Cum ar trebui să fie meniul din grădiniță?


    Grădinița, în esență, presupune educație, joacă și interacțiune socială și, nu în ultimul rând, alimentație. Acestea sunt lucrurile pe care copilul le primește odată cu intrarea la grădi.

1-pranz-gradinita-resize-6691-b.jpg

Părinții trebuie să aibă acces permanent la informație – meniul din grădiniță zilnic/ săptămânal, afișat pe site-ul grădiniței sau în format tipărit la avizier, pentru a cunoaște în acest fel opțiunile alimentare pe care le are copilul.

Este util din mai multe punct de vedere: reprezintă o bază de discuție a părintelui cu copilul (va povesti cu plăcere ce a mâncat, ce feluri noi de mâncare a descoperit, iar părintelui îi va fi mai ușor să dezvolte un dialog cu el); pentru părinte este o metodă de control și decizie (poate să deschidă discuții cu personalul responsabil din grădiniță, cu sugestii și comentarii despre varietatea meniurilor oferite).

Meniul din grădiniță trebuie să fie avizat de către o persoană cu specializare în nutriție (medic, dietetician, nutrișionist). În acest fel există o persoană competetentă care supraveghează dieta copiilor. Sau, dieta trebuie să fie variată, echilibrată nutrițional și corectă ca aport energetic zilnic, corespunzător vârstei și necesităților copilului.

Saptamana-1-Grupa_Mare.png

Părintele trebuie să afle dacă există disponibilitatea unor meniuri personalizate, în funcție de necesitățile speciale ale celui mic (dacă micuțul are alergii, intoleranțe, afecțiuni metabolice, deficiențe sau carențe, tratamente speciale etc.). Este necesară o bună comunicare: grădinița (prin persoanele competente) trebuie informată despre particularitățile copilului, iar părintele trebuie să primească garanții clare despre respectarea meniului special, particular al copilului său. În acest fel nu vor exista surprize sau discuții după intrarea copilului în colectivitatea respectivă.

Un meniu echilibrat, sănătos, trebuie să respecte principiile piramidei alimentare pentru copii, repartizate de-a lungul zilei sub forma celor trei mese principale și doua gustări (nu există noțiunea corectă de desert, ci de gustare la distanță de o oră-două de masa principală respectivă).

1822474.jpg

În acest fel, alimentele se vor distribui în porții mici, la intervale de timp regulate, după un orar bine stabilit, care va asigura copilului o digestie eficientă și obiceiuri de alimentație sănătoase. În mod ideal, grădinița ar trebui să aibă o bucătărie proprie, pentru un control total al calității, varietății și prospețimii alimentelor oferite copiilor (există însă și firme de catering care îndeplinesc aceste criterii și garanții).

Meniul ar trebui să respecte recomandările orientative privind numărul de porții zilnice pentru fiecare categorie de grupe. Adică: cereale, făinoase (6-9 porții); legume (3-4 porții); fructe (2-3 porții); produse lactate (2-4 porții); carne și leguminoase (aproximativ 2-3 porții) în fiecare zi. Grăsimile și dulciurile trebuie consumate doar ocazional, în porții cât mai mici (e de preferat ca gustările dintre să fie alese din categoria fructe proaspete sau uscate și oleaginoase; nu dulciuri, chiar dacă sunt făcute în casă).

parinti.com




Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.