CAT TREBUIE SA LUATI IN GREUTATE?
Orice femeie insarcinata isi pune aceasta intrebare: Cat este normal sa iau in greutate in timpul sarcinii? Daca nu luati suficient de mult in greutate, puteti sa constatati ca aveti un copil mai micut si mai slabut la nastere. Pe de alta parte, daca luati prea mult in greutate, puteti sa aveti probleme cu tensiunea si poate chiar sa dezvoltati un diabet de sarcina si astfel sa fiti nevoita sa faceti operatie cezariana. De aceea, cresterea in greutate recomandata in timpul sarcinii, depinde foarte mult de greutatea pe care o aveati inainte de a ramane insarcinata.
GRAFIC GREUTATE – INALTIME INAINTE DE SARCINA
Graficul de mai jos este un grafic cu ajutorul caruia puteti sa va orientati daca greutatea dvs inainte de a ramane insarcinata, in functie si de inaltimea dvs, se incadreaza la subponderal, normal sau supraponderal. Acest grafic arata doar niste greutati medii, dar fiecare femeie este diferita si nu trebuie sa va ingrijorati prea mult daca nu va incadrati la Normal in graficul de mai jos. Discutati cu medicul dvs daca aveti unele temeri sau semne de intrebare in acest sens.
Daca va incadrati la subponderal sau la supraponderal, nu trebuie sa va ingrijorati. Puteti sa aveti o sarcina fara complicatii daca stiti cat ar trebui sa luati in greutate in timpul sarcinii..
GRAFICUL CRESTERII IN GREUTATE IN TIMPUL SARCINII
Graficul de mai sus va ofera o idee asupra greutatii pe care ar trebui sa o castigati in timpul sarcinii, in functie de greutatea pe care ati avut-o inaintea sarcinii. De asemenea, puteti sa vedeti si o medie recomandata de crestere in greutate pentru fiecare trimestru de sarcina in parte. Cu toate acestea, trebuie sa fiti constienta de faptul ca fiecare sarcina este diferita, si mai mult decat atat, chiar la aceeasi femeie 2 sarcini pot sa nu semene una cu cealalta. Trebuie sa respectati sfaturile si recomandarile medicului care va urmareste sarcina in ceea ce priveste cresterea in greutate. Incercati sa folositi tabelul de mai sus ca pe un ghid, iar in cazul in care observati ca nu castigati deloc in greutate sau castigati prea putin / prea mult, contactati-va medicul. Daca sunteti insarcinata cu gemeni / tripleti, etc, medicul va trebui sa va monitorizeze exact cresterea in greutate. De obicei, femeile insarcinate cu mai mult de 1 copil iau mai mult in greutate.
CUM SE DISTRIBUIE GREUTATEA CASTIGATA?
Desi poate parea ca intreaga greutate in plus se depune pe talie, abdomen, solduri, etc, adevarul este ca fiecare kilogram in plus se distribuie astfel incat sa asigure o buna dezvoltare bebelusului din pantece. Daca nu va hraniti suficient sau nu mancati sanatos, fatul va incepe sa isi ia nutrientii esentiali dezvoltarii lui din ceea ce are nevoie organismul dvs ca sa fie sanatos.
Graficul de mai sus este pur informativ si poate sa difere de la o femeie la alta.
RISCURI ASOCIATE CU O GREUTATE SUBPONDERALA
In primul trimestru de sarcina de obicei femeile nu iau prea mult in greutate, mai ales datorita greturilor matinale. Multe viitoare mamici sunt ingrijorate la gandul ca o scadere in greutate sau o crestere prea mica in greutate in primul trimestru de sarcina va avea un impact negativ asupra sanatatii copilului. Din fericire, copiii nu au nevoie de prea multi nutrienti in primele 3 luni de sarcina, ci mai mult in urmatoarele luni. De aceea, in cazul in care nu ati luat suficient in greutate in primul trimestru de sarcina, nu trebuie sa va ingrijorati, este ceva normal. Dupa primul trimestru de sarcina este imperativ necesar sa incepeti sa luati in greutate intr-un ritm normal, agreat cu medicul dvs. O femeie care este subponderala poate dezvolta riscuri de complicatii la nastere, putand da nastere unui bebelus subponderal sau putand sa ajunga chiar la o nastere prematura..
RISCURI ASOCIATE CU O GREUTATE SUPRAPONDERALA
Asa cum si o crestere redusa in greutate in timpul sarcinii poate sa cauzeze probleme fatului, la fel de bine si o crestere prea mare in greutate poate cauza probleme, atat mamei cat si fatului. Riscurile asociate cu o crestere prea mare in greutate in timpul sarcinii sunt:
tensiune arteriala ridicata
diabet de sarcina
dureri de spate
dureri de picioare
varice
oboseala
in unele cazuri nasterea naturala devine imposibila intrucat copilul devine prea mare si se impune operatia cezariana
dupa nastere este mult mai greu sa pierdeti kg acumulate in timpul sarcinii
Trebuie sa stiti ca riscurile prezentate mai sus sunt doar riscuri potentialer si ca majoritatea femeilor supraponderale nasc copii sanatosi, fara complicatii la nastere. Este bine sa cunoasteti riscurile la care va expuneti, asociate cu cresterea in greutate si obezitatea si sa incercati sa nu depasiti greutatea maxim admisa, stabilita impreuna cu medicul dvs, pentru fiecare trimestru de sarcina in parte. Este foarte importanta calitatea alimentelor consumate, precum si exercitiile pe care le puteti face in timpul sarcinii, la recomandarea medicului dvs.
Sfaturi utile pentru o sarcina fara probleme
Nu fumati si nu consumati bauturi alcoolice in timpul sarcinii
Respectati indrumarile medicului dvs in ceea ce priveste cresterea in greutate
Incercati sa aveti o alimentatie variata, bogata in vitamine, nutrienti, proteine si minerale
Efectuati controale periodice pentru a va asigura ca medicul dvs va monitorizeaza sarcina si dezvoltarea copilului
Faceti exercitiile permise de medicul dvs
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat