Cu ce probleme se confruntă educatorii din grădinițe


  O educatoare a inițiat o petiție online #șiEDUCATORIIcontează și a dezvăluit problemele cu care se confruntă educatorii din grădinițe.

Teacher_appreciation_dt.jpg

Educatoarea Mînăscurta Elena, a declarat că apreciază eforturile autorităților, dar acestea nu sunt suficiente pentru a asigura condiții corespunzătoare de muncă în pandemie, transmite Știri.md.

''Criticăm atenția selectivă a autorităților acordată Instituțiilor de Educație Timpurie și cerem în mod insistent de a ni se crea condiții de muncă corespunzătoare cu cerințele stabilite de autorități.

Prin prezenta petiție, noi cadrele didactice din toată țara, pe propria răspundere, cerem:
- Asigurarea instituțiilor cu laptop-uri, table interactive, printer, conexiune la internet din bugetul statutului pentru toate instituțiile de învățământ.

De ce?
Procesul educativ trebuie să evolueze! Tindem spre dezvoltare, iar dezvoltarea începe de la grădiniță. Modernizarea procesului educativ este o necesitate la zi, deoarece ținând cont de specificul vârstei timpurii, noi punem accent pe învățarea experențială activă, reprezentativă copiilor. Mai ales, fiind în era digitală - implementarea lor este o necesitate, introducând acest fenomen în noul Curriculum Pentru Educație Timpurie.

Dotarea cu calculatoare va simplifica și munca educatorului, scutindu-l din a completa zeci de foi și proiectări zilnice. Acest lucru se poate automatiza fiind realizat la calculator .

Cerem publicarea rezultatelor la sondajele realizate în perioada pandemică COVID-19, și anume cea de dotare a cadrelor didactice cu calculatoare.

- Asumarea cheltuielilor de către stat în instituțiile publice de educație, pentru a nu fi puși în situația de a cerși de la părinți.

De ce ?
Autoritățile ne dotează cu detergenți, dar nu și cu căldări, mopuri. Astfel, suntem puși n situație de a cere părinților să le procure.
Centrele de interes trebuie dotate cu diverse materiale, jocuri, astfel încât să ajungă tuturor copiilor. Puse în situația că noi nu avem suficiente resurse de a procura mai multe seturi, fiind asigurate doar cu 2000 lei anual pentru materiale didactice, iarăși cerem ajutor părinților. Sunt o mulțime de cheltuieli, pe care statul nu le acoperă. Banii alocați de stat, primărie , nu întotdeauna ajung la punctul final - la instituții.

- Lipsa în instituții a echipamentelor de protecție în perioada de activitate post-COVID-19.
Autoritățile au luat în calcul siguranța copiilor, care este primordială, dar au uitat de educatori, care sunt și ei acum în prima linie. Am fost dotați cu 2 măști de protective reutilizabile pentru toată perioada post-COVID-19 și câte o pereche de mănuși per săptămână.

De ce nu s-a asigurat testare gratuită a cadrelor didactice înainte de redeschiderea instituțiilor, cum s-a făcut în alte țări? Spre exemplu, România! Dotarea cu viziere, mai multe măști de protective și mănuși?

De ce nu toate grupele dispun de covorașe pentru dezinfectarea încălțămintei? De ce acel lipici sau stikere pentru marcarea distanței fizice am fost nevoite să-l procurăm tot noi, dacă regulile și restricțiile le impuneți dvs.? De ce se cere să fie dotată grupa cu suport pentru șervețele de mâini la baie și căldare cu pedală, dacă statul nu ne-a dotat cu așa ceva? Din ce resurse trebuie să le procurăm noi?

- Revizuirea orarului de muncă a cadrelor didactice.

De ce?

Atunci când părinții au ieșit nemulțumiți în fața autorităților și au cerut a revizui orarul de activitate al instituțiilor, ați luat decizii fără a vă gândi la faptul că acel cadru didactic, fie el educator sau profesor, tot are copii de vârstă preșcolară/școlară mică pe care tot trebuie dimineața să reușească să-l duca la instituție, și să-l ia la finele zilei. Ținând cont că acum sosirea/plecarea la instituțiile de învățământ se face conform unui grafic stabilit de educator/profesor, noi suntem puși în aceeași situație ca și restul părinților. Astfel, eu care trebuie să vin la muncă la orele 07:30, iar la 08:00, trebuie să merg să-mi duc copilul la școală/grădiniță, ce sa fac? 

Cum să procedăm?
- Cerem achitarea orelor de lucru suplimentare care sunt folosite pentru activitatea online. În perioada post-COVID-19, fiecare grupă din grădiniță este frecventată de 10-12 copii, ceilalți sunt acasă. Noi trebuie să realizăm activitatea cu cei prezenți în instituție - 7 ore zilnic, iar pentru a nu discrimina și a nu încălca Dreptul la Educație celorlalți copii, suntem puși în situația de a realiza activități online.

De ce? Activitățile online cer o altfel de proiectare. Activitatea online cere timp pentru structurare, proiectare și realizare. Aici, iarăși nu s-a ținut cont de simplul fapt că în afară de cele 7 ore de serviciu, noi suntem mame, care avem copii ce necesită ajutor în realizarea temelor pentru acasa, iar în alte situații, copii noștri tot învață online și au nevoie de suport. Timpul care ar fi trebuit să-l petrec cu copilul meu, eu sunt nevoita să-l petrec pentru realizarea activităților online. GRATIS!!! Vrem să fim asigurate că vom fi remunerate pentru lucrul dublu: în instituție și online'', a declarat educatoarea.

Petiția poate fi semnată AICI.

stiri.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   De exemplu, la una dintre grădinițe copiii au fost rugați să-și lase jucăriile acasă și să vină cu propriile sticle pentru apă. Micuții au petrecut mai mult timp pe afară, pentru că așa e mai sigur, spune administrația, transmite Ștriri.md cu referire la Tv8.md.
   Din cauza pandemiei, copiii de la o grădiniță privată din capitală au petrecut toată ziua afară. Au încercat să păstreze distanța socială, pe cât a fost posibil, iar în timpul activităților nu s-au atins de lucrurile altor copii.
   Educatorii spun că micuții s-au conformat ușor noilor reguli, pentru că știu cât de periculos e virusul:
   „E periculos virusul? -Da, pentru că poate îmbolnăvi orice om. -Îți e frică? -Nu, pentru că nici nu-l văd, dar știu toate regulile”.
   Părinții care și-au dus copiii la grădiniță au fost nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere și nu au fost lăsați să intre în instituție. Programul copiilor, deocamdată, este doar până la ora 13:00, fără somn.
   tv8.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Anunțul a fost făcut de către primarul Capitalei, Ion Ceban, transmite Știri.md. 
   Potrivit edilului, obiectivul acestui acord este creşterea eficienţei achiziţiilor publice şi utilizarea optimă a mijloacelor financiare, precum şi asigurarea unui "Meniu Unic" în grădinițele din Capitală. 
   Astfel, în toate grădiniţele se vor livra produse de aceeaşi calitate, origine şi la acelaşi preţ, asigurând o echitate.
   "Săptămâna trecută grupul tehnic intersectorial s-a întrunit pentru a discuta pe marginea caietului de sarcini pentru procurarea produselor alimentare în grădiniţe, iar către sfârşitul săptămânii, va fi lansată procedura de achiziţii privind procurarea produselor", a spus Ceban. 
   Totodată, primarul a menționat că și-a dorit mult și externalizarea alimentației în școli, dar potrivit lui, acest lucru este imposibil de a fi realizat din cauza mai multor prevederi legale.
   stiri.md/
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Grădiniţa privată Permata Hati, din oraşul Semarang din provincia Java Centrală, are 135 de elevi. Câte şase dintre ei au voie să meargă în clasă în fiecare zi şi să petreacă timp cu educatoarea lor, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.
   Însoţiţi de părinţi, copiii stau în cutii de protecţie realizate din folii transparente de plastic. Acestea sunt dezinfectate după fiecare şedinţă.
   „Cutia transparentă este unul dintre măsurile pe care le-am luat pentru a păstra protocoalele de sănătate”, a spus directorul grădiniţei.
   Toţi cei care participă la şcoală trebuie să poarte o mască, scut pentru faţă, mănuşi şi le este verificată temperatura.
   Indonezia a raportat până acum 98.778 de cazuri COVID-19 şi 4.781 de decese, cel mai mare număr din Asia de Est.
   mediafax.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Despre aceasta a vorbit premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite Știri.md cu referire la IPN.
   „Pandemia nu bate în retragere și chiar dacă față de mijlocul lunii iunie, când am avut aproape 500 de cazuri pe zi, acum avem o scădere de 40% față de perioada aceea, pentru noi deloc nu este un motiv de optimism mare. Această scădere mare credem că este o scădere temporară și nu este exclus că iarăși trendul se va inversa”, a declarat Ion Chicu.
   Premierul susține că cetățenii Republicii Moldova nu au devenit mai responsabili și continuă să încalce regulile stabilite de autoritățile competente. 
   „Trebuie să vă spun că ieri a fost, iarăși, pe plan global înregistrat antirecord absolut de peste 280 de mii de cazuri. Fiindcă suntem în vecinătate, vedem și evoluția în România. În fiecare zi acest antirecord se reînnoiește. Este clar că pandemia aceasta nu pleacă din Republica Moldova și este clar că nu pleacă din lumea întreaga”.
   Șeful cabinetului de miniștri menționează că pe parcursul anului 2021 sunt șanse ca un medicament împotriva COVID-19 să fie descoperit, însă până atunci, toată lumea trebuie să se adapteze noilor realități.
   „Omenirea va trebui cumva să se adapteze la această nouă circumstanță a vieții. Trebuie să luăm în considerare acest factor în activitățile noastre cotidiene și aici mă refer și la economie, și la sociale, și educație, peste tot. Noi trebuie să înțelegem că odată având această durere de cap, dar de fapt este ceva mai complicat, noi trebuie să ne adaptăm la realitățile noi”, a spus prim-ministrul.
   Nici grădinițele nu se vor redeschide de la 1 august, iar pentru școli se discută cele șapte scenarii propuse de Ministerul Educației. 
   „Din ceea ce vedem, deși avem diminuare, ea nu este cea pe care ne-o dorim, de aceea starea de urgență va fi prelungită. Nu vom putea deschide grădinițele de la 1 august, deja este clar, dar pregătim terenul pentru 1 septembrie ca să redeschidem și grădinițele, și școlile. Lucrăm la acele scheme de organizare a procesului educațional în școli de la 1 septembrie”.
   În același timp, la Moldexpo, autoritățile au deschis încă un centru de triere a persoanelor infectate cu COVID-19, pentru că primul nu mai făcea față situației.
   „Activăm spitale noi, spitalul Sfânta Treime va fi din nou activat pentru aceste necesități. Din păcate, această problemă a intrat deja pe mult timp în agenda noastră cotidiană și trebuie să o gestionăm și ca Guvern, și ca societate”, a afirmat Ion Chicu.
   ipn.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Capitalei elaborează la momentul actual un ghid cu un set de norme, pe care va trebui să le respecte angajații grădinițelor, copiii și părinții acestora în eventualitatea redeschiderii instituțiilor preșcolare, transmite Știri.md. 
   O declarație în acest sens a fost făcută de Viorica Negrei, șef-adjunct al DGETS, în cadrul unei ediții speciale dedicată crizei pandemice, de la Jurnal TV.
   Grădinițele urmau a fi deschise în iulie, după finisarea stării de urgență în sănătate publică. Ieri, Comisia Extraordinară de Sănătate publică a decis prelungirea acesteia până pe 15 iulie. 
   „Încă nu știm când ar putea fi redeschise instituțiile preșcolare, deoarece pe moment nu există nicio decizie referitor la data când grădinițele și-ar putea relua activitatea. Există doar intenția și dorința părinților. Noi am realizat chestionare, inclusiv prin intermediul educatorilor, circa 60% din părinți ar vrea că grădinițele să-și reia activitatea.” a declarat Viorica Negrei.
   Conform ghidului elaborat de responsabilii din domeniul Educației, conducerea grădinițelor trebuie să restricționeze intrarea persoanelor terțe pe teritoriul instituției. În grădinițe trebuie să fie prezent un asistent medical. 
   Acesta trebuie să măsoare cu regularitate temperatura copiilor și a angajaților. Instituția trebuie să dispună de stocuri suficiente de dezinfectanți. Toți copiii și angajații instituțiilor preșcolare vor trebui să efectueze un control medical general. Testarea la COVID-19 ar putea fi obligatorie în localitățile unde au fost înregistrate focare de infecție. 
   O altă condiție e ca angajații să nu facă parte din grupul de risc, să nu depășească vârsta de 60 de ani. Totodată părinții vor fi obligați să semneze declarații pe propria răspundere că își aduc copiii la grădiniță doar dacă aceștia sunt sănătoși. Dacă cel puțin o condiție din Ghidul elaborat de specialiști nu va fi îndeplinită, instituția nu va fi redeschisă.
   Viorica Negrei a precizat că aceste norme încă nu sunt bătute în cuie. „Încă le analizăm, căutăm, încercăm să obținem avize, ca în momentul când se va decide redeschiderea instituțiilor preșcolare, să avem condițiile stipulate, ca să nu tergiversăm acest proces”, a spus ea.
   Prezentă la aceeași emisiune, Ala Revenco, șefa asociației „Părinți Solidari” a menționat că procesul de redeschidere a instituțiilor preșcolare se tărăgănează extrem de mult. Pe 15 iulie, când va expira noul termen de stare de urgență în sănătate publică, se împlinesc patru luni de când grădinițele au fost închise.
   „Era simplu ca autoritățile să înceapă să deschidă grădinițele măcar în localitățile unde nu sunt înregistrate cazuri de coronavirus. Dar chiar dacă vorbim de Chișinău, procesul trebuia deja să înceapă. Se examinează scenarii de revenire masivă a copiilor în grădinițe și tot analizând aceste scenarii, nu permitem măcar celor care au nevoie stringentă să beneficieze de acest serviciu. Să fie redeschise câte două grupe în grădinițe și astfel nu va trebui să revină toți educatorii. Să soluționam măcar cât de puțin această problemă”, a spus Ala Revenco.
   În context, ea a adăugat că sunt părinți care nu au o altă soluție și lasă copiii în grija fraților mai mari, a vecinilor ori a unor bone pe care încă nu le cunosc. Acești părinți și-ar dori să-și aducă copiii să-i lase în siguranță la o grădiniță.
   „Primii la grădinițe ar trebui să meargă copiii celor din prima linie care luptă cu COVID-19, a medicilor, a polițiștilor, salvatorilor, pompierilor, așa cum în mai multe țări au fost create grupe de serviciu în grădinițe. Dar și copiii părinților care riscă să rămână fără locuri de muncă și care prezintă certificate de la angajatori că sunt ocupați pe parcursul întregii zile la serviciu. Autoritățile noastre au redeschis toate activitățile economice care puteau fi redeschise, pe când în domeniul educației, din păcate, nu se fac, nici cei mai mici pași”, a mai spus Ala Revenco.
   jurnal.md
 •