Ce se intampla este ca, in jurul varstei de 7 ani, intervine o criza de crestere, criza varstei de 7 ani, care este, totodata, una dintre cele mai importante etape ale maturizarii copilului, care ii ofera o noua viziune asupra lumii si ii permite sa treaca la o noua etapa de dezvoltare.
Iata ca acest salt este insotit de schimbari care par negative pentru cei din jur, precum crize de incapatanare si irascibilitate.
Psihologul rus Ludmila Petranovskaia spune ca, la aceasta varsta, copilul si-a format deja „parintele interior”, acea amprenta pe care si-o pun parintii si care ii sugereaza ce comportament ar trebui sa adopte in diferite situatii de viata. Asta inseamna ca un baiat sau o fata, la varsta de 7 ani, nu mai are nevoia sa auda vocea parintilor, ca stie regulile impuse de acestia si ca poate anticipa reactia parintilor la propriul comportament sau la comportamentul altor persoane.
Ce trebuie sa stim
Un copil la varsta de 7 ani este o personalitate deja formata, capabila sa primeasca si sa asimileze o cantitate mare de informatii. Insa, in acelasi timp, el continua sa fie copil si are nevoie de timp liber pentru joaca. O nevoie la fel de mare a sa este iubirea si acceptarea parintilor, in conditiile in care, la aceasta varsta, micutul devine foarte usor de ranit, reactionand destul de afectat la esecurile sale si la neacceptarea din partea adultilor.
De regula, la 7 ani, un copil are urmatoarele abilitati:
- Spune povestiri lungi, coerente.
- Desparte cuvintele in silabe
- Deseneaza corect figurile geometrice, le coloreaza cu atentie.
- Stie sa utilizeze foarfeca.
- Numara pana la 20.
- Retine pana la 10 cuvinte noi
- Executa desene pe diverse subiecte.
- Rezolva probleme de logica.
Criza varstei de 7 ani are la baza trecerea de la comportamentul copilaresc la constientizarea maturizarii. Copilul incepe sa copieze comportamentul adultilor, testand diferite roluri sociale. Din acest motiv, copilul trece prin schimbari dese de dispozitie.
Spre deosebire de criza de la 3 ani, copilul nu vrea doar autonomie si independenta, ci vrea o pozitie sociala similara cu cea a adultilor, posibilitatea de a lua decizii.
Conflictele apar atunci cand aceasta dorinta de a lua decizii si de a fi independent se loveste de refuzul parintilor, obisnuiti sa actioneze dupa modelul obisnuit.
Iata 8 reguli care te vor ajuta sa treci mai usor peste criza varstei de 7 ani:
Stabiliti in familie reguli pentru toata lumea, copilul contribuind la lista finala
Fiecare membru al familiei trebuie sa faca propriile propuneri de reguli, care sa fie acceptate de toata lumea, eventual intr-un cadru mai formal de consiliu de familie. Aceste reguli trebuie respectate de toti cei din familie.
Comunicarea cu copilul de la egal la egal. Adreseaza-i intrebari.
Indicatiile si ordinele nu mai sunt eficiente la aceasta varsta. Parintele va avea un succes mai mare si va fi auzit mai curand daca se va raporta la copil ca la un adult si ii va aduce argumente, fara sa-l oblige.
Atentie la programul copilului.
Acest sfat simplu ajuta la depasirea mai facila a oricarei crize atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Copilul trebuie sa doarma suficient, sa se alimenteze regulat si sanatos si sa aiba timp pentru comunicarea cu prietenii si pentru relaxare.
Obiectivitate maxima atunci cand evaluezi actiunile copilului.
Fara critici si fara laude! Asta nu inseamna, insa, sa nu-ti exprimi aprecierea cand este cazul, insa laudele excesive au efecte cel putin la fel de nefaste pe termen lung ca si criticile.
Afla cat de confortabil se simte la scoala.
Psihologii ne sfatuiesc sa fim atenti mai putin la ce se intampla cu copilul la scoala si mai mult la emotiile pe care le simte. Ii place sa se joace cu colegii in pauze? Cum sunt colegii lui, veseli, tristi? Cat de gustoasa e mancarea de la scoala?
Redu presiunea daca cel mic oboseste prea mult
Evalueaza realist capacitatile copilului. Daca observi ca cel mic are probleme la scoala si oboseste repede, nu il obliga sa invete si mai mult, nu pune presiune pe el si cu atat mai mult nu-i mai pune in carca alte activitati extrascolare.
Fii un bun exemplu si ai grija la anturaj.
Parintii ar trebui sa fie un model si o sursa de inspiratie pentru copiii lor si nu numai prin cuvintele pe care le spun, cat, in special, prin propriul lor comportament. De exemplu, daca tatal petrece multe ore pe zi in fata calculatorului, iar copilului i se interzice acest lucru, niciun argument nu va fi convingator in ochii micutului. De asemenea, mare atentie la anturajul de prieteni ai copilului!
Joaca-te cu copilul.
Jocul este limbajul cel mai usor de inteles de catre copil. Alege jocurile relaxate, cat mai libere. Vei observa cum copilul alege anumite scenarii de criza care ii rezolva implicit problemele.
Comentarii Recomandate