privire la modul în care se utilizează rețelele de socializare
   În acest fel, vei reuși să-l faci să conștientizeze mai ușor ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să folosească, precum și de ce este important să se respecte anumitere reguli de etichetă. De pildă, spune-i să se comporte frumos și să aibă grijă ce va posta pe rețelele de socializare, în condițiile în care totul va rămâne acolo chiar și după ce postarea este ștearsă.
   Încearcă să petreci cât mai mult timp cu copilul
   Mai ales dacă sesizezi că acesta trece prin schimbări emoționale sau de comportament, este cel mai bine să discuți treptat cu el ca să te lămurești asupra a ceea ce i se întâmplă. Poate să nu fie ceva grav, dar este important să te simtă aproape, astfel încât să nu simtă nevoia să se refugieze mai degrabă în lumea online și să dezvăluie informații personale care i-ar putea amenința serios securitatea atât online, cât și offline.
   qbebe.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Hidratează corpul
   Castraveţii conţin 95% apă. Aşadar, ce poate fi mai potrivit pe timp călduros de vară, decât o legumă bogată în nutrienţi şi multă apă! Castraveţii sunt legume răcoritoare.
   Au efect diuretic natural
   Castraveţii îmbunătăţesc diureza şi asigură curăţarea naturală a organismului. Aceştia elimină deșeurile şi  toxinele chimice acumulate în corp. Prin urmare, consumul de castraveţi este excelent pentru a detoxifia organismul și a păstra corpul hidratat.
   Utili în cura de slăbire
   Dacă te loveşte senzaţia de foame, consumă castraveţi, pentru a înlătura foamea. În acelaşi timp vei consuma foarte puţine calorii, întrucât castraveţii sunt legumele cele mai scăzute în calorii, conţin doar 15 calorii la 100 g de produs. În plus, aceştia te vor hidrata. Se ştie că organismul hidratat suferă mai puţin din cauza senzaţiei de foame.
   Revigorează pielea
   Consumul de castraveţi este perfect pentru a hidrata o piele obosită. De asemenea, aceştia ajută la prevenirea acneei, întrucât controlează secreția de ulei de către glandele pielii. În plus, castraveţii conţin vitamina A şi C, substanţe antioxidante, care au grijă ca pielea ta să strălucească.
   Ajută la prevenirea cancerului
   Castraveții conţin un grup de fitonutrienți numiţi lignani (aceiaşi prezenţi şi în legumele crucifere, precum varza, broccoli), ce sunt capabili să lupte cu tumorile de sân, uter, ovare şi prostată. Antioxidanţii şi vitamina C îmbunătăţesc imunitatea şi reduc daunele radicalilor liberi în organism, prevenind astfel cancerul şi îmbătrânirea prematură.
   Benefici pentru sănătatea ochilor
   Pe lângă faptul că în coaja castravetelui se conţine multă vitamină A, benefică pentru sănătatea ochiului şi vedere, un alt mod de a include castravetele în ritualul de frumuseţe este aplicarea feliilor de castravete pe ochi timp de câteva minute pentru a reduce oboseala ochilor, mai ales dacă ai stat toată ziua în faţa calculatorului sau a ecranului.
   Conţin multă vitamina K
   Coaja şi seminţele castraveţilor conţin cele mai multe vitamine şi substanţe antioxidante. Vitamina K activează în organism anumite proteine responsabile de sănătatea oaselor, intensifică creşterea celulară şi îmbunătăţeşte capacitatea de coagulare a sângelui. Castraveţii reduc sângerarea gingiilor şi hemoragiile nazale. O cană de castravete cu coajă conţine 49 micrograme de vitamina K, în timp ce castravetele decojit conține doar 9 micrograme.
   Combat eficient mahmureala
   Nu ştiai că poţi recomanda castraveţi şi ajuta astfel o persoană ce suferă de mahmureală. Dacă sunt consumaţi înainte de culcare, vor reduce considerabil mahmureala în ziua următoare. Efectul lor hidratant şi diuretic ajută la eliminarea mai rapidă a alcoolului şi altor compuşi toxici din sânge.
   Împrospătează cavitatea bucală
   Consumă un castravete şi vei avea respiraţia proaspătă. În conformitate cu Ayuveda, respiraţia grea este cauzată de excesul de căldură în stomac, iar castraveţii răcoresc stomacul.
   Sunt sursă bună de siliciu
   Castraveţii sunt una dintre cele mai bune surse de siliciu. Numit şi ,,mineralul frumuseţii’’, siliciul menţine sănătatea părului, a unghiilor şi a oaselor. Acesta susţine producţia de colagen la nivelul tuturor ţesuturilor din organism, inclusiv în tendoane şi cartilaje. De asemenea, cercetătorii au descoperit că nivelul crescut de siliciu în sânge previne astuparea arterelor şi formarea plăcilor de grăsime pe pereţii vaselor sangvine. Persoanele care au suficient siliciu în organism au un risc mai scăzut de îmbătrânire prematură.
   Consumă castraveţi, câte 1-2, cu 20-30 de minute înainte de fiecare masă ori serveşte-i în calitate de gustări, între mesele principale ale zilei. Să ai multă sănătate!
   unica.md
  • julia122997
   De julia122997
   Șeful Direcției învățământ general, Valentin Crudu, a spus că această schimbare se face în favoarea copilului și nu înseamnă că nu se va acorda atenția cuvenită unei discipline sau alteia. „Copilul trebuie să vină la școală cu plăcere”, a declarat Valentin Crudu, menționând că actualmente sunt prea multe teme noi de însușit, pentru care sunt prevăzute prea puține ore academice.
   Valentin Crudu a precizat că în 2018 a fost aprobat cadrul de referință pentru curriculumul preșcolar, dar și pentru curriculumul la treapta primară. În prezent, se lucrează la dezvoltarea programelor pentru treapta gimnazială și liceală. Este vorba despre 26 de discipline din planul cadru pentru gimnaziu și 19 discipline la treapta liceală.
   Valentin Crudu spune că este nevoie de dezvoltarea competențelor transdisciplinare, iar generația nouă a curriculumului trebuie să aducă această schimbare. Mai exact, este vorba despre corelarea teoriei cu practica, mai ales pentru treapta gimnaziu și liceu. De exemplu, orele pot avea loc la bibliotecă, în laboratoare specializate sau chiar în săli de judecată, acolo unde copiii își pot demonstra abilitățile de comunicare.
   Volumul materiei de studiu va descrește gradual pentru toate clasele gimnaziale și liceale.
   ipn.md
  • julia122997
   De julia122997
   Evenimentul va avea loc duminica, 30 iunie, ora 9:30, în parcul Dendrariu (strada Ion Creanga 1) în Chișinău. Cei care vor să practice yoga trebuie să vină cu propria pătură sau covoraș. Accesul este gratuit.
   Participanții vor fi serviți de către organizatori cu apă și fructe din acest motiv cei care vor participa sun îndemnați să completeze formularul AICI.
   Pentru întrebări, contactați organizatorii la adresa: flexalumni.moldova@gmail.com sau pe pagina de Facebook.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Atunci când îi vorbești și îi citești copilului tău în fiecare seară, îl expui la o vocabular bogat. Cum învață copiii cuvinte noi? Prin experiențe și contexte semnificative. Literatura pentru copii folosește limbajul în moduri noi și jucaușe, iar preșcolarii sunt ca un burete care absoarbe totul.
   Atunci când copiii învață să citească la grădiniță, aceștia învață de fapt abilități care îi ajută să decodeze și să formeze cuvintele. Cu toate acestea, cuvintele trebuie să aibă sens. Cei mici trebuie să înțeleagă cuvintele pe care le citesc pentru a înțelege povestea cu adevărat, iar vocabularul este o componentă foarte importantă și adesea subestimată când vine vorba de construirea comportamentului cititorilor. Poate vă întrebați dar ce legătura are cititul cu testele pe care le va da copilul?
   Deși ai destul timp pentru a-l face pe cel mic să înțeleagă diferite strategii și importanța răspunsurilor multiple când vine vorba de teste, succesul constă în cele din urmă în înțelegerea a ceea ce citește. Dacă cel mic are o înțelegere puternică a vocabularului, atunci va avea o capacitate mai mare de a înțelege un text nou. Cu alte cuvinte, va pune bazele pentru succesul viitor. Data viitoare când cel mic pune mâna pe cartea lui preferată Lama lama în pijama pentru a nu știu câta oară, nu dispera.
   Strategii suplimentre pentru a îmbunătăți rutina de citit din fiecare seară
   Pune întrebări
   Pune întrebări deschise! Acestea îți pot oferi o perspectivă asupra modului în care gândește copilul tău.
   Scoate în evidență cuvintele noi care nu sunt folosite frecvent în discuțiile voastre
   Când îi citești, oprește-te de fiecare dată când apar cuvinte nou și explică-i-le. Capacitatea de a recunoaște importanța explicării cuvintelor noi este vitală, deoarece ajută copiii să înțeleagă cărțile pe care le citesc.
   Întreabă detalii legate de ilustrații
   Fă pauze în diferite momente și admiră arta din ilustrații. Acest aspect este deosebit de important, mai ales dacă îi citești cartea a 200-a oară. Până acum, probabil că cel mic a memorat cartea și știe cuvintele pe de rost. În loc să citești, fiind exasperată de monotonia cărții, fă pauze și uită-te atentă la detaliile din ilustrații. Învață-l pe cel mic să facă același lucru și să folosească cuvintele noi pentru a le descrie.
   Citindu-i copilului în fiecare seară nu este doar o modalitate minunată de a-l ajuta să-și dezvolte creierul, dar îl ajută să-și formeze și circuitele inimii.
   tabu.ro
 •