Cum afectează bebeluşul emoţiile din timpul sarcinii


    În general, în perioada de graviditate se pune un accent foarte mare pe dezvoltarea fătului la nivel fizic. Se fac analize, se iau vitamine şi minerale, dar prea puţină lume acordă importanţă gândurilor, trăirilor ce se manifestă în acea perioadă

copil89.jpg.c1243af8f933091ac943fc8fc84acede.jpg

De cele mai multe ori, problemele psihologice ale adultului îşi au cauza chiar în perioada în care mama era însărcinată. “Există aşa numita memorie senzorială a corpului şi multe din experienţele pe care mama le trăieşte în timpul sarcinii îşi pun amprenta în dezvoltarea fizică, dar şi psihică şi afectivă a viitorului copil. Inima începe să bată la făt înainte de a se forma creierul. Cercetările făcute de Joel şi Beatrice Lacey de la Institutul de Cercetare Fels au descoperit că atunci când creierul trimite semnale inimii, prin sistemul nervos, inima nu răspunde imediat. Răspunsurile ei depind de natura sarcinii şi de tipul de procesare mentală. Creierul se supune tuturor mesajelor şi instrucţiunilor trimise de către inimă, mesaje ce ar putea influenţa comportamentul unei persoane.

Câmpul electromagnetic al inimii este de aproximativ 500 de ori mai mare în forţă decât câmpul electromagnetic produs de creier. El nu numai că penetrează fiecare celulă a corpului, dar e suficient de puternic pentru a radia în afară, în câmpul din jurul nostru, o radiaţie ce poate fi măsurată de către magnetometre.

 Cinci minute de furie îi pot lua sistemului imunitar al corpului aproape şase ore pentru recuperare - o realitate măsurată prin nivelurile IgA (imunoglobulină A).

Cinci minute de bucurie, de compasiune, cresc imediat nivelul de IgA cu 41% şi continuă să crească timp de şase ore după”, precizează psihoteraputul.

Emoţiile negative întrerup ritmul inimii, acesta devenind inegal şi dezordonat. “Emoţiile pozitive produc ritmuri line şi armonioase, care măresc capacitatea de concentrare a unei persoane, intuiţia şi îmbunătăţesc comunicarea cu ceilalţi. Acum câţiva ani a venit la terapie un domn, în jur de 40 de ani, care mi-a spus că de mic copil se speria de orice obiect ascuţit, inclusiv un pix pus pe masă cu vârful spre el.

Acum lucra în armată, dar avea de fiecare dată o tresărire când se confrunta cu o astfel de experienţă. În timpul unei şedinţe de psihoterapie ne-am dat seama că este posibil să fie o cauză din perioada intrauterină.

Domnul nu-şi aducea aminte ca mama sa să-i fi povestit vreun episod traumatic de atunci, ba chiar îi spusese că au fost numai momente frumoase şi a fost foarte fericită. L-am rugat să o roage să-i povestească acum cum a fost toată perioada sarcinii, fără să-i spună şi motivul pentru care pune această întrebare.

Mama i-a spus că a fost într-adevăr foarte fericită, nu i-a fost nici măcar greaţă vreun moment, ba chiar gătea foarte mult, i se dezvoltase un fel de plăcere de a găti. Şi-a adus aminte că în luna a 7-a era în bucătărie, pregătea ceva şi la un moment dat s-a speriat de un cuţit mare de tăiat carnea, pe care ea însăşi îl pusese pe masă cu vârful spre ea”, spune psihoterapeutul.

De asemenea, se poate întâmpla ca o traumă din copilărie să fie o parte a cauzei unei depresii declanşate la maturitate, în special dacă acea traumă a fost însoţită şi de o pierdere, o separare de cineva. “Perioada de graviditate şi naşterea produc schimbări fizice, emoţionale şi raţionale majore, atât pentru viitoarea mamă, cât şi pentru cei doi parteneri care vor deveni părinţi. Aducerea pe lume a unui copil schimbă cursul vieţii celor doi parteneri pentru totdeauna. Acest lucru este uneori greu de controlat, alteori greu de tolerat. Din acest motiv, câteva vizite regulate la un psihoterapeut vor fi binevenite.

În principal, în psihologia gravidei şi lăuzei, aceste întâlniri, urmăresc:

1. Controlul emotivităţii şi anxietăţii;

2..Conştientizarea corporală;

3. Controlul durerii şi al senzaţiei de oboseală;

4. Reducerea stresului;

5. Dezvoltarea gândirii pozitive şi a încrederii în sine;

6. Dezvoltarea comunicării cu alţii şi cu sine.

7. Mobilizare şi „acordare motorie” în funcţie de specificul situaţiilor;

8. Echilibrarea, reechilibrarea sau normalizarea stărilor psihice cum sunt: agitaţia, rigiditatea, pasivitatea, neîncrederea în sine, lipsa de concentrarea, agresivitatea.

gandul.info

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.