Cum să creezi un meniu mai sănătos pentru copilul tău în 5 săptămâni


    Nu este nevoie să încerci să-i oferi celui mic meniul perfect, dar ameliorarea treptată a conținutului de vitamine și minerale îi va fortifica organismul. Descoperă cum trebuie să procedezi pentru ca și copilul tău să consume alimentele utile pentru sănătate pe termen lung.

dt.common.streams.StreamServer.jpeg

Ai observat că alegerile celui mic se focalizează pe chips-uri, produse din făină albă, dulciuri și prăjeli? Este momentul să iei măsuri pentru a preveni riscurile pentru sănătate, dar trebuie să procedezi subtil pentru a nu elimina brusc toate aromele care îi plac. Chiar dacă tu știi deja care sunt beneficiile legumelor și fructelor proaspete, precum și ale produselor lactate sau ale fripturii slabe, cel mic va avea nevoie de o perioadă de adaptare și nu este util să încerci să faci prea multe schimbări simultan.

Potrivit specialiștilor, aproximativ 60% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani au un meniu deficitar în nutrienți și numai 20% dintre ei consumă cele 5 porții de fructe și legume recomandate zilnic. În plus, 10% din totalul de calorii este reprezentat de produse de tip fast food. 

De unde ar trebui să începi?

Este indicat să avansezi cu pași mici spre meniul ideal pentru ca și copilul tău să ajungă să aprecieze gustul natural, fără un exces de zahăr sau sare. Îi poți oferi în continuare câte o prăjitură sau o brioșă, dar asigură-te că alături pui și felii de fructe sau nuci crude. 

Iată cum trebuie să procedezi timp de 5 săptămâni pentru a crea un meniu benefic pentru copilul tău:

Prima săptămână: adaugă o porție de fructe în fiecare zi

Majoritatea copiilor adoră cerealele și vor mânca un castron mare înainte de a pleca la școală sau a merge la joacă. Nu îi interzice acest lucru, dar oferă-i o porție de fructe înainte de bolul de cereale. Dacă tocmai s-a sculat și îi este foame precis va accepta o jumătate de banană, 5-6 felii de portocală sau un bol mic de zmeură ori mure. În continuare îl poți lăsa să-și aleagă cerealele preferate. De asemenea, copilul tău nu va avea nimic împotrivă dacă amesteci fructe de pădure cu micul dejun clasic, dar nu exagera. 

Fă o schimbare și nu îi mai oferi prăjituri cu lapte după ce se întoarce de la școală. Prepară un smoothie cu ingrediente naturale. Amestecă în blender o cană de suc de portocale, ½ banană, ½ cană de iaurt simplu și 10 căpșuni proaspete. O altă variantă este să-i adaugi fructe și la masa de prânz pe care o ia la școală.Poți încerca merele, perele, strugurii sau piersicile.

A doua săptămână: adaugă o porție de legume în fiecare zi

Dacă mai sunt doar 5 minute până la ora cinei poți servi un aperitiv format din broccoli, cartofi dulci sau o salată de crudități. Copiilor le plac de obicei boabele de mazăre și porumb congelate, așa că merită să testezi această variantă. În loc de chips-uri sau alune prăjite dă-i copilului rondele crocante de morcov, boabe de strugure sau roșii uscate cu ulei de măsline.

Nu uita că legumele pot fi consumate și pe cale lichidă, în cadrul unui smoothie.

A treia săptămână: adaugă o băutură sănătoasă în fiecare zi

În loc să lași copilul să plece de acasă cu o sticlă de suc cu mult zahăr, mai bine alege sucul natural de fructe sau laptele semidegresat. O sticlă de suc acidulat conține aproximativ 10 lingurițe de zahăr și 150 de calorii, așa că este mai util să creezi o variantă acidulată benefică, combinând în părți egale suc de fructe cu apă minerală.

A patra săptămână: adaugă o gustare sănătoasă în fiecare zi

Între micul dejun și masa de prânz oferă-i copilului un mix de fructe confiate și nuci, iaurt sau boabe de strugure. Sunt alternative delicioase pentru prăjituri sau chips-uri. Poți opta și pentru popcorn preparat acasă, cu puțină sare sau batoane granola, cu ingrediente naturale și unt de arahide.

A cincea săptămână: adaugă un aliment cu un conținut foarte ridicat de fibre în fiecare zi

Analizează cu atenție conținutul cerealelor de la micul dejun și înlocuiește ambalajele atractive, care pot ascunde mult zahăr adăugat, cu fulgi integrali de secară, grâu sau hrișcă. Pentru o schimbare treptată nu elimina brusc marca de cereale care îi place copilului, ci înjumătățește porția și adaugă fulgi de cerale integrale, crescând treptat proporția de ingrediente naturale. Pentru a menține gustul dulce poți adăuga miere sau zahăr brun.

Utilizează orez integral, roșu sau negru pentru felurile de mâncare preferate ale copilului și optează pentru pastele din grâu dur când alegi rețete noi.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Grădiniţa privată Permata Hati, din oraşul Semarang din provincia Java Centrală, are 135 de elevi. Câte şase dintre ei au voie să meargă în clasă în fiecare zi şi să petreacă timp cu educatoarea lor, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.
      Însoţiţi de părinţi, copiii stau în cutii de protecţie realizate din folii transparente de plastic. Acestea sunt dezinfectate după fiecare şedinţă.
      „Cutia transparentă este unul dintre măsurile pe care le-am luat pentru a păstra protocoalele de sănătate”, a spus directorul grădiniţei.
      Toţi cei care participă la şcoală trebuie să poarte o mască, scut pentru faţă, mănuşi şi le este verificată temperatura.
      Indonezia a raportat până acum 98.778 de cazuri COVID-19 şi 4.781 de decese, cel mai mare număr din Asia de Est.
      mediafax.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Un nou studiu a arătat că simptomele COVID-19 pot fi încadrate în şase categorii, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.
      Această descoperire poate contribui la identificarea mai rapidă a pacienţilor care riscă să dezvolte forme grave ale bolii, urmând să aibă nevoie, la un moment dat, de ventilator.
      În studiu au fost adunate, într-o primă fază, date de la 1.600 de pacienţi din SUA şi din Marea Britanie, bolnavi cu COVID-19. Aceştia, folosind o aplicaţie numită „Zoe Health app“, şi-au introdus simptomele, sistematic, într-o bază de date, în martie şi în aprilie. Cercetătorii apoi şi-au completat informaţiile cu date primite de la alţi 1.047 de pacienţi din SUA, Marea Britanie şi Suedia, care, de asemenea, şi-au introdus simptomele în baza de date, de-a lungul lunii mai.
      Pornind de aici, studiul a identificat şase mari categorii de simptome:
      *Categoria I (similară cu o răceală, fără febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, dureri în piept, fără febră *Categoria II (similară cu o răceală, cu febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, răguşeală, dureri în piept, febră, fără poftă de mâncare *Categoria III (probleme gastrointestinale): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, fără tuse *Categoria a IV-a (formă severă, primul nivel, cu oboseală): dureri de cap, pierderea mirosului, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în piept, oboseală *Categoria a V-a (formă severă, nivelul doi, cu stare confuză): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, stare confuză, dureri musculare *Categoria a VI-a (formă severă, nivelul trei, probleme abdominale şi respiratorii): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri de gât, dureri în piept, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, senzaţie de sufocare, diaree, dureri abdominale Unii pot scăpa ieftin, cu ceva similar cu o răceală
      „Chiar dacă tusea seacă, febra şi pierderea mirosului sunt, de obicei, prezentate ca fiind principalele trei simptome ale COVID-19, datele pe care le-am adunat, prin intermediul aplicaţiei, din partea pacienţilor, ne arată că oamenii pot avea o gamă mult mai variată de simptome, incluzând aici dureri de cap, dureri musculare, oboseală, diaree, stare confuză, pierderea poftei de mâncare, senzaţia de sufocare şi altele“, au notat cercetătorii, printr-o postare pe pagina aplicaţiei.
      „Evoluţia bolii variază, de asemenea, destul de mult de la un om la altul. Ea se poate manifesta ca o simplă răceală, ca o erupţie pe piele şi poate ajunge până la o formă gravă sau fatală a bolii“, au aduăgat cercetătorii.
      Aceştia au prezentat apoi concluziile lor privind categoriile de bolnavi, cu şanse mai mari de a avea nevoie, la un moment dat, de ventilator. Iată ce spun cifrele:
      *Pacienţii cu simptome din categoriile 6 (19,8% dintre ei), 5 (9,9% dintre ei) şi 4 (8,6% dintre ei) au avut cea mai mare nevoie de ventilator.
      *Doar 1,5% dintre pacienţii cu simptome din categoria I, 4,4% dintre pacienţii cu simptome din categoria II şi 3,3% dintre bolnavii din categoria III au ajuns să aibă nevoie, la un moment dat, de suport de oxigen.
      Aceste date au fost prezentate de King College din Londra, ai cărui cercetători, împreună cu oamenii de ştiinţă de la Spitalul din Massachusetts, au analizat datele adunate prin aplicaţia „Zoe Health“.
      „E pentru prima dată când corelăm simptomele cu gravitatea bolii“
      Autorii studiului au sugerat că aceste rezultate pot fi folosite „pentru monitorizarea mai atentă a pacienţilor aflaţi în categoriile de risc. Astfel, ne vom putea pregăti şi resursele medicale din timp, în cazul în care starea acestor pacienţi se va agrava“.
      În continuare, cercetătorii au afirmat că pacienţii care au simptome din categoriile 5 şi 6, la cinci zile după apariţia lor, sunt supuşi unui risc mai mare de internare în spital, unde vor avea nevoie de ventilator. De aceea, monitorizarea lor atentă, prin telefoane primite, zilnic, din partea medicului lor de familie, poate asigura că internarea se face imediat în momentul în care evoluţia bolii impune acest lucru.
      Claire Stevens, unul dintre autorii principali ai studiului şi lector la King College, din Londra, a explicat pentru Yahoo Life: „Acest studiu ne ajută să înţelegem modalităţile diferite în care se prezintă COVID-19. El ne arată simptomele îngrijorătoare ale pacientului, la primele zile după expunerea la noul coronavirus. 
      Mă refer la o stare de confuzie, dureri abdominale şi epuizare fizică. Cel mai important e că, dacă vom începe monitorizarea acestor simptome după primele cinci zile, îi vom putea ajuta mai bine pe cei care riscă să dezvolte forme grave ale bolii şi poate vom reuşi să prevenim apariţia acestei situaţii nedorite“.
      Doctorul Linda Anegawa a completat: „Rezultatele studiului sunt interesante, fiindcă până acum ne concentram mai mult pe caracteristicile pacienţilor, considerând că ele stabilesc cine riscă să aibă forme mai grave ale bolii. Acum e pentru prima dată când văd că simptomele sunt corelate cu gravitatea bolii“.
      Anegawa a continuat: „Chiar dacă e nevoie şi de alte studii, identificarea celor şase categorii de simptome îi poate ajuta de acum încolo pe medici să ştie din timp care sunt pacienţi aflaţi într-o categorie mai mare de risc. Astfel, le vom aloca acestor pacienţi resursele medicale şi o atenţie sporită. Vorbim de o descoperire crucială, fiindcă resursele medicale sunt limitate, iar doctorii sunt depăşiţi, mai ales acum, când numărul cazurilor e în creştere“.
      Anegawa e de părere că studiul le va fi de folos şi bolnavilor, fiindcă ei vor şti în ce categorie intră simptomele lor şi, în funcţie de acest lucru, vor cere ajutor medical din timp, dacă vor vedea că riscă să dezvolte o formă gravă a bolii.
      Bolnavii pot scăpa de starea de anxietate
      Doctorul Matthew Exline, specialist în probleme pulmonare la Wexner Medical Center din Ohio, a oferit o altă perspectivă pentru Yahoo Life.
      „Acest studiu le va fi de folos şi bolnavilor cu forme uşoare ale COVID-19. Foarte mulţi pacienţi, atunci când află că au luat noul coronavirus, sunt loviţi de o stare de anxietate. Aşa cum e cinstit, noi le prezentăm scenariul cel mai grav şi le vorbim despre pericolele existente, dacă vor ajunge să aibă nevoie de ventilator şi alte amănunte de acest gen. 
      Dar dacă aceşti pacienţi, în funcţie de simptomele lor, vor afla din start că au şanse minime să dezvolte forme grave ale bolii, această informaţie îi va scăpa de anxietate. Iar noi, ca medici, le vom putea spune: <<Hei, linişteşte-te! Majoritatea pacienţilor cu simptome similare celor pe care le ai tu nici nu ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale>>. E un detaliu foarte important care poate ajuta mult pacientul“, a declarat doctorul Matthew Exline.
      adevarul.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      O mușcătură de căpușă s-a dovedit a fi extrem de periculoasă pentru o fetiță de 5 ani din statul american Mississippi, transmite Știri.md cu referire la Demamici.ro.
      Micuța Kailyn a rămas paralizată, miercuri dimineață, și nu a mai putut nici măcar vorbi, după ce mama ei a găsit o mușcătură adâncă de căpușă pe scalpul ei, potrivit Daily Mail.
      Jessica Griffin, mama fetei, a observat primele semnale în dimineața zilei de miercuri, atunci când fetița s-a trezit. Kailyn a căzut din picioare când s-a dat de dimineață jos din pat, iar inițial mama a crezut că micuța e pur și simplu somnoroasă.
      În timp ce o pieptăna, și-a dat seama că nu vorbește nici foarte clar și tot atunci a descoperit și o mușcătură de căpușă pe scalpul ei.
      Jessica Griffin s-a prezentat de urgență cu fetița ei la spital, unde medicii au diagnosticat-o cu paralizie temporară, pe partea stângă. Se pare că o astfel de reacție a organismului este cauzată de o neurotoxină găsită în saliva căpușei.
      Medicii au asigurat-o pe mamă că nu mai e niciun pericol, iar căpușa a fost îndepărtată, urmând ca simptomele să dispară în 12-24 de ore.
      Mama fetiței care a fost mușcată de căpușă a plecat acasă cu fetița complet recuperată, însă și-a dorit să-și împărtășească povestea cu mamele de pretutindeni.
      O mușcătură de căpușă poate cauza reacții severe, inclusiv insuficiență respiratorie și, implicit, moarte.
      demamici.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Cu toate eforturile pe care le faci pentru a avea un stil de viata sanatos, sigur sunt momente in care te simti balonata. Iar acest lucru este perfect normal, si tine nu doar de ceea ce mananci, ci si de fluctuatiile hormonale.
      Nimic nu poate strica mai mult un moment perfect decat problemele cu digestia dupa masa. Insa aceste senzatii neplacute pot fi diminuate in doar cateva minute. Ceaiurile au numeroase beneficii asupra sanatatii, asa ca ai foarte multe motive sa le consumi.
      Ceaiuri pe care sa le consumi cand te simti balonata
      Ceai de menta
      Ceaiul de menta este cel mai popular ceai obtinut din plante din intreaga lume. Si sunt foarte multe motive pentru care este apreciat! Menta are proprietati antioxidante si antibacteriene, insa cel mai important beneficiu este acela ca ajuta la digestie. Poti sa consumi ceaiul de menta oricand in timpul anului, insa in mod special dupa o masa grea. Daca te simti balonata dupa ce ai consumat foarte multe alimente, acest ceai te va ajuta sa scapi rapid de disconfort.
      Ceai de turmeric
      Aproape orice problema digestiva poate fi ameliorata cu turmeric. De fapt, aceasta planta are atat de multe beneficii asupra sanatatii organismului, incat era de asteptat sa o mentionam! Turmericul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, in special in medicina Ayurvedica. Este recomandat in special pentru proprietatile sale antiinflamatorii, insa ajuta si la ameliorarea senzatiei de stomac plin. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile ceaiului de turmeric, iti recomand sa il indulcesti cu o lingurita de miere. Ceaiul va fi mai savuros si mai usor de consumat.
      Ceai de fenicul
      Te simti balonata? Ceaiul de fenicul te scapa de disconfort! Are o multime de beneficii asupra sanatatii, deoarece contine o serie de antioxidanti si vitamine (vitamina A, vitamina B si vitamina C). La fel ca menta, feniculul este foarte cunoscut pentru proprietatile sale si consumat deseori de oamenii din intreaga lume. Ajuta la relaxarea muschilor abdominali si reduce senzatia de stomac plin. Consuma-l ori de cate ori ai probleme de digestie si te vei simti mult mai bine.
      Ceai de ginseng
      Ginsengul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale miraculoase asupra sanatatii. Este antiinflamator si antibacterian, motiv pentru care este recomandat pentru problemele de digestie. Acest ceai este obtinut din radacina de ginseng si este folosit si pentru a combate oboseala sau semnele imbatranirii. Este o bautura care te incalzeste si iti da o stare de bine, pe langa beneficiile in ceea ce priveste balonarea.
      Nu obisnuiesti sa consumi ceaiuri? Exista cateva metode alternative care te ajuta sa scapi de balonare. Exercitiile de respiratie sau unele pozitii de yoga te ajuta sa scapi rapid de disconfort. Poti, de asemenea, sa excluzi din dieta alimente care contribuie la balonare, cele mai daunatoare dintre ele fiind zaharul si bauturile acidulate.
      andreearaicu.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Despre aceasta a vorbit premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite Știri.md cu referire la IPN.
      „Pandemia nu bate în retragere și chiar dacă față de mijlocul lunii iunie, când am avut aproape 500 de cazuri pe zi, acum avem o scădere de 40% față de perioada aceea, pentru noi deloc nu este un motiv de optimism mare. Această scădere mare credem că este o scădere temporară și nu este exclus că iarăși trendul se va inversa”, a declarat Ion Chicu.
      Premierul susține că cetățenii Republicii Moldova nu au devenit mai responsabili și continuă să încalce regulile stabilite de autoritățile competente. 
      „Trebuie să vă spun că ieri a fost, iarăși, pe plan global înregistrat antirecord absolut de peste 280 de mii de cazuri. Fiindcă suntem în vecinătate, vedem și evoluția în România. În fiecare zi acest antirecord se reînnoiește. Este clar că pandemia aceasta nu pleacă din Republica Moldova și este clar că nu pleacă din lumea întreaga”.
      Șeful cabinetului de miniștri menționează că pe parcursul anului 2021 sunt șanse ca un medicament împotriva COVID-19 să fie descoperit, însă până atunci, toată lumea trebuie să se adapteze noilor realități.
      „Omenirea va trebui cumva să se adapteze la această nouă circumstanță a vieții. Trebuie să luăm în considerare acest factor în activitățile noastre cotidiene și aici mă refer și la economie, și la sociale, și educație, peste tot. Noi trebuie să înțelegem că odată având această durere de cap, dar de fapt este ceva mai complicat, noi trebuie să ne adaptăm la realitățile noi”, a spus prim-ministrul.
      Nici grădinițele nu se vor redeschide de la 1 august, iar pentru școli se discută cele șapte scenarii propuse de Ministerul Educației. 
      „Din ceea ce vedem, deși avem diminuare, ea nu este cea pe care ne-o dorim, de aceea starea de urgență va fi prelungită. Nu vom putea deschide grădinițele de la 1 august, deja este clar, dar pregătim terenul pentru 1 septembrie ca să redeschidem și grădinițele, și școlile. Lucrăm la acele scheme de organizare a procesului educațional în școli de la 1 septembrie”.
      În același timp, la Moldexpo, autoritățile au deschis încă un centru de triere a persoanelor infectate cu COVID-19, pentru că primul nu mai făcea față situației.
      „Activăm spitale noi, spitalul Sfânta Treime va fi din nou activat pentru aceste necesități. Din păcate, această problemă a intrat deja pe mult timp în agenda noastră cotidiană și trebuie să o gestionăm și ca Guvern, și ca societate”, a afirmat Ion Chicu.
      ipn.md
  •