Cum il ajuti pe adolescent sa se concentreze cand invata


    Oricat de eficienta sau demonstrata stiintific ar fi metoda de invatare sau de predare, atunci cand copilul nu isi poate concentra atentia asupra invatarii, eforturile depuse nu vor duce la rezultatele dorite.

concentrarea_atentiei.jpg

Concentrarea atentiei poate reduce in mod semnificativ timpul dedicat invatarii si poate face viata de elev mult mai usoara pentru copilul tau.

De ce nu isi pot concentra atentia adolescentii

Printre factorii care pot duce la probleme de concentrare se numara:

  1. factorii fizici: energie scazuta, dezhidratare, foame
  2. distractorii externi: telefonul, calculatorul, zgomotele din jur etc.
  3. distractorii interni: gandurile, ingrijorarile
  4. dificultati de invatare
  5. motivatie scazuta

Toti elevii isi doresc sa isi imbunatateasca atentia. Sa isi reduca timpul petrecut realizandu-si temele. Sa retina mai mult si mai bine. Sa ia note mai mari. Cu toate acestea, marea majoritate a elevilor isi saboteaza concentrarea atentiei fara sa isi dea seama.  Iata cateva sugestii pentru a-ti ajuta copilul sa se concentreze mai bine atunci cand invata:

Invata-l cum sa isi improspateze fortele.

O jumatate de ora de miscare fizica inainte de teme sau invatare il poate ajuta pe copilul tau sa isi concentreze atentia mai bine. Desigur, hrana sanatoasa si somnul suficient sunt factori extrem de importanti pentru concentrarea atentiei.

De asemenea, este important sa se hidrateze suficient si sa ia pauze dupa ce bifeaza o lectie sau o tema de pe lista.

Explica-i faptul ca este nevoie de exercitiu pentru a-si imbunatati atentia.

Este normal sa aiba dificultati in a-si controla atentia atunci cand incepe sa invete. Daca va continua sa incerce sa se concentreze la teme sau la invatat pentru 5-10 minute, cresc sansele sa reuseasca sa faca acest lucru.

Recomanda-i sa evite intreruperile.

Dureaza aproximativ 20 minute sa revenim la acelasi nivel de concentrare a atentiei dupa ce am fost intrerupti dintr-o activitate, mai ales daca este una intelectuala. Asadar, pentru o singura intrerupere a lectiilor, va pierde aproximativ 20 minute pe care ar fi putut sa le foloseasca pentru a termina de invatat. In plus, intreruperile frecvente ii vor afecta pe termen lung capacitatea de concentrare a atentiei.

Recomanda-i sa isi puna intrebari in legatura cu lectia pe care o invata.

Dupa o lectura superficiala a lectiei, poate sa isi noteze o lista de intrebari cu privire la informatiile pe care le-a aflat. Pot fi intrebari in legatura cu ce nu a inteles sau intrebari nascute din curiozitate. Ele ii vor creste motivatia si implicarea in invatare, orientandu-i atentia catre gasirea raspunsurilor.

Spune-i sa evite sa inceapa mai multe lucruri in acelasi timp.

Este mai putin stresant sa inceapa o tema si sa o termine, iar apoi sa continue cu o alta materie decat sa inceapa mai multe activitati si sa le amane pentru mai tarziu. Toate lucrurile pe care le amanam sau nu le finalizam ne consuma energie si pot deveni sursa de stres, chiar daca nu la un nivel ridicat. Mintea noastra contorizeaza toate activitatile pe care le avem de facut si pe care le-am inceput, crescand nivelul de stres si de oboseala.

Invata-ti copilul sa isi lamureasca nedumeririle pe care le are in timpul orei.

Multi copii nu pun intrebari de teama ca se vor face de ras. E important sa participe la clasa daca doreste sa invete mai repede. Chiar daca nu a inteles ceva ce pare banal sau pur si simplu n-a auzit ce a spus profesorul, e important sa ridice mana si sa ceara explicatii in plus sau repetarea celor spuse anterior. Astfel, cand va invata acasa, va fi sigur ca a inteles deja lectia si va fi nevoie mai mult de memorie decat de intelegere.

Lipsa de inspiratie poate fi uneori confundata cu lipsa de concentrare a atentiei.

Atunci cand are de realizat un proiect creativ, este posibil sa se loveasca de acest obstacol. Cand nu are nicio idee de la care sa porneasca, ii poti recomanda sa caute proiecte asemanatoare, sa vorbeasca cu un coleg sau pur si simplu sa se relaxeze si sa isi lase gandurile libere.

Ajuta-l sa isi gestioneze emotiile.

Emotiile ne conduc comportamentul, iar de multe ori nici nu constientizam aceasta influenta. Invata-l pe copilul tau despre rolul emotiilor in invatare, vorbeste-i despre faptul ca orice emotie poate fi gestionata daca reusim sa o constientizam si sa o privim cu mai multa detasare.

Concentrarea atentiei, ca multe alte abilitati importante in invatare, depinde de exercitiu si de disciplina. Daca va fi dispus sa depuna un efort constient in acest sens, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

suntparinte.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.